Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonOplevelser med Sonys Personal 3D Viewer - FlatpanelsDK

Oplevelser med Sonys Personal 3D Viewer

12 Sep 2011 | Rasmus Larsen |

FlatpanelsDK oplevede Sonys nye Personal 3D Viewer hjelm, der efter sigende skal give den komplette 3D og surround-oplevelse til brugeren. Men hvor godt fungerer den? Det fortæller vi her.

Oplevelser med Sony Personal 3D Viewer

Sonys Personal 3D Viewer – eller HMZ-T1 – vækker opmærksomhed med sit futuristiske design. Inden i gemmer sig to små OLED-skærme, der kan gengive 3D ved at give to forskellige billeder til hvert øje. Lyden skabes af højttalere på siden, der imiterer surround sound. Sony forestiller sig, at 3D-hjelmen er ideel til 3D-film og i særdeleshed 3D-spil fra PlayStation 3 – og den blev da også demonstreret med begge brugsscenarier på IFA-udstillingen i Berlin. Helt grundlæggende skal man forberede sig på en oplevelse, der svarer til 3D på fladskærme eller i biografer, og en illusion af at se på et 750” lærred set fra 20 meters afstand – ifølge Sony selv.

Sony Personal 3D Viewer
Sony Personal 3D Viewer

Men hvordan fungerer det så i praksis? Lad os starte med at sige, at hjelmen ikke er videre komfortabel. Man skal bruge lidt kræfter på at få den til at sidde rigtigt i forhold til øjne og ansigt. Den er ikke decideret tung, men vejer efter min mening så meget, at man rent praktisk bliver nødt til at ligge ned eller læne hovedet bagover – hvert fald, hvis man vil benytte hjelmen over længere tid. Skærmene er ikke placeret lige foran øjnene, men i stedet fremvises billederne via en spejl-konstruktion inde i hjelmen. 3D-oplevelsen er rigtig fin og dybde-fornemmelsen er flot. Jeg oplevede ikke tendens til crosstalk (dobbeltbilleder) selv på meget kontrastrige billeder, hvilket bestemt bidrager positivt til oplevelsen – og samtidig indikerer, hvad OLED-skærmteknologien kan præsentere.

Sony Personal 3D Viewer
Sony Personal 3D Viewer

Jeg vil dog samtidig sige, at jeg ikke oplevede den indlevende effekt, som jeg havde håbet på, når man omringes af skærme, højttalere og mørke inde i en hjelm. Sony lover en oplevelse som 750” lærred set fra 20 meters afstand, men det kan jeg ikke genkende. Skærmene føles en tand for små til at give en helt omsluttende 3D-oplevelse. Spejl-konstruktionen afslører også sig selv. Hvis hjelmen ikke sidder rigtig på hovedet, er skærmene en smule uklare, men selv, når hjelmen monteres korrekt på hovedet, har kanterne af skærmen en tendens til at virke en smule ulmede. Det er svært at beskrive, men svarer meget til den oplevelse afrundede spejl i f.eks. Tivoli giver – dog ikke lige så markant I midten af skærmene, hvor objekterne er i fokus, fremstår OLED-skærmene dog ekstremt klare og detaljerede.

Sony Personal 3D Viewer
Sony Personal 3D Viewer

Lyden var meget svær at vurdere i messens larmende messehaller, så den vil jeg undlade at udtale mig for meget om. Det eneste jeg vil sige, er, at den svarer meget til hvad man kender fra hovedtelefoner fra Sony. Vi oplevede i øvrigt ikke tendens til hovedpine eller øjengene. Det er ellers noget som generelt har præget ”Virtual Reality”-hjelme i fortiden fordi skærmene sidder for tæt på øjet i forhold til hvad godt er. Summeret set udeblev wauw-effekten på Sonys Personal 3D Viewer. 3D-oplevelsen er god og dybde-virkningen er overbevisende, men skærmene synes for små og spejl-konstruktionen giver visse problemer med skarpheden på skærmene. Der blev ikke til den indlevelsesrige oplevelse, som vi havde håbet på. Personligt foretrækker jeg et 3D fladskærms-Tv, hvis det skal handle om 3D.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

LGs 2024 OLED TV nu i handlen i Danmark

14 Jun 2024 |

Hisense tilslutter sig igen 8K-alliancen

14 Jun 2024 |

Der hamstres storskærme før en stor sportssommer

13 Jun 2024 |

Første 8K 3D-kamera til Apples Immersive Video-format afsløret

13 Jun 2024 |

Streamingtjenesten Max har nu tv-kanaler inkl. Kanal 5

12 Jun 2024 |

Ingen danske biografer kan vise 'Inderst inde 2' som Pixar ønsker

12 Jun 2024 |