Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonHvor stort skal dit TV være? - FlatpanelsDK

Hvor stort skal dit TV være?

17 Jul 2007 | Torben Rasmussen |

Spørgsmålet ved køb af nyt TV er først og fremmest “Hvor stort skal det være?”. Der kan naturligvis være faktorer, som sætter begrænsninger såsom økonomi og indretning i stuen, men hvis vi nu skal bringe lidt teori ind i billedet til at hjælpe, så er der to faktorer, som man kan se på: Er TV’et stort nok til at du får glæde af opløsningen og fylder TV’et nok i landskabet til at oplevelsen bliver god? Begge disse aspekter kan angribes fra en teoretisk vinkel, som bunder i geometri og øjets fysiske formåen. 

Opdateret 5.8.2017: Guiden blev oprindeligt publiceret i 2007, men har i dag fået en stor overhaling, så den nu inkluderer opløsninger på 4K og 8K samt betragtninger om synsfelt.

Dækning af synsfeltet (Field of View)


Lad starte med den simpleste af de to spørgsmål: Fylder TV’et “nok” i landskabet? Dette er et spørgsmål, som relaterer til om TV’et optager nok af synsfeltet til sikre en følelse af “at være der selv”. Hvor vi godt nok snakker om teori her, så er der ikke en fysiologisk grænse for hvor stor en andel af dit synsfelt, der skal være dækket for at sikre “indlevelse”, så hér må vi forlade os på anbefalinger fra eksperter på området, og SMPTE (Society of Motion Picture and Television Engineers) har nogle guidelines vi kan benytte.

Både SMPTE og også THX-standarden angiver referenceværdien for dækning til 40 grader af dit synsfelt til “biografbrug” og en minimumsvinkel på 30 grader. Til sammenligning, så er dækker dit synfelt godt 120 grader, så tommelfingerreglen er altså at mellem 20 og 25% af synsfeltet skal være dækket af skærmen.


Øjets begrænsninger ift. opløsning


Det næste der spiller ind er, at der er en begrænsning for hvor godt det menneskelige syn er. Normalt syn betegnes som 6/6 hvilket relaterer til en afstand hvormed det mindste Landolt C (et specielt udseende bogstav) kan identificeres. Med normalt syn er opløsningen af det menneskelige øje på ca. 1 bueminut eller omkring 1/60 af en grad. Ved hjælp af denne oplysning er det da muligt at udregne hvor tæt man skal sidde på sit TV for at kunne skelne de enkelte pixels på skærmen, hvilket må være en forudsætning for at få mest muligt udbytte af opløsningen. Flytter man sig længere væk vil detaljerne begynde at flyde sammen og sætter man sig tættere på vil de individuelle punkter til sidst blive for store og billedet vil begynde at se pixeleret ud.

De 1/60 af en grads opløsning er dog kun gældende ved stillestående billeder. Når først tingene begynder at bevæge sig er der flere ting der spiller ind, såsom farvegenkendelse, ændring i lysstyrke mv. som gør at du ikke længere vil se hver enkelt pixel helt veldefineret.

Som du nok kender det fra din telefon, så er flere pixels end øjet kan skelne ikke i nødvendigvis ren spild, for det giver mulighed for at nuancere billedet uden at der opstår skarpe kanter. Du kender det nok i form af eks. Apples “Retina” display, som efterhånden er adopteret i forskellige varianter uden et formelt navn på alle smartphones i dag. Hér giver det øgede antal pixels mulighed for skabe langt mere behagelig og læsbar tekst.


Graferne


Herunder har vi samlet graferne baseret på de to ovenstående kriterier, hvor det første billede viser hvilke TV-størrelser og afstande, der passer til forskellige områder af dækning af synsfeltet. Det andet billede viser samspillet mellem TV-størrelse og afstand, hvis man i stedet lader opløsningen på TV’et være den afgørende faktor. Til sidst har vi lagt de to grafer sammen, så man kan se hvordan de 30-40 grader passer ind i samspillet med opløsningen.




Sådan læses graferne


Du kan enten tage udgangspunkt i Y-aksen (TV’ets størrelse) eller X-aksen (afstanden til TV’et) afhængigt af hvad du har styr på. Lad os tage et eksempel på brugen af første graf; Field of View:
Har du en siddeafstand til dit TV på 3 m, så starter du i “3,0 m” på X-aksen og bevæger dig opad på grafen. Den anbefalede dækning er 30-40 grader, hvilket er det grønne område og for 3 m kan det ses, at dette område spænder over skærmstørrelser fra godt 67” (for 30 graders dækning) til 97” (for 40 graders dækning). Den optimale biografoplevelse fås dermed hvis du køber et TV på svimlende ~100”, men til almen brug vil godt 65” kunne gøre det.

Tager vi i stedet udgangspunkt i anden graf (opløsning), og starter samme sted på x-aksen (3 m), så ses det, at man ved en TV-størrelse på godt 75” lige præcis vil være i stand til at skelne forskelligt farvede nabopixels på et perfekt stationært mønster og at man vil få mere og mere ud af UHD-opløsningen (det røde område) des større skærm man vælger. Hvad man også kan se ud fra denne graf er, at opløsninger højere end 4K først kan skelnes på 1,5 m afstand selv hvis skærmen er 75” stor.

NB! Beregningerne for afstand vs. skærmstørrelse mht. opløsning forudsætning at det kildemateriale du viser på skærmen har samme opløsning som skærmen! Dvs. når du vælger skærmens opløsning, så er det underforstået at dit indgangssignal har samme opløsning.


Den trivielle matematik bagved


Der er intet hokus pokus over beregningerne ovenfor. Hvis du vil vide mere om hvordan det hele sker, så kan du læse om den trivielle trigonometri herunder.

En skærm består som bekendt af et vist antal pixels på det horisontale led og det vertikale led. Når vi udregner hvor tæt du skal sidde på dit TV for at kunne få glæde af en given opløsning, så er dette tal baseret på hvorvidt dine øjne kan skelne en enkelt pixel på skærmen, ligesom illustrationen herunder viser.


Her fra er det såmen blot basal matematik der skal til. De basale trigonometriske funktioner vi skal bruge er givet herunder, bla. tangens og Pythagoras.


Pythogoras bruges altså til at få omdannet diagonalen på skærmen (den opgives normalt i tommer, men i vores applet er det selvfølgelig omregnet til det metriske system). Diagonalen kan udtrykkes både som en funktion af højden eller bredden, samt skærmens format. Af definitionen for tangens ses det at:


Kombineres dette med Pythagoras' sætning er det da muligt at udregne hhv. afstanden til skærmen, givet at skærmstørrelsen er kendt, eller skærmstørrelsen, givet at afstanden til skærmen er kendt. I resultatet herunder er det vist hvordan bredden på skærmen kan bruges til at regne afstand og diagonalen ud, men hvis det er pixelstørrelsen på det vertikale led der er den begrænsende faktor, så er det denne værdi der bruges - metoden er den samme.


Kilder:
http://www.bbc.co.uk/rd/pubs/whp/whp092.shtml
http://webvision.med.utah.edu/KallSpatial.html

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere fokusartikler

Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

29 Feb 2024 |

Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

05 Feb 2024 |

Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

02 Feb 2024 |

Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

31 Jan 2024 |

Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

04 Jan 2024 |

Den næste streamingfase kommer til Danmark i 2024 

22 Dec 2023 |