Fra LG og Loewe til Grundig og Metz. Der var ”wallpaper OLED” i mange forskellige udformninger spredt ud over IFA-messen. Se frem til større udvalg på markedet. Se også frem til flere lydløsninger i stil med Sonys ’Acoustic Surface’.
Ekstremt tynde TV
LG er det eneste selskab, som i dag sælger det såkaldte ”wallpaper OLED” med W7-serien. Der er tale om en få millimeter tyk skærm, der kan hænge på væggen vha. magneter fordi elektronikken sidder i en ekstern boks.
IFA-messen afslørede imidlertid, at mange flere er på vej. Det vil stadig være LG.Display, skærmdivisionen under LG, som i alle tilfælde leverer panelet, men andre producenter har tænkt det ultratynde panel ind i nye sammenhænge.

Lad os starte fra en ende af. LG benytte IFA til officielt at lancere en 77” version af W7. Ud over at gengive eminent billedkvalitet, viste LG, hvordan skærmen kan bruges som en billedramme på væggen.
Loewe
Vi omtalte i sidste uge Loewes modulære ’OLED X’, som på IFA var det mest nyskabende koncept baseret på skærmtypen. Skærmen kunne hænge på væggen, stå på gulvet eller stå på et tv-møbel.
Elektronikken er gemt væk i en træboks, som er fysisk mindre end de andre løsninger. Både strøm og videodata leveres via samme kabel.
Læs også: Loewe: Modulære "wallpaper OLED" koncepter



GrundigGrundig præsenterede en skærm under fanen ’Wallpaper TV. Det var et 65-tommer OLED-panel, som hang i mørke omgivelser og næsten flød ud i baggrunden.
Selskabet havde gemt elektronikboksen væk, men den er naturligvis stadig påkrævet. Skærmen havde heller ikke fået modelnummer.

Changhong
Præmierne for henholdsvis mest overstyrede farver på IFA og grimmeste elektronikboks går til kinesiske Changhong.
Alligevel var deres wallpaper OLED imponerende. En interessant detalje i denne forbindelse er, at Changhong påstår at have en 55 tommer version af skærmen. Den havde også modelnummer. LG sælger i dag W7-serien udelukkende i 65 og 77 tommer.

Metz & Skyworth
Metz, der i dag hører under kinesiske Skyworth, fremviste ligeledes sit ’Wallpaper’. Der blev ikke sat modelnummer eller pris på herligheden, men at dømme ud fra antallet af skærme, så er der næppe ikke tale om prototyper.
Elektronikboksen er dog en ordentlig krabat.
Skyworth har opkøbt Strong, der distribuerer produkter på det danske marked. Om de vil bringe OLED fra Metz – eller Skyworth – til det danske marked, må vi vente med at få svar på.


Toshiba
Toshiba fremviste under navnet ‘Poster TV’ et konceptdesign på 65 tommer. Toshiba TV produceres i dag under licens af Vestel, der også producerer skærme under andre varemærker.
Skærmens elektronikboks er igen alt andet end beskeden og det tragtformede kabinet gør intet godt for placeringsmulighederne. Ikke desto mindre varsler præsentationen om, at Vestel – Europas største tv-producent – eksperimenter med wallpaper-konceptet.

Se også frem til ’Crystal sound’
Sony A1 er det første OLED-tv fra den japanske producent og samtidig det første tv på markedet, hvor selve skærmpanelet benyttes som højttalermembran. Det er muligt fordi OLED-skærme består af kun ét lag.
Sony kalder det ’Acoustic Surface’, men bag de funklende lamper i messelokalerne har LG.Display ved flere lejligheder fremvist det såkaldte ’Crystal Sound’ koncept. Det er samme teknologi og det er naturligvis LG.Display, som producerer skærme til Sony.
Noget kunne tyde på, at vi kan se frem til et større udvalg af skærme med lydteknologien indbygget. Den blev i hvert fald vist frem adskillige steder på IFA.
Kinesiske Changhong fremviste et ’Crystal Sound’ OLED-panel, der var monteret fladt på et bord med små plastikkugler lagt oven på. Det skulle illustrere, hvordan OLED-panelet benyttes som højttaler vha. to aktuatorer på bagsiden.
Vibrationerne kan ikke ses med det blotte øje, men plastikkuglerne hopper og danser.

Metz/Skyworth fremviste samme lydteknologi integreret i et mere komplet TV, hvor skærmen står frit på en fod, der strækker sig fra den ene side til den anden.
Lyden kan ikke vurderes i de larmende messelokaler, men vi lærte fra testen af Sony A1, at lyden fra skærmen skal suppleres med en ekstern enhed til de dybere toner.
