Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonMedieaftale: DR skal skære 20%, lukke 2 kanaler, fokusere & digitalisere - FlatpanelsDK

Medieaftale: DR skal skære 20%, lukke 2 kanaler, fokusere & digitalisere

29 Jun 2018 | Rasmus Larsen |

Danskere skal vænne sig til, at DR bliver et ”fyrtårn” indenfor kerne public-service. Licensen afskaffes til fordel for skat, samtidig med, at DR reduceres med 20% økonomisk. DR skal også lukke to tv-kanaler og digitalisere sine tv-løsninger.

Et nyt DR fra 2019

Der har været en langstrakt optakt og flere af ændringerne var luftet på forhånd, men nu står det sort på hvidt med underskrift. En ny smal medieaftale for 2019-2023 er vedtaget af regeringen og Dansk Folkeparti. Aftalen indeholder tiltag og ændringer på flere punkter, men særligt for DR.

DR skal over de næste 5 år reduceres med 20%. Det betyder konkret, at den økonomiske ramme falder fra 3,77 mia. kroner i 2018 til 3,09 mia. kroner i 2023. I samme periode udfases licensen og lægges over på skatten i form af et dyk i personfradraget. De fleste danskere vil spare penge, men hvor meget afhænger af familiekonstruktionen.

Når DR reduceres, er det ud fra ønsket om at ”målrette DR’s virke til mere grundlæggende public service inden for rammerne af public service-definitionen i radio- og fjernsynslovens § 10. 1”. Det dækker bl.a. over ”nyheder, oplysning, kultur og læring”. Organisationen skal fremover være et ”markant fyrtårn” fremfor en bred medievirksomhed. DR skal med andre ord fokuseres.



Fra 6 til 4 tv-kanaler

Aftalen indeholder desuden helt konkrete krav til DR. Først og fremmest skal antallet af tv-kanaler reduceres ”fra i dag seks til maksimalt fire”. DR skal sikre, at tv-distributører kan videresende DRs arkiv-indhold. Herudover bliver det et krav, at DRs mange egenproduktioner skal tilbydes til andre tv-aktører mod fair betaling, såfremt DR ikke selv aktuelt har planer om at anvende dem.

DR skal i højere grad digitalisere sit udbud. Børn og unge skal have adgang til indholdet ”på de platforme, børn og unge anvender”. Herudover ”skal alle DR’s digitaliserede programarkiver stilles til rådighed for borgerne i form af et søgbart arkiv inden aftaleperiodens udløb”, altså f.eks. på DR TV streamingtjenesten.

Der er dog undtagelser i form af brede biograffilm, som slet ikke må vises på DR TV, samt indkøbte europæiske film og fiktionsserier, der højest må være tilgængelige på DR TV i 8 dage.

- ”For at opfylde streamingbrugernes naturlige forventninger skal der dog ikke være begrænsninger for, hvor lang tid udenlandske fiktionsserier, der er produceret til eller af en public service-institution, kan ligge på dr.dk,” skriver Kulturministeriet i medieaftalen.

Det forventes, at der sættes en streg under det hele i medio september, hvor DR’s public service-kontrakt skal underskrives.

Medieaftalen 2019-2023 – Ændringer for DR

  • Antallet af flow-tv-kanaler skal reduceres fra i dag seks til maksimalt fire. I forbindelse med lukningen af flow-tv-kanaler skal DR sikre, at distributører af DR’s flow tv-kanaler kan videreudsende DR’s on demand-indhold som et samlet tilbud inden for rammerne af bl.a. ophavsretslovgivningen.

  • DR skal stille DR-egenproduktioner, som DR ikke selv anvender, til rådighed for andres medieplatforme, medmindre DR aktuelt planlægger at anvende produktionerne. Tilrådighedsstillelse skal ske på lige vilkår og mod betaling af en fair markedspris, så der ikke sker konkurrenceforvridning over for konkurrenter. Der igangsættes et udredningsarbejde med det formål at opstille de nærmere principper for fastsættelse af en fair markedspris for tilrådighedsstillelse af denne type produktioner med henblik på ikrafttræden hurtigst muligt, dog senest pr. 1. januar 2020. Der vil i den forbindelse også blive set på prisfastsættelsen for tilrådighedsstillelse af DR’s arkivklip til kommerciel brug og ikke-kommerciel brug.

  • Den regionale dækning skal styrkes i distrikterne på radio og tv.

  • DR skal dække mindretal i grænselandet, grønlandske og færøske forhold, de nordiske lande, EU samt formidle internationale perspektiver.

  • DR skal fortsat have fokus på formidling af dansksproget eller danskproduceret musik2 på alle platforme inkl. tv. Aftalepartierne er enige om, at DR på radio skal øge andelen af dansk musik på tværs af alle musikbårne radiokanaler. Musikprocenterne vil blive fastsat i public service-kontrakten, når den nye kanalstruktur er fastlagt.

  • DR’s nuværende kor og orkestre videreføres. Antallet af kor og orkestre kan kun ændres i aftaleperioden efter godkendelse i aftalekredsen og efter godkendelse af kulturministeren.

  • Der skal ske opretholdelse af DR’s forpligtelser i forhold til udsendelse af dansk dramatik.

  • DR skal være forpligtet til at have en alsidig dækning af dansk idræt. Sportslisten skal ophæves.

  • DR skal have særligt fokus på indhold til børn og unge på de platforme, børn og unge anvender. DR skal styrke sit børneunivers i samarbejde med øvrige medieudbydere, så børne- og ungdomsindhold, der støttes via en større og bredere Public Service-Pulje, kan distribueres på DR’s platforme.

  • DR må fortsat ikke stille indkøbte udenlandske bredt populære biograffilm til rådighed on demand, og indkøbte europæiske film samt afsnit af udenlandske fiktionsserier, som ikke er DR-entrepriseproduktioner, må fortsat alene stilles til rådighed i en periode på 8 dage efter visningen. For at opfylde streamingbrugernes naturlige forventninger skal der dog ikke være begrænsninger for, hvor lang tid udenlandske fiktionsserier, der er produceret til eller af en publicservice-institution, kan ligge på dr.dk.

  • Alle DR’s digitaliserede programarkiver skal stilles til rådighed for borgerne i form af et søgbart arkiv inden aftaleperiodens udløb. Det skal ske på den mest brugervenlige og omkostningseffektive måde.

  • Kravet til DR’s udlægning af produktion til uafhængige producenter skal øges. I den kommende public service-kontrakt fastsættes udlægningskravet til 14 pct. af den økonomiske ramme.

  • Der skal være øget gennemsigtighed i DR’s økonomi i forhold til DR’s fordeling af ressourcer på kanaler/platforme og medieformål. DR skal udover de oplysninger, der offentliggøres i DR’s årsrapport og public service-redegørelse, efter anmodning give Folketinget adgang til yderligere oplysninger om DR’s økonomi i fortrolighed. Hertil kommer, at DR årligt skal offentliggøre opgørelser over, hvilke forskellige konkrete programmer, der henføres til de anvendte programkategorier. DR skal kunne redegøre for kategoriseringen af programmerne.

  • Der sigtes mod, at DR’s public service-kontrakt – af hensyn til rettidig gennemførelse af de nye rammer for DR’s virksomhed – er indgået medio september 2018.

  • DR’s bestyrelse skal styrkes, herunder i forhold til uafhængighed og kompetencesammensætning. Bestyrelsen består af 11 medlemmer, som beskikkes af kulturministeren. Kulturministeren udpeger 3 medlemmer, herunder formanden. Folketinget udpeger 6 medlemmer, og de fastansatte medarbejdere i DR udpeger 2 medlemmer samt 2 suppleanter herfor. Kulturministeren beskikker næstformanden blandt de medlemmer, der er udpeget af Folketinget. De partier, som udpeger bestyrelseskandidater på vegne af Folketinget, indstiller hver to kandidater. Herefter beslutter partierne og kulturministeren i fællesskab sammensætningen af bestyrelsen.

  • Præmisser for aftalen
    Aftalepartierne anerkender, at det er en præmis, at der i henhold til aftalen af 16. marts 2018 mellem regeringen og Dansk Folkeparti foretages en reduktion af DR’s økonomiske ramme på 20 pct. over årene 2019 til 2023, og at finansieringen af public service mv. i perioden 2019 – 2022 gradvist omlægges fra licens til skat.
    - Kilde: Kulturministeriet

    Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

    Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

    Flere nyheder

    LGs 2024 OLED TV nu i handlen i Danmark

    14 Jun 2024 |

    Hisense tilslutter sig igen 8K-alliancen

    14 Jun 2024 |

    Der hamstres storskærme før en stor sportssommer

    13 Jun 2024 |

    Første 8K 3D-kamera til Apples Immersive Video-format afsløret

    13 Jun 2024 |

    Streamingtjenesten Max har nu tv-kanaler inkl. Kanal 5

    12 Jun 2024 |

    Ingen danske biografer kan vise 'Inderst inde 2' som Pixar ønsker

    12 Jun 2024 |