Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonVideoproblemer i ny YouSee-boks: "Alternativet er ikke bedre" - FlatpanelsDK

Videoproblemer i ny YouSee-boks: "Alternativet er ikke bedre"

11 Oct 2023 | Rasmus Larsen |

YouSee har vendt tingene på hovedet i ny tv-boks, som nu følger amerikansk i stedet for dansk tv-standard, samtidig med, at HDR forceres. Det giver bl.a. hakkende videoafspilning.

YouSee lancerede i september ny tv-boks, YouSee Streamer, hvor YouSees Plays tv-kanaler og arkivindhold flettes med indhold fra andre streamingtjenester i samme brugerflade.

Dermed omfavner YouSee i større grad den streamingæra, som er ved at erstatte traditionelle tv-signaler via antennestik.

YouSee Streamer

Den nye YouSee Streamer boks. Foto: YouSee

Alt dansk indhold hakker

YouSee har i tv-boksen fravalgt at følge den årtier gamle og stadig gældende danske og europæiske 50Hz PAL tv-standard, for i stedet at sætte video-output fra boksen til 60Hz, hvilket er amerikansk NTSC tv-standard. I praksis betyder det, at alt dansk og europæisk tv-indhold, hvilket er i 25fps eller 50fps (billeder per sekund), hakker en smule; såkaldt "judder" idet 50 ikke går op i 60. Det er synligt særligt ved sport og panorerende billede. Omvendt afspilles amerikanske film og serier forholdsvis problemfrit, så længe de ikke stammer fra YouSees eget arkiv eller tv-kanaler.
Med judderUden judder
Med judder (venstre), uden judder (højre). Illustration: Netflix
- "Brugerne har muligheden for selv at vælge, hvilke indstillinger, de ønsker. Vi har som standard truffet et valg om 60Hz, men det er muligt for kunden på få sekunder at ændre og vælge den indstilling, de ønsker som standard i forhold til frekvens – enten 50Hz eller 60Hz," siger Kim Poul Christensen, mediedirektør i YouSee, til Flatpanels, og fortsætter: - "YouSee Streamer er bygget på Android med en YouSee Custom launcher, som det kaldes. Vi har haft en intern diskussion (om 50Hz vs. 60Hz, red) og har valgt at defaulte til de 60Hz ligesom Google gør. Der er fordele og ulemper ved begge indstillinger. Der findes ikke en perfekt løsning og de løsninger, der findes, hvor indstillingen skifter automatisk i forhold til indholdet, har vi ikke set fungere tilfredsstillende endnu på nogle devices. Men vi ser på en mere adaptiv tilgang og håber at kunne forbedre og dermed implementere dette på sigt."

Streaming er stadig sekundært

Med beslutningen synes YouSee at signalere, at streaming nu er førsteprioritet over klassiske tv-kanaler, idet 60Hz output er valgt for at tilgodese Disney+, HBO Max, Netflix og andre amerikanske tjenester med indhold i 24fps, 30fps og 60fps. Helt så langt er YouSee dog ikke i deres omstilling. - "Vi prioriterer ikke streaming først. Det er stadig sekundært i forbrug hos de fleste af vores kunder, men vores valg var om vi ville begrænse brugerne i at få den bedste oplevelse af streamingtjenester for ikke marginalt at forringe oplevelsen på lineært tv. Der valgte vi til denne kategori af device at gå med en standardindstilling, der som nævnt let kan ændres, hvis kunden ønsker noget andet," understreger Kim Poul Christensen. Af samme årsag har YouSee ikke konkrete planer om at stoppe praksis med at øge hastigheden ca. 4% på amerikanske film og serier fra 24fps til 25fps (billeder per sekund) på tv-kanaler og eget arkiv, oplyses det. At konvertere en film/serie fra 24fps til 25fps og dernæst udsende signalet som 60Hz giver både øget hastighed i billede/lyd og hakkende afspilning. Læs også: Filmen er hurtigere færdig på danske streaming-tjenester

Dynamisk skift ift. indholdet

Alt indhold bør afspilles i den billedfrekvens, det er optaget i. Dvs. 50Hz for dansk og europæisk indhold i 25fps og 50fps, og 24Hz for amerikanske film og serier i 24fps (alternativt 60Hz, hvor man stadig kan undgå de fleste problemer). Det kræver såkaldt match af billedfrekvens i afspilleren. Alternativt kan brugeren manuelt skifte til 50Hz på YouSee-boksen, men så vil amerikansk indhold begynde at hakke. - "Det er ikke udelukket, at det bliver en anden default. Mere sandsynligt er det, at det kommer til at ske dynamisk, men vi har brug for at se, at det sker hurtigt og uden problemer, særligt på ældre TV, hvilket vi ikke har set nogle løse effektivt – heller ikke Apple TV, som vi ved har implementeret en sådan mulighed" siger Kim Poul Christensen. Apple TV boksen kan automatisk matche billedfrekvens ift. indholdets format på alle store internationale og danske streamingtjenester, med undtagelse af YouSee, der har en modificeret videoafspiller uden implementering af match-funktion. Apple TV 4K (3rd Gen) kan med QMS (Quick Media Switching) på visse nyere TV-modeller skifte billedfrekvens helt gnidningsfrit uden kortvarig sort skærm. Læs også: Mini-test: HDMI 2.1 QMS i Apple TV 4K er godt men ikke perfekt

Match billedfrekvens

Apple TV kan automatisk skifte billedfrekvens med kortvarig sort skærm på alle TV-skærme. Illustration: Netflix

QMS billedfrekvens

Apple TV kan automatisk skifte billedfrekvens helt gnidningsfrit på visse nye TV-skærme med QMS. Illustration: Netflix

Med Android 12 fik Chromecast med Google TV match af billedfrekvens, men det er på nuværende tidspunkt kun supporteret i Netflix. YouSee Streamer kører Android 11. Læs også: Første kig: Chromecast & Android 12's match-funktion er ufærdig

HDR er et nyt felt

Et andet videoproblem i YouSee Streamer er, at den forcerer HDR-output (High Dynamic Range). Dvs. at indhold i SDR (Standard Dynamic Range), hvilket er størstedelen af alt indhold, vil blive afspillet i TV'ets HDR-billedprofil, hvis TV'et har HDR-support. Det er gjort for at tilgodese de få streamingtjenester, der serverer indhold i HDR10 eller Dolby Vision. Indhold i SDR får derimod skæve farver og lyssætning på størstedelen af nyere TV-skærme (LED LCD TV), samtidig med, at strømforbruget hæves markant.

Stigning i strømforbrug ved SDR-til-HDR-konvertering

Det angivede strømforbrug er konstant idet LCD-skærmene ikke har LED zone-styring
2017 TV-modellerSDRHDR10
Samsung Q9130 W307 W
Samsung MU700065W140W
Sony XE8569W124W
Sony XE93100W225W
Panasonic EX70068W136W
Kilde: Test udført af Flatpanels i 2017
- "Vi har valgt at sætte baren højt, så indstillingen matcher streamingtjenesternes kvalitet. Vi har prioriteret at kunderne nogle steder får den bedst mulige kvalitet, uden at det går væsentligt udover kvaliteten på tv-kanaler. Alternativet havde været at lade laveste fællesnævner begrænse at kunderne ville få en god oplevelse på streaming og det ønskede vi – åbenlyst synes vi selv – ikke," forklarer Kim Poul Christensen. Brugeren kan manuelt skifte mellem SDR og HDR video-output på YouSee Streamer, men boksen genstarter hver gang. Igen bør udfordringen løses med såkaldt match af dynamikområde i afspilleren. Afspillere som Apple TV 4K, Chromecast med Google TV og Nvidia Shield skifter automatisk mellem SDR og HDR-formater ift. det indhold, man ser på det givne tidspunkt. - "Vi har i nuværende software ikke etableret et dynamisk skift mellem SDR og HDR, men arbejder på dette i forhold til en fremtidig softwareopdatering. Det er muligt for brugerne selv at ændre indstillingen, men når det gøres tager det længere tid end vi synes er acceptabelt fordi Streameren, ligesom andre tv og devices, genstarter. Det vil vi naturligvis gerne forbedre," erkender han.

Flatpanels anbefaler at ændre indstillinger

YouSee kan til Flatpanels og købere hverken give konkrete løfter om match af billedfrekvens eller match af dynamikområde. Flatpanels anbefaler derfor:
  • Skift YouSee Streamer fra 60Hz til 50Hz video-output
  • Skift YouSee Streamer fra HDR til SDR video-output
  • Køb en anden medieafspiller, hvis du vil undgå hakkende afspilning og hvis HDR-indhold er en prioritet for dig YouSee Streamer koster 399 kroner, hvilket er et lejebeløb. Kunden skal returnere boksen, når YouSee opsiges.
  • Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

    Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

    Flere fokusartikler

    Status på UHD Blu-ray i 2024

    26 Apr 2024 |

    Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

    29 Feb 2024 |

    Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

    05 Feb 2024 |

    Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

    02 Feb 2024 |

    Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

    31 Jan 2024 |

    Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

    04 Jan 2024 |