Monitor- og TV-testværktøj

Til hjælp ved test af skærme har vi, her på flatpanels.dk, samlet en række nyttige testbilleder i vores egen samlede online testbænk. Følgende features er tilgængelige i testen (hvert menupunkt gennemgås længere nede):

  • Teste evnen til at producere de sorteste nuancer af sort og ligeledes med hvid
  • Teste skærmen for slør
  • Undersøge farveskalaen
  • Undersøge skærmens dynamikområde
  • Undersøge homogeniteten af lyspanelet
  • Undersøge skærmen for pixelfejl
  • Moire effekter og 1:1 pixelmapping

Testen findes online i 3 forskellige versioner der alle virker i alle skærmopløsninger:

  • Almindelig HTML browser vindue du selv skal maksimere (kræver Macromedia Flash 8 plugin)
  • HTML popup i 1280x1024 opløsningen som standard, men som kan maksimeres (kræver Adobe Flash 8 plugin)
  • Eksekverbar .exe version (1.6 MB) der ikke installerer noget på din computer. Tryk CTRL+F eller Esc for at skifte fra fuldskærm til vindue. Intet plugin nødvendigt.

Der vil i selve testen være en hjælpemenu der forklarer hvad man bør lægge mærke til i den pågældende test.
Vælg version herunder:



Du kan få hurtig adgang til alle disse tests via http://tft.vanity.dk

NB! Dette program er beskyttet af ophavsretten og må ikke distribueres uden skriftlig tilladelse fra Torben Rasmussen fra flatpanels.dk. Det er skabt udelukkende til privat brug.

Forklaring af testen

Forsiden: Testen består af flere elementer og det du først vil stifte bekendskab med er forsiden, infoboksen, samt den svævende menu. Fang menuen med musen og tryk på vores logo for at aktivere den. I denne menu kan du slå infoboksen til og fra, skifte fuldskærmstilstand (virker kun i .exe version) og skifte side.

På forsiden kan du teste skærmens evne til at vise tætliggende gråtoner. Der er vist sort/hvide farver i skridt af 1% i begge ender af skalaen.

Homogenitet: Her kan du teste skærmen for pixelfejl og undersøge baggrundsbelysningen. Brug den sorte og hvide baggrund til at tjekke for døde eller konstant tændte pixels. Der må ikke være nogen pixels der har en anden farve end baggrundsfarven hvis panelet skal være fri for pixelfejl. Brug den sorte farve til at undersøge homogeniteten baggrundsbelysningen.

Tekstgengivelse: Her kan du undersøge om skærmen har tendens til at skabe skygger bagved f.eks. tekst, hvilket kan være yderst generende. Du kan selv vælge tekst og baggrundsfarve vha. de to bokse med RGB skydere i.

Trailing/slør: Her kan du teste en simpel form for slør (dette må ikke erstatte reelle spiloplevelser!) ved at lade en kasse løbe hen over skærmen på forskellige baggrundsfarver. Vær opmærksom på at det er processoren i computeren der udregner kassens bevægelse og ikke grafikkortet - af denne grund kan det forekomme at kassen "skæres over" i korte glimt, hvilket ikke er en fejl i hverken skærm eller computer. Du kan også selv hive rundt i en kasse på forskellige gradienter.

Farvegengivelse: Her kan du undersøge skærmens evne til at fremvise farver og gradienter. Herved kan du undersøge "banding" og dithering fænomener.

1:1 pixelmapping: Denne test henvender sig mest til TV-folket der ønsker at teste om deres skærm kan modtage opløsninger fra computeren der udgør 1:1 af skærmens fysiske opløsning. Testen viser blot et 2x2 pixelmønster af hvide og sorte firkanter, dvs. 1 pixel pr. farve.