Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonFilmproducenter kan miste millioner i svindelsag - FlatpanelsDK

Filmproducenter kan miste millioner i svindelsag

03 Jul 2015 | Rasmus Larsen |

Over de seneste dage har en sag, der drejer sig om over 100 millioner i manglende rettighedskroner til bl.a. filmbranchen, udviklet sig. Producentforeningen har politianmeldt Johan Schlüter Advokatfirma, der stod for administrering af rettighedsmidlerne. 

Johan Schlüter Advokatfirma anmeldt

Johan Schlüter Advokatfirma har stået for registrering og opkrævning af rettighedspenge, når film og serier har været vist på bl.a. tv-kanaler. Politianmeldelsen kommer efter en undersøgelse af økonomiske relationer imellem advokatselskabet og de tre foreninger, der varetager rettighederne kaldet CAB, Filmkopi og Filmret.

- “Som formand for bestyrelserne i CAB og Filmkopi og på vegne af Filmret samt direktør i Producentforeningen vil jeg gerne understrege, at resultatet af Deloittes undersøgelse er et chok for os og har forfærdet os,” skriver Klaus Hansen, direktør for Producentforeningen.

Producentforeningen mener, at der i perioden 2011 til 30. april 2015 har været omfattende snyd med rettighedsberegningerne og udbetalinger, hvorfor de har anmeldt Johan Schlüter Advokatfirma. Det drejer sig angiveligt om et beløb på ”ikke under 100 mio. kroner”, som rettighedshaverne har ret til, men ikke har fået.

Pengene kan være tabt

Ejerkredsen i advokatselskabet har indrømmet, at der er foregået uregelmæssigheder. Som konsekvens har de bortvist og politianmeldt advokat og ansat Susanne Løkkegaard Fryland, der var direktør i Registrering Danmark, som administrerede rettighedsarbejdet for Johan Schlüter. De mener dog ikke, at beløbet nærmer sig de 100 millioner kroner, men i stedet ligger på omkring 20-40 millioner. Det skriver Børsen.

Den påståede svindel er angiveligt sket igennem beregninger, der har vist kunstigt lave rettighedstilgodehavende samt hævninger af midler. Ifølge en pressemeddelelse sendt ud af advokatselskabet har Susanne Fryland handlet alene.

Advokatfirmaet hævder, at de ikke er i stand til at betale milliongælden, og dermed kan pengene være tabt.

Peter Aalbæk fra Zentropa, der står for omkring 20-25 % af de film der kommer ud, tror ikke på, at pengene kan hentes hjem.

- "Det er altid de største gangstere, der har de hvideste handsker. De bliver aldrig tjekket. Men det bør man gøre. Johan Schlüter har en enestående høj stjerne hos filmproducenterne i almindelighed og hos Zentropa i særdeleshed. Han har været med til at skabe Zentropa, så vi er ham stor tak skyldig. Men det her havde ingen af os simpelthen set komme," siger Peter Aalbæk til Ekstra Bladet.

En nærmere undersøgelse af Registrering Danmark viser, at 28 ansatte angiveligt slet ikke beskæftigede sig med rettighedsmidlerne, selvom de var ansat til dette.

- ”Jeg er overrasket over omfanget af de ressourcer, som man har brugt i Registrering Danmark på andre aktiviteter. Det kom bag på mig,” siger Klaus Hansen til Business.dk.

- Kilde: Producentforeningen & Business.dk, Ekstra Bladet, Børsen
Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Thomson lancerer 100" Google TV til vild startpris i Danmark

01 May 2025 |

Nordflix? Kulturministeren vil skabe nordisk alternativ til Netflix

01 May 2025 |

'Drømme OLED' med blå PHOLED klar til produktion, siger LG Display

01 May 2025 |

Wiz lancerer HDMI Sync Box til stemningslys bag TV'et

30 Apr 2025 |

Streaming-kalenderen: Nyt på Netflix i maj

30 Apr 2025 |

OLED opfattes som 1,5x lysere end LCD, hævder Samsung Display

30 Apr 2025 |