Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonDistributører: Moms kan udløse prisstigning på public service tv i 3 ud af 4 husstande - FlatpanelsDK

Distributører: Moms kan udløse prisstigning på public service tv i 3 ud af 4 husstande

05 Nov 2021 | Per Fanefjord Laursen |

Der er prisstigninger på vej til en stor del af de danske tv-husstande, fordi Skatteministeriet planlægger at indføre moms på rettighedsbetaling i 2023. Den advarsel lyder fra Danske Mediedistributører og Forenede Danske Antenneanlæg (FDA), der er antenneforeningernes brancheorganisation.

Det drejer sig om den rettighedsafgift, som distributørerne af tv betaler til tv-producenterne via bl.a. det såkaldte retransmissionsgebyr. Det beløber sig samlet til 1,3 mia. kr. årligt – som faktureres videre til tv-kunderne. Indføres der moms på rettighedslicens, vil det ifølge mediedistributørernes beregninger udløse en momsbetaling på ca. 325 mio. kr. alene på tv-markedet, dvs. hos mediedistributører og de lokale antenneanlæg. 

Forslaget kritiseres for at undervurdere konsekvenserne for tv-markedet. Danske Mediedistributører og FDA advarer i et fælles høringssvar, at lovforslaget, hvis det gennemføres, vil medføre prisstigninger på dansk public service-tv i mange husstande.

Derimod vil prisen for abonnementer på internationale streamingtjenester være uforandret. Det åbner for, at internationale streamingtjenester fremstår mere attraktive på pris i forhold til tv-pakker med public service-tv som DR, TV 2’s hovedkanal, og meget andet dansk tv-indhold.


Prisstigning gælder ikke internationale tjenester

Danske Mediedistributører og FDA vurderer, at momskravet kan udløse en prisstigning på 15-20 kr. pr. måned afhængig af abonnement og udbyder, altså f.eks. Allente, Boxer, Stofa, YouSee og Waoo.
Ib Konrad Jensen
Ib Konrad Jensen, kommunikationsdirektør, DMD
- "Forslaget er en katastrofe for det traditionelle tv-marked, hvis det gennemføres i sin nuværende form og tidsplan," siger kommunikationsdirektør Ib Konrad Jensen, Danske Mediedistributører, til Flatpanels.  - "Det resulterer i en prisstigning på public service tv for tre ud af fire husstande, uden det kan begrundes på indholdssiden, for eksempel bedre indhold, andre kanaler, mere sport osv. Samtidig undgår de internationale streamingtjenester, som er den primære udfordring for dansk tv, prisstigninger. Og det kan kun føre til yderligere afvandring af tv-kunder."

Momsændring skyldes EU krav

Skatteministeriet skriver online, at momsændringen sker for at bringe momsloven i overensstemmelse med EU-retten.  - "Forslaget har overordnet til formål at gennemføre ændringer afledt af EU-retten samt forenkle og præcisere moms- og afgiftsregler. Det forslås at ændre momsfritagelsen for kunstnerisk virksomhed, således at meddelelse af licens til ophavsrettigheder ikke længere kan sælges uden moms," hedder det.  

Lovgiverne overser tv-branchen

Danske Mediedistributører finder det mærkværdigt, at forslaget synes at gå mod den fremherskende holdning blandt Folketingets medieordførere, nemlig at der er behov for at styrke dansk tv.  - "Det her svækker dansk tv. Det er beskæmmende, at lovforslaget på intet tidspunkt beskæftiger sig med, hvilke konsekvenser det kan få for tv-markedet. Man fokuserer alene på, hvad staten og finansministeren kan få ud af det, men glemmer, at broadcastere og rettighedshavere vil lide massive tab, hvis forslaget fører til færre tv-kunder," siger Ib Konrad Jensen. Danske Mediedistributører og Forenede Danske Antenneanlægs høringssvar kan læses i sin fulde form på danskemediedistributoerer.dk. Flatpanels har forsøgt at få en kommentar fra Skatteministeriet. Vi opdaterer, hvis vi modtager svar på henvendelsen.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Apple Home & AirPlay support for første gang i 2024 Philips OLED TV

25 Apr 2024 |

1 million har oprettet login på DRTV

25 Apr 2024 |

Første 480Hz OLED panel til high-end gaming nu i masseproduktion

25 Apr 2024 |

Nye EU-regler tvinger producenten til at reparere efter garantien

24 Apr 2024 |

Sonys gratis-kanaler med reklamer klar på LG TV i Danmark

24 Apr 2024 |

Max-rabatkunder beholder 4K lidt længere

24 Apr 2024 |