Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonMedieaftale: Filmstøtte 6-dobles, public service-pulje 3-dobles & Netflix-forpligtelse - FlatpanelsDK

Medieaftale: Filmstøtte 6-dobles, public service-pulje 3-dobles & Netflix-forpligtelse

29 Jun 2018 | Rasmus Larsen |

I den nye medieaftale hæves filmstøtten med 120 mio. kroner. Public service-puljen, som alle andre end DR kan ansøge til, næsten tredobles, samtidig med, at der oprettes en public service tv-kanal. Netflix og andre streamingtjenester pålægges at investere i dansk indhold.

Opdateret 30.6.18: Faktaboks opdateret med reference til filmstøtteordninger i medieaftalen. Det er præciseret, at DR og TV2's filmforpligtelse ophæves. Det er præciseret, at streamingtjenester pålægges investeringsforpligtelse og ikke afgift.

Mere public service udenfor DR

DR skal slankes med 20%, men til gengæld vil danskernes licenspenge - snart skattekroner - postes i andre tiltag, der bl.a. skal styrke den danske filmbranche og dansk indhold i almindelighed.

Et af disse tiltag bliver at udvide public service-puljen gradvist fra nuværende 35 mio. kroner årligt til 101 mio. kroner årligt i 2023. Alle indholdsproducenter kan ansøge, med undtagelse af DR, men producenten skal selv finanisere minimum 50% af produktionen.

- "Det skal sikres, at det støttede indhold anvendes af borgerne, og at indholdet efter en kortere periode stilles frit til rådighed for borgerne," skriver Kulturministeriet.

Der skydes også flere penge ind i dansk film. Filmstøtteordninger under licensen har hidtil beløbet sig til 25 mio. kroner årligt, men allerede fra 2019 hæves det årlige beløb markant til 145 mio. kroner.

- "For at sikre mangfoldighed i dansk film skal der laves en ny ordning for fordelingen af de ekstra midler til filmstøtten. Af de ovennævnte 120 mio. kr. anvendes årligt 35 mio. kr. til regionale filmfonde udenfor hovedstaden. Ordningen skal sikre, at midlerne kan tilgå dansk film via andre veje end Det Danske Filminstituts filmstøtteordninger," skriver Kulturministeriet. ìDRís og TV 2ís nuværende forpligtelse til at yde kulturstøtte til dansk film ophæves."

Til gengæld ophæves DR og TV2's filmforpligtelse, der hidtil har beløbet sig til 130 mio. kroner årligt. Fremover pålægges de to tv-stationer "fortsat at engagere sig i dansk producerede kort-, dokumentar- og spillefilm i et omfang svarende til det nuværende i forhold til antallet af titler fordelt på kort-, dokumentar- og spillefilm", men nu på "markedsvilkår".

De nærmere rammer for dansk film fastlægges i den kommende filmaftale for 2019 og frem.



Ny tv-kanal & Netflix-forpligtelse

Der har været talt om en såkaldt Netflix-afgift på streamingtjenester i både lokalt og europæisk regi. EU vil pålægge streamingtjenester en kvote på 30% europæisk indhold, mens adskillige europæiske lande forsøger at tvinge aktørerne til at investere i lokaltsproget indhold.

En sådan byrde på streamingtjenester indføres i Danmark fra 2019. Netflix og andre tjenester pålægges at investere 2% af deres danske omsætning i dansksproget indhold. De nærmere detaljer skal forhandles på plads til efteråret.

- "Udbydere af streaming-tjenester pålægges at investere 2 pct. af deres omsætning i Danmark i form af direkte investeringer i nyt dansksproget indhold. Forpligtelsen skal gælde alle streaming-tjenester på det danske marked, herunder udenlandske tjenester, der retter deres aktiviteter mod Danmark," fastslår Kulturministeriet.

Der skal desuden oprettes "en ny tv-kanal med kulturindhold og folkeoplysning". Kanalen får fra 2020 et årligt tilskud på 50 mio. kroner og kan herudover vise reklamer. Tv-distributører såsom YouSee og Stofa er indtil videre ikke pålagt at distribuere kanalen ("must carry"), men der afsættes kapacitet på antenne-nettet, hvor der bliver plads til overs, når DR lukker to tv-kanaler.

- "Der stilles sendekapacitet til rådighed for den nye kanal i den MUX, som forvaltes af DIGI-TV. De nærmere programkrav og vilkår vil blive fastsat i en udbudsbekendtgørelse efter aftale med partierne bag medieaftalen," fremgår det.

Medieaftalen 2019-2023 gør det således klart, at der fra politisk side stadig ønskes markant støtte og public service i Danmark, men at DR får en mindre rolle at spille end hidtil.

Medieaftalen 2019-2023 - Støtte & tilskud

Udbud af ny tv-kanal
Der skal være et mangfoldigt tv-udbud. Der igangsættes derfor et udbud af en ny tv-kanal med kulturindhold og folkeoplysning.

  • Kanalen udbydes med et årligt offentligt tilskud på 50 mio. kr. og med adgang til reklameindtægter mv. Hovedsædet placeres vest for Storebælt, og produktionen skal finde sted uden for hovedstadsområdet.

  • Der stilles sendekapacitet til rådighed for den nye kanal i den MUX, som forvaltes af DIGI-TV. De nærmere programkrav og vilkår vil blive fastsat i en udbudsbekendtgørelse efter aftale med partierne bag medieaftalen.

  • Støtte til dansk film
    Der skal sikres mere ensartede vilkår for finansieringen af dansk film.

  • DRís og TV 2ís nuværende forpligtelse til at yde kulturstøtte til dansk film ophæves. Aftaleparterne pålægger i forbindelse med ophævelsen af filmforpligtelsen tv-stationerne, at de fortsat skal engagere sig i dansk producerede kort-, dokumentar- og spillefilm i et omfang svarende til det nuværende i forhold til antallet af titler fordelt på kort-, dokumentar- og spillefilm. For begge tv-stationer betyder det, at de fortsat vil være engagerede i dansk film, men at engagementet fremover finder sted på markedsvilkår. Nyordningen evalueres efter 2 1⁄2 år.

  • Samtidig øges den øvrige filmstøtte med i alt 120 mio. kr. årligt. For at sikre mangfoldighed i dansk film skal der laves en ny ordning for fordelingen af de ekstra midler til filmstøtten. Af de ovennævnte 120 mio.kr. anvendes årligt 35 mio.kr. til regionale filmfonde udenfor hovedstaden. Ordningen skal sikre, at midlerne kan tilgå dansk film via andre veje end Det Danske Filminstituts filmstøtteordninger.

  • De nærmere rammer for dansk film fastlægges i den kommende filmaftale for 2019 og frem

  • Større og bredere Public Service-Pulje
    Fremover skal private aktører have bedre mulighed for at bidrage til udbuddet af dansk kvalitetsindhold og der skal være mere fokus på innovation og talentudvikling.

  • Public Service-Puljen øges gradvist i løbet af aftaleperioden til 100,6 mio. kr. i 2023.

  • Der kan ydes støtte til udvikling, produktion og distribution af nyt dansksproget audiovisuelt indhold, radio og podcast mv. på alle platforme (eksklusiv på skrift). Enkelte elementer på skrift udelukker dog ikke støtte3. Der kan - bortset fra kort- og dokumentarfilm - ikke ydes støtte til indhold, der kan støttes efter filmloven.

  • Der kan alene ydes støtte til indhold, som repræsenterer høj kvalitet i form af saglighed, væsentlighed og troværdighed.

  • Principperne for fordeling af midlerne i puljen samt rettighedsmæssige forhold fastsættes inden udgangen af oktober 2018 efter aftale med partierne bag medieaftalen.

  • Alle indholdsproducenter kan søge om støtte. DR kan ikke ansøge om midler i puljen.

  • Ansøgerne skal selv bidrage med minimum 50 pct. af produktionsomkostningerne. For så vidt angår støtte til indhold rettet mod børn og unge kan nævnet beslutte at nedsætte egenfinansieringsgraden til 25 pct. Ansøgere, hvis virksomhed overvejende er finansieret af offentlige tilskud, kan ikke anvende driftsbevillinger som egenfinansiering, men skal tilvejebringe ekstern finansiering, herunder f.eks. fondsmidler. For så vidt angår disse ansøgere kan egenfinansieringsgraden ikke nedsættes.

  • De gældende regler for produktplacering mv. finder anvendelse for indhold støttet af puljen. Aftalepartierne tager inden udgangen af 2018 stilling til, om og evt. i hvilket omfang de gældende regler for reklamer fremover skal finde anvendelse for indhold støttet af puljen.

  • Det skal sikres, at det støttede indhold anvendes af borgerne, og at indholdet efter en kortere periode stilles frit til rådighed for borgerne. Ansøgere skal i deres ansøgning redegøre for, hvorledes kravene sikres opfyldt, herunder hvornår og hvordan indhold vil være gratis til rådighed.

  • Der oprettes efter aftale med partierne bag medieaftalen et nyt nævn, som skal stå for fordeling af puljen. Nævnet lokaliseres i Vestdanmark.

  • Streaming-tjenester
    Udbydere af streaming-tjenester pålægges at investere 2 pct. af deres omsætning i Danmark i form af direkte investeringer i nyt dansksproget indhold. Forpligtelsen skal gælde alle streaming-tjenester på det danske marked, herunder udenlandske tjenester, der retter deres aktiviteter mod Danmark. Der fastsættes en bundgrænse, således at virksomheder med en omsætning på under 375.000 kr. i Danmark fritages for forpligtelsen. Den nærmere udmøntning af ordningen aftales i efteråret 2018 mellem parterne bag medieaftalen
    - Kilde: Kulturministeriet

    Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

    Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

    Flere nyheder

    LGs 2024 OLED TV nu i handlen i Danmark

    14 Jun 2024 |

    Hisense tilslutter sig igen 8K-alliancen

    14 Jun 2024 |

    Der hamstres storskærme før en stor sportssommer

    13 Jun 2024 |

    Første 8K 3D-kamera til Apples Immersive Video-format afsløret

    13 Jun 2024 |

    Streamingtjenesten Max har nu tv-kanaler inkl. Kanal 5

    12 Jun 2024 |

    Ingen danske biografer kan vise 'Inderst inde 2' som Pixar ønsker

    12 Jun 2024 |