Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonMini-test: HDMI 2.1 QMS i Apple TV 4K er godt men ikke perfekt - FlatpanelsDK

Mini-test: HDMI 2.1 QMS i Apple TV 4K er godt men ikke perfekt

07 Jun 2023 | Rasmus Larsen |

QMS (Quick Media Switching) er skabt til at eliminere sort skærm, når din afspiller matcher billedfrekvens. Det virker, men der er stadig udfordringer. Danskere bør måske ændre videoindstillinger.

Match af billedfrekvens – og match af dynamikområde – er kernen i god signal- og billedkvalitet, men uden HDMI 2.1's QMS får man en kortvarig sort skærm imellem skift.

Apple TV 4K (2022) er den første afspiller, der understøtter QMS, mens 2023 LG OLED er de første TV, der understøtter det. For at fungere, skal QMS understøttes i både afspiller og TV

 Læs også: Guide: Hvad er HDMI 2.1 QMS og hvilke TV-modeller understøtter det?

Flatpanels tester for tiden LG's C3 og G3 OLED TV, så vi har naturligvis undersøgt QMS nærmere. Her er vores mini-test.


QMS Apple TV 4K

QMS i aktion på Apple TV 4K (2022) og LG C3. Foto: Flatpanels

Et vigtigt skridt

QMS lover kun, at den kortvarige sorte skærm (HDMI Bonk) forsvinder, når billedfrekvensen ændres – ikke når der skiftes mellem SDR/HDR, chroma og andre videoparametre. Funktionen gør, hvad der loves. Intet mere, intet mindre. QMS er en klar forbedring af brugeroplevelsen sammen med Apple TV 4K's allerede fremragende match-system, der fungerer med de fleste apps og endda understøtter både heltal- (f.eks. 24.000fps) og brøkfrekvenser (f.eks. 23.976fps). Det er en mere gnidningsfri brugeroplevelse, når man springer mellem Netflix, Apple TV+, Disney+ og andre streaming-apps. Vurdér selv i vores video, hvor vi har kaldt LGs HDMI-infoboks frem. Bemærk hvordan QMS gnidningsfrit skifter frekvens (Hz) afhængigt af kildeindholdet. Bemærk også, at der stadig fremkommer sort skærm, når der skiftes mellem SDR / HDR10 / Dolby Vision.

60Hz til danskere?

Med QMS aktiveret kan danskere (og brugere i andre 50Hz PAL-regioner) overveje at ændre deres standard-videooutput på Apple TV 4K til 60Hz i stedet for 50Hz, så længe dine foretrukne apps understøtter match. En ændring til 60Hz vil først og fremmest sikre mere jævn navigation på hjemmeskærmen og app-menuer samt pauseskærme uden hak (de er optaget i 30fps). 60Hz vil mærkbart forbedre gameplay i mange spil, idet ikke alle spil pt. anvender match af billedfrekvens / dynamikområde (nogle gør). For eksempel har Flatpanels noteret sig, at nogle spil på Apple TV fortsat renderer i 30/60fps, når videosignalet er sat til 50Hz. Dette mismatch resulterer i hakkende gameplay. En tredje fordel ved at bruge 60Hz som standard er, at iPhone-videoer, der typisk optages i 60fps eller 30fps, afspilles uden hak på Apple TV 4K, idet AirPlay ikke matcher billedfrekvens.

Plads til forbedring

LG bør imidlertid arbejde videre med implementeringen. Når brugeren skifter f.eks. fra SDR til Dolby Vision, så fremviser et 2023 LG OLED TV en notifikation på skærmen, hvoraf det fremgår, at QMS er aktiveret, som illustreret i videoen. Læs også: Test: LG C3 OLED LG bør tillade brugeren at deaktivere denne irriterende notifikation. Læs også: Fejlbehæftet HDMI 2.1 chip i receivere forhindrer også QMS i at virke Næste skridt er naturligvis at udvikle noget lignende til SDR/HDR og andre skift af HDMI-tilstand, der giver sort skærm. For at nå dertil skal andre udfordringer løses, men vi håber på en dag at se QMS 2.0. Et alternativ er at lade Apple TV 4K udsende alt i eksempelvis Dolby Vision ved at deaktivere match af dynamikområde, men du vil i så fald ofre nøjagtighed i farver og lysstyrke. Dette er ikke en tilgang, vi anbefaler.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Første spil der virker med Dolby Atmos på PlayStation 5

21 Sep 2023 |

Amazon begynder at bruge AI til søgning og kunst i TV-skærme

21 Sep 2023 |

A17 Pro chip baner vej for AAA-konsolspil på Apple TV

20 Sep 2023 |

YouSee Streamer lanceres i dag – gratis for nye tv-kunder

20 Sep 2023 |

TV 2 Play: Pas på hjemmesider der tilbyder hjælp med opsigelse

20 Sep 2023 |