Foreningen Kræv Licensmoms Tilbage mener, at danskere har ret til 4700 kroner i tilbagebetaling for ulovligt opkrævet moms på medielicensen. I alt ca. 12 mia. kroner. De har derfor stævnet DR og Skatteministeriet. Det skriver Ritzau.
Vil kræve penge 10 år tilbage
EU-domstolen har i en tjekkisk sag dømt, at det er ulovligt at pålægge moms på tv/radiolicens indenfor EU. Slagsmålet om, hvorvidt det også gælder i Danmark er nu kørt op i højeste gear.
Momseksperter har tidligere vurderet, at danskere skal have penge tilbage. Der blev dengang lagt op til, at det handlede om 3 mia. kroner i ulovligt opkrævet licens-moms. Det dækker over 3 år.
Læs også: EU-dom kan sænke medielicensen markant i Danmark
Foreningen Kræv Licensmoms Tilbage, der repræsenteres af advokatfirmaet DLA Piper Denmark, mener dog, at beløbet er langt højere. De mener, at man kan gå 10 år tilbage, hvilket vil bringe det samlede beløb op på ca. 12 mia. kroner. Det svarer til 4700 kroner for hver af dem, som har betalt moms i perioden.
- ”Loven tager udgangspunkt i, at det er tre år, men der er mulighed for, at man kan gå op til ti år. Vi mener, at der er en rimelig mulighed for, at man godt kan få ti år,” siger partner Claus Holberg, partner i DLA Piper Denmark.
DR og Skatteministeriet stævnet
Skatteministeriets jurister har tidligere fremført, at Danmark er omfattet af en undtagelsesbestemmelse. Det er foreningen dog ikke enig i, hvorfor de har stævnet DR og Skatteministeriet for at have opkrævet ulovlig moms på medielicensen.
- ”Medielicensen er indrettet, så man betaler for at have et apparat. Man betaler ikke for at modtage fjernsynsprogrammer. Derfor er medielicensen egentlig en afgift,” siger Claus Holberg og tilføjer: ”Hvis det forholder sig på den måde, så er det hele uden for momssystemet.”
Det tilføjes, at foreningen har valgt at stævne DR og Skatteministeriet nu fordi medlemmers krav på tilbagebetaling ellers vil blive forældet løbende.
DR har oplyst, at de vil følge Skatteministeriets anbefaling og fortsætte med at opkræve moms på licensen. Skatteministeriet har ikke kommenteret på den seneste udvikling i sagen.
- Ritzau via DR