Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reason2024 QD-OLED: Op til 3000 nits, længere levetid, ingen nye TV-størrelser - FlatpanelsDK

2024 QD-OLED: Op til 3000 nits, længere levetid, ingen nye TV-størrelser

08 Jan 2024 | Rasmus Larsen |

Samsung Display har løftet sløret for 2024 QD-OLED, som de hævder rammer 3000 nits i højlys og 300 nits i fuld skærm. TV-størrelserne er uændrede, men der er nye monitor-størrelser.

Efter introduktionen i 2022 og forbedringerne i 2023, står QD-OLED til at blive endnu bedre i 2024 med et 3. generations panel, der ifølge Samsung Display leverer højere lysstyrke, større farvevolumen, forbedret holdbarhed (2x i TV, 1.5x i monitorer), mindre farveforvrængelse, bedre panelhomogenitet og højere pixeltæthed (monitorer).

Ved en briefing forud for årets CES-messe gav Chirag Shah, Senior Director of Marketing Business Development hos Samsung Display, Flatpanels en gennemgang. Han forklarede, at det er muliggjort af primært to fremskridt; 'Quantum Enhancer' og 'Pico-inkjet Process'.


2024 QD-OLED

Udviklingen I QD-OLED siden 2022. Slide: Samsung Display

Lysere, bedre farver

Quantum Enhancer er hvad Samsung Display kalder "sjælen i QD-OLED". Det er selve logikken i skærmcontrolleren, der nu styres af en avanceret AI-algoritme. Med andre ord styring af skærmens millioner af selv-emitterende pixels.
QD-OLED
QD-OLED bruger blå OLED med QD-konvertere til rød og grøn. Grafik: Samsung Display
Det er denne, der tillader 2024 QD-OLED TV-panelet at ramme 300 nits lysstyrke i fuld skærm og op til 3000 nits højlys i et 3% vindue uden at strømforbruget er forøget ift. 2023-panelet, hævder Samsung Display. Monitor-panelet rammer stadig maksimalt 1000 nits. Her er vi nødt til at understrege, at Samsung Display er producenten af paneler, der leveres til Samsung Electronics, Sony Electronics og diverse monitor-mærker. Du husker måske, at Samsung Display sidste år meldte om 2000 nits i 2023-panelet, men de TV-skærme, der blev lanceret af Samsung (test) og Sony (test) nåede ikke helt derop, så hold forventninger i skak. Tallene er best-case scenariet og den endelige ydelse vil afhænge af, hvordan TV-producenten tuner panelet. Fordi QD-OLED er ægte RGB, med blå OLED plus rød og grøn QD-konvertere (og uden hvid boosterpixel som i LG Displays WOLED), så er den højere lysstyrke et resultat af forøget RGB-farvelysstyrke. Med andre ord er farvevolumen også betydeligt større; mættede farver selv ved høje lysstyrker. Og QD-OLED kan opfattes faktisk endnu mere lysstærk end tallene indikerer ift. LG Displays WOLED netop fordi lyset skabes alene af rød, grøn og blå, argumenterer Chirag Shah. Det er et videnskabeligt underbygget koncept, som Samsung Display har døbt 'Experienced Color Range' (XCR), hvilket Flatpanels omtalte sidste år. Han sammenlignede det med temperatur kontra "føles som" temperatur, der kendes fra vejrudsigter.

Samme TV-størrelser, nye monitorer

Samsung Display introducerer ikke nye TV-størrelser af QD-OLED i år, hvilket er en smule skuffende WOLED's større spænd in mente. Så vi er stadig på 55", 65" og 77" i 2024. Chirag Shah fortalte Flatpanels, at det skyldes, at Samsung Display vil prioritere og udvide porteføljen af monitorer i år efter sidste år at have fokuseret på TV. Han indikerede, at vi får nye størrelser af QD-OLED TV i 2025. Vi får derimod nye størrelser af monitorer, hvilket ikke er overraskende, idet Samsung Electronics og andre mærker allerede har præsenteret 32" og 27" QD-OLED monitorer, hvor sidstnævnte for første gang når 360Hz opdateringsfrekvens. Nu i både flade og buede varianter. Læs også: Samsung præsenterer 2024 QD-OLED monitorer i 27-49" med op til 360Hz Det andet fremskridt i år, 'Pico-inkjet Process', giver mere præcis print-produktion af QD-blækket, hvilket muliggør øget pixeltæthed fra 110ppi sidste år til 140ppi (pixels per tomme) i år. Dermed kan 4K-opløsning presses ned i 32". Den højere pixeltæthed tillader også Samsung Display at skabe 8K QD-OLED til TV, om end der er ingen planer om 8K i 2024 pga. den nuværende markedsituation.

2024 QD-OLED

QD-OLED bliver endnu bedre i 2024 men TV-størrelserne er de samme. Slide: Samsung Display

QD-OLED udfordringer

Pixelstrukturen i 2024 QD-OLED er stadig trekantet; et lidt kontroversielt valg da teknologien blev introduceret i 2022 fordi det kan forårsage farvekanter om tekst og objekter i billedet. Læs også: Hvorfor tekst ikke står godt på de nye OLED og QD-OLED monitorer Chirag Shah forklarer, at pixelstrukturen blev forfinet i 2023 for at minimere farvekanter og at den er blevet yderligere finpudset i 2024 med "skarpere kanter". Shah mener, at det bringer QD-OLED meget tæt på at være egnet til arbejde med grafik og video, men ikke desto mindre markedsføres alle QD-OLED monitorer stadig som gaming-monitorer. Spurgt ind til udsigterne for QD-OLED i IT-enheder såsom laptops, tablets og telefoner, var Shah hurtig til at skyde forslaget ned. Han forklarede, at Samsung Displays AMOLED (RGB OLED) er bedre egnet til mindre skærme pga. AMOLEDs højere pixeltæthed, samtidig med, at der stadig er produktionsbegrænsninger hvad angår QD-OLEDs pixeltæthed, på trods af fremskridtet i år. Omvendt er AMOLED udfordrende at producere i store skærmstørrelser. QD-OLED er pt. egnet til 27" og større. Og så er der den mørke sky, der hænger over OLED; risiko for burn-in. Shah påpegede, at Samsung Display allerede har gjort betydelige fremskridt på området og at risikoen er yderligere reduceret i 2024 som resultat af Quantum Enhancer, der nu mere præcist kan forudsige temperaturen i områder af skærmen og kompensere. Det skulle føre til 2x bedre holdbarhed i 2024 TV-panelet og 1.5x i monitor-panelet ift. sidste års paneler. Fremskridtene i QD-OLED fortsætter i et imponerende tempo, hvilket holder LG Display på tæerne med WOLED – rivalisering der kommer forbrugerne til gavn. Flatpanels er spændt på at få fingre i årets nye TV-skærme og selvom vi ikke forventer, at de rammer 3000 nits i kalibreret HDR-tilstand, så tror vi, at 2024 QD-OLED igen bliver en pæn opgradering.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

LGs 2024 OLED TV nu i handlen i Danmark

14 Jun 2024 |

Hisense tilslutter sig igen 8K-alliancen

14 Jun 2024 |

Der hamstres storskærme før en stor sportssommer

13 Jun 2024 |

Første 8K 3D-kamera til Apples Immersive Video-format afsløret

13 Jun 2024 |

Streamingtjenesten Max har nu tv-kanaler inkl. Kanal 5

12 Jun 2024 |

Ingen danske biografer kan vise 'Inderst inde 2' som Pixar ønsker

12 Jun 2024 |