Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonEU giver dødsstødet til projektorer med pærer - FlatpanelsDK

EU giver dødsstødet til projektorer med pærer

01 Feb 2024 | Rasmus Larsen |

Den gammeldags projektor med udskiftelig pære må ikke længere produceres eller importeres i EU-lande, heriblandt Danmark, fra 2026. Loven rammer også løssalget af pærer.

Overvejer du køb af ny eller brugt projektor med udskiftelig UHP-pære, så bør du nok tænke dig om en ekstra gang.

EU-forordning 2017/852, der automatisk træder i kraft i alle EU-lande den 1. januar 2026, gør yderligere kviksølvholdige produkter ulovlige at producere og importere. Fra 2026 omfatter det bl.a. lyspærer og projektorpærer (UHP-pærer). Det skriver journalisten Michael Rehders på rehders.de.

Kviksølv i selv små mængder klassificeres af EU som farligt for mennesker. EU begyndte derfor i 2005 gradvist at forbyde kviksølv i produkter.


Rammer løssalg af projektorpærer

Det er ikke kun projektorer med pærer, der bliver forbudt at producere og importere efter 2026, men også de udskiftelige UHP-pærer. En UHP-pære holder typisk 2000-4000 timer ved normal brug, hvorfor de skal udskiftes løbende i projektorens levetid. UHP-pæren forbindes typisk med projektorer af typen DLP, men kan bruges også i eksempelvis LCD-projektorer.

DLP-projektor

Lovændringen vil bl.a. ramme projektorer af DLP-typen, som mange producenter bruger. Foto: BenQ

Forhandlere må stadig sælge ud af eksisterende lagre efter 2026, men ændringerne vil givetvis ramme produktionen i optakten til lovændringen, så det kan være en god idé at tjekke forhandlernes lagerbeholdning løbende, hvis du ejer en af de pågældende projektorer. Michael Rehders har været i kontakt med producenter af de ældre projektorer. De forventer, at forordningen slår igennem uden undtagelser og de har pt. ingen planer om at lave alternative pærer uden kviksølv til de pågældende projektorprodukter.

Alternativer

Det er tanken med EU-forordningen, at gamle pærer i hjemmet skal erstattes med f.eks. LED (lysdioder). Nyere typer af projektorer med LED og laser må således fortsat sælges, inklusive 'short throw'-projektorer (UST). Et andet alternativ er at overveje en stor TV-skærm på 98-tommer, der i skrivende stund sælges til under 22.000 kroner. Senere på året lanceres første TV-skærm på 115-tommer med 4K-opløsning i Danmark. Ser du film alene, kan du desuden overveje en løsning som Apple Vision Pro-brillen, der har indbygget hjemmebiograf-app. - Kilde: Rehders, EU (2)

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

LGs 2024 OLED TV nu i handlen i Danmark

14 Jun 2024 |

Hisense tilslutter sig igen 8K-alliancen

14 Jun 2024 |

Der hamstres storskærme før en stor sportssommer

13 Jun 2024 |

Første 8K 3D-kamera til Apples Immersive Video-format afsløret

13 Jun 2024 |

Streamingtjenesten Max har nu tv-kanaler inkl. Kanal 5

12 Jun 2024 |

Ingen danske biografer kan vise 'Inderst inde 2' som Pixar ønsker

12 Jun 2024 |