Til diskussion og snak om computerskærme

Redaktører: AndreasL, Moderatorer

#337833
Saksede lige denne Asus PA32UC-K mini anmeldelse fra februar "DigitalFoto" :

" . . Går du og drømmer om den ultimative skærm til billedbehandling, er denne store 4K-skærm på 32 tommer en oplagt kandidat – hvis tegnebogen tillader det. Den høje pris hænger ikke kun sammen med størrelsen. PA32UC-K kan nemlig gengive 99,5 procent af farverummet Adobe RGB og 95,0 procent af DCI-P3, hvilket er ideelt for krævende fotografer.

Panelet er af den gode IPS-type, og et certifikat dokumenterer en perfekt fabrikskalibrering. Der er mange tilslutningsmuligheder inklusive hurtige Thunderbolt-stik, der gjorde det nemt at forbinde vores MacBook Pro. Uanset, om vi tjekkede 4K-video eller redigerede fotos i høj opløsning, var detaljer og nuancer i særklasse med fine overgange. Kontrasten er fornem med en helt ren gengivelse af sort. Takket være en høj lysstyrke gengives hvide områder også helt hvide. Med HDR-funktionen får man desuden en flot billedoplevelse med flere detaljer i højlys og skygger.

Har du særlige behov for at justere nuancer og kontrast, byder menuen på gode justeringsmuligheder. Betragtningsvinklen på 178 grader er virkelig fin, og den store flade gør det nemt at have Photoshop og Lightroom åben på én gang. . .”
#337835
Ikke for at være negativ overfor alt, hvad jeg ikke selv har foreslået, men der påpeges en del bagsider ved PA32UC:

https://www.amazon.com/ASUS-PA32UC-Moni ... btm_next_2

En ting jeg faktisk ser som et minus er dette:

"Hdr-10 with integrated 384 local dimming zones supports up to 1000nits brightness for rich and detailed contrasts; Viewing Angle (CR≧10) : 178°(H)/178°(V)"

Som en bruger også nævner:

"The local dimming can take some getting used to. While it's awesome to have lots of local dimming zones, the "glow" of light items on a dark background is very distracting. While photo editing just dragging my mouse cursor around a dark patch creates a halo around everything. Additionally the local dimming is noticeably SLOW, when the scene changes quickly the local dimming can't catch up and there's a second where light areas are dark because the LEDs behind it aren't on. Although the local dimming does produce some excellent blacks, I wish there were better local dimming performance."

384 zoner er måske meget nutildags hvis vi snakker om et TV, men på en PC monitor, hvor man sidder med snuden tæt på og udsætter den for noget ganske andet materiale end en film eller TV-serie ville jeg selv gå fuldstændig amok over at skulle se på den slags. Once seen, you can never unsee it, eller noget i den stil. Det forekommer mig, at den høje pris i dette tilfælde skyldes HDR/local dimming som måske ikke lige er en fordel til OP's brug. Måske nærmere til videoredigering.

Og så nævnes ASUS' kvalitetskontrol eller mangel på samme endnu en gang.

Noget andet er: Hvorfor anmelder DigitalFOTO en snart 4 år gammel skærm her i 2021? Det alene vil jeg ikke holde imod den, når jeg selv har anbefalet en Dell-skærm fra 2015-2016. En ting man måske skal være opmærksom på ved køb af en "gammel" skærm er at den måske ikke er helt up-to-date hvad angår USB-C og/eller Thunderbolt-forbindelser, hvilket kan gå hen og blive et problem, hvis man også vil bruge den med en Mac uden for mange problemer.
#337840
Globulus_ Det kan godt være,at det er mig der misforstår test tidspunktet. Som tidligere abonnent på DigitalFoto har jeg stadig adgang til "fordelszonen” , hvor der bla er en hel del test. . Til slut står der ved nævnte test "udgivet feb 2021" - men måske de der har opdateret hele "fordelszonen" . . Anyway, var det egentligt for at sakse lidt fra deres test af Asus topmodel ASUS ProArt PA32UCG , - hvilket trods alt nok er lidt irrelevant,da den koster ca 45.000kr (!)
#337844
lennon skrev: 9. dec 2021, 19:01 Globulus_ Det kan godt være,at det er mig der misforstår test tidspunktet. Som tidligere abonnent på DigitalFoto har jeg stadig adgang til "fordelszonen” , hvor der bla er en hel del test. . Til slut står der ved nævnte test "udgivet feb 2021" - men måske de der har opdateret hele "fordelszonen" . . Anyway, var det egentligt for at sakse lidt fra deres test af Asus topmodel ASUS ProArt PA32UCG , - hvilket trods alt nok er lidt irrelevant,da den koster ca 45.000kr (!)
Du skrev PA32UC-K og i den tekst, du saksede, stod der også PA32UC-K, så jeg gik ud fra, at du mente denne anmeldelse:
https://fordelszonen.digitalfoto.dk/fot ... t-pa32uc-k

PA32UC-K ligger i den øverste ende af budgettet:
https://www.pricerunner.dk/pl/25-455864 ... ign-Priser

Der er så - som du siger - også en PA32UCG-K (miniLED, 120 Hz) til en ganske anden pris:
https://www.pricerunner.dk/pl/25-320015 ... ign-Priser

Også nævnt i DigitalFoto:
https://fordelszonen.digitalfoto.dk/fot ... rt-pa32ucg

Og så er der imellem de to PA32UCX-K:
https://www.pricerunner.dk/pl/25-505614 ... ign-Priser

Og endelig PA32UCX-PK, som også ligger helt oppe i den høje ende:
https://www.asus.com/us/Displays-Deskto ... A32UCX-PK/
https://www.pricerunner.dk/pl/25-527117 ... ign-Priser

Men igen: Det var PA32UC-K vi snakkede om og jeg synes den er for gammel og for dyr til prisen. Jeg tror at det er PA329C som er afløseren for PA32UC-K hvor man så i dag skal op i miniLED-modellerne for at få HDR.
#337926
Er tæt på at bestille en PA329C. Du nævner kvalitetskontrol - Har man som almindelig dødelig nogen som helst mulighed for at se, om der skulle være fejl i skærmen, og har det nogen reel betydning?

Mit sidste spørgsmål er, om det er vigtigt, hvilket kabel, jeg forbinder skærmen med. På min nuværende BenQ SW240-B bruger jeg blot hdmi?

En sidste gang tak for alt hjælpen!
#337931
At en skærm har passeret kvalitetskontrollen siger måske mere om kvalitetskontrollen end om skærmen.

Som jeg før har linket til:
https://www.asus.com/us/support/article/811

Sammenlign med Eizo:
https://www.eizoglobal.com/support/warr ... xel_policy
https://cdn.eizo.de/fileadmin/content/d ... policy.pdf

Vil du betale 37.000 kr. for en Eizo CG319X?
https://www.eizoglobal.com/products/coloredge/cg319x/

Nok ikke, men så må du også acceptere at risikere at få en model, der skal leve op til mindre strenge krav.

Det eneste du som forbruger kan gøre er at tjekke skærmen for fejl og så holde det op mod producentens egne standarder for at se, om disse er blevet overholdt. Du kan være heldig at få et (næsten) fejlfrit eksemplar, men også uheldig at få et eksemplar der kun lige lever op til standarden.

En analogi fra CPU-verdenen: Enhver 10th gen Intel CPU fra 10400F til 10900K er født med potentialet til at være en 10900K, dvs. en 10400T indeholder det samme antal CPU core og iGPU som en 10900K, men
i mange tilfælde må man disable det ene og det andet fordi områder af en CPU er defekte eller ikke kan tåle at blive kørt med en høj clockfrekvens.
https://www.techspot.com/article/2039-chip-binning/

Det svarer lidt til at deltage i panellotteriet når man køber en skærm, bortset fra at defekterne er synlige og at man accepterer en vis mængde synlige defekter for overhovedet at kunne sælge panelet.

Hvis skærmproducenterne kun skulle sælge skærme med fejlfrie paneler ville det svare lidt til at Intel kun skulle sælge 10900K (eller 12900K) CPU'er, dvs. ingen ville få glæde af de langt billigere, "defekte" CPU'er som ellers er udmærkede til spil og kontorbrug.

Nu skal jeg heller ikke male fanden på væggen. Mine Dell UP2716D og Dell P2421 er fejlfrie hvad panelerne angår. Mine forhenværende Samsung SyncMaster-skærme var også fejlfrie hvad stuck/dead pixels angik, men var knapt så imponerende mht. backlight bleed. Det er jo heller ikke sådan at man ser den ene skærm efter den anden med stuck pixels når man kigger på de mange billige skærme, der står udstillet i Bilka og Elgiganten, så jeg skal ikke kunne sige, hvor stort omfanget er. Det er dog altid skræmmende at læse, når en bruger har returneret indtil flere eksemplarer og til sidst måtte opgive at få et eksemplar uden stuck pixels.

"Kvalitet" er også andet en stuck/dead pixels: Min Dell UP2716D buler f.eks. en lille smule ud i plastickanten i nederste venstre og højre hjørne. Meget lidt, men nok til at man kan se det med det blotte øje (hvis man ved, hvad man skal kigge efter) og mærke det, hvis man kører en finger ned ad siden på skærmen. Dertil afgiver strømforsyningen en højfrekvent lyd når skærmen er slukket, dvs. når der er strøm på skærmen men den er slukket på touchpanelet. Værre endnu, lyden skifter i takt med styrken på det pulserende LED-lys på fronten, hvis skærmen er i sleep mode. Styrken er dog så lav, at lyden kun lige ligger på kanten af min høresans i et helt stille værelse. Jeg accepterede disse skavanker fordi skærmens panel er perfekt og jeg ikke ville risikere at ombytte den og så få et ringere panel. Min P2421 har ingen af disse skavanker.

Anyway: Du får, hvad du betaler for, hvis du køber en CPU. Hvis du derimod køber en skærm vil du ofte betale dyrt for at få en GARANTI for at du får noget godt, mens du lige så udmærket kan få noget næsten lige så godt hvis du betaler mindre for noget andet, der ikke kommer med samme garanti.

...

HDMI vs. DisplayPort? Det kommer an på, hvilke udgange du har på din PC og kvaliteten af de kabler, du måtte have liggende. SW240-B er blot 1920x1200, hvilket kan klares med stort set ethvert billigt HDMI-kabel, men samme kabel kan ikke nødvendigvis klare 3840x2160@60Hz. PA329C har et DisplayPort 1.2 stik og 3 stk. HDMI 2.0 stik. Et 2m DisplayPort 1.4 kabel koster 69 kr. hos Harald Nyborg, så hvis dit HDMI-kabel ikke fungerer, koster det altså ikke alverden at forsøge sig med DisplayPort. Hvis din PC har en DisplayPort-udgang er chancen nok stor for, at det mindst er v1.2.
#337946
Jeg har set "HDR" gengivet på den pågældende Asus monitor og det er ganske rigtig ingen fornøjelse. Faktisk vil jeg gå så langt som til at kalde det dårligt.

Disse skærme med IPS LCD-panel – zone-styring eller ej, miniLED eller ej – bør ikke bruges til kritisk arbejde med HDR indenfor fotoredigering, videoredigering osv. Til andre opgaver er de dog gode. Personligt ville jeg slå zone-styringen fra, såfremt det findes i en IPS LCD-skærm.

Det var ikke min opfattelse, at trådstarter skal arbejde med HDR, hvorfor jeg ikke kommenterede på den del. Til arbejde med HDR er filmstudier begyndt at blive udstyret med OLED TV fra bl.a. LG og Panasonic, foruden deres professionelle monitorer naturligvis.
#338089
Mega interessant hvordan det i praksis er med hardware - fortæller bare noget om, hvor kompliceret det må være at skabe. Men giver alt sammen mening og er blevet meget klogere. mht. kabel, forstår jeg det som, at et godt hdmi-kabel er det bedste/standard. Har været inde at google HDR, men er ikke sikker på at jeg forstår det helt. Skal kun arbejde med stillestående billeder i photoshop, som jeg skærer/farver/redigerer etc.
#338114
Så har HDR ingen relevans for dig pt. Det er et nyt format med udvidet farverum og lysdynamik. Hvis du er nysgerrig, så se vores artikel her. Den gælder TV, men HDR bliver også aktuelt på PC-monitorer med tiden: https://www.flatpanels.dk/fokusartikel. ... 1435041319

Ja, HDMI er fint. Det samme er DisplayPort. Det har ikke den store betydning om du vælger det ene eller andet, og du kan købe kablet i Harald Nyborg. Det er digitalt, så enten får du billede eller også får du ikke billede i den opløsning, som kan trækkes. Du kan højest få udfald i billedet, hvis kablet ikke er af ordentlig kvalitet. Billedet ændrer sig ikke.