Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonNordisk Film lukker sin afdeling for visuelle effekter til film/serier - FlatpanelsDK

Nordisk Film lukker sin afdeling for visuelle effekter til film/serier

05 Dec 2023 | Rasmus Larsen |

Nordisk Film har trukket stikket efter mere end 30 år med danske visuelle effekter. Det sker som konsekvens af krisen i den danske filmbranche.

Nordisk Film har lukket Shortcut, som afdelingen for visuelle effekter blev kaldt, og fyret 20 medarbejdere. Det skriver mediet Kulturmonitor.

- "Det store pres, som film- og tv-produktionsbranchen ligger under, mærker vi også i Nordisk Film Shortcut (...) Det betyder i praksis, at Shortcuts VFX-afdeling er blevet lukket," siger Erik Kongsvik-Ibsen, afdelingens konstituerede direktør, i en pressemeddelelse.


Skyggen i mit øje

Skyggen i mit øje er en af de nyere film med visuelle effekter af Nordisk Film Shortcut. Foto: SF Studios

Nordisk Film Shortcut, der var den største i Danmark, har i mere end 30 år lavet visuelle effekter til film og serier som The Rain, Skyggen i mit øje og Det magiske tivoliteater. - "Udover konkurserne ude i produktionsledet er det selvfølgelig også bekymrende, hvis vi i dansk film ikke længere kan bevare de høje faglige kompetencer, som vi beviseligt har, blandt andet på VFX-området," siger Claus Ladegaard, direktør i Det Danske Filminstitut (DFI), til Kulturmonitor.

Krisen kradser

Den danske filmbranche er hårdt ramt på økonomien for tiden. Det startede med den selvforskyldte konflikt med lokale og internationale streamingtjenester som Viaplay og Netflix, hvor en ny rammeaftale blev indgået uden af tage tjenesterne på råd. Det førte til et længevarende produktionsstop. Sidenhen har streamingtjenester skruet ned for lokal produktion verden over som konsekvens af den afmatning, der ses på streamingmarkedet efter boomet under corona, og udsigten til en streamingskat i Danmark. Senest blev der i den nye filmaftale for 2024-2027 afsat 78 mio. kroner ekstra årligt til den danske filmbranche fra 2025 og frem.

LED-scenen består

På trods af lukningen af Shortcut, vil Nordisk Film fortsat kunne indspille film i virtuelle omgivelser i samarbejde med eksterne partnere på den 360-graders LED-scene, der blev installeret i Valby sidste år. LED-scenen bliver fremover en del af Nordisk Film Production i stedet for Shortcut. 12 medarbejdere rykker med over. Flatpanels besøgte i oktober 2022 Valby for at se og høre mere om den nye LED-scene, der blandt andet er benyttet under optagelserne til den nye Afdeling Q-film, Den grænseløse, og Nattevagten – dæmoner går i arv. - Kilde: Kulturmonitor

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

LGs 2024 OLED TV nu i handlen i Danmark

14 Jun 2024 |

Hisense tilslutter sig igen 8K-alliancen

14 Jun 2024 |

Der hamstres storskærme før en stor sportssommer

13 Jun 2024 |

Første 8K 3D-kamera til Apples Immersive Video-format afsløret

13 Jun 2024 |

Streamingtjenesten Max har nu tv-kanaler inkl. Kanal 5

12 Jun 2024 |

Ingen danske biografer kan vise 'Inderst inde 2' som Pixar ønsker

12 Jun 2024 |