Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonPanasonic: Nyt LCD-panel har drastisk højere kontrast - FlatpanelsDK

Panasonic: Nyt LCD-panel har drastisk højere kontrast

30 Nov 2016 | Rasmus Larsen |

Japanske Panasonic har udviklet en ny type af det eksisterende IPS LCD-panel og hævder, at kontrastforhold er ”over 1.000.000:1”, hvilket er 600 gange højere end på traditionelle IPS LCD-skærme. De er ideelle til HDR, mener selskabet.

Forbedret LCD-teknologi

Af de tre typer af LCD-paneler (VA, IPS, TN), har IPS den langt svageste gengivelse af sort og kontrast. De fleste LCD-tv og monitorer af denne type, som vi tester på FlatpanelsDK, rammer 1000:1 kontrast eller under.

Det er derfor, at påstanden fra Panasonic om “et kontrastforhold på over 1.000.000:1” er så bemærkelsesværdig. Det vil drastisk øge billedkvaliteten på f.eks. tv-skærme. Det er ikke lige så højt som på OLED, men tæt på.

Panasonic mener, at det nye panel er ideelt til High Dynamic Range (HDR). Det kan ramme en maksimal lysstyrke på over 1000 nits og et sortniveau på 0,001 nits, hvilket gør det i stand til at gengive billeder, der spænder hele skalaen fra “blændende lyse til kulsort”.

Selskabet håber på at kunne gøre brug af panelet på “broadcasting-stationer og i andre videostudier” såvel som andre “professionelle” miljøer, men pressemeddelelsen fremhæver også en 55-tommer skærm (som illustreret nedenfor). En skærm som denne ville naturligvis være yderst konkurrencedygtig på tv-markedet, men Panasonic afstår fra at nævne tv-skærme eksplicit.

IPS LCD with light-modulating cells


Lys-modulerende celler

Panasonic forklarer, at de gør brug af ”lys-modulerende celler” foruden de flydende krystaller, som sidder i alle LCD-skærme. Udfordringen med LCD-skærme i dag er, at de flydende krystaller og polarisatorer i hver pixel ikke på tilstrækkelig vis kan blokere for lyset fra bagbelysningen. Som resultat kan de ikke gengive ægte sort og høj kontrast.

De lys-modulerende celler er placeret imellem bagbelysningen (typisk LED) og laget af de flydende krystaller i pixelceller. Dette muliggør “pixel-by-pixel kontrol” af lyset, siger Panasonic. Det vil dog også være dyrere at producere.

IPS LCD with light-modulating cells


Panasonic’s skærmdivision, Panasonic Liquid Crystal Display, siger, at panelerne skal produceres på egne “8,5-generation produktionslinjer, som er i stand til at producere 10- til 100-tommer produkter”. De første paneler sendes ud til kunder i januar 2017.

- Kilde: Panasonic

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Sharp trækker sig fra produktion af skærmpaneler

23 May 2024 |

'Dune 2' kan nu streames på Max i 4K – se hvad der ellers er på vej

22 May 2024 |

MicroLED-monitorer rykker nærmere

22 May 2024 |

Sonos Ace virker også som Dolby Atmos-hovedtelefoner til film

21 May 2024 |

Discoverys kanaler vender tilbage hos YouSee

21 May 2024 |

Så er Max åben i Danmark

21 May 2024 |