Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonMomsbombe under tv-modtagelse blev afmonteret i Folketinget - FlatpanelsDK

Momsbombe under tv-modtagelse blev afmonteret i Folketinget

10 Jun 2022 | Per Fanefjord Laursen |

Regeringens forslag om at indføre moms på tv-rettigheder blev skudt ned af et flertal i Folketinget. Kunder slipper for ekstraregning på tv-pakken.

Torsdag var en ganske fin dag for mange på det danske tv-marked – midt i en ellers besværlig periode med konflikt mellem producenter og rettighedshavere og streamingtjenester, plus en ny streamingskat. 

Folketinget forkastede torsdag regeringens forslag om at indføre moms på tv-rettigheder. Det skyldes modstand fra primært partierne K, V, EL, DF og RV.

Sagen er tidligere omtalt på Flatpanels.

Dermed slipper 1,7 millioner danske husstande med tv-abonnement for prisstigninger som følge af moms på tv-distributørernes rettighedsbetaling til Copydan.  

Skatteministeriets argument var, at momsændringen skulle ske for at bringe momsloven i overensstemmelse med EU-retten.  

- "Det argument har tre forskellige juridiske fagfolk sået alvorlig tvivl om, og det er baggrunden for, at et flertal i Folketinget heldigvis valgte at afvise regeringens forslag," siger Danske Mediedistributørers kommunikationsdirektør, Ib Konrad Jensen, til Flatpanels.
 
- "Det afgørende argument fra bl.a. Henrik Øe fra Gorissen Federspiel er, at når der er momsfritagelse i første led (kunsterne) er der også momsfritagelse i andet led (rettighedsforvalterne). Og kunstnernes momsfritagelse hviler på en stand still-bestemmelse, altså det var et princip, som Danmark valgte at videreføre, da de fælles momsregler blev indført."

Nu kan Copydan og tv-distributørerne ånde lettet op, mener Ib Konrad Jensen. Copydan og rettighedshaverne slipper for et bureaukratisk arbejde med at implementere momsbetaling, og distributørerne kan videreføre momsfritagelse for rettighedsbetalingen på regningen til kunderne.  

- "De egentlige vindere er faktisk tv-kunderne, der slipper for en ekstraregning på 15-20 kr. pr. måned," lyder det fra Danske Mediedistributører. 


Skatteministeren vil måske genfremsætte

Men momssagen er dog ikke lagt helt død.  - "Skatteministeren truede med at genfremsætte sit forslag i næste samling, men med mindre han kan diske op med en meget klar tilkendegivelse fra EU, der underkender dansk praksis, så er det formentlig bare et slag i luften. Med mit kendskab til sagens substans og de vurderinger som juristerne er kommet med, tvivler jeg dog på, at vi får en sag på halsen fra EU," spår Ib Konrad Jensen. 

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Streaming-kalenderen: Nyt på Apple TV+ i maj

04 May 2024 |

Nu i 4K/HDR: The Departed, Trainspotting, Den grænseløse, Farven lilla, Ran

03 May 2024 |

TV 2 Play hæver priserne

03 May 2024 |

Første enhed med Google TV's nye 'magiske' knap afsløret

03 May 2024 |

Streaming-kalenderen: Nyt på Netflix i maj

02 May 2024 |

Snart kan du også spille PlayStation 1, Sega og Atari spil på Apple TV

02 May 2024 |