Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTV2 Play om fremtiden, indhold, platforme og teknik - FlatpanelsDK

TV2 Play om fremtiden, indhold, platforme og teknik

22 Jul 2016 | Rasmus Larsen |

TV2 Play frigav i sidste uge en app til Apple TV og FlatpanelsDK tog i den forbindelse en snak med Bo Bergstedt, platformschef hos TV2, om fremtiden for streamingtjenesten, der netop har rundet 250.000 abonnenter. Kunder kan bl.a. se frem til mere dansk eksklusivt indhold, HD-kvalitet og en ny brugerflade.

En status på TV2 Play

Netflix og DR TV er ifølge alle opgørelser førende på det danske streamingmarked med en pæn margin, men en række forskellige tiltag har over de seneste år sat turbo på væksten hos TV2 Play. Optimismen var da også stor, da vi fangede Bo Bergstedt, platformschef hos TV2, til en snak.

- ”TV2 Play har nu over 250.000 kunder og kundetilfredsheden er meget høj. Det går rigtig godt,” lægger Bo Bergstedt ud med at sige.

Den danske tjeneste, der første gang så dagens lys i slutningen 2004 under navnet TV2 Sputnik, men som i 2012 blev relanceret som TV2 Play, har netop markeret sig ved at lancere en app til tvOS på Apple TV-boksen. App’en har været et stykke tid undervejs, men det har ikke været med selskabets gode vilje, for Apple’s tvOS er en af de platforme, som TV2 ser en særlig lys fremtid for.

Der lægges da heller ikke skjul på, at TV2 gerne ville have haft app’en til Apple TV ude før sommerens EM-slutrunde i fodbold, hvor kampene var fordelt imellem DR og TV2. Erfaringen fortæller nemlig, at store sportsbegivenheder trækker danskere i massevis til streamingtjenesterne.

Desværre var der tekniske udfordringer, som forsinkede processen. Man er gået i gang med et stort digital skifte, der også i den kommende tid vil bringe nyheder med sig.

- ”TV2 Play er i gang med et meget stort digital skifte, hvilket har været årsag til forsinkelse af Apple TV app’en. Vi går op i kvaliteten og ville hellere forsinke app’en en måned end at frigive den for hurtigt. Før lanceringen skulle vi bl.a. konvertere en masse filer og vi besluttede, at vi ikke ville gå i luften uden alt indhold,” forklarer Bo Bergstedt.

TV2 Play startede som nævnt livet som TV2 Sputnik helt tilbage i 2004 og som alle andre tekniske platforme, opbygges der over tid noget teknisk bagage. Med app’en til Apple TV sluppet fri, optrapper man nu arbejdet med at skifte den tekniske back-end, så brugerne får en endnu bedre streaming-oplevelse, samt en modernisering af front-end med bl.a. en ny brugerflade, mere personlige anbefalinger af indhold og nye funktioner. Man har også for nogle måneder siden hentet Anders Blauenfeldt, tidligere ansvarlig for produkter og udvikling hos TDC/YouSee, ind på holdet som Digital direktør.

Hvilke tv-platforme kan stå distancen?

Når TV2 Play kigger på deres tal, afslører de, at hele 75% af videoafspilningerne foregår på enten iOS (iPhone og iPad) eller hjemmesiden. Resten er fordelt imellem de andre platforme, som TV2 Play er tilgængelig på, dvs. Smart TV, Chromecast og Android.

App’en til Apple TV er for ny til at indgå i opgørelsen, men kan givetvis ændre på fordelingen. Helt generelt for Apple’s produkter, oplever TV2, at det er noget som danskerne tager til sig i stor stil, og fra den anden side af bordet, internt hos udbyderne, oplever man en forholdvis smertefri udviklingsproces, når der skal skabes apps til Apple-produkterne.

Selskabet vil ikke sæt tal på, hvor mange der hentede app’en til Apple TV i de første par dage, men melder om stor interesse.

- ”Vi er glade for modtagelsen af TV2 Play på Apple TV. Mange har hentet app’en og den er blevet taget godt imod. Det er måske den mest smertefri lancering, vi har haft,” fortæller Bo Bergstedt.

TV2 Play på Apple TV


I fremtidige opdateringer til tvOS – som Apple’s styresystem til tv-skærme er blevet døbt - vil TV2 tilføje auto-start af næste afsnit i en tv-serie samt fikse problemet med, at man ikke pt. kan hoppe +/- 10 sekunder ved at trykke på siderne af Siri Remote-berøringsfeltet. Der skal også tilføjes valgfrie undertekster.

Vi fik forklaret, at man bevidst har valgt at droppe den generelle ”drop-down”-menu på Apple TV for i stedet at have kanal-vælgeren i bunden, der vurderes mere relevant for brugeren. Det skyldes, at det i hvert fald indtil nu ikke har lykkedes TV 2 at implementere begge på samme tid. Bliver det muligt senere, vil man genindføre muligheden for drop-down-menuen, hvori man bl.a. kan vælge en anden lyd-udgang.

”TV2 Play står ikke lige foran at træde ind på nye platforme”
De danskere, som har investeret i tv-skærme eller mediebokse med Google’s Android TV-styresystem må derimod væbne sig med mere tålmodighed, når det kommer til TV2 Play. På nuværende tidspunkt er der ingen konkret app-udvikling, der er målrettet Android TV, men det er ”noget vi overvejer”, lyder det.

TV2 Play findes godt nok på f.eks. Sony’s 2015 og 2016-modeller med Android TV, men det er en app, som Sony har side-loadet, hvorfor den ikke tager mulighederne i Android TV i brug og hvorfor den ikke kan findes på tv-bokse såsom Nvidia Shield. I samme åndedræt slår Bo fast, at bokse såsom Nvidia Shield kun udgør en meget lille andel af salget i Danmark.

- ”TV2 Play står ikke lige foran at træde ind på nye platforme. Vi sætter nu fokus på opdatering af back-end og front-end. Vi vil også finpudse og rette fejl på vores nuværende platforme,” siger Bo.

En af de eksisterende platforme, der skal arbejdes på, er Android til mobiler og tablets. TV2 er bekendte med de problemer, som brugerne oplever, men siger, at der er store udfordringer forbundet med at udvikle til Android fordi det er en så fragmenteret platform. Android-enheder har forskellige varianter af softwaren og mange af dem opdateres ikke. Derfor har man simpelthen været nødsaget til at slå visse funktioner, f.eks. live-tv, fra på udvalgte enheder.

Bo forsikrer os dog om, at der er fokus på Android og blandt de tiltag, som man overvejer, er brug af to video-players for bedre at kunne omfavne de mange enheder. En download-funktion af indhold - ligesom der allerede er på Apple iOS - er også i overvejelserne.

Windows Mobile har man derimod ingen planer om at udvikle til, da penetrationen er dalende.

TV2 Play på Apple TV


Historien for Smart TV er desværre ikke meget anderledes. Der er tegn på forbedring og Bo Bergstedt er - på trods af de aktuelle planer - optimistisk hvad angår Google’s Android TV, men under vores snak fornemmede vi en lidt afventende attitude til projektet, formentlig for at se hvor Google’s styresystem lander. Klog af skade, kan man vel nok sige, for udviklingen til andre Smart TV platforme har givet TV2 Play flere hovedpiner.

Først og fremmest efterlyser Bo Bergstedt større enighed om teknik og platforme på Smart TV, som han kalder et ”udfordrende” felt. Uden at komme ind på de enkelte producenter, konstaterer han blot, at der er for mange separate platforme i dag til at en relativt lille spiller som TV2 Play, der opererer lokalt i Danmark, kan supportere dem alle. Det handler ikke kun om Tizen, webOS, Firefox OS osv. men også om det faktum, at der er flere årgange af hvert styresystem og adskillige tv-skærme med variende hardware. Det står i skarp kontrast til f.eks. Apple iOS og nu Apple TV, hvor hardwaren i brugerens ende er mindre fragmenteret.

Smart TV er ”udfordrende”, Android TV “overvejes”, spilkonsoller prioriteres ikke og Roku er lovende

Det skal ikke forstås på den måde, at TV2 har opgivet at supportere flere forskellige Smart TV-platforme. Det er noget, som man ”fortsat vil have fokus på”, lyder det fra Bo, der under vores samtale kort funderer over om tv-markedet potentielt kan tage samme drejning som mobil-markedet med Google på den ene side i alliance med flere producenter og Apple på den anden side.

For nogle år tilbage fortalte TV2 Play, at der var apps på vej til spilkonsoller. Disse apps så aldrig dagens lys og siden da har man skudt projektet til hjørne. Bo vil ikke nærmere ind på, hvad der har ændret sig, men konstaterer blot, at ”vi prioriterer anderledes lige nu”.

Anderledes positiv er han overfor amerikanske Roku, der i mange opgørelser er størst eller andenstørst på mediebokse i USA. Hvis Roku lancerer deres mediebokse og tv-platform i Danmark, kunne Roku OS –som deres tv-styresystem kaldes - sagtens blive en aktuel platform for TV2 Play.

Vi rundede snakken om platforme af med set-top-bokse fra tv-udbyderne; altså YouSee, Waoo, Stofa, Viasat, Canal Digital m.fl.

Man kan sige, at der i dag er to trosretninger hvad angår integration af indhold på tv-bokse:
  1. App-modellen, som Google og Apple er fortalere for. I denne model findes der en app-butik, hvori andre selskaber kan frigive apps. Apple går så langt som til at sige, at ”the future of TV is apps”.
  2. Den integrerede model, som særligt YouSee og andre traditionelle tv-kanaludbydere er fortalere for. Her sættes indholdsleverandøren ud af spillet hvad angår brugerflade, så f.eks. YouSee i stedet tager TV2’s indhold og integrerer det i eget katalog samt egen platform og brugerflade.

Bo Bergstedt lægger ikke fingre imellem, når han bliver spurgt om, hvilken model TV2 foretrækker, hvis deres indhold fra Play-tjenesten skal være at finde på set-top-boksene.

- ”Først og fremmest er det selvfølgelig vigtigst for TV 2 at brugerne har adgang til vores indhold – uanset om det er via vores eller en operatørs app. Men Netflix har apps til set-top-bokse, og det er der selvfølgelig en grund til. Hos TV 2 vil vi gerne gøre det samme på sigt. Det kræver dog, at distributørerne lukker op for det. Vi vil gerne styre app’en og oplevelsen og tror på, at vi vil være bedst til at lave et tv-interface til at nyde vores indhold. Det har operatørerne ikke på samme måde forudsætningen for at gøre, da de ikke udvikler og kender indholdet som vi f.eks. gør,” lyder det.

TV2 Play på Apple TV


HD-kvalitet og ny brugerflade

TV2 Play har i nogle år streamet video i SD-kvalitet, men for nylig overgik man til 720p HD-kvalitet på live-kanalerne. Nu arbejder man på også at få konverteret VOD-indholdet (arkivet) til samme 720p HD-kvalitet ved ca. 5 Mb/s bitrate.

Hidtil har PC’en og mobilen udgjort den klart største andel af streamingforbruget på TV2 Play. Her er HD-kvalitet mindre vigtigt, men for tiden oplever man hos TV2 Play en ”eksplosiv stigning i brugen på store skærme”, hvor HD er meget relevant.

- ”Vi ved godt, at billedkvalitet ikke er super-god på store tv-skærme. Der arbejdes på en plan for hvad der skal konverteres (til HD, red). Alt indholdet fra TV2 Business ligger allerede i 720p HD-kvalitet,” forklarer Bo Bergstedt.

Han uddyber og siger, at visse ældre udsendelser i arkivet muligvis ikke er relevante at konvertere, da de slet ikke er optaget i HD-kvalitet til at starte med, mens nyere udsendelser naturligvis er mere aktuelle. Der laves måske en skæringsdato eller også vil man vurdere det program for program.

At tage skridtet direkte til 1080p har aldrig for alvor været på banen i denne omgang. Bo forklarer, at der er mange flydende faktorer i billedkvalitet og imellem 720p og 1080p betyder bitraten som regel mere end opløsningen. Man har derfor fundet frem til 720p ved ca. 5 Mb/s som bedste kompromis. Han minder i samme åndedræt om, at en fordobling i data giver en fordobling i omkostningerne hos de CDN-partnere, som flytter data rundt på internettet for TV2, og i sidste ende vil de øgede omkostninger jo ramme brugerne.

Hvornår arkivet forventes færdigkonverteret til HD-kvalitet, vil TV2 ikke sætte dato på.

For god ordens skyld spurgte vi naturligvis til 4K, men det er alt for tidligt at tale om for TV2 Play, lyder det.

TV2 Play på Apple TV


TV2 arbejder også på en moderniseret brugerflade, på tværs af platforme inklusiv hjemmesiden, og den skal indeholde flere nye funktioner. Helt overordnet vil TV2 gerne have bedre samspil mellem live-sendinger og on-demand-indhold. Man vil bl.a. arbejde med at præsentere indholdet bedre og individualisere oplevelsen af at bruge TV2 Play. I dag ser alle 250.000 brugere samme indhold fremhævet i brugerfladen, når de åbner TV2 Play app’en.

Konkret har man lagt sig fast på en løsning, hvor man blander redaktionelt udvalgt indhold med en algoritme, som kigger på, hvilket indhold der kunne være relevant for den enkelte seer. Man vil dog ikke gå lige så langt som Netflix, der lader algoritmer styre udvælgelsen af nærmest alt indhold, der præsenteres for brugeren.

- ”Vi tror på, at vi først og fremmest er publicister, skal spille en rolle i det danske samfund og være mere end blot en underholdsningstjeneste, og derfor skal udvælge indhold i nogen grad. Vi vil derfor have en kombination af en redaktion og algoritmer. På den måde kan vi også redaktionelt vælge, at ”dette er vigtigt” som f.eks. ved folketingsvalg, EM eller terrorangreb i Paris. TV2 Play er en bredere type tjeneste, så derfor vil vi ikke gøre som for eksempel Netflix,” fortæller Bo Bergstedt.

TV2 arbejder på en moderniseret brugerflade med nye funktioner
Som en del af ”next-generation”-projektet for brugerfladen arbejder TV2 Play på at udfase den nuværende favorit-funktion og køre en ny ”Se Senere”-funktion ind. Det skal desuden være muligt at se, hvor langt man er kommet i en given tv-serie, altså en markering af om man har set et afsnit.

Der vil ydermere komme mulighed for push-beskeder i app’en, så man kan få en notifikation, når f.eks. næste afsnit af en tv-serie, som man følger med i, frigives. Man vil også gerne give brugerne mulighed for at til- og fravælge undertekster på indholdet.

Herudover skal der forhandles med rettighedshaverne. Tidligere introducerede man download af indhold på iOS – noget som seerne har taget godt imod – men ikke alt indhold kan i dag downloades. Det samme gælder den trådløse Airplay-funktion til Apple TV, hvor ikke alt TV2’s indhold kan sendes over på tv-skærmen fra mobilen. Det skyldes i begge tilfælde rettigheder. Mens specifikke typer af tv-programmer ikke giver mening at downloade, vil TV2 gerne udvide download-muligheden til at omfatte mere af kataloget. Rygtet går, at Netflix allerede senere i år vil tilbyde download-funktion og Bo roser streaminggiganten for ofte at udfordre rettighedshaverne, hvilket også kommer andre udbydere af indhold til gode – og mest af alt forbrugerne.

TV2 Play på Apple TV


TV2 Play holder fokus på dansk indhold

Hvis du åbner TV2 Play app’en lige nu, kan du se tv-programmer såsom Badehotelet, Klovn, Rita, Sjit Happens og Natholdet. Fælles for programmerne er, at de er danske. Det kommer ikke til at ændre sig.

- ”TV2-kanalerne fokuserer primært på dansk indhold. Det vil ikke være anderledes på TV2 Play for langt det meste indhold er fra tv-kanalerne,” understreger Bo Bergstedt.

Når det er sagt, så er streamingtjenesterne dog ved at rykke op i hierarkiet. Netflix er i disse år omdrejningspunkt for debatten, dels fordi de frigiver en hel sæson af en tv-serie samtidig, dels fordi de vil give film premiere samtidig online og i biograferne.

TV2 Play er begyndt at arbejde med nogle af de samme elementer. F.eks. er ’Serieland’ et program, der er lavet til Play-tjenesten og som pudsigt nok omhandler tv-serier på andre streamingtjenester. Natholdet er for nylig begyndt at levere afsnit, som kun kan ses på TV2 Play – ikke TV2-kanalerne. TV2 indledte også et samarbejde med Netflix i forbindelse med 3. sæson af Rita. Det er stadig TV2’s serie, men Netflix bidrager med en andel finansiering og kan derfor tilbyde Rita på deres tjeneste.

Et andet fokusområde for TV2 Play vil være sport
Allerede i dag har TV2 Play meget eksklusivt indhold, som ikke kan ses andre steder. Det er eksklusivt fordi det produceres af TV2. Og allerede i dag ligger størstedelen af tv-serier og dokumentarer - Badehotellet, Rita, Sjit Happens og Bag Sløret - på Play før de vises på TV2-kanalerne. Nye tider, og noget som seerne har taget rigtig godt imod.

Et andet fokusområde for TV2 Play vil være sport. EM-slutrunden er som bekendt afsluttet og nu er Tour de France i gang. Inden længe vil OL i Rio rulle over skærmen, men selvom OL har været sendt på TV2-kanalerne mange gange, er det relativt uprøvet terræn for TV2 Play. Det er noget som holdet bag tjenesten er spændte på at få erfaringer med på en platform, hvor seerne kan se med i hjemmet såvel som på farten. Hvordan vil dansker se OL, når de selv kan vælge ”hvor, hvornår og hvordan”?

Et andet nyt projekt er TV2 Business-tjenesten. Berlingske skulle oprindeligt have været med i projektet, men af flere årsager sprang de fra, hvorfor TV2 valgte at arbejde videre med det alene. Det er en særdeles interessant case, fordi man fuldstændig er gået udenom den traditionelle distributionskanal.

Tænk blot 5-10 år tilbage. Dengang ville det have været næsten utopisk at tro på, at man kunne lancere TV2 Business uden at tage fat i YouSee, Stofa, Canal Digital og de andre. I 2016 blev TV2 Business i stedet lanceret som en app udenom de normale gatekeepers. En app, som seerne kan have med overalt.

Både teknisk, indholdsmæssigt og markedsmæssigt er der stadig meget at lære om, og et kæmpe potentiale, i streaming-verdenen. Hvor tjenester såsom TV2 Play i den tidlige fase spillede andenviolin til tv-kanalerne, står det nu klart, at de i dag er ved at blive toneangivende. Med grundlæggelse et nyt fundament, der over de kommende år for alvor skal udnytte de nye, fantastiske muligheder indenfor streaming, kan TV2 Play meget vel blive TV2’s digitale motorvej ud til danskerne.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere fokusartikler

Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

29 Feb 2024 |

Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

05 Feb 2024 |

Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

02 Feb 2024 |

Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

31 Jan 2024 |

Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

04 Jan 2024 |

Den næste streamingfase kommer til Danmark i 2024 

22 Dec 2023 |