På IFA 2015 havde LG allieret sig med fem partnere for at demonstrere, hvor branchen står, når det kommer til at levere tv-signaler i smuk 4K HDR-kvalitet. Man viste således HDR-indhold via HbbTV 2.0, satellit, DVB-T2 og en set-top-boks.
HDR-indhold via streaming og broadcast
Det er stadig svært at finde film og tv-programmer i 4K-opløsning, men branchen er allerede ved at vende fokus mod HDR i jagten på bedre billedkvalitet. HDR står for ”high dynamic range” og kan potentielt blive et af de største skridt i billedkvalitet i mange år – hvis det gøres rigtig.
I dag er Amazon den eneste leverandør af HDR-indhold. Amazon’s streamingtjeneste har kun ganske få HDR-titler i kataloget, men branchen arbejder på at tilbyde mere via streaming og broadcast-systemer. På IFA havde LG allieret sig med BBC, EBU, DVB, Broadcom og Astra for at vise, hvor man langt man er.

På en af skærmene viste BBC og EBU et tv-signal leveret via HbbTV 2.0. Det streamede tv-signal blev leveret i 4K HDR (50fps og 10-bit) med en bitrate på 25 Mb/s. Med andre ord skal du have minimum en 25 Mb/s internetforbindelse, men ligesom de fleste andre systemer til streaming, kan bitraten justeres automatisk afhængigt af din internetforbindelse. Version 2.0 af HbbTV rulles ud i 2016. HbbTV bruges i dag af DR til DR TV-tjenesten, men de sender højest i SD-kvalitet.
- “We’re using this opportunity at the largest consumer electronics event in Europe to promote awareness of HDR technology, which is ideally suited for OLED TVs,” sagde Lee In-kyu, chef for TV hos LG.

En anden skærm viste ”verdens første” HDR-udsendelse via DVB-T2, som allerede bruges i Danmark af Boxer. Det var også BBC, der stod bag denne demo. DVB-T2 er baseret på antenner og med fremtidige komprimeringsteknikker, såsom HEVC, forventer branchen at kunne understøtte både 4K og HDR.

LG havde desuden allieret sig med Astra, en tysk satellit-udbyder, for at vise, at 4K HDR-indhold også kan sendes via satellit. Demoen var i øvrigt den eneste, som var markeret som ”live”. Bemærk, at man blandt andet viste Tivoli i København.
Endelig fremviste LG og Broadcom, en producent af hardware-chips i bl.a. tv-bokse og telefoner, en HDR-udsendelse via en set-top-boks, der var tilsluttet til OLED-tv’et med HDMI-stik. Broadcom vil inden længe begynde at bygge chips med 4K HDR-understøttelse, som andre producenter kan bruge i tv-bokse.

På IFA annoncerede LG og Amazon i øvrigt, at Amazon’s HDR-indhold nu kan opleves på LG’s OLED-tv i USA, England, Tyskland og få andre markeder. Der er stadig intet nyt om en dansk lancering. Netflix vil også snart begynde at streame i HDR.
HDR-billederne så i øvrigt vidunderlige ud. Det samme gjorde LG’s 4K HDR OLED-skærme.