Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonSharp Display fremviser QDEL (NanoLED) skærm-prototype - FlatpanelsDK

Sharp Display fremviser QDEL (NanoLED) skærm-prototype

17 Jan 2024 | Rasmus Larsen |

Igen i år blev prototyper af elektroluminescerende quantum dots vist frem i baglokalerne på CES, denne gang af Sharp Display. Vi har nu fået et glimt af første prototype.

Den nye type skærm blev oprindeligt kaldt QLED, men du husker måske, at et sydkoreansk firma tog ejerskab over begrebet som marketingbegreb for LCD TV. Derfor kalder branchen nu teknologien for NanoLED, QDEL, QD-EL eller QD-LED.

Opfinderen, Nanosys, ynder at kalde det NanoLED, mens produktionspartneren, Sharp Display, ynder at kalde det QDEL. Sharp Display havde på CES-messen i sidste uge medbragt to prototyper – 12,3" og 30" – og Digital Trends' Caleb Denison havde mulighed for at se dem i aktion og filme den lille udgave på 12,3" i et lukket baglokale.

CNET skrev også hjem om 12,3" prototypen (1920x720 opløsning, 167ppi) fra CES, men billederne i deres artikel kommer direkte fra Nanosys.


Potentialet i QDEL / NanoLED

At dømme ud fra optagelserne fra Digital Trends, så fremstår skærmen en smule bleg i modsætning til det officielle billede udsendt af Nanosys. Vi ved ikke, hvilket af de to billeder, der bedst repræsenterer den faktiske billedkvalitet. Husk dog på, at det er en prototype.

NanoLED QDEL prototype

Venstre: Prototype filmet af Digital Trends. Højre: Billede delt af Nanosys selv

NanoLED, eller QDEL, har potentialet til at vende skærmmarkedet på hovedet, med det største farverum af nogen skærmtype. Kort fortalt påføres elektricitet direkte til kvanteprikkerne (quantum dots), der forvandels til små lysdioder (LED). Således er ingen LED-bagbelysning, som i "QLED" LCD TV, eller blå OLED-pixel, som i QD-OLED TV, nødvendig. Det reducerer produktionsomkostningerne og Sharp Display mener endda, at eksisterende LCD-fabrikker kan konverteres til at producere den nye skærmtype. Efter sigende skulle den også være nem at skalere op fra små til store skærme i TV-formater.

NanoLED production

Produktionspotentialet i NanoLED. Wiley/ID Magazine Vol. 39–3, side 27. Kilde: Nanosys

Sharp Display, der fabrikerer skærmpaneler men ikke forbruger-TV, indikerer, at NanoLED i første omgang er tiltænkt kommercialisering i små mobilskærme, dernæst IT-skærme (tablet, laptop, monitor) og senere TV. Planerne kan dog nå at ændre sig, og tidsplanen blev ikke fremlagt. Nanosys blev for nylig opkøbt af japanske Shoei Chemical, der i september 2023 annoncerede planer om at fremskynde udviklingen af NanoLED. Mere information følger på industrimessen SID 2024 (Display Week) i midten af maj. - Kilde: Digital Trends, CNET

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

LGs 2024 OLED TV nu i handlen i Danmark

14 Jun 2024 |

Hisense tilslutter sig igen 8K-alliancen

14 Jun 2024 |

Der hamstres storskærme før en stor sportssommer

13 Jun 2024 |

Første 8K 3D-kamera til Apples Immersive Video-format afsløret

13 Jun 2024 |

Streamingtjenesten Max har nu tv-kanaler inkl. Kanal 5

12 Jun 2024 |

Ingen danske biografer kan vise 'Inderst inde 2' som Pixar ønsker

12 Jun 2024 |