Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Samsung T220 - FlatpanelsDK

Test: Samsung T220

30 Jun 2008 | Rasmus Larsen |


Indledning


Samsung T220 er den nye 22 tommer PC monitor fra Samsung. Den går under navnet Crystal Design og bygger på et ganske unikt designkoncept – ligesom Samsungs nye Tv, der netop er lanceret.

Skærmen er baseret på de velkendte TN paneler og henvender sig til spil og multimedia brugeren. Flatpanels.dk har fået skærmen ind på testbænken til et nærmere kig.

Panelstørrelse:22"
Opløsning:1680x1050
Responstid:2 ms (g2g)
Overdrive:
Kontrastforhold:1000:1
Lysstyrke:300 cd/m²
Farveunderstøttelse:Op til 16.2 millioner farver
Farvespektregengivelse:92 % af NTSC
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):170°/160° (kontrasttab 5:1)
Dotpitch:0.282 mm
Panelnummer (Type):TN
Strømforbrug:45 W
Vægmontering:
Størrelse (HxBxD): 20.5cm x 17.4cm x 8.5cm (med fod)
Vægt:5,8 kg
Justeringsmuligheder

Tilt
Swivel
Højde
Pivot
Indbyggede højttalere:
Indgange
VGA
DVI
Audio (type)
SCART
S-video
Komposit
Komponent
HDMI
Andet
Medfølgende kabler
Strøm
VGA
DVI
Audio (phono)
S-VHS
HDMI
Medfølgende software:

Garanti:
Pixelgaranti:-
Diverse:


Produktet er venligst udlånt af Samsung

Pris og forhandler:



De første indtryk


Skærmens design lægger ikke skjul på, at det kommer fra Samsung. Det har den efterhånden klassiske højglans sort, som Samsung nu har brugt i adskillige generationer.

Highslide JS
Samsung T220


Alligevel er designet dog ret unikt, og selvom design er meget individuelt, så er jeg sikker på, at designet vil falde på god jord hos tilhængerne af tidligere Samsungs produkter. Designet vil i øvrigt også pryde Samsungs kommende Tv serier.

Nederst har man lagt en rød, nærmest udflydende farver, som skaber et fascinerende spil med det mørke højglans. Yderst sidder en gennemsigtig plastikramme, som til forveksling kan ligne glas. Med dens bløde kanter, indkredser den resten af rammen.

Highslide JS
Samsung T220


En anden fed detalje er tænd og sluk knappen. Den er berøringsfølsom og sidder på skærmens front. Når den aktiveres, lyser den svagt rødt, hvilket fremhæver den røde farve i skærmens ramme.

Highslide JS
Samsung T220HD, med tuner


Foden gør også brug af de bløde kanter og samles på midten. Den giver dog ikke de store ergonomiske indstillingsmuligheder og tillader blot tilt af skærmen frem og tilbage.
Lidt ærgerligt er det også, at skærmen ikke står 100 % stabilt. Den danser desværre en smule, når man puffer til den.

Stikkene sættes i bagpå skærmen bag en lille låge.

Forud for testen


Bemærk at skærmen gennem testen, testes der med DVI tilslutning. Grafikkortet er et Geforce 7900GTO.

Skærmen vil blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer. Herefter testes den i praksis i alt lige fra tekstbehandling til hurtige spil.

Billedkvalitet


Jeg har taget en indledende måling af skærmens billedkvalitet herunder og vil bagefter kommentere på den.

Highslide JS


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    Resultatet er faktisk overraskende godt. Jeg har ikke indstillet noget, men Samsung har taget et virkelig godt udgangspunkt på T220. Lysstyrken er godt nok noget kraftig, men den kan let reduceres.

    Farverne er ret præcise – fedt! Farvetemperaturen er også næsten spot-on på vores mål: 6500K.

    Gammaen er ikke helt 2.2 for hele spektret, og den er en anelse lavere for de lyse nuancer og en anelse højere for de mørke nuancer. I praksis betyder det, at hvide nuancer er en smule for lyse og mørke nuancer er en smule for mørke. Den lille afvigelse har dog ikke de store konsekvenser for billedet, for det er i sandhed en ret lille afvigelse.

    Det er ikke ret typisk for en skærm i dette markedssegment at præstere så godt, så jeg vil rose Samsungs indsats. Billedet er meget behageligt og godt at arbejde foran.

    Jeg prøver alligevel at se, hvad jeg kan gøre for at optimere billedet fuldstændi. Her først min måling efter kalibrering:

    Highslide JS


    Og herunder er hvad jeg har ændret i skærmens menu:





    Efter kalibrering
    MagicBright:Custom
    Lysstyrke:46
    Kontrast:75
    RGB:Custom
    • R:50
    • G:37
    • B:35
    Gamma:Mode1
    MagicColor:Off


    Samsung T220 har en del indstillingsmuligheder – og det er en god ting. Man kan blandt andet vælge fra en række farveprofiler, hvor jeg tog udgangspunkt i den der hedder Custom.

    Lysstyrken – eller brightness – sænkede jeg en del til 46 fra dens udgangspunkt på 100. Det kan anbefales at hæve den lidt igen, hvis man spiller eller ser film. 46 er dog et godt udgangspunkt til all-round brug og til arbejde foran skærmen.

    Skærmen har desuden en RGB (rød, grøn, blå) kontrol, så man kan indstille farverne meget præcist. Den er desuden ret god, da skridtene er meget små og man derfor kan finjustere frem for grovjustere. Den ret store ændring i blå og grøn er derfor ikke et resultat af, at jeg har ændret meget på farvesammensætningen mellem de tre grundfarver, blot at skridtene er små og fine. Denne indstilling kan dog have en mindre påvirkning på responstiden. Se mere herom i afsnittet om responstid.

    For at samle lidt op, så synes jeg billedet på T220 er ganske fornuftigt. De ret præcise indstillinger bidrager positivt til billedet. TN panelerne er stadig ikke ligeså gode, som de dyrere IPS og PVA/MVA paneler, men de er kommet langt i forhold til hvad de var for nogle få år tilbage, og det er også en af grundene til at de er så populære, som de er i dag.

    Farverne i praksis skelnes også godt fra hinanden og flydende overgange fra f.eks. sort til rød, gengives overraskende godt. Nuanceringen er flot, så tætliggende nuancer ikke ”falder sammen” og gengives som én nuance.

    Jeg målte desuden skærmens sort gengivelse – og derved kontrasten – før og efter indstilling:

    Out-of-BoxEfter kalibrering
    Sortniveau0,66 cd/m20,33 cd/m2
    Brightness (lysstyrke)302cd/m2140 cd/m2
    Kontrastforhold 457:1 424:1
    Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 50


    Gengivelsen er sort er desværre ikke den bedste jeg endnu har målt, men det er egentlig også ganske karakteristisk for TN panelerne. Før indstilling målte jeg sort til 0,66 cd/m2, hvilket i mørke omgivelser ret synligt fremstår som meget mørkegrå. Efter indstilling - hvor jeg har sænket lysstyrken – måler jeg den til 0,33 cd/m2. Stadig ikke et overvældende resultat, men dog væsentligt bedre.
    Korrekt sort gengives naturligvis ved 0,00 cd/m2.

    Til gengæld skelner skærmen de tætliggende mørkegrå nuancer godt fra hinanden. Det giver fin nuancering i mørke film- og spilscener, selvom man dog kunne ønske lidt bedre dybde, som opstår pga. den manglende evne til at gengive helt sort.

    Sortgengivelsen i praksis er dog også meget afhængig af, om lyset er ligeligt fordelt over skærmens overflade. Derfor har jeg taget et billede i helt mørke omgivelser for at se om der slipper lys ud i f.eks. hjørnerne, som er meget typisk for LCD paneler.

    Highslide JS


    Det er ikke tilfældet på T220.

    Panelet havde ingen pixelfejl.

    Responstid og spil


    Skærmen har en responstid på 2 ms (g2g) og selvom det har været standard på skærmene i noget tid, er det tilstrækkeligt til langt de fleste brugere, når det gælder spil og film. Det er vel og mærke, hvis skærmen ikke har problemer med f.eks. Overdrive trailing der viser sig nærmest som en hvid glorie omkring bevægende objekter.

    Det har T220 dog ikke, og den klarer opgaven hæderligt. Responstiden er tilstrækkelig til selv de hurtige first-person shooter spil.

    Dog fandt jeg, at hvis rød er for dominerende i billedet, opstår der også et let rødligt slår på blandt andet sort tekst der bevæger sig over en hvid baggrund. Det kunne blandt andet bemærkes med det indstillinger jeg kom frem til efter kalibrering, men ikke før kalibrering. Det er et problem man let kan indstille sig fra, men det er dog værd at bemærke.

    Derudover vurderer jeg dog Samsung T220 som værende helt fremme blandt de hurtige skærme, og måske Samsungs hurtigste skærm til dato.

    Film og betragtningsvinkler


    Historien ændrer sig ikke så meget på skærme i denne prisklasse og Samsung T220 er heller ingen revolution. Generelt har skærme med de såkaldte TN paneler – en ret stor andel af markedet i dag – ikke særlig gode betragtningsvinkler.

    På Samsung T220 holdes farver og kontrast forholdsvis intakte, når man bevæger hovedet til højre og venstre fra skærmen. Betragter man derimod skærmen ovenfor eller nedefra, er resultatet ikke så godt.

    Jeg har taget billeder af betragtningsvinklerne herunder:

    Highslide JS


    Highslide JS



    Og nedefra:

    Highslide JS



    Konklusion


    T220 er del af Samsungs nye design-serie under navnet Crystal. De bygger videre på den sorte, højglans ramme, men nu med et rødt ”touch” i bunden. Det er en skærm i Samsungs designånd, og en skærm som jeg er sikker på Samsung tilhængere vil kunne lide.
    Crystal designet bruges desuden i Samsungs nyeste topmodeller af Tv.

    Billedmæssigt er jeg overrasket over præcisionen i billedgengivelsen. Det er ikke karakteristisk for skærme i denne prisklasse, og derfor fortjener Samsung ros for T220. Farverne er blandt andet meget præcise og nuanceringen i farverne er god, så der skelnes mellem selv de tætte farver. Det bidrager samtidig til skarpheden.

    Responstiden er hurtig, og Samsung T220 mænger sig med de hurtigste skærme på markedet. Jeg registrerede et let rødt slår, hvis rød er for dominerende i billedet, men det kan man let indstille sig ud af.

    På de dårlige sider må jeg nævne betragtningsvinklerne fra oven og fra bunden, som stadig ikke er gode nok. Gengivelsen af sort er heller ikke lige så dyb som på skærme med PVA paneler, og generelt synes jeg ikke der er sket de store forbedringer på dette punkt de seneste par år.

    Alt i alt er T220 dog en god skærm, og specielt den præcise farvegengivelse fortjener ros. Skærmen er egnet til alt fra allround brug, til mere specifikt spilbrug og filmbrug. Grafiske applikationer er dog ikke skærmens force.
    Kritikpunkterne gælder som sådan ikke kun for Samsung T220, for det er ret generelt for skærme i denne prisklasse, der benytter TN paneler. Derfor kan man næppe udsætte det specifikt på T220 og jeg tildeler derfor T220 vores top-anbefaling award for en overraskende præstation i denne klasse af PC monitors. Bemærk dog, at den billedmæssigt ikke er på højde med deciderede grafikerskærme, og awarden afspejler ydelsen i forhold til segmentet af skærme, som T220 placerer sig i: film, spil og multimedia.


    Tryk på awarden for at læse mere.

    PositivNegativ Målgruppe
    Præcise farver og farvetemperaturBetragtningsvinklerSpil og film
    Mange og gode indstillingsmulighederSort og kontrast ikke helt i topAllround brug


    Bemærk desuden at skærmen også findes i mindre og større størrelser. Der findes desuden varianter med en indbygget tuner. Disse ender på ”HD”.

    Pris og forhandler:



    ---


    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=7356
  • Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

    Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

    Flere nyheder

    Status på UHD Blu-ray i 2024

    26 Apr 2024 |

    Smugkig på den kommende X (Twitter) app til Smart TV

    26 Apr 2024 |

    Får du også hvid skærm på DRTV? DR arbejder på løsning

    26 Apr 2024 |

    Apple Home & AirPlay support for første gang i 2024 Philips OLED TV

    25 Apr 2024 |

    1 million har oprettet login på DRTV

    25 Apr 2024 |

    Første 480Hz OLED panel til high-end gaming nu i masseproduktion

    25 Apr 2024 |