Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonHvad er LED-TV? - FlatpanelsDK

Hvad er LED-TV?

31 Aug 2009 | Rasmus Larsen |

LED er det nye hotte indenfor fladskærme, men hvad består LED helt specifikt af og er LED-TV virkelig en helt ny teknologi? Sandheden er, at LED findes i mange afskygninger, men fælles for alle såkaldte LED-TV, er, at der rent beset er tale om LCD-TV - blot i en ny afskygning. Her i artiklen går FlatpanelsDK i dybden med LED teknologien i almindelighed og forklarer de forskellige former for LED, der findes - ikke alle sammen er ens. 

LED - ny teknologi?

LED står for Light Emiting Diode eller det vi på dansk blot kender som en lysdiode. Lysdioder er på nuværende tidspunkt ved at vinde indpas i belysningsbranchen, som erstatning for både halogen, glødepæren m.fl. LED er i sig selv dog ikke en teknologi, der er velegnet til fladskærme, dels fordi dioderne er for store til at skabe et detaljeret billede, dels fordi dioderne slet ikke kan gengive alle farvenuancer.


Men hvorfor taler man så om LED i forbindelse med fladskærme? Årsagen skal findes i LCD teknologien. LCD teknologien er i sig selv et passivt element, hvilket betyder, at det ikke selv kan udsende lys, som kræves for at lave et billede. Hidtil har man brugt lysstofsrør til belysningen i LCD-TV, men nu har dioderne (LEDs) erstattet lysstofsrørenes funktion.

For nærmere information om hvordan LED virker og hvorfor de lyser, kan jeg henvise til vores artikel og LEDs og OLED kaldet Bagom OLEDs

Se nedenstående eksempel på opbygningen af et LCD panel. Bagerst finder man baggrundsbelysningen.


Så rent beset er der ikke noget der hedder et LED-TV (ud over storskærme på f.eks. fodboldstadion, der rent faktisk består udelukkende af lysdioder, som giver et billede på lang afstand, men er ét stort lysshow tæt på). Man kan derimod tale om LCD-TV med LED baggrundsbelysning, og med det udgangspunkt, bevæger vi os videre til at tale om hvilke fordele LED giver til LCD teknologien; for det giver utvivlsomt flere fordele.

Fordelene ved LED

På trods af, at LED ikke i sig selv er en ny skærmteknologi, men blot en ny metode til at belyse LCD paneler, har det bestemt en række fordele, der kan bidrage til billedkvaliteten på LCD-TV.

Først og fremmest kan LED bidrage til at gøre TV en del mere strømbesparende.

LEDs er også den primære driver bag det faktum, at LCD-TV i dag bliver tyndere og tyndere. Med Samsung LED-TV modeller har man eksempelvis været i stand til at reducere tykkelsen til blot nogle få centimeter - fordi man benytter dioder til at oplyse LCD panelet i stedet for lysstofsrør.

Samsung B7000
Samsungs LED-TV B7000 er tyndt


LED er også en"grønnere" teknologi end lysstofsrør. Dels kan man eliminere flere forskellige giftstoffer, dels er de strømbesparende, som nævnt oven for. LED kan også - på sigt - vise sig at reducere omkostningerne på produktionen af fladskærme, men det kræver endnu, at LED masseproduceres i et større omfang, og således vinder større indpas i LCD skærme og belysning generelt.

LED kan endeligt bidrage til billedkvaliteten på flere niveauer, men det kommer an på, hvordan man integrerer dioderne i skærmen. Man kan tale om tre typer af LED belysning i et LCD-TV;
  • Direct LED, hvor lysdioderne er placeret bag selve LCD panelet
  • Edge LED; hvor lysdioderne er placeret lang kanterne af LCD panelet (og lyset fordeles ud over panelet vha. lysspredere).
  • RGB LED, hvor man benytter dioder i tre farver (rød, grøn, blå)

    De tre separate LED teknikker kigger jeg nærmere på i de tre næste særskilte afsnit. Fælles for LED varianten er dog, at lyse ti LEDs ikke falmer over tiden, som på plasma og LCD-TV med lysstofsrør (traditionelle LCD-TV). Det betyder, at farver og lysstyrke bibeholdes igennem Tv'ets levetid.

    Direct LED - med local dimming

    Den første metode - Direct LED - betyder, at dioderne (LEDs) er placeret bag selve panelet. Rent funktionsmæssigt giver det nogle fordele i forhold til billedkvalitet, men rent visuelt betyder det, at skærmene ikke kan blive lige så tynde, som hvis man benytter Edge LED metoden, ligesom Samsung har gjort i deres 6000, 7000 og 8000 serier.

    Den første fordel ved Direct LED er, at man kan sikrer, at lyset bliver fordelt jævnt henover LCD panelet. Det giver ikke så meget mening på tekst, men lad mig illustrere det med et billedeeksempel herunder.

    LED clouding på Sony ZX1
    Sony ZX1 benytter Edge LED og har ujævn fordeling af lyset


    Eksemplet viser hvordan lyset på et LCD-TV ikke er homogent, og der slipper således mere lys igennem i blandt andet hjørnerne, som kan være til stor gene i f.eks. aftentimerne hjemme i stuen foran flimmerkassen.

    Dette fænomen, som i populær tale kaldet clouding eller backlight bleeding - og som vi på FlatpanelsDK traditionelt set har kaldet inhomogen baggrundsbelysning - kan elimineres med Direct LED metoden. På den måde kan man få en jævn belysning af panelet, som bidrager til både bedre og dybere gengivelse af sort og bedre gengivelse af de mørkeste farvenuancer.

    Direct LED kan også indbygge et koncept, der går under navnet local dimming. Local dimming er en avanceret form for dynamisk kontrast.
    Specifikationen"Dynamisk kontrast" oplyses for stort set alle LCD-TV og plasma-Tv i dag og indikerer, at man kan reducerer lysstyrken af hele skærmfladen, når der f.eks. skal vises sort eller intensivere lyset på hele skærmfladen, når der skal vises kraftige farver eller lyse scener i film. Dynamisk kontrast er i sig selv ikke ønskeligt, men local dimming kan rent faktisk bidrage markant til billedkvaliteten på LCD-TV.


    LED med local dimming styres i zoner som set herover


    Local dimming betyder, at man nu kan sænke lysstyrken"lokalt". Man har inddelt de mange dioder (LEDs) bag selve skærmpanelet i flere separate zoner, som kan styres individuelt (som ses ovenfor). På den måde kan man styre f.eks. nederste venstre hjørne af skærmen uafhængigt af f.eks. midten af skærmen.
    På den måde kan man sænke lyset i det områder, der skal gengives som sort (som kræver lidt lys), samtidig med, at man intensiverer lyset i de områder der kræver kraftige farver eller hvid (som kræver meget lys).

    Forestil dig eksempelvis en helt mørk nattehimmel med en stor oplyst måne midtpå. Med local dimming kan man sikre, at nattehimlen fremstår helt sort (ved at dæmpe lyset i de zoner af dioderne der ligger bag nattehimlen), samtidig med, at man oplyser månen, så den fremstår klart og tydeligt (ved at intensivere lyset i dioderne bag månen).

    Samsung B8500
    Samsungs kommende LED-TV, B8500 benytter Direct LED


    Dette kan bidrage til, at LCD-TV med LED og local dimming kan fremvise en meget dyb sort, når nødvendigt, uden at det går ud over hele billedet, som den almindelige dynamisk kontrast-metode medfører. Omvendt medfører local dimming dog ændringer i gamma forløbet – altså lysforløbet – i LCD panelet, som kan få degraderende betydning for billedgengivelsen.

    Local dimming metoden har også den ulempe, at man kun opererer med et begrænset antal zoner. Fordi man kun opererer med et begrænset antal zoner, vil f.eks. en klar stjerne på en mørk nattehimmel og har en slags halo (glorie) effekt uden om. Dioderne bag LCD panelet er jo større en den lille stjerne og derfor oplyses også den sorte nattehimmel uden om stjernen.

    Ideelt ville man have én diode bag hver pixel i LCD panelet, men så bevæger vi os hen imod metoden, hvorpå OLED teknologien fungerer.

    Edge LED

    Den anden metode - Edge LED - er, som navnet antyder, LEDs der sidder langs kanten af LCD panelet. Det har ikke samme fordele, som"direct LED", dels fordi man ikke kan udnytte local dimming metoden, dels fordi man ikke kan sikre, at lyset fordeles ligeligt over selve skærmfladen - og man derfor stadig kan risikere clouding/backlight bleeding.


    Edge LED – billede venligst lånt af Sony


    Edge LED kan dog bidrage til at sænke energiforbruget samt reducere tykkelsen på selve skærmen, som Samsung på fornem vis har illustreret med deres såkaldte LED-TV.

    Edge LED forventes at blive den mest udbredte form for LED i LCD-TV, fordi den er billig at producere, sparer energi og gør skærmene utroligt tynde.

    RGB LED

    Tredje og sidste metode er RGB LED (eller multicolored LED) formen for LED integration i LCD-TV og hidtil har kun Sony og Sharp taget metoden i brug. Ulempen er dog ret altoverskyggende fordi RGB LED metoden er meget omkostningsfuld at integrere, og det er også grunden til at Sonys X5500 og Sharps XS1 serie er nogle tunge drenge at danse med.

    RGB LED var imidlertid det første skridt ind i LED verdenen, fordi de almindelige white LEDs (Dioder det udgiver hvidt lys) og som benyttes i Direct LED og Edge LED, ikke var lysstærke nok i sin spæde tid.

    Sony X4500
    Sony X4500 benytter RGB LED


    RGB LED metoden har dog også billedmæssige fordele. Dels kan man bedre styre lysstyrken i områder når det pares med local dimming princippet, dels kan RGB LEDs tilbyde en større palet af farver (større farvespekter). Det sidste er dog ikke nødvendigvis en fordel i praksis – hvert fald ikke med dagens teknologi.

    LED i et historisk lys

    LED bølgen startede tidligere i år, hvor Samsung på eksemplarisk vis, viste hvordan marketing skal skæres. Man har haft stor succes med at indprente ordet LED-TV i forbrugernes bevidsthed, selv om der rent beset er tale om LCD-TV.

    Sandheden er dog, at LED ingenlunde er nyt. Samsung har faktisk selv benyttet det i snart 4 generationer af deres LCD-TV - dog aldrig med så stor succes, som da man inkorporerede Edge LED i de nye 6000, 7000 og 8000 serier og markedsførte dem på den tynde profil.

    Samsung er dog langt fra alene om at benytte LED i deres LCD-TV, og vi har senest testet Philips LED LUX 9803 serien, der gør brug af et Direct LED system med local dimming. Det samme gør Sony i øvrigt i deres top-model, X4500, og andre store producenter, som LG, Toshiba og Sharp er alle på vej med LCD-TV med LED i både Direct LED og Edge LED form. LG har faktisk været i stand til at kombinere dyderne fra begge LED varianter i deres kommende LH9500 serie, hvor man benytter Direct LED med local dimming, samtidig med, at man har været i stand til at reducere tykkelsen på skærmens ret markant.

    Audi A4 B8 LED
    Audi A4 B8 med LED i frontlygterne


    LED er spået en fin fremtid, men lige i øjeblikket minder det om en overgangsteknologi, mens OLED teknologien bliver indkørt - og du må endelig ikke forveksle LED med OLED. Det er langt fra det samme. OLED teknologien kan du læse mere om her: Bagom OLEDs

    Man skal dog huske, at LED i sig selv ikke er en ny teknologi, men blot en tilføjelse til LCD-TV teknologien, der kan bidrage med flere elementer. Det er dog LCD teknologien i sig selv, der afgør om man kan opnå god billedkvalitet eller ej, og hvis LCD panelet i en aktuel skærm ikke er af god kvalitet, kan LED på ingen måde sikre god billedkvalitet (men dog stadig reducere energiforbruget og tykkelsen).

    LED er dog allerede så småt ved at udskifte lysstofsrør i LCD-TV, og primært Edge LED vil vinde hurtigt frem pga. lave produktionsomkostninger

    Læs mere om LED i vores anmeldelser af Samsung B7000 LED-TV og Philips LED Lux.
  • Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

    Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

    Flere fokusartikler

    Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

    29 Feb 2024 |

    Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

    05 Feb 2024 |

    Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

    02 Feb 2024 |

    Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

    31 Jan 2024 |

    Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

    04 Jan 2024 |

    Den næste streamingfase kommer til Danmark i 2024 

    22 Dec 2023 |