Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Samsung B7000 - FlatpanelsDK

Test: Samsung B7000

|


Read this review in English on FlatpanelsHD here:
FlatpanelsHD - Samsung B7000 review

Indledning


Samsung har lanceret en række nye modeller på det seneste, blandt andet 6 serien (B6000) og 7 serien (B7000) i deres nye Tv kategori, som de kalder LED-TV. Det må ikke forveksles med en ny type skærme, som Samsung ellers har skabt en opfattelse af gennem deres markedsføring. Der er stadig tale om LCD-TV, men nu med en LED (diode) baggrundsbelysning.

Vi tester en et eksemplar fra B7000 serien i 46 tommer kaldet UE-46B7070. B7000 serien er kendetegnet ved et superslankt design på blot 3 cm, LED baggrundsbelysning, Internetadgang og DLNA, der kan streame musik, billeder og video direkte til Tv’et.

Panelstørrelse:46" widescreen (LCD)
Opløsning:1920x1080
Responstid:-
Kontrastforhold:-
Lysstyrke:-
Farveunderstøttelse:16,7 millioner
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):178/178
Dotpitch:-
Panelnummer (Type):LCD (Samsung/Sony)
Strømforbrug:105W (typisk)
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 76.7cm x 112.9cm x 3.0cm (uden fod)
Vægt17,7 kg
Indbyggede højttalere:
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p (50, 60 & 24p)
1:1 pixelmapping:
Indgange
• VGA
• DVI (kan dog konverteres gennem HDMI)
• Audio (type) (Audio in/out)
• SCART (1 indgang)
• S-video
• Komposit
• Komponent
• HDMI (4 indgange)
• Andet
Udgange
• Audio (type) (1 udgang)
• SCART
• S/PDIF (optisk)
Tunere
• Analog
• DVB-T
• DVB-T (MPEG4)
• DVB-C
• DVB-C (MPEG4)
• DVB-S
• DVB-S (MPEG4)
• Andet
Garanti:
Pixelgaranti:
Diverse:Manual på dansk


Pris og forhandler:

32 tommer40 tommer46 tommerDe første indtryk


Samsungs nye B7000 serie er gået på slankekur. I forhold til tidligere apparater fra Samsung, er dybden på Tv’et kraftigt reduceret og lyder nu på blot 3 cm.

Highslide JS


En af hemmelighederne bag det slanke design er brugen af LEDs (dioder) i baggrundsbelysningen, hvor man udnytter et princip der hedder Edge LED. Kort fortalt betyder det, at alle dioderne sidder på siderne af skærmens panel, frem for bagved. Jeg kommer nærmere ind på dette senere.

Highslide JS


Selve designet på Tv’et er minimalistisk og bygger på Samsungs ”Touch of Colour” linje. Yderst er der en transparent ramme og resten er udført i sort højglans.

Highslide JS


Foden er også i højglans sort, solid og giver brugeren mulighed for manuelt at dreje skærmen.

Highslide JS


Alle input tilsluttes på skærmens bagside, og endelig har Samsung hørt vores bønner. Alle indgange peger nemlig enten nedad eller ud mod siden, så der ikke kommer i karambolage med bagvæggen, når man monterer skærmen tæt op ad væggen. Smart detalje fra Samsung. Bemærkes også det stik der sidder i EXT (RGB) på billedet overfor. Det er en lille adapter til store scart stik, så de også kan tilsluttes skærmens tynde profil

På skærmens front i nedre, højre hjørne, sidder en række berøringsfølsomme knapper. De aktiveres først, når en hånd nærmer sig, hvilket giver en god effekt og er med til at skjule dem, når det ikke bruges.

Forud for testen:


Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T).
Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet


Fjernbetjeningen er i samme højglans materiale som Tv’et. Designet er ændret en del, og den har nu fået en fancy ”hale”. Jeg må dog indrømme, at højglans sort på fjernbetjening ikke fungerer for mig personligt. Det bliver lidt for fancy, specielt sammen med de mange farvekombinationer, Samsung har valgt at smide på fjernbetjeningen knapper.

Highslide JS


Heldigvis har man fjernet det noget træge drejehjul, der var på sidste års 8 serie af Tv, og integreret navigationsknapper i stedet. De fleste knapper på fjernbetjeningen er store og logisk placeret. Der sidder en lille knap i øverste hjørne, som kan belyse knapperne – praktisk i f.eks. aftentimerne.

Skærmens menuer giver følgende billedindstillingsmuligheder: profil (dynamisk, standard, levende) lysstyrke, kontrast, skarphed, farve, ting, black tone, gamma, farvespekter, hvid balance, hudtoner og edge enhancement. Endeligt kan man også slå 100 Hz fra og til.

Skærmen har også Samsung nye [email protected], der blandt andet giver internetadgang og har DLNA indbygget.

Highslide JS


Internetdelen fungerer både med kabel og trådløst. Hvis man ønsker trådløst net, skal man dog tilkøbe Samsungs USB dongle – det virker åndssvagt at den ikke blot medfølger.

Internettet skal opsættes første gang, man tilslutter det, men det forløber let og smertefrit. Man guides igennem og herefter har man en skærm med Yahoo Widgets. Se nedenfor.

Navigeringen er dog ret sløv, og det tager også noget tid for Tv’et at indlæse de forskellige funktioner. Det er en skam, for der er gode muligheder.

Samsung B7000 serien har også den såkaldte DLNA funktion. Kort fortalt lader DLNA dig streame medieindhold fra f.eks. en PC et andet sted i hjemmet til Tv’et over det trådløse netværk. DLNA i B7000 understøtter musik, billeder og video.

Videodelen i DLNA er også ganske god, men stadig ikke perfekt. Skærmen tog de fleste formater jeg smed efter den, men ikke alle. Det er dog interessant at se, at den kunne æde en MKV fil. Du kan se den fulde liste over understøttede formater her: Samsung B7000 DLNA video formats.

Highslide JS


Endeligt findes der et content library, hvor Samsung har placeret både kreative og efterhånden velkendte elementer. Der er blandt andet et galleri med både kunst og naturbilleder. Når et diasshow startes, tilføjer skærmen selv afslappende baggrundsmusik.
Af mere kreative elementer, finder man opskrifter på mad og drinks, spil (f.eks. bowling) og træningsprogrammer. Selvom det ikke alt sammen er lige anvendeligt – bowling er f.eks. både kedeligt, hakkende og trægt at styre – så er der mange sjove elementer imellem, og der er endda mulighed for at downloade flere på nettet. Content library er dog lidt langsomt om man må væbne sig med tålmodighed pga. de relativt lange load tider.

Highslide JS


Sammenlignet med Sony AppliCast internetfeature, som jeg senest kiggede på i vores anmeldelse af W5500, så må man sige, at Samsung har lagt et helt andet arbejde i at gøre deres [email protected] tjeneste både anvendelig, sjov og omfattende.

Der begyndte på en af de varmere dage et kølesystem i B7000, som gav lidt larm fra sig. Det meste af tiden hørte jeg dog ikke B7000. Man kan høre en svag summen, hvis man lægger øret helt ned til skærmen på bagsiden, men ellers hørte jeg den aldrig.

Effektforbrug


Det er meningen, at det vil være fast kutyme fremover at måle effektforbruget. Vi vil også snart lave en sammenlignings applet, hvor man kan holde skærme op mod hinanden. Det kræver dog endnu lidt flere målinger på forskellige skærm.

Målingerne på Samsung UE-46B7070 kan ses herunder:

Out-of-Box (gns)Efter kalibrering (gns)
Standbyforbrug0,1 W0,1 W
Almindelig Tv brug (gns.)110 W98 W
HDTV visning (gns.)110 W98 WMålingerne er foretaget på 46 tommer versionen af B7000. Målingerne indikerer et meget lavt forbrug, og således blot 98 W efter kalibrering for en 46” skærm. Vi har pt. ikke andre 46” skærme at sammenligne med, men f.eks. Panasonics G10 serie i 42” havde et forbrug på 170-180 W efter kalibrering.

Jeg lavede også en lille sjov test, for at se hvor meget af effektforbruget LED belysningen står for. Jeg tog derfor tre målinger; en ved backlight på 0 (LEDs lyser stadig her), en på backlight 5 og en på backlight 10. Jeg fik forbrug på henholdsvis 79,3 W, 110 W og 160,9 W.

Bemærk, at skærmen benytter mindre strøm efter en kalibrering. Dette er et generelt træk for fladskærme, fordi der efter kalibrering typisk er skruet ned for wauw-effekten, blandt andet med en lavere lysstyrke som resultat.

Billedkvalitet


Traditionen tro lægger vi ud med en måling af skærmens billedkvalitet direkte fra kassen, for at tale ud fra denne. Bagefter vil vi forsøge at kalibrere skærmen. Målingen herunder er taget på profilen kaldet Standard.

Highslide JSFor de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

 • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
 • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
 • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
 • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
 • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

  Samsung imponerer med gode standardindstillinger, der giver et fint billede, med forholdsvis præcis gamma, der blandt andet er vigtigt for lysbalancen i billedet, og typisk også er en vigtig faktor for, hvordan skærmen håndterer gengivelsen af shadow detail – altså detaljer i mørke scener.

  Highslide JS


  Farverne er også ret præcise, men har dog et ”push” mod blå, også illustreret ved den lidt høje farvetemperatur. Det betyder, at den blå farve er en anelse dominerende for billedet. Vi sigter efter 6500 Kelvin, som giver et lidt mere varmt og rødligt billede.

  Se hvad udtryk som gamma og farvetemperatur her af praktisk betydning for et Tv’s billedkvalitet i denne artikel: Hvordan ser det forkerte billede ud?

  B7000 seriens lysstyrke er heller ikke ekstrem og med en lysstyrke på 188 cd/m2 har man faktisk et ganske godt udgangspunkt til f.eks. Tv kiggeri i dagstimerne. Man kan godt hæve lysstyrken endnu mere, men LED baggrundsbelysningen er dog i sin form ikke lige så lysstærk, som Samsungs andre LCD-TV med fluorescerende baggrundsbelysning.

  Undgå at benyt profilen kaldet dynamisk. Den har forfærdelige egenskaber.

  Før jeg taler lidt mere om billedkvaliteten i praksis, vil jeg prøve at tage en måling på skærmens profil kaldet ”Movie” og kalibrere billedet ud fra denne.
  Først en ny måling på B7000 skærmens ”Movie” profil:

  Highslide JS


  Samsung overbeviser igen. Gamma er stadig meget præcis. Farvetemperaturen er nu 6600 Kelvin – altså meget tæt på vores mål og lysstyrken er sænket lidt. Bemærk derfor også, at profilen kaldet Movie primært er henvendt til aftenbrug.

  Highslide JS


  Og her er hvad jeg fandt frem til af indstillinger efter min kalibrering:  Efter kalibrering
  Profil:Movie
  Backlight3
  Contrast95
  Brightness:45
  Sharpness:0
  Skarphed:0
  Colour50
  tint50/50
  Black toneFra
  Dynamic ContrastFra
  Gamma0
  Flesh tone0
  Edge enhancementFra
  Colour toneWarm2
  HDMI black levelNormal
  100 Hz Motion PlusTil/Fra


  I forhold til standardindstillingerne er blandt andet lysstyrken (backlight) sænket lidt og jeg har også slået en del dynamiske kredsløb fra. Samsungs 100 Hz Motion Plus system har nu fået en del forskellige profiler, og man kan også selv finjustere.

  Det giver ikke samme unaturlige look, som på Samsung tidligere LCD-TV, men det laver stadig nogle regnefejl, som f.eks. kommer til udtryk i hurtige aktionscener. Det ses som lidt ”støj” omkring, foran eller bagved personer/objekter.
  Det er lidt en smagssag om det skal være slået til eller fra på B7000, for det bidrager samtidig til lidt højere detaljering scener med bevægelse – men det er i min mening stadig ikke perfekt.

  Highslide JS


  Lad os gå videre til at tale lidt om farvegengivelsen. Farverne fremstår generelt flot. Der er god nuancering og efter kalibrering er de relativt naturlige og korrekte. Der er lidt problemer med at gengive de allermørkeste farver. Det ses f.eks. i en helt flydende overgang fra sort til rød, hvor de mørkerøde farver ikke alle sammen er perfekte.

  Sidste års modeller af Samsung LCD-TV overraskede mig positiv på både almindelige Tv signaler (SD) og HDTV signaler. Samsung B7000 bygger videre på dette, og jeg mener at SD signaler på B7000 er blandt de bedste jeg endnu har set på et Samsung Tv. HDTV signaler er også flotte, og generelt holder B7000 sig på et højt niveau. Gengivelsen af de analoge signaler er dog stadig lidt svag og billedet er generelt for ”blødt” og udetaljeret.

  Highslide JS


  Fælles for gengivelsen er dog et problem, som jeg vurderer, er ret markant. Nemlig gengivelsen af hurtige scener og bevægende objekter. B7000 lider nemlig af en del slør. Jeg ved ikke om det er specifikt for 46 tommer versionen UE-46B7070, for jeg har ikke set problemet omtalt i de første meldinger på 40 tommer versionen. Omvendt har der dog heller ikke været nogen pålidelige kilder, der endnu har kigget på Tv’et.

  Sløret er primært synligt på mørke farver, hvilket betyder, at der er størst problemer i mørke filmscener, f.eks. i V for Vendetta, som jeg fik rullet over skærmen i forbindelse med anmeldelsen. Jeg bemærkede det imidlertid også i f.eks. kampen mellem Sevilla og Barcelona på Barcelona spillernes røde del af trøjen, som slæbte lidt slør efter spillerne på den grønne græsplæne.

  Highslide JS


  Jeg prøvede at eliminere sløret vha. forskellige indstillinger, men det lod sig ikke gøre – og det var heller ikke en konsekvens af 100 Hz systemet. Selve problemet ligger i LCD panelet på B7000 og ikke LED belysningen.

  Jeg har optaget en video af det herunder. Se den i fuld skærm for bedre at kunne identificere problemet. Hold øje med den sorte kasse, som jeg trækker over baggrunden, der er en gradient, og bemærk, hvordan der trækkes slør efter kassen (specielt i sidste del af videoen).


  Problemet er i min mening af reel betydning og er med til at skæmme et ellers super godt indtryk af B700. Som sagt ved jeg ikke om det er et isoleret problem for 46 tommer udgaven.

  Som tidligere nævnt, så benytter Samsungs B7000 serie et LCD panel med LED baggrundsbelysning. LED belysningen skal oplyse selve LCD panelet, da LCD paneler i sin grundform ikke selv kan skabe lys. B7000 har dog ikke LED’erne (dioderne) placeret bag selve panelet, men i stedet i siderne. Det kaldes populært Edge LED.
  Samsung nye B6000, B7000 og B8000 serier er dog ikke nogen ny teknologi. Der er stadig tale om LCD-TV – blot nu med LED baggrundsbelysning.

  Highslide JS


  Edge LED fik vi senest demonstreret i forbindelse med vores anmeldelse af Sonys ZX1 model på blot 9,9 mm, hvorimod vi i anmeldelsen af Philips 9803 LED Lux kiggede nærmere på effekten af LED’erne (dioderne) placeret bag selve panelet, hvilket tillader det såkaldte local dimming, hvor man kan styre dioderne i zoner og derved styre lyset lokalt. Det betyder f.eks. at man kan reducere lyset i den ene side af skærmen, hvis der kræves en sort nattehimmel, mens man samtidig kan intensivere lyset i den anden side af skærmen, hvor der måske kræves en meget oplyst måne. Det giver følgelig en meget dyb gengivelse af sort.

  Men; LED med local dimming er som sagt ikke integreret i B7000, blandt andet for at slanke den. Der er tale om, at det kommer i sommerens nylancering af B9000 serien, men det er en snak til en anden gang.

  Highslide JS


  Edge LED har derimod ikke nogen særpræget egenskab rent billedmæssigt, men det bidrager dog med det slanke design og et lavere strømforbrug. Desværre har det den billedmæssige betydning, at baggrundsbelysningen kan blive ujævn, så der f.eks. slipper mere lys igennem panelet i skærmens kanter eller hjørner. Det skyldes opbygningen af Edge LED, hvor man så fordeler lyset ind på skærmens overflade vha. nogle lysfordelere. Vi så senest problemet med inhomogent baggrundslys pga. Edge LED i vores anmeldelse af Sonys ZX1.

  Derfor undersøger jeg også for det vi normalt kalder inhomogen baggrundsbelysning, men som også populært benævnes backlight bleeding eller clouding, på B7000. Jeg har herunder taget et billede i et helt mørkelagt rum for at undersøge om der slipper unødvendigt lys igennem.

  Highslide JS


  Som billedet foreslår, så er der ingen problemer med clouding på B7000. Det er en positiv overraskelse, da det var noget jeg frygtede efter vores anmeldelse af Sony ZX1.
  Jeg kunne fremkalde en anelse, hvis jeg skruede helt op for lysstyrken i skærmens menu. Det var dog stadig absolut ikke kritisk.

  Jeg har også målt gengivelsen af sort herunder:

  Out-of-BoxEfter kalibrering
  Sortniveau0,06 cd/m20,05 cd/m2
  Brightness (lysstyrke)188 cd/m2119 cd/m2
  Kontrastforhold2373:12289:1
  Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 50


  Som du kan se på målingerne i tabellen, så er Samsung B7000 faktisk i stand til at gengive en ret dyb og overbevisende sort. Sammenkoblet med den gode fordeling af lyset – som overraskede positivt – så klarer B7000 opgaven med sort rigtig flot. Det har ellers i et traditionelt lys været et problem for LCD-TV, men med de nyeste skærme er man efterhånden kommet ret langt.
  Det er ikke direkte LED teknologiens fortjeneste, men også en mere generel forbedring af panelet i B7000.

  Skærmen har også en såkaldt auto-dimming feature, som ikke kan slås fra. Den sænker lyset fra LED'erne, når der vises en helt sort skærm eller en skæm med meget sort i baggrunden. Det kan virke lidt generende, f.eks. når man går ind i menuerne med en sort skærm i baggrunden. Her dæmper skærmen også lysstyrken.
  I praksis ser man det dog sjældent. Det er primært på mellemsekvenser på film og serier, hvor der kommer en sort baggrund frem med lidt eller ingen skrift. F.eks. i serien Lost, hvor de hvide Lost logo forstørres.
  Gengivelsen af sort i tabellen oven for, er ikke målt, når skærmen auto-dimmer. Det er målt under almindelige forhold.

  Highslide JS


  Lige så vigtigt som en dyb gengivelse af sort, er dog shadow detail. Altså skærmens evne til at vise de forskellige nuancer af mørkegrå, så de ikke bare vises som én masse. Samsung B7000 klarer også opgaven med shadow detail imponerende og stort set alle nuancer gengives forskelligt – præcis som det er meningen. Jeg må sige, at jeg er imponeret, primært set i lyset af, at dette altid har været en af LCD teknologiens svagheder.

  PC og mediecenter tilslutning


  Der er ingen problemer med at tilslutte en PC eller mediecenter. Skærmen har en Full HD panel (1920x1080), som nemt kan sendes af en PC. Du skal blot indstille skærmen til ”screen fit” i menuen med skærmformater.

  Betragtningsvinkler


  Betragtningsvinklerne er forbedret, hvor specielt faldet i kontrasten er mindre end på tidligere Samsung Tv. Det er tydeligt på f.eks. en helt sort baggrund, hvor man på Samsung 2008 modeller ville opleve et ret markant fald i dybden af sort, men på B7000 kun oplever det som værende beskedent.

  Jeg har taget billeder af betragtningsvinklerne herunder:

  Highslide JS


  Highslide JS
  Lyden


  Lyden er noget flad, og det var egentlig også forventet taget - ja skærmens fladhed - i betragtning. Lydbilledet lider nemlig under dette og bliver ret fladt. Der er ikke rigtig punch og der mangler en del bund i lyden.

  Konklusion:


  Samsung B7000 er på mange områder en utrolig god skærm, og blandt Samsungs bedste Tv til dato. Det imponerer med acceptabel farvepræcision, dyb sort på kun 0,05 cd/m2, god shadow detail og forbedrede betragtningsvinkler. Alt sammen opnået i en meget tynd skærm.

  Og netop den tynde skærm var årsag til bekymring her fra redaktionens side efter anmeldelsen af Sony ZX1, hvor den såkaldte Edge LED – samme type som bruges i Samsung B7000 - medførte inhomogen baggrundsbelysning eller det der også kaldes backlight bleeding/clouding. Men B7000 overraskede positivt og gjorde al bekymring til skamme.

  B7000 har dog et problem, som jeg i flere situationer oplevede som værende generende. Den trækker nemlig en noget slør (ved bevægelse og hurtige scener) – primært på mørke farver. Jeg så det f.eks. på den røde del af Barcelona spillernes spilledragt og i de mørke scener i V for Vendetta. Jeg ved dog ikke om dette er et isoleret problem for 46 tommer versionen – i så fald ville det hvert fald ikke være første gang. I lyse og farverige scener, bemærkes problemet kun i meget lille omfang.

  Funktionaliteten i B7000 er god, og DLNA, Content Library og internet adgangen fungerer noget bedre end eksempelvis i Sonys W5500 serie, som vi senest testede, men Content Library er dog lidt sløvt og der er en del loading tid.

  Alt i alt har Samsung B7000 så meget at byde på, at jeg var parat til at kalde det et af de bedste LCD-TV til dato. Det lidt for markante slør i de mørke farver, ødelægger dog helhedsindtrykket. Tag ud og se om det generer dig – det er ikke sikkert.

  Sasmung B7000 findes også i 40 tommer under navnet UE-40B7070. Der findes desuden en UE-46B7050 og en UE-40B7050, som blot er designvarianter med en rød linje yderst på rammen.

  PositivNegativMålgruppe
  God billedkvalitetSlør på mørke farverStue
  Sort og shadow detail100 HzHjemmebiografen
  Ingen cloudingContent library langsomt
  Design og funktionalitet Trådløs USB dongle medfølger ikke

  Pris og forhandler:

  32 tommer40 tommer46 tommer  ---


  Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=10694

 • Flere anmeldelser

  Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

  07 Sep 2023 |

  Test: Sonos Era 300 + Sonos Arc

  16 Aug 2023 |

  Test: LG G3 (MLA OLED)

  06 Jul 2023 |

  Test: Samsung S95C QD-OLED

  03 Jul 2023 |