Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonDansk Erhverv utilfreds med DVB-C afgørelser - FlatpanelsDK

Dansk Erhverv utilfreds med DVB-C afgørelser

10 Sep 2010 | Rasmus Larsen |

Forbrugerklagenævnet gør elektronikforhandlerne økonomisk ansvarlige for tv-udbydernes markedsføringstiltag. Det er uholdbart, mener Dansk Erhverv, som advarer mod konsekvenserne, og går til angreb på sager omkring DVB-C tunere til digitalt kabel-tv, hvor Forbrugerklagenævnet kræver penge tilbage til forbrugeren.

Sag omkring digitalte DVB-C tunere

Forbrugerklagenævnet har truffet en række afgørelser, der siger, at forbrugerne har krav på at få penge tilbage, hvis de har købt et tv efter december 2008 og ikke er blevet oplyst om, at de på et tidspunkt ville kunne se tv-kanaler i digital kvalitet uden en modtageboks, hvis deres tv havde en C-tuner. På det tidspunkt var programmer fra kabel-tv-udbyderne krypterede, og forbrugerne var nødt til at leje et programkort eller en boks fra YouSee, hvis de ville se programmer digitalt. Men i september 2009 besluttede YouSee at fjerne krypteringen og give deres kunder fri adgang til at se tv i digital kvalitet. Forudsætningen for at kunne tage imod tilbuddet var dog, at kunderne havde et tv eller en modtageboks med en DVB-C tuner.

Skal elektronikforhandlerne kunne spå?

Dansk Erhverv ryster på hovedet over afgørelserne. - ”Jeg ved ikke, hvordan Forbrugerklagenævnet mener, at elektronikforhandlerne skulle have forudset, at YouSee ville beslutte at tilbyde deres kunder med en DVB-C tuner tv i digital kvalitet uden et programkort eller en boks. De kan jo ikke spå. Men frem for alt er det uforståeligt, at forbrugere skal have penge tilbage fra velfungerende tv-apparater, der intet fejler,” siger Lone Rasmussen, forbrugerpolitisk chef i Dansk Erhverv.


Forbrugerklagenævnet mener, at forbrugere kan få penge tilbage for skærme solgt uden DVB-C tuner

Hun peger på, at forbrugerne kan se tv på akkurat samme måde, som da de købte tv-apparatet, og at ingen er blevet stillet ringere.

Bekymrende udvikling

Dansk Erhverv følger normalt Forbrugerklagenævnets afgørelser. Men for to måneder siden valgte Dansk Erhverv sammen med elektronikbranchen at indbringe nogle sager om MPEG-2 fjernsyn for domstolene. - ”Det er nu anden gang på kort tid, at vi ser nogle afgørelser i Forbrugerklagenævnet, der gør teknologisk udvikling på tv-området til noget negativt, som forhandlerne skal bøde for økonomisk. Det er uholdbart,” siger Lone Rasmussen og fortsætter Hun advarer mod konsekvenserne, som hun kalder alvorlige på flere områder. - ”Afgørelserne svækker de erhvervsdrivendes tillid til Forbrugerklagenævnet, hvilket er meget uheldigt,” siger Lone Rasmussen. - ”Forbrugerklagenævnet forlanger, at forhandlerne skal oplyse forbrugerne om de ting, tv-apparaterne ikke vil kunne, når der i fremtiden kommer ny teknologi på markedet. Det er en meget vanskelig og urimelig opgave,” siger hun og fortsætter. - ”I sidste ende er der kun forbrugerne til at betale, hvis forhandlerne skal give penge tilbage, hver gang der sker noget nyt på tv-området. Og det gør der jo næsten hele tiden i disse år”. Dansk Erhverv kan ikke acceptere afgørelserne og vil nu sammen med branchen drøfte, hvad der skal ske videre. Forbrugerklagenævnet har også givet forbrugere medhold i flere sager omkring mpeg2 vs. mpeg4 problematikken, som Dansk Erhverv heller ikke er enig i.

Fakta i sagen

  • 19. august 2009 offentliggør YouSee, at de fra den 15. september 2009 vil fjerne krypteringen fra deres programpakker og give deres kunder fri adgang til at se tv i digital kvalitet. Forudsætningen for at kunne tage imod tilbuddet er, at kunderne har et TV eller en modtageboks med en DVB-C tuner. Ønskede kunderne HDTV var MPEG-4 en forudsætning.
  • Før den 15. september 2009 var signalet fra YouSee krypteret og forbrugerne var nødt til at leje et programkort og købe et CA-modul eller en boks fra YouSee, hvis de ville se programmer digitalt. Dette gjaldt uanset om Tv’et havde en DVB-C tuner eller en DVB-T tuner.
  • Forbrugere med kabeltv hos YouSee kunne altså både før og efter denne beslutning se de samme i kanaler i den kvalitet, de havde set TV i før. Ingen kunder blev stillet ringere, men forbrugere med en DVB-C tuner i deres udstyr behøvede ikke længere leje et programkort.
  • 1. november 2009 lukkes det analoge signal. Kabel-tv-udbyderne sender dog stadig programmerne i analog kvalitet. En række nye kanaler, bl.a. DR’s nye kanaler, sendes kun digitalt.
  • YouSees pressemeddelelse 19. august 2009 kom som en overraskelse for alle forhandlere. Ingen forhandlere havde haft mulighed for at vide, at YouSee ville stoppe med at kryptere sine programmer.
  • I december 2008 blev danmarkshistoriens største informationskampagne igangsat. Den skulle oplyse danskerne om overgangen fra analogt til digitalt TV-signal. I denne blev det gang på gang sagt, at kabel-tv-kunder intet behøvede foretage sig. Der blev heller intet nævnt om DVB-C tunere. Årsagen var, at kabeltv kunder fortsat kunne se de signaler, de havde i den kvalitet de havde med det udstyr de havde.

    Giv din mening til kende

    Hvad mener du omkring sagen? Lad os høre din holdning i kommentarfeltet herunder. - Dansk Erhverv pressemeddelelse, red
  • Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

    Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

    Flere nyheder

    LGs 2024 OLED TV nu i handlen i Danmark

    14 Jun 2024 |

    Hisense tilslutter sig igen 8K-alliancen

    14 Jun 2024 |

    Der hamstres storskærme før en stor sportssommer

    13 Jun 2024 |

    Første 8K 3D-kamera til Apples Immersive Video-format afsløret

    13 Jun 2024 |

    Streamingtjenesten Max har nu tv-kanaler inkl. Kanal 5

    12 Jun 2024 |

    Ingen danske biografer kan vise 'Inderst inde 2' som Pixar ønsker

    12 Jun 2024 |