Den såkaldte "DVB UHD-1 fase 2", der dækker over bl.a. HDR, HFR og bedre lyd, er formelt godkendt af ETSI (European Telecommunications Standards Institute). Dermed kan tv-udbydere samt producenter af tv-skærme og set-top-bokse komme i gang med at implementere den nye teknologi.
Bedre billede & lyd på tv-kanaler
Det er DVB-gruppen, som udvikler tunerne til tv-skærme i Europa. De lagde selv sidste hånd på standarden i november 2016. Nu er standarden (TS 101 154 V2.3.1) også formelt godkendt og publiceret af ETSI.
Godkendelsen baner vej for, at producenter i Europa kan begynde at indbygge det nødvendige modtageudstyr i tv-skærme og bokse samt at tv-udbydere kan begynde at sende i den højere billed- og lydkvalitet.
Branchen kalder også tiltagene for ”UHD-1 fase 2”. Hvor fase 1 handlede om at få 4K-opløsning med i ligningen, går fase 2 noget længere. Her implementerer man HDR (High Dynamic Range), HFR (High Frame Rate) i op til 100/120 billeder per sekund samt NGA (Next Generation Audio), der kan dække over eksempelvis Dolby Atmos. Du kan læse mere her.

Mens HDR kan forbedre alle typer indhold, ses HFR indledningsvis som et tiltag rettet mod sport. Ved at gengive sport i helt op til 120 billeder per sekund, kan man øge skarpheden i billedet drastisk samt sikre, at hurtige panoreringer henover en fodboldbane ikke hakker.
Det lyder videre, at HDR-video kan leveres både via PQ og HLG. PQ er den teknologi, som ligger til grund for både HDR10 og Dolby Vision formaterne, mens HLG er et nyt HDR-format udviklet af broadcast-industrien. Samtlige store tv-producenter vil understøtte HLG i 2017 og de fleste producenter vil opdatere ældre skærme fra i hvert fald 2016 og i visse tilfælde 2015.
Det forventes, at de første tv-kanaler baseret på den nye DVB-standard lanceres i år, men taget i betragtning af hvor længe det har taget at lancere første tv-kanal i 4K-kvalitet, skal vi nok væbne os med tålmodighed.
Tv-branchen arbejder i øvrigt allerede på ”UHD-2”, hvor man overgår til 8K-opløsning og potentielt et mere effektivt komprimeringsformat.
- Kilde: Advanced-Television