Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonFrench Open direkte i 3D – oplev det selv - FlatpanelsDK

French Open direkte i 3D – oplev det selv

28 May 2010 | Rasmus Larsen |

Som bekendt optages fodbold VM 2010 i 3D. Tennisturneringen French Open, som også er kendt under navnet Roland Garros, er dog den første store sportbegivenhed, der transmitteres direkte i 3D. Det sker i et samarbejde mellem Panasonic, Orange og Eurosport. 

FlatpanelsDK kører i disse dage et stort 3DTV Tema, hvor vi sætter fokus på 3DTV, 3D teknologi og tests af 3D. Tv-producenternes 3DTV er også så småt i handlen nu.

FlatpanelsDK var til stede i Paris bag kulisserne for at se, hvordan 3D optagelserne og transmissionen foregår. Her er vores opevelser og et kig ind bag kulisserne i produktionsområdet. I disse dage har du også selv mulighed for at følge French Open i 3D. Både derhjemme og i Panasonic Centre.

”
French Open i 3D

French Open i direkte 3D

Første direkte 3D udsendelse er nu en realitet og i disse dage transmitteres Roland Garros French Open i 3D. Det betyder også, at du er vidne til en lille revolution, der skal bringe 3D ind i hjemmet via det direkte tv-signal, så du kan følge Wozniacky og Williams på en ny og mere fordybende måde. FlatpanelsDK var med i Paris. Den stod ikke kun på tennis, for vi kom også om bag kulisserne for at se, hvordan 3D optages, bearbejdes og transmitteres videre til forbrugerne.

”
French Open i 3D

Før 3D transmissionen startede, var bosserne fra Panasonic, French Open, Orange, Eurosport og en analytiker fra Screen Digest samlet til en lille spørgerunde og en introduktion af samarbejdet. Ifølge hovedpersonerne er der store forventninger til 3D både fra produktionsselskaberne, broadcasterne og tv-producenterne, og udbyderne af direkte Tv er ivrige for at komme igang med 3D produktionen, der ifølge dem selv giver helt nye muligheder og overvejelser i forbindelse med f.eks. sportbegivenheder.

”
French Open i 3D

Præcis klokken 1 trykkede de i fællesskab på knappen, og det var nu officielt, at den første store sportsevent i 3D var i luften.

”
French Open i 3D

Reaktionerne blandt publikum var positive. Der lod til at der var både var personer, som aldrig havde oplevet 3D før og personer, som var bekendte med den nye 3D teknologi. En del af seerne blev længe efter pressemødet og fulgte kampene i 3D og der blev talt på kryds og tværs.

”
French Open i 3D

French Open transmitteres direkte i 3D via parabol, og du kan i disse dage hente den ned vha. parabol på en Orange HD, der sendes via Hot Bird 13 grader øst. Det kræver naturligvis, at du har investeret i en 3D fladskærm. Har du ikke det, kan du opleve French Open i 3D hos Panasonic Centre rundt om i landet, der hiver French Open ned i 3D via Eurosport 3D, som er en kanal, der er oprettet i forbindelse med tennisturneringen.

”
French Open i 3D

Det kan derfor kraftigt anbefales at tage en tur forbi dit lokale Panasonic Center for at opleve direkte 3D. Det kan give et spændende indblik i hvad vi kan forvente os af 3D fremover og ikke mindst demonstrere, hvordan 3D tilføjer en ekstra dimension i sport. Der er naturligvis også mulighed for at opleve 3D via Blu-Ray.

”
French Open i 3D

3D signalet transmitteres med den såkaldte side-by-side teknik, der ikke giver helt lige så skarpe 3D billeder som frame sequential, der anvendes på Blu-Ray, og et lidt blødere og mindre detaljeret billedet, men dog en overbevisende 3D-effekt. Efter at have set direkte sport i 3D vil man også opleve, at 3D giver en ny dimension. Man kan følge sportens mange facetter på en anden og mere fordybende måde. Broadcasterne lagde ikke bare fokus på, at 3D nu kan lade sig gøre, men også, at 3D giver nogle helt nye muligheder for at præsentere sport, dokumentarer og meget andet.

”
French Open i 3D

Dette skal naturligvis også tænkes ind i produktionen af direkte Tv såvel som andet indhold i 3D, men betyder formentlig også, at vi vil se sporten tættere på og fra andre kamera-vinkler end hvad vi har været vant til. Det giver også en bedre opfattelse, at boldens hastighed og stemningen – i sandhed et stort skridt mod at en følelse af at være der selv. Vi ser med spænding frem imod fremtiden for 3D her på FlatpanelsDK.

”
French Open i 3D

Bag kulisserne

FlatpanelsDK fik også en ekslusiv mulighed for at komme ind bag lukkede døre hos Orange, der står for at optage French Open i 3D (samt i HD). Her fik vi et kig ind i det lukkede broadcast-område og tog et kig ind i produktionsvognen (OB trucken), hvor teknikerne producerer og tilrettelægger tv-signalet.

”
French Open i 3D

Det er ikke alle kampe, der transmitteres i 3D fra French Open, men Orange havde i alt 6 3D-kameraer fra Panasonic i marken. 5 af dem var fastmonteret på banen, og det sidste fulgte en reporter, som interviewede tennisstjernerne.

”
French Open i 3D

3D signalet produceres i et bordcast-område, der flyder med kabler og udstyr.

”
French Open i 3D

Vi tog først turen forbi det rum, som styrer alle udgående signaler, herunder både HD og 3D signaler, samt de forskellige kameraer fra det forskellige baner, der spilles på.

”
French Open i 3D

3D signalet ryger ind i OB trucken, som er ansvarlig for at videreformidle det. Læg mærke til skærmen i nederste højre hjørne og den store skærm i midten. Begge disse er 3D studiemonitors, som producerne arbejder på.

”Orange
Orange OB 3D truck

Det betyder naturligvis også, at producerne sidder med 3D briller, hvilket er et lidt sjovt syn.

”Orange
Orange OB 3D truck

OB (Outside Broadcast) trucken er en mobil truck, der flyttes rundt afhængig af begivenheden. Orange beviser således med French Open, at de kan håndtere direkte 3D udsendelse, men lige så interessant, at det nu kan gøres fra en OB truck.

”Orange
Orange OB 3D truck

VM 2010 i direkte 3D?

Uden at det er bekræftet, så lægger det naturligvis også op til at VM 2010 sendes i 3D. Det er helt sikkert, at VM 2010 optages i 3D, men indtil nu har der kun været planlagt en fremvisning på udvalgte 3D-opstillinger rundt om i verden, samt en efterfølgende 3D Blu-Ray. 3D transmissionen af French Open har indtil videre været en succes, så mon ikke de hurtige 3D købere kan se frem til 3D fodbold indenfor et par uger? Vi krydser fingre.

Oplev French Open i 3D selv

Det er stort set samtlige Panasonic Centre, der i øjeblikket kører 3D demonstrationer, og herudover er der også mulighed for at opleve en række andre 3D demonstrationer indenfor natur, dokumentar, sport og animationsfilm. Find dit nærmeste Panasonic Center på www.panasonic.dk. Følg også med i vores store 3DTV Tema, som kører i disse dage, og se frme til anmeldelser af 3D skærme i næste uge.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

LGs 2024 OLED TV nu i handlen i Danmark

14 Jun 2024 |

Hisense tilslutter sig igen 8K-alliancen

14 Jun 2024 |

Der hamstres storskærme før en stor sportssommer

13 Jun 2024 |

Første 8K 3D-kamera til Apples Immersive Video-format afsløret

13 Jun 2024 |

Streamingtjenesten Max har nu tv-kanaler inkl. Kanal 5

12 Jun 2024 |

Ingen danske biografer kan vise 'Inderst inde 2' som Pixar ønsker

12 Jun 2024 |