Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Panasonic 46PZ85 - FlatpanelsDK

Test: Panasonic 46PZ85

|


Indledning


Sidste gang vi stiftede bekendtskab med et Panasonic Tv var da vi anmeldte deres middelklasse serie PX80. Det var et yderst behageligt bekendtskab og skærmen fik også de varmeste anbefalinger herfra. Denne gang har vi fået ”storebroderen” ind til test. Det er PZ85 serien, der er en Full HD serie og som har et bedre billedkredsløb. Herudover lover Panasonic også dybere gengivelse af sort og 3 HDM indgange.

Det er 46 tommer modellen vi har inde, hvilken i sig selv er interessant, da den samtidig fylder det hul mellem 42 og 50 tommer, som Panasonic har haft i flere generationer. Læs videre og se hvordan skærmen klarer sig i det lidt højere prissegment, og hvad man reelt set får ved at tage skridtet op fra den ultra-populære P80 serie.


Panelstørrelse:46" widescreen (plasma)
Opløsning:1920x1080
Responstid:-
Kontrastforhold:30000:1
Lysstyrke:-
Farveunderstøttelse:16,7 millioner
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):175°/175°
Dotpitch:-
Panelnummer (Type):Plasma
Strømforbrug:470W
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 79.2cm x 116.8cm x 38.7cm (med fod)
Vægt39 kg
Indbyggede højttalere:
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p (50, 60 & 24p)
1:1 pixelmapping:
Indgange
• VGA
• DVI (kan dog konverteres gennem HDMI)
• Audio (type) (Audio in/out)
• SCART (2 indgange)
• S-video
• Komposit
• Komponent
• HDMI (3 indgange)
• Andet
Udgange
• Audio (type) (1 udgang)
• SCART
• S/PDIF (optisk)
Medfølgende kabler
• Strøm
• VGA
• DVI
• Audio (phono)
• S-VHS
• HDMI
• Andet
Tunere
• Analog
• DVB-T
• DVB-T (MPEG4)
• DVB-C
• DVB-C (MPEG4)
• DVB-S
• DVB-S (MPEG4)
Garanti:2 års garanti
Pixelgaranti:Pixelgaranti
Diverse:Manual på dansk


Pris og forhandler:



De første indtryk


Panasonic PZ85 har ligesom sin lillebror, PX80, et sort, højglans design, der præger mange af nutidens Tv. Rammen er let afrundet ud mod kanten, så den får en buet form.

Panasonic Viera
Panasonic PZ85


Nederst sidder en højttaler monteret på den grå buede ramme. Rammen sidder i skærmens bund og falder i min mening uden for helheden og skaber synsforvirring.

Highslide JS


Foden giver et solidt grundlag vejer godt til, så Tv’et står fast. Under foden er der monteret en rund drejeskive, så Tv’et kan drejes manuelt. Jeg har før bemærket disse drejeskive runder foden på PC monitors, men aldrig på Tv skærme, og det er egentlig en smart måde at integrere drejefunktionaliteten på.

Highslide JS


I venstre side af skærmen sidder der indgange til at tilslutte f.eks. et digitalt kamera eller et digitalt videokamera. Panasonic har også placeret en HDMI indgang her.
På skærmens højre side findes 5 knapper til styring af Tv’et uden fjernbetjeningen.

Resten af skærmens indgange sidder på bagsiden af rammen. De peger desværre ud mod væggen, hvilket kan blive et problem med vægbeslag, der skal sidde tæt op ad væggen – specielt hvis man ønsker at tilføje nye input på et senere tidspunkt eller skal skifte et kabel.

Forud for testen:


Tv signalet er gennem testen digitalt parabol Tv samt digital antenne Tv.
Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet


Fjernbetjeningen ligner sig selv. Der er ikke lavet kosmetiske ændringer fra sidste generation af PZ modellerne. Knapperne er store og tydelige, men jeg synes knapperne til kanalskift og volume sidder en anelser for lavt.

Highslide JS


Af en eller anden grund har jeg en fornemmelse af, at der er benyttet lidt billigere materialer til fremstilling af fjernbetjeningen i forhold til sidste generation. Fjernbetjeningen føles lettere og en tak mindre hårdfør, men da jeg ikke har fjernbetjeningen fra PZ700, kan jeg ikke sammenligne og det kan også blot være en brist i hukommelsen.

Der er heller ikke noget nyt at berette i forhold til menuerne på PZ85. De ligner sig selv og tilbyder stadig de mest grundlæggende indstillingsmuligheder. Jeg savner – ligesom sidst – avancerede funktioner, men til den typiske bruger betyder det ikke særlig meget, specielt ikke hvis skærmens billede er indstillet godt fra fabrikkens side, som på sidste års PZ700 serie.

I menuen kan man vælge følgende profiler: Normal, biograf, miljø og dynamisk. Det kan kraftigt anbefales at holde sig fra sidstnævnte, men mere om profilerne og billedet senere i anmeldelsen. Herudover kan brugeren indstille følgende i menuen: kontrast, lys, farve, skarphed, farvetemperatur, farvestyring, x.v.Colour, P-NR.
Overscan – hvor billedets yderste kanter skæres fra - kan også slås fra og til i menuen

Når man tænder Tv’et første gang, spørges man om Tv’et er beregnet hjemmet eller butikken. Vælger man hjemmet, får man mere afdæmpede og mindre flatterende billedparametre – hvilket naturligvis er positivt.

Billedkvalitet


Vi lægger hårdt ud med at måle på skærmens billedkvalitet, uden der er ændret på noget efter udpakning.

Highslide JS



For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    Grafen og vores testresultater fortæller os, at Panasonic stadig har fat i den lange ende. Panasonic formår at levere et godt billede selv før indstilling og det er efterhånden sjældent det sker på et Tv marked, hvor det i øjeblikket gælder om at outperforme Tv’et ved siden af i butikken. Det realiseres almindeligvis ved at skrue op for farver og kontrast, men i virkeligheden er det jo ikke disse egenskaber vi søger, når vi skal side hjemme i stuen og se Tv. Det er heller ikke overkraftige farver der skaber et godt billede.

    Highslide JS
    SD


    Men som alt andet, er Panasonic 46PZ85 ikke perfekt. Der er specielt problemer i de mørke farver (shadow detail). Som grafen også foreslår, så er der afvigelser i de helt sorte og mørkegrå nuancer, der i praksis betyder, at disse flyder sammen (de skelnes ikke så godt fra hinanden). Det kan undre noget, da netop PX80 håndterede dette fint. Omvendt har PZZ85 dog mere præcise farver som udgangspunkt, der også er en anelse mere præcise end på forrige generation af Panasonics PZ serie.

    Der er dog også problemer med gammaforløbet, hvilket i praksis udspiller sig ved, at skærmen er for mørk i de mørke områder (og shadow detail derfor går tabt, som beskrevet ovenfor), og skærmen er samtidig lidt for lys i de helt lyse farver. Igen kan det undre lidt, da det heller ikke var tilfældet i samme grad på PX80.

    Highslide JS
    HD


    Som nævnt i forrige afsnit, har Panasonic ikke de mest omfattende indstillingsmuligheder på markedet, og de er senest blevet overhalet indenom af LG, men man kan alligevel med rimeligt simple tiltag, øge nydelsen, når man sidder foran skærmen og ser Tv. Her er hvad jeg ændrede:



    Efter kalibrering
    Profil:Biograf
    KontrastUændret
    Lys:5 skridt til højre
    Farve:Uændret
    Skarphed:Minimum
    FarvetemperaturVarm
    FarvestyringFra
    P-NRFra
    Intelligent Frame CreationFra


    Der er i mine øjne et par afgørende ting, som er centrale for at forbedre billedgengivelsen på PZ85. Den ene er at få indstillet skærmen til profilen Biograf og få ændret farvetemperaturen til den der hedder Varm. Det giver en farvetemperatur på lidt over 6300 K, hvor vores mål er 6500 K.

    Highslide JS
    HD


    Den anden helt centrale ting, er en forbedring af shadow detail. Og selv uden den helt store kalibrering, kan dette faktisk lade sig gøre. Det er indstillingen kaldet ”Lys” man skal have fat i. Panasonic bruger ikke talangivelser i sin menu, så det kan være lidt svært at angive, hvad den skal ændres til, men udgangspunktet er, at den skal hæves. Når indstillingen ”Lys” hæves får man en del af nuanceringen i de mørkegrå nuancer tilbage og de skelnes således bedre – med andre ord, så forbedres shadow detail.
    Som angivet i skemaet oven for, så ændrede jeg ”Lys” 5 skridt mod højre.
    Hvis du selv har skærmen kan du åbne vores testprogram kaldet monitorTest. På den første skærm du får frem kan du se små skridt i de mørkegrå farver. Prøv nu at hæv indstillingen ”Lys” i skærmens menu og registrer ændringerne. Pas dog på med at hæve ”Lys” for meget, da man derved risikerer at forværre gengivelsen af sort.

    Som en overordnet vurdering, så er billedet nuanceret og skarpt. Jeg er imponeret over gengivelsen af almindelige Tv signaler, der får et helt nyt liv. Billederne er klare og har god dybde.

    Highslide JS
    HD


    Indledningsvis oplevede jeg dog lidt billedproblemer i specielt fodboldkampe. Panasonic har integreret et billedkredsløb kaldet Intelligent Frame Creation, der skal gå ind og bearbejde billedet i forskellige situationer i samme stil, som de velkendte 100 Hz systemer på LCD-TV.
    Ved meget hurtigere skift i billedet, f.eks. når en bold skydes ud af målmanden og passerer publikum, kan der opstå fejl, der afsløres som opdeling eller skævhed i bolden.
    Også P-NR billedkredsløbet gav lidt problemer, hvor hurtige panoreringer over banen kan efterlade et slags slør – uden det dog er slør i ordets oprindelige forstand – bag spillerdragter. Det er f.eks. tydeligt på røde Liverpool spillere.

    Highslide JS
    HD


    Begge problemer afhjælpes dog nemt ved at slå henholdsvis P-NR og Intelligent Frame Creation fra. Det anbefalede jeg i øvrigt i også på sidste generation af Panasonics Tv (P-NR fra). Det får ikke betydelige følger for billedet, for Panasonic har stadig en utrolig god billedbehandling, der i noget af de bedste i sin klasse i min mening.

    Highslide JS
    HD


    Med systemerne fra, gengives billedet stadig flot og detaljeret. I forhold til sidste generation – og navnlig PX80 – har man været i stand til at dybde og kontrast i billedet, pga. en væsentlig forbedret sort. Shadow detail er dårligere på den ukalibrerede profil, men med ovenstående ændringer havner man på nogenlunde samme niveau som PX80.

    HD er flottere end nogensinde på Panasonics skærme. Den lidt kraftigere billedbehandling og det bedre panel, giver HD et flottere udtryk end på PX80, og i min mening er det også her de største forbedringer ses i forhold til lillebroderen. Vi er ikke på Pioneer niveau, og Panasonic har således stadig ikke formået at skabe det eminente sortniveau, som Pioneer kan prale med, og som bidrager til kontrasten og dybden i både farver og overordnet billede, men Panasonic har alligevel oppet sig og formået at skabe billedkvalitet, der tager dem op på næste niveau.

    PZ85 understøtter i øvrigt 1080p24 korrekt.

    PZ85 lider imidlertid også af disse fosforspor, som jeg omtalte i forbindelse med vores anmeldelse af PX80. Det er en form for slør; dog i en lidt anden form end vi kender dem fra LCD teknologien. Det hænger sammen med, at fosforen ikke taber farven ”hurtigt nok”, og der derfor kan hænge lidt ved meget hurtige bevægelser. Det kommer til udtryk som et grønligt slør, og jeg så det et par gange i forbindelse med konsolspil. Det kan som sådan opstå i alle situationer, men i langt størstedelen af hverdagen vil man ikke bemærke det, og nogle brugere tror jeg aldrig vil registrere fosforsløret.

    Highslide JS
    HD


    Lad os bevæge os over til gengivelsen af sort og hvid herunder, og heraf kontrastforholdet. Det er specielt interessant i forhold til lillebroderen PX80 samt Pioneers nye KURO 9G, hvor sidstnævnte formår at producere en næsten helt perfekt sort farve.

    Out-of-BoxEfter kalibrering
    Sortniveau0,05 cd/m20,05 cd/m2
    Brightness (lysstyrke)110 cd/m2113 cd/m2
    Kontrastforhold 2200:1 2260:1
    Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 200


    Både min ”før” og ”efter” måling ligger tæt på hinanden, men jeg vil dog henlede opmærksomheden på, at sortniveauet er forbedret ret markant. Det måles her til 0,05 cd/m2 og det er det tætteste på Pioneers niveau jeg endnu har målt.
    Herfra forsøgte jeg også med en lidt mere subjektiv tilgang til PZ85s gengivelse af sort, og den er virkelig dyb. Jeg betragtede skærmen i et helt mørkt rum, og selvom der stadig er noget vej til Pioneer KURO 9G niveau, så er det en markant forskel over sidste generation - og PX80 for lige at drage den ind i billedet endnu en gang.

    Jeg har herunder taget et billede af skærmen i et helt mørkt rum. Der er heller ikke ujævnheder i lysfordelingen, hvilket i øvrigt er meget sjældent på plasma-Tv.

    Highslide JS



    PC og mediecenter tilslutning


    Panasonic 46PZ85 er et Full HD plasma-TV. Problematikken med at tilslutte et Tv til en PC er blevet langt mindre relevant efter man er gået over til Full HD opløsningen. Før i tiden kunne kompatibiliteten drille med de lavere ikke-standardiserede opløsninger, som dels ikke kunne fortolkes af en PC, dels ikke altid kunne fortolkes 100 % af Tv’et selv.

    Men med Full HD – 1920x1080 – er det som regel bare at tilslutte Tv’et til Pc’en med D-SUB (VGA – det blå stik), DVI (det hvide stik) eller HDMI (det lille USB-agtige stik) og indstille opløsningen til 1920x1080 på Pc’en, hvorefter det spiller.

    Du skal dog muligvis sørge for at slå overscan fra på Tv’et eller i indstillingerne for grafikkortet på PC’en. På Panasonic 46PZ85 skal overscan slåes fra i en af menuerne, når Tv’et bliver tilsluttet en PC eller et mediecenter. Herefter spiller det dog også uden problemer.

    Plasma og meget statiske – stillestående - billeder er dog ikke den bedste cocktail. Skal du således benytte Tv’et som et forlænget skrivebord med statisk tekst og skrivebord, kan der opstå en fare for retention eller burn-in. Til mediecenterbrug såsom spil og film er det dog efterhånden et så lille issue, at det ikke længere synes relevant at frygte.

    Betragtningsvinkler


    Plasma Tv har gode – om end ikke perfekte – betragtningsvinkler. Problemet består ikke så meget i, at de mister farve og kontrast fra vinkler, ligesom LCD-TV’ene gør. Plasma Tv spejler i stedet billedet, når det betragtes fra vinkler. Det ses ikke på størstedelen af farverne, men f.eks. hvid skrift på sort baggrund får en genspejling.

    Hvis man skal være pernitten, kan man derfor godt nævne dette som et kritikpunkt, men virkeligheden står bare sådan, at det er de allerfærreste der alligevel ser Tv fra så store vinkler.
    Jeg har derfor heller ikke taget billeder fra de forskellige vinkler i denne anmeldelse, da jeg synes det er overflødigt.

    Lyden


    Hvis man vil have god Tv lyd fra Panasonic, skal man op i deres PZ800 serie, der har både flere og kraftigere højttalere. Lyden i PZ85 er en smule over gennemsnittet på Tv markedet, men stadig ret flad i sit udtryk. Fladskærme er per definition lig med flad lyd.

    Konklusion:


    Panasonic bygger videre på en succeshistorie med denne nye PZ85 serie. Der er nogle ridser i lakken med blandt andet dårlig shadow detail (nuancering i de mørke gråtoner) og et Intelligent Frame Creation system, der ikke klarer alle opgaver lige godt, men problemerne kan udbedres selv af den uerfarne bruger.

    Efter ganske få indstillinger, får man således et billede der er utrolig godt, og PZ85 er det naturlige skridt op fra den populære PX80, der også produceres af Panasonic. På PZ85 har man imidlertid krydret oplevelsen med et kraftigere billedkredsløb og forbedret specielt gengivelsen af sort, så den nu er på et utrolig flot niveau. Man er ikke helt på højde med Pioneer, men Panasonic har taget et stort skridt i den rigtige retning.

    Billedkvaliteten på både SD (almindeligt Tv) og HD er således utrolig flot, og jeg er imponeret over, hvordan Panasonic endnu en gang rykker fra flere af sine nærmeste prismæssige konkurrenter. Både farver og kontrast er god, og skærmens generelle billedbehandling skaber et billedet der er skarpt og uden udbredt støj. Der opstår dog lidt grønne fosforspor på meget hurtige bevægelser; nogenlunde i samme omfang, som på PX80.

    Skærmens øvrige funktioner omfatter blandt andet digital tuner til antennetettet (DVB-T) og en SD kortlæser. Designet er i højglans sort, og under foden sidder en smart drejeskive.

    Alt i alt har det været et meget behageligt bekendtskab med PZ85, der nu skal tilbage til Panasonic. Jeg er meget positivt overfor skærmen, der i mine øjne er det naturlige skridt op fra PX80, men som dog omvendt stadig halter efter Pioneers nye Kuro 9G serie, der dog også prismæssigt er noget dyrere.

    Jeg har valgt at tildele Panasonic 46PZ85 en Top-anbefaling Award herfra Flatpanels.dk for sin flotte billedkvalitet.


    Tryk på awarden for at læse mere.

    Panasonic PZ85 findes også i en 42 og 50 tommer version.

    PositivNegativMålgruppe
    Flot billedkvalitetLet grønligt slør bemærket i GTA4Stue
    Dyb gengivelse af sort og derfor god kontrastIngen RGB (rød, grøn, blå)Hjemmebiografen
    Understøttelse af 1080p24Problemer med shadow detail ved standardindstillinger  
    3 HDMI indgange    


    Pris og forhandler:



    ---


    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=8307

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |