Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTuner-standard opdateret med nyt video-codec (VCC) - FlatpanelsDK

Tuner-standard opdateret med nyt video-codec (VCC)

28 Feb 2022 | Rasmus Larsen |

DVB, som er tunerstandarden i Danmark og Europa, er blevet opdateret, så den nu omfatter det nye video-codec VVC (H.266), som er efterfølger til HEVC.

Nyt videocodec til tunere

MPEG2 blev efterfulgt af MPEG4 (H.264), som blev efterfulgt af HEVC (H.265), som vil blive efterfulgt af Versatile Video Coding – også kendt som VVC og H.266. VVC indgår nu som del af fremtidens DVB-tunere. - "DVB-projektet har tilføjet Versatile Video Coding (VVC) til sin kernespecifikation for brug af video- og lydkodning i broadcast- og bredbånd. DVB er således det første standardorgan af sin art, der tilføjer et næste generations video-codec til sin værktøjskasse," lyder det fra DVB-organisationen. Det betyder, at fremtidige 4K- og 8K-skærme samt set-top-bokse i Europa, Australien og andre regioner skal understøtte VVC-dekodning for at leve op til kravene i DVB-tunerstandarden. Når hardwaren er på plads, så kan tv-stationer begynde at sende 4K- og 8K-kanaler i det nye video-codec, der på mere effektiv vis kan komprimere signalet. Hvor meget mere effektiv er VVC? I gennemsnit 50% bedre end HEVC, ifølge udmeldingen. - "Ifølge resultaterne fra MPEG er det (VVC, red) i stand til at enkode video med i gennemsnit 50% besparelse i bitrate for samme subjektive kvalitet sammenlignet med HEVC, dens forgænger i samme familie. Dette gør VVC til en af ​​de mest effektive teknologier til videokodning, som er tilgængelig i øjeblikket."

Trækker lange udsigter

Tilføjelsen af VVC er at sammeligne med overgangen fra MPEG2 til MPEG4 i tunere, og senere fra MPEG4 til HEVC. Ikke desto mindre trækker det lange udsigter idet tv-stationer i Danmark ikke end ikke har taget HEVC i brug. Kun Viasats 4K-sportskanal bruger HEVC. Ingen nuværende TV-skærme understøtter VVC. Organisationen siger, at yderligere video-codecs skal inkluderes i DVB-standarden. Man er pt. ved at evaluere AVS3 og senere vil man evaluere det licensfrie AV1, som bl.a. Amazon, Apple, Google, Microsoft og Netflix har bragt til verden. Grundniveauet af VVC er i stand til at levere opløsninger op til 4K (3840×2160) med HDR. Tre overbygninger dækker ​​bl.a. højere billedhastigheder (HFR) og opløsninger op til 8K (7680×4320).

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

LGs 2024 OLED TV nu i handlen i Danmark

14 Jun 2024 |

Hisense tilslutter sig igen 8K-alliancen

14 Jun 2024 |

Der hamstres storskærme før en stor sportssommer

13 Jun 2024 |

Første 8K 3D-kamera til Apples Immersive Video-format afsløret

13 Jun 2024 |

Streamingtjenesten Max har nu tv-kanaler inkl. Kanal 5

12 Jun 2024 |

Ingen danske biografer kan vise 'Inderst inde 2' som Pixar ønsker

12 Jun 2024 |