Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonForslag om ændring af medielicens til medieskat - FlatpanelsDK

Forslag om ændring af medielicens til medieskat

30 Sep 2008 | Rasmus Larsen |

De to medieordførere Ellen Trane Nørby (V) og Mogens Jensen (S) har fundet fælles fodslag og foreslår, at man ændrer medielicensen og fra skattekommissionens side gør det til en medieskat. Kulturminister Carina Christensen (K) afviser imidlertid at lade medielicensen køre over skatten – hvert fald i denne omgang.

De to medieordførere har i en kronik fra Jyllands Posten fremsat et forslag om ændring af medielicensen til en skat. De skriver blandt andet:
- "Public service-medietilbuddene er et fælles samfundsgode, der kan sammenlignes med så mange andre fælles goder som kollektiv transport, sygehuse, biblioteker, museer og uddannelse. Vi anbefaler, at vi også begynder at finansiere DR og andet public service på samme måde. Det er mindre bureaukratisk. Det er administrativt billigere, og det er langt mere socialt retfærdigt."

Medieskat
Ellen Trane Nørby & Mogens Jensen

Kulturminister Carina Christensen afviser dog, at man vil ændre på medielicensens struktur – hvert fald så længe den nuværende kulturaftale løber. - ”Jeg synes, den nuværende medielicens er rigtig god og glæder mig til den midtvejsevaluering, der er lavet. Vi er i gang med at se på, hvad man skal rette ind, og mit udgangspunkt er, at medielicensen ligger fast frem til i hvert fald 2010, hvor aftalen løber, og så må man se på hvilke forslag, der kan være derefter”, siger Carina Christensen.

Medieskat
Carina Christensen

Ellen Trane Nørby og Mogens Jensen argumenterer, at der op mod 300.000 sortseere, der af den ene eller den anden årsag ikke betaler licens. Det svarer til knap en halv milliard kroner i manglende indtægter til DR og herudover bruger DR på årsbasis omkring 40 millioner kroner på licensopkrævninger og yderligere 100 millioner kroner på andre udgifter. Dansk Erhverv støtter ifølge TV2 idéen om en medieskat frem for en medielicens. Den skattepolitiske chef Bo Sandberg citeres: - "I dag er de butiksdrivende belastet af helt urimelige administrative byrder med den forældede indberetningspligt ved salg af fjernsyn og andre medieterminaler, navnlig pc'er. En medieskat vil én gang for alle fjerne denne byrde for virksomhederne" En medieskat møder samtidig modsat fra kulturordfører Henriette Kjær og Dansk Folkepartis Karin Nødgaard. Henriette Kjær siger: - "Vi synes, det er godt, det er synligt, hvad man betaler for at se fjernsyn og høre radio, og hvad det koster at lave et kvalitetsprodukt uden reklamer. Det vil forsvinde, hvis man laver det som en skattebetaling. Hvis det kommer ind i finansloven, vil det også være et årligt tema i forhandlingerne. Dem, der godt kan lide DR, vil argumentere for, at vi skal afsætte mere til DR, mens dem der er kritiske over for DR, vil sige, at vi skulle skære tilskuddet ned"

Kenneth Plummer
Kenneth Plummer, DR, foto: Bjarne Bergius Hermansen

Debatten om medielicensen er således stadig meget aktuel, speciel efter DR har udtrykt ønsker om mere støtte i en tid, hvor de er økonomisk pressede. Der ser dog ikke ud til, at der ændres på strukturen før tidligst 2010. Læs også Danskerne nægter højere licensbetaling

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Hvornår du kan forvente OLED i iPad Air, iPad Mini, MacBook Air & MacBook Pro

10 May 2024 |

Disney+ begynder at lave mixed reality Marvel-indhold

10 May 2024 |

Ny 'Ringenes Herre: The Hunt for Gollum' film får premiere i 2026

10 May 2024 |

Danske startpriser på 2024 Philips OLED og LCD TV

09 May 2024 |

Prime Video vil udrulle pause-reklamer

09 May 2024 |

Opgraderet Matter Casting udfordrer AirPlay og Chromecast

09 May 2024 |