Den nye, danske public service-kanal får sendetilladelse frem til og med 2027 og et årligt tilskud på 50 mio. kroner. Den skal have fokus primært på kultur og ønsket er, at mindst 50% af indholdet er dansksproget.
Dansk public service-kanal
Budgetterne hos DR beskæres over de kommende år, men til gengæld får danskerne adgang til en ny public service-kanal. Det blev besluttet som del af medieaftalen 2019-2023.
Kulturministeriet har i denne uge formelt startet forberedelserne til udbuddet af public service-kanalen og interesserede parter kan indtil den 27. maj 2019 indsende høringssvar til udkastet. Nogle forhold lægger fast, herunder at kanalen skal formidle kultur, at kanalen får sendetilladelse frem til d. 31. december 2027 og at kanalen får et årligt tilskud på 50 mio. kr. Kanalen må desuden vise reklamer.
Andre forhold afhænger af udfaldet af budrunden, men Kulturministeriet har nedfældet en række ønsker til parterne, som byder ind.
- "Det foreslås i bekendtgørelsesudkastet, at tv-kanalen skal have fokus på kultur i hele Danmark og sende minimum 18 timer i døgnet, hvoraf mindst 10 timer om ugen skal være nyproduceret indhold. Der skal sendes kulturprogrammer minimum 2 timer om ugen. Derudover foreslås det, at der hver uge skal der udsendes mindst 30 minutters programindhold i hver af mindst fire andre programkategorier som eksempelvis nyheder, aktualitet, historie og sport," fremgår det af høringsbrevet fra Kulturministeriet. "Det foreslås endeligt, at 50 procent af den udsendte programflade skal være dansksproget."
Kan sendes via antenne
Der vil i DTT-antennenettet blev afsat kapacitet i den ukrypterede public service MUX, hvilket betyder, at kanalen potentielt vil kunne modtages over hele landet med en hus- eller stue-antenne. Der er dog ikke pligt til at aftage denne kapacitet i DTT-nettet.
Det tilføjes, at man til ansøgere i udbuddet vil "tildele flere point desto større udbredelse af tv-kanalen udover minimumskravet" - altså f.eks. distribution via YouSee, Stofa og Waoo. Indholdet kan også gøres tilgængeligt via streaming, men det er ikke et krav.
Det fremgår videre, at redaktionen til den nye public service-kanal skal være "lokaliseret i Danmark i en afstand af mindst 110 km fra centrum af København".
Hverken DR eller TV 2 kan få sendetilladelsen og må ej heller have kontrol eller bestemmende indflydelse, fremgår det.
Det er planen, at den endelige bekendtgørelse om public service-kanalen træder i kraft den 1. juli 2019. Den nye public service-kanal forventes at være i luften næste år.
- Kilde: Kulturministeriet