Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Sony W5500 - FlatpanelsDK

Test: Sony W5500

|


Read this review in English on FlatpanelsHD.com here:
FlatpanelsHD - Sony W5500 review

Indledning


Sony har netop lanceret deres nye W5500 serie. Den følger op på en lang tradition af populære W serier fra Sony, der efterhånden er blevet en af de mest sælgende Tv på markedet i mellempris-segmentet. Sonys W5500 serie går således også direkte ind og erstatter den nuværende W4500 serie, der ikke fik den bedste kritik. Hvordan klarer W5500 serien sig i et marked, hvor blandt andet Panasonics G10 serie ligner en direkte konkurrent?

Vi har modtaget W5500 serien til en test på Flatpanels.dk. Af forbedringer i forhold til W4500 serien nævnes blandt andet udvidet DLNA, Applicast internetadgang og Bravia Engine 3 (mod BE2 på W4500). Til gengæld har W5500 ikke længere et 10 bit panel, men i stedet for et 8 bit panel. Hvad betyder dette for billedkvaliteten? Læs mere herunder.

Panelstørrelse:32" widescreen (LCD)
Opløsning:1920x1080
Responstid:-
Kontrastforhold:80000:1 (dynamisk)
Lysstyrke:-
Farveunderstøttelse:16,7 millioner
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):178/178
Dotpitch:-
Panelnummer (Type):LCD (Samsung/Sony)
Strømforbrug:131W (typisk)
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 53.7cm x 79.8cm x 8.9cm (uden fod)
Vægt21 kg
Indbyggede højttalere:
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p (50, 60 & 24p)
1:1 pixelmapping:
Indgange
• VGA
• DVI (kan dog konverteres gennem HDMI)
• Audio (type) (Audio in/out)
• SCART (2 indgange)
• S-video
• Komposit
• Komponent
• HDMI (4 indgange)
• Andet
Udgange
• Audio (type) (1 udgang)
• SCART
• S/PDIF (optisk)
Tunere
• Analog
• DVB-T
• DVB-T (MPEG4)
• DVB-C
• DVB-C (MPEG4)
• DVB-S
• DVB-S (MPEG4)
• Andet
Garanti:
Pixelgaranti:
Diverse:Manual på dansk


Pris og forhandler:


40 tommer


De første indtryk


W5500 bygger på Sonys ”Draw the Line” designkoncept, hvilket også kommer tydeligt til udtryk. Nederst løber en let gennemsigtig linje, der adskiller den blanke sorte ramme fra højttalerne i bunden af Tv’et.

Sony W5500


Foden er udført i samme blanke plastmateriale, og giver i øvrigt brugeren muligheden for at dreje skærmen.

Sony W5500


Logoet på fronten af W5500 oplyses ikke længere af en diode, ligesom på W4000 og W4500 serierne.

Sony W5500


De fleste indgange tilsluttes på skærmens bagside. Her har man blandt andet 2 HDMI indgange.

Sony W5500


Der sidder også en række input på skærmens venstre side. Her kan der indsættes et modul, så der kan modtages digitalt Tv, ligesom der er to HDMI indgange til f.eks. tilslutning af digitale videokameraer, samt en internet port.

Sony W5500


På skærmens højre side har Sony placeret nogle få knapper til at styre Tv’et i tilfælde af, at fjernbetjeningen skulle stå af.

Sony W5500



Forud for testen:


Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T).
Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet


Fjernbetjeningen er meget lig tidligere fjernbetjeningen fra Sony. Den er hverken prangende eller af høj kvalitet, men den udfører opgaven tilfredsstillende. Knapperne til kanaler og lydsstyrke er logisk placeret og store.

Sony W5500


Fjernbetjeningen kan desuden styre andre enheder gennem BRAVIA Sync med de øverste knapper.

Skærmens menuer bygger på Sonys XMB (Xross Media Bar), som den kendes fra Sony PlayStation 3. Menuen er ikke lige så hurtig og lækker som på PS3, men navigationen fungerer godt efter man har vænnet sig til systemet. Det gør det let at komme rundt i de forskellige menuer.

Af billedindstillinger har man følgende valg: baggrundslys, kontrast,, lys, farvemætning, farvetemperatur, skarphed, støjreduktion, mpeg-støjreduktion, motionflow, sort-korrigering, avanc. Kontrastforbedring, gamma, auto light limiter, klar hvid og levende farver.

Skærmen har desuden DLNA funktionalitet. DLNA giver mulighed for modtagelse af billeder, musik og film fra f.eks. en bærbar computer, stationær computer eller anden enhed i hjemmet. På den måde kan man tilgå alle sine mediefiler direkte på Tv’et.

DLNA funktionen i W5500 understøtter både musik, billeder og video. Den tilgås fra fjernbetjeningens HOME knap, hvor man også hiver menuen frem. Her har man faner der hedder henholdsvis fotos, musik og video. Under hver kategori kan man opkoble til mediecenteret, som f.eks. står i arbejdsværelset, og hente al den media, som man har valgt at dele på PC’en. Personligt bruger jeg TVersity til at styre hvilke filer jeg vil dele, og således hvilken media der er synlig på Tv’et.

DLNA delen fungerer som sådan udmærket, men den er helt klart optimeret til foto og musikdelen. Det er nemlig ikke alle filmformater der understøttes. Jeg synes stadig en PlayStation 3 klarer opgaven væsentligt bedre.

Endeligt har W5500 serien en internetopkobling kaldet AppliCast, hvor man kan hente f.eks. information om vejret og nyheder gennem RSS feeds. Kender du ikke allerede RSS feeds, kan du læse mere om Flatpanels.dks RSS feeds her. Mange andre sider benytter også RSS feeds i dag.

Sony W5500


AppliCast har nogle forskellige funktioner, herunder en RSS læser og en billedfunktion, der kan hente billedfiler online. RSS læseren er ikke så universal, og den fangede ikke alle feeds jeg puttede i den. F.eks. ikke Flatpanels.dks eget feed eller Engadgets feed. Man skal også skrive hvert feed ind med et besværligt on-screen keyboard, som kan give grå hår i nakken.

Af andre funktioner kan nævnes et analogt ur, kalender, lommeregner, verdens ur og en online billedfunktion. Det forventes, at AppliCast udvides i fremtiden.

Effektforbrug


Det er meningen, at det vil være fast kutyme fremover at måle effektforbruget. Vi vil også snart lave en sammenlignings applet, hvor man kan holde skærme op mod hinanden. Det kræver dog endnu lidt flere målinger på forskellige skærm.

Målingerne på Sony W5500 ses herunder:

Out-of-Box (gns)Efter kalibrering (gns)
Standbyforbrug0,1 W0,1 W
Almindelig Tv brug (gns.)90-95 W73 W
HDTV visning (gns.)90-95 W73 W



Målingerne er foretaget på 32 tommer versionen af W5500, som dog også har et Full HD panel ligesom sine storebrødre. Målingerne indikerer et meget lavt forbrug, og således blot 73 W efter kalibrering.

Bemærk, at skærmen benytter mindre strøm efter en kalibrering. Dette er et generelt træk for fladskærme, fordi der efter kalibrering typisk er skruet ned for wauw-effekten, blandt andet med en lavere lysstyrke som resultat.

Billedkvalitet


Jeg har taget en indledende måling af skærmens billedkvalitet med standardindstillingerne herunder:

Sony W5500



For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    Der er ikke særlig markante afvigelser i farvegengivelsen. Farvetemperaturen er dog lidt for høj, hvilket betyder, at skærmen har et rødligt skær.

    Sony W5500


    De største afvigelser er i de mørke områder, hvilket også har den betydning, at skærmen ikke skelner de helt mørke farver fra hinanden. Mørkegrå nuancer falder så at sige sammen og gengives som én masse frem for forskellige nuancer.

    Gammaforløbet, altså forløbet af lys fra de lyse nuancer til de mørke nuancer, er ikke spot-om, men fornuftigt. Den er en anelse for høj på de mørke toner, men meget tæt på 2.2 - som er vores mål – for de lysere nuancer.
    Du kan se hvad gamma har af betydning for billedkvaliteten i denne artikel: Hvordan ser det forkerte billede ud?

    Sony W5500


    Før jeg går over til at snakke om billedkvaliteten i praksis på HD og SD signaler, så forsøgte jeg først at kalibrere billedet, blandt andet for at reducere farvetemperaturen og sænke lysstyrken.



    Efter kalibrering
    Profil:Biograf
    Baggrundslys3
    Kontrast50
    Lys:55
    Farvemætning:50
    Skarphed:0
    FarvetemperaturVarm2
    StøjreduktionFra
    Mpeg-støjreduktionFra
    MotionflowTil/Fra
    Film-tilstandAuto 1
    Sort korrigeringFra
    GammaStandard
    Auto Light LimiterFra
    Klar hvidFra
    Levende farverFra


    Jeg har valgt at tage udgangspunkt i biografindstillingen, som aktiveres ved at klikke på den orange Theatre knap på fjernbetjeningen. Som udgangspunkt skifter den over til en farvetemperatur kaldet Varm2, hvilken er tæt på vores mål med 6500 K – ligesom på flere andre Sony Tv. Varm2 anbefales generelt for Sonys LCD-TV.
    Læs mere om farvetemperatur her: Hvordan ser det forkerte billede ud?

    Motionflow + 100 Hz systemet bidrager til mere flydende billeder, uden at skabe samme unaturlige billede, som på Samsungs LCD-TV. Derfor anbefaler jeg også som udgangspunkt, at man slår det til. Det kan dog medføre en smule input lag – altså forsinkelse – i spil og ved tilslutning af en PC (det kan mærkes på musemarkøren). Derfor kan det overvejes at deaktivere den i disse henseender.

    Sony W5500


    Jeg har som udgangspunkt ikke rodet med RGB (rød, grøn, blå) indstillingerne for skærmen. Der er en fin 6-trins RGB menu, men den kræver ret store ændringer for at få den korrekte farvetemperatur og gengivelse, hvorfor jeg heller ikke tror man vil kunne overføre indstillingerne direkte til et andet Tv.

    Bemærk endeligt, at jeg har skruet ned for indstillingen baggrundslys, for at få et mindre lysstærkt billede og skruet 5 trin op for indstillingen kaldet ”lys”. Mere herom senere i diskussionen om shadow detail.

    I praksis kan W5500 også vise et flot og nuanceret billede. Et af punkterne, hvorpå W5500 er forbedret i forhold til den tidligere W4500, er billedkredsløbet. Man har foretaget nogle forbedringer og Bravia Engine 3 (BE3) er således en spændende ny tilføjelse.

    Sony W5500


    BE3 klarer også de fleste opgaver flot og bedre end tidligere Sony W serier. Specielt opskaleringen, som har stor betydning for kvaliteten af almindelige Tv signaler (SD) – både analoge og digitale – er god.

    Billedkvaliteten på SD signaler også god. Farverne er naturlige efter kalibrering med biografprofilen og detaljegraden er tilfredsstillende. Det kommer naturligvis an på hvilket signal man modtager, men W5500 klarer opgaven flot, på specielt digitale kanaler. På de analoge signaler og interlaced signaler, har 32W5500 lidt flere problemer med at opretholde det flotte billede og jeg registrerede også lidt fnidder og jaggies i billedet.

    Sony W5500


    HD billedet ser utrolig flot ud. Der er en høj detaljegrad, men jeg ville gerne have kigget på en af de lidt større modeller i W5500 frem for 32 tommer modellen 32W5500, for virkelig at kunne opleve high definition (HD). En dyb sortgengivelse bidrager til en god dybde og det forbedrede Bravia Engine 3 giver en god detaljegrad. Responstiden er stadig ikke perfekt på LCD-TV, hvorfor W5500 mister nogle detaljer i de hurtige aktionscener. Skærmen trækker dog ikke direkte slør, men der er plads til forbedring.

    Tv’et understøtter desuden 1080p24 uden problemer. Husk også, at sæt aspect ratio til Full Pixel i skærmens menu. Ellers er der en smule overscan på HD signaler, hvilket også betyder, at billedet synligt bliver skaleret.

    Farvegengivelsen er forholdsvis præcis, noget som Sony har været gode til at håndtere på flere Tv nu. Der har været lidt snak om, hvorvidt 8-bit panelet i W5500 serien kontra 10 bit panelet i W4500 har noget at sige i praksis og umiddelbart står jeg mellem to lejre. Farvegengivelsen er god, det er som sådan ikke det der er problemet, men farvedekodningen er altså ikke perfekt. Farverne er præcise, men ikke alle nuancer gengives helt korrekt. Det betyder blandt andet, at man i en flydende farveovergang fra f.eks. blå til rød vil opleve, at nogle farver gengives ens, og der derved opstår det der populært sagt kaldes banding (i meget mild form her). Om det skyldes panelet eller om det skyldes kalibreringen er jeg dog ikke sikker på, og jeg opklarede det aldrig i løbet af anmeldelsen.

    Jeg har også målt gengivelsen af sort herunder:

    Out-of-BoxEfter kalibrering
    Sortniveau0,15 cd/m20,09 cd/m2
    Brightness (lysstyrke)356 cd/m2206 cd/m2
    Kontrastforhold2373:12289:1
    Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 50


    Sortgengivelsen er dyb, men ikke lige så dyb som på f.eks. Panasonics G10 serie. Sony bliver dog ved med at rykke sig fremad, og med W5500 præsterer de noget af de dybeste sort jeg endnu har set på et LCD-TV uden LED baggrundsbelysning. Jeg kunne godt sænke gengivelsen en anelse mere ved samtidig at skrue ned for lysstyrken på panelet. Det gøres ved indstillingen baggrundslys, men så bliver billedet mindre egnet til brug i dagstimerne.

    W5500 har dog problemer med shadow detail. Mange af de mørkeste gråtoner gengives ligesom helt sort, så der kommer til at mangle detaljer i mørke filmscener eller nattescener. Jeg kunne til dels rette dette ved at skrue op for indstillingen kaldet ”Lys”, som går ind og ændrer på gamma, men man skal passe på med at skrue for meget op, da man derved kan miste blandt andet den dyb sortgengivelse. Jeg skruede op til 55 – man skal helst ikke over dette punkt.

    Sony W5500


    Der er allerede berettet lidt problemer med inhomogen baggrundsbelysning (backlight bleeding) på W5500 serien rundt omkring på nettet. Det varierer meget fra eksemplar til eksemplar, og hvor nogle W5500 modeller ingen problemer har, kan andre have synlige problemer med at der slipper lys igennem paneler i f.eks. hjørnerne eller siderne af LCD panelet.

    Jeg har også undersøgt for ensartetheden af baggrundsbelysningen på vores demoeksemplar fra W5500 serien herunder.

    Sony W5500


    Der slipper en lille anelse lys igennem i skærmens nederste højre hjørne. Det er dog intet kritisk. Der har på fora omkring været rapporter om større problemer med baggrundsbelysningen, men det er meget forskelligt fra apparat til apparat.

    PC og mediecenter tilslutning


    Skærmens har Full HD (1920x1080) opløsning, og det er således også en af de få 32 tommer skærme på markedet med Full HD.

    Tv’et understøtter derfor også 1:1 pixel mapping. For at opnå 1:1 pixelmapping kræves det dog, at Overscan slåes fra i skærmens menu.

    Betragtningsvinkler


    Betragtningsvinklerne er stort set identiske til de mange sidste generationer fra Sony. Der er ikke sket de helt store fremskridt på dette punkt og kontrast og farvemætning reduceres stadig fra vinkler. Betragtningsvinklerne kan således mere eller mindre sammenlignes med tidligere generation af W serien, som f.eks. W4000 og W4500 – og i øvrigt også Samsungs nyere LCD-TV, da Sony og Samsung producerer paneler sammen.

    Betragtningsvinklerne kan sammenlignes med tidligere Sony Tv. For billeder se anmeldelser her: Testsektion

    Lyden


    Der er ikke så meget nyt at berette for lyddelen. Den er hverken meget bedre eller værre end de fleste fladskærme i dag. Der mangler primært lidt bund i lyden, men stemmer fremstår dog klart.

    Konklusion:


    Sony W5500 er på mange områder et godt produkt, som dog ikke helt når Panasonics G10 serie, der placerer sig nogenlunde det samme sted prismæssigt. W5500 har dog positive billedelementer såsom dyb sort, fine farvegengivelse og et ganske fornuftigt digitalt og HD billede. Det analoge billede er dog stadig ikke optimalt og shadow detail lider, hvilket gør mørke scener unuancerede.

    Af funktioner har man været ude med de store armbevægelser i forbindelse med AppliCast internetopkoblingen, men desværre må jeg sige, at den skuffer. Den tillader blot få funktioner, og RSS læseren der er indbygget, læser ikke alle feeds – f.eks. ikke Flatpanels.dk feedet. DLNA fungerer godt, men videodelen er stadig lidt begrænset. Til gengæld har W5500 ret omfattende indstillingsmuligheder for billedet, 4 HDMI indgange og både DVB-T og DVB-C med mpeg4.

    Sonys 100 Hz system er jeg også stadig begejstret for. Det bidrager til mere flydende billeder, uden at skabe samme unaturlige look, som der forekommer på Samsungs LCD-TV med 100 Hz.

    Alt i alt er Sony W5500 et godt Tv i middelklassen. I min mening er Samsungs LCD-TV og Panasonics G10 serie de nærmeste konkurrenter, og W5500 når ikke billedmæssigt helt op på siden af G10 serien fra Panasonic. Alligevel tildeler jeg det dog en anbefaling herfra da billeddelen er god og overbevisende, med forbehold for, at der på udvalgte eksemplarer kan være problemer med inhomogen baggrundsbelysning. Det var dog ikke tilfældet på vores eksemplar i 32 tommer; 32W5500.


    Tryk på awarden for at læse mere.



    W5500 serien findes også i 40, 46 og 52 tommer under de respektive betegnelser 40W5500, 46W5500, 52W5500. Samtlige betragtninger fra denne anmeldelse kan også bruges for de større modeller.

    PositivNegativMålgruppe
    God billedkvalitetShadow detailStue
    100 Hz systemIkke perfekte betragtningsvinklerHjemmebiografen
    Gode standardindstillingerAnaloge signaler  
    Dyb gengivelse af sort   


    Pris og forhandler:


    40 tommer


    ---


    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=10558

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |