Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonFørste kig: Samsungs brillefri 3D monitor er den hidtil bedste - FlatpanelsDK

Første kig: Samsungs brillefri 3D monitor er den hidtil bedste

16 Jan 2024 | Rasmus Larsen |

Samsung havde på CES medbragt en 37-tommer 4K-monitor, der fremviser 3D ved hjælp af kameraer – ingen 3D-briller påkrævet. Her er Flatpanels' oplevelser.

Jeg tøvede, da jeg blev spurgt, om jeg ville prøve Samsungs 3D-monitor på CES. Jeg har prøvet så mange af disse brillefrie 3D-monitor og 3DTV koncepter gennem tiden, og for mig har de alle været ganske forfærdelige, hovedpinefremkaldende oplevelser, typisk uden nævneværdig 3D-effekt.

Til min overraskelse så virker Samsungs brillefri 3D-monitor rent faktisk. Den fremviser troværdige 3D-billeder, der ikke begrænses til et lille præ-defineret sweet-spot. Rykker man sit hoved, genkalibreres 3D-kortlægningen hurtigt, om end ikke øjeblikketligt.

Det er den bedste brillefri 3D-skærm, jeg har prøvet.


Samsung 3D monitor

En besøgende spiller Lies of Pi på Samsungs brillefri 3D-monitor. Foto: Flatpanels

Gaming i 3D

Jeg spillede Lies of P på én af de to monitorer og betragtede en 3D-objektdemo, vistnok fra en produktivitets-app på den anden monitor. Begge viste 3D-effekter, der primært gav dybdeperspektiv – objekter kom ikke rigtig ud af billedet – og en fornuftig detaljegrad. Vandret panorering skabte nogle billedartefakter. Læs også: 150 film i 3D og 'spatial' spil klar til Apple Vision Pro i februar 3D-effekten var dog langt fra perfekt og ikke så god som at se 3D i et godt VR-headset. Samsungs monitor led stadig af en vis grad 3D-crosstalk (hvor de to billeder til hvert øje blandes sammen) og opløsningen bør løftes. Jeg fik ikke umiddelbart hovedpine, men det føltes en smule anstrengende for øjnene. Jeg ville gerne have brugt mere tid med skærmen.

Hvordan teknologien virker

Samsung forklarede, at skærmen kan skifte mellem 2D og 3D ved hjælp af aktive linser. To kameraer sporer bevægelse af hoved og øjne i realtid, og en "AI"-baseret algoritme justerer kortlægningen ift. dine øjne. Med andre ord vil 3D-effekten stadig virke, selvom man rykker sit hoved, om end kameraet tilsyneladende blev lidt forvirret over folk i baggrunden. Dette system alene repræsenterer et stort fremskridt i forhold til de mange tidligere 3D-koncepter uden briller. 3D-effekten fungerer med både 3D- og VR-titler fra Steam, ifølge Samsung, der desuden samarbejder med Round8 Studio, spilstudiet bag Lies of P, i forhold til spil i 3D. Vores forståelse er, at Lies of P var konverteret fra 2D til 3D, altså ikke ægte 3D.

Bør Samsung lancere produktet?

Samsung sagde, at de overvejer lancering af deres brillefri 3D-monitor senere i 2024 baseret på feedback fra CES og andre messer. Jeg er dog ikke overbevist om, at det er en god idé. 3D endte som et gigantisk flop sidste gang, så der skal en del til at vække folks begejstring på ny. Jeg mener ikke, at denne 37-tommer 4K LCD-monitor har, hvad der skal til, på trods af dens kvaliteter. Jeg opfordrer Samsung til at udforske en kombination af højere opløsning, højere opdateringsfrekvens og bedre skærmteknologi (ikke LCD), fordi jeg tror, de har fat i noget her.

Samsung 3D monitor

Samsungs brillefri 3D-monitor virker med Steam 3D og VR. Foto: Flatpanels

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

LGs 2024 OLED TV nu i handlen i Danmark

14 Jun 2024 |

Hisense tilslutter sig igen 8K-alliancen

14 Jun 2024 |

Der hamstres storskærme før en stor sportssommer

13 Jun 2024 |

Første 8K 3D-kamera til Apples Immersive Video-format afsløret

13 Jun 2024 |

Streamingtjenesten Max har nu tv-kanaler inkl. Kanal 5

12 Jun 2024 |

Ingen danske biografer kan vise 'Inderst inde 2' som Pixar ønsker

12 Jun 2024 |