De tal, som tidligere er kommet frem, har været baseret på estimater. En af udfordringerne er at måle omfanget af ulovlig streaming direkte i apps. Det fortæller Danske Mediedistributører og RettighedsAlliancen.
Forskellige målemetoder
Da Kulturministeriet i 2018 meldte om en kraftig stigning i danskernes besøg til ulovlige hjemmesider, der tilbyder streaming af bl.a. film, tv-serier og sport, blev der ikke taget forbehold for forskellige målemetoder.
I 2016 registrerede man, via samarbejde med et britisk konsulentfirma, kun trafik fra PC'er - og kun til hjemmesider. I 2017 kom trafik fra smartphones til ulovlige hjemmesider med i statistikken, men danske tal blev estimeret på baggrund af globale tal. I 2018 begyndte man at måle på smartphones i nordisk regi, men man kan ikke måle trafik direkte til apps - kun hjemmesider. Der kommer også hele tiden nye tjenester til.

Som udgangspunkt viser tallene for 2018 en faldende tendens hvad angår ulovlig streaming af film og serier i Danmark. Branchen tør endnu ikke konkludere noget pga. ændringerne og begrænsningerne i målemetoder, men kalder dog de foreløbige tal for "opmuntrende".
- "Det er meget opmuntrende, at det ser ud til at gå den rigtige vej på dette område, selv om det er for tidligt at konkludere, at vi er lykkedes. Vores holdning vil altid være, at udfordringen med svindel skal løses forretningsmæssigt, og på det punkt er vi kommet langt med attraktive og lovlige løsninger både fra danske og internationale udbydere," siger Jørgen Stensgaard, formand for Danske mediedistributører.
I december 2018 registrerede man 25 mio. besøg fra danske IP-adresser til hjemmesiderne, der udbyder ulovligt indhold.
- "Vi skal altså se et konsekvent fald over de næste par år, før vi kan sige noget med en højere grad af sikkerhed. På nuværende tidspunkt er der alt for mange faktorer, der gør en sådan udmelding (fald i ulovlig streaming, red.) for usikker," siger Maria Fredenslund, direktør, RettighedsAlliancen.
Tv-snyd er - måske - i vækst
Målingerne synes at indikere, at misbruget af film og tv-serier er aftagende i Danmark. Omvendt synes tallene at indikere, at det går den modsatte vej for ulovlig tv/live-streaming af bl.a. sport.

Tallene indikerer, at danskernes brug af disse tjenester, der viser live-udsendelser uden at have rettighederne, er steget med ca. 15-20% fra 2018 til 2019. Men igen skal der tages forbehold for usikkerhed i målemetoder.
- "Det er naturligvis kun en indikation på, at der er en stigning i ulovlighederne, for vi kan ikke måle det faktiske forbrug. Men aktiviteterne følger et mønster, hvor vi kan se, at misbruget vokser omkring store sportsbegivenheder som fx VM i fodbold i 2018," siger Maria Fredenslund.
Et af værktøjerne, som branchen i samarbejde med RettighedsAlliancen har taget i brug, er blokering af hjemmesider. I april 2019 fik man en domstolskendelse, der pålagde danske teleselskaber at blokere for ni udbredte streamingtjenester, der streamede fodbold fra LaLiga ulovligt.
Tallene indikerer, at blokeringerne har haft den ønskede effekt - med mindre danskerne blot har flyttet aktiviteten til apps.

Uanset om udviklingen er flad, nedad- eller opadgående, så står det dog klart, at danskerne stadig benytter ulovlig streaming i stort omgang. Det vurderes baseret på en spørgeskemaundersøgelse, at ca. hver 10. dansker jævnligt streamer film og tv-serier ulovligt. Branchen vi i de kommende år forsøge at bekæmpe aktiviteten.
- "Det eneste, vi med fuld sikkerhed kan sige, er, at ulovlighederne stadig har et højt niveau, og at der fortsat er brug for en målrettet indsats for at bekæmpe det," siger direktør Maria Fredenslund.
- Kilde: Danske Mediedistributører, RettighedsAlliancen