Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonNye EU-regler for geoblokering: Reaktioner fra de danske aktører - FlatpanelsDK

Nye EU-regler for geoblokering: Reaktioner fra de danske aktører

10 Feb 2017 | Rasmus Larsen |

Senest fra 2018 skal danske udbydere af bl.a. videostreaming ophøre med at geoblokere film, tv-programmer og sport – altså nægte adgang i visse geografiske regioner - når danskerne rejser indenfor EU. FlatpanelsDK har spurgt YouSee, Stofa, DR, TV2, Netflix, Viaplay, HBO Nordic og Blockbuster om hvordan de forholder sig til den nye situation.


Generelt om danske aktører

Det skal først og fremmest understreges, at reglerne endnu ikke er trådt i kraft. De skal først godkendes i sidste instans af EU, hvilket dog regnes for en formalitet, hvorefter udbyderne har 9 måneder til at ophøre geoblokering, når danskere rejser indenfor EU. I den forbindelse skal udbyderne også implementere foranstaltninger, så bopælslandet kan verificeres.

De danske aktører har igennem en periode været bekendt med arbejdet i EU – og har kunnet komme med input – men det er altså først nu, at der ligger semi-konkrete detaljer på bordet. Udbyderne har derfor ikke haft længe til at fastsætte en konkret køreplan.

Det skal måske også understreges, at det ofte er rettighedshaverne, der pålægger udbyderne geoblokering – der kan være overlap. Hvordan de forskellige aktører bliver påvirket af de nye regler, afhænger således også af om de ejer eller indkøber indholdsrettigheder – eller gør begge dele.



YouSee: Ser frem til øget fleksibilitet

YouSee hilser tiltaget velkommen og kalder det en god nyhed. For YouSee-kunder vil det konkret betyde, at de kan tage YouSees tv-kanaler og arkiv med i udlandet på telefon, tablet eller PC.

- ”Hos TDC Group glæder vi os over, at det ser ud til, at vi kan tilbyde endnu bedre muligheder for vores kunder fra næste år. Danskere er i stigende omfang interesseret i at tage deres underholdnings- og nyhedstjenester med sig på ferie eller forretningsrejse i EU, og det ser TDC Group frem til at levere på. EU’s beslutning om at sikre denne mulighed fra starten af næste år er en god nyhed for TDC og vores kunder” skriver Christian Philip Morgan, Mediedirektør TDC Group, i en udtalelse til FlatpanelsDK.

YouSee sætter samtidig fokus på de restriktioner, der besværliggør adgang til indhold på andre skærme end tv-skærmen. Det er her vigtigt at holde for øje, at YouSee ikke ejer rettighederne til det indhold, som de distribuerer, hvorfor de kan være underlagt rettighedshavernes ønsker. I dag er der f.eks. visse forskelle på, hvad du kan se i hjemmet og på farten i Danmark med dit YouSee-abonnement. YouSee håber, at EU vil kigge nærmere på denne udfordring.

”I dag er der såkaldte ”second screen” restriktioner, som gør det besværligt for kunder”
- ”I forlængelse af den politiske aftale er det vigtigt, at EU også sikrer forbrugernes mulighed for selv at vælge, hvordan de vil tilgå underholdning og medier. I dag er der såkaldte ”second screen” restriktioner, som gør det besværligt for kunder frit at vælge mellem eksempelvis fjernsyn, tablets eller mobiltelefoner, men her ser TDC Group frem til at levere øget fleksibilitet, og til at medieforbruget bliver ført ind i en digital tidsalder,” tilføjer Christian Philip Morgan.

De konkrete detaljer for, hvordan reglerne skal implementeres, kan YouSee endnu ikke komme nærmere ind på endnu.

- ”TDC vil i den kommende tid søge klarhed omkring aftalens specifikke detaljer, for at se hvordan vi bedst kan bruge den til at levere endnu bedre services for vores kunder,” lyder det afslutningsvis.



Netflix: Er allerede global, men...

Netflix står i en lidt speciel position i og med, at de opererer globalt (med undtagelse af Kina, Syrien og Nordkorea) og derfor allerede tilbyder sin streamingtjeneste i samtlige EU-lande.

I dag fungerer Netflix i udlandet på den måde, at du får adgang til kataloget i det land, som du befinder dig i. Som dansker har du således adgang til dansk Netflix i Danmark, men får automatisk adgang til fransk Netflix, når du rejser i Frankrig. EU lægger op til, at det skal ændre sig, men Netflix afventer de endelige udspil før de tør udtale sig konkret.

- "We are waiting to see the final text of the EU commission. When traveling, Netflix members already have access to the catalogue of the country there are in, globally," fortæller Yann Lafargue, Technology and Corporate Communications hos Netflix, til FlatpanelsDK.



DR: Særlig rolle pga. public service

DR står i kraft af sin rolle som public service-udbyder i en anderledes position idet EU ikke vil diktere om de nye regler skal gælde for public service samt gratis-tjenester. Det er op til de enkelte udbydere i det pågældende land.

DR fortæller, at de allerede prioriterer at tilbyde egne public service-produktioner i udlandet.

- ”DR bruger allerede megen energi på at sikre, at vores gode public service programmer kan ses i udlandet. DR TV har allerede mange hundrede programmer liggende hver dag, som kan ses af alle on demand i udlandet. Ved særligt store begivenheder for Danmark, som for eksempel folketings- og kommunalvalg, afstemninger og nytårstalerne åbner vi også vores live-signaler op for udlandet,” siger Anders Kappel, chef for DR TV, DR Medier, til FlatpanelsDK.

Herudover efterlyser DR, ligesom andre, klarhed over de helt konkrete detaljer, herunder hvordan brugerne skal verificere sig. DR TV har i dag en login-funktion, men den er frivillig at benytte.

- ”Hovedindholdet i EU-reglerne er, så vidt vi forstår, rettet mod abonnements-tjenesterne. Vi har ikke set den konkrete tekst endnu og har derfor svært ved på nuværende tidspunkt at sige noget om, hvilken betydning det har for public service broadcaster,” tilføjer han og pointerer: ”Vi mangler også mere specifikke informationer om, hvordan det skal dokumenteres, at en bruger er dansker på ferie, og hvordan vi teknisk skal håndtere det.”



Stofa: Usikkerhed om varighed på rejser

Stofa påpeger, at der stadig mangler konkrete detaljer, herunder nærmere definitioner på varigheden af udlandsophold.

”Er en ferie fx begrænset til to uger eller kan det også være to måneder?”
- ”Der er endnu ingen, der kender de endelige regler i detaljer, så det er begrænset hvor meget vi kan sige om det pt.” skriver Henrik Eske, Kommunikationspartner hos Stofa, i en udtalelse til FlatpanelsDK. ”Vi har netop været til orienteringsmøde i Kulturministeriet om de nye ophavsregler, som der arbejdes med i EU. Kulturministeriet oplyste her, at der i første omgang er opnået enighed om muligheden for at medtage tv-indhold/content på ferien. Der udestår dog stadig flere ting. Blandt andet at man bliver enige om de nærmere definitioner af udlandsophold og periode – er en ferie fx begrænset til to uger eller kan det også være to måneder? Det er stadig uafklaret. Hertil kommer at selve gennemførelsen stadig afventer EU Ministerrådet og Parlamentets godkendelse.”

Stofa hilser dog de nye regler velkomne og skabelsen af et EU-onlinelandskab uden landegrænser.

- ”Da ingen nok helt ved hvor det ender, kan vi heller ikke lægge os fast på, hvad det helt præcist vil betyde for Stofas kunder. Men grundlæggende hilser vi i Stofa reglerne velkomne, fordi de vil gavne oplevelsen hos vore kunder, hvis man får mulighed for at tage sit tv-indhold fra Stofa med sig på ferien i Europa. Herudover ser vi det også som et skridt i den rigtige retning i forhold til at skabe et EU-marked for indholdsrettigheder uden landegrænser. Men der skal naturligvis stadig være incitamenter til at udvikle nyt og spændende indhold til et lille sprogområde som Danmark,”



Viaplay: Vi støtter op

Viaplay hilser det nye tiltag velkommen. For kunder hos Viaplay vil det særligt få betydning for sporten, da det naturligvis opleves direkte. Sport har hidtil været geoblokeret i udlandet.

”Dette er et stort fremskridt, og stor præstation af den Europæiske Kommission”
- "Viaplay støtter op om EU's nye Portabilitets forordning og byder den velkommen. Forordningen betyder, at det bliver muligt for Viaplay kunder, som er bosiddende i Norden, at tage sit abonnement med, og dermed få adgang til deres foretrukne film, serier og ikke mindst sport, når de befinder sig på en ferie eller en forretningsrejse i Europa. Dette er et stort fremskridt, og stor præstation af den Europæiske Kommission med hensyn til deres strategi om at skabe et digitalt indre marked", siger Jonas Karlén, CEO for Viaplay, til FlatpanelsDK.

Viaplay tilføjer, at man indtil videre kan bruge offline-funktionen til at downloade størstedelen af indholdskataloget indenfor film og tv-programmer før afrejse.



Blockbuster: Vil også omfatte os

EU skriver i retningslinjerne for de nye regler, at ophøret af geoblokering dækker såvel ”subscription” som ”individual purchases”. TDC bekræfter, at det således også dækker over udlejning og køb af film og tv-serier hos Blockbuster.

”Blockbuster er som en del af TDC Group også omfattet af EU-aftalen om portabilitet.”
- ”Blockbuster er som en del af TDC Group også omfattet af EU-aftalen om portabilitet. Ligesom med vores andre brands bliver det vigtigt at forstå detaljerne i aftalen for at se hvordan vi bedst kan bruge den til at levere endnu bedre services for vores kunder i Blockbuster,” bekræfter TDC overfor FlatpanelsDK.

Blockbuster sælger og udlejer som bekendt film enkeltvis i stedet for at tilbyde en abonnementsform. Det er i denne forbindelse vigtigt at understrege, at EU kræver, at kunden på en måde verificerer sit hjemland.

Du vil således skulle have adgang til de film, som du har købt/lejet på Blockbuster, når du rejser i udlandet. Forbrugere med bopæl i udlandet kan derimod ikke nødvendigvis købe og leje fra de danske tjenester – og vice versa. Dette – alt handle digitale medier online på tværs af lande – er et komponent i næste fase af EUs arbejde for at afskaffe geoblokering.



HBO Nordic: Vi følger det tæt

HBO Nordic er ligesom de andre ikke klar til at gå i detaljer, men lover at rette ind, når der er kommet klarhed over sagen.

- ”Det er noget vi følger tæt. Det lader til, at der stadig går noget tid, før det er en realitet, men vil selvfølgelig implementere de tekniske foranstaltninger, der er behov for – når vi kommer så langt,” udtaler Tom Nielsen, Vice President PR for HBO Europe, til FlatpanelsDK.

HBO Nordic har, som navnet antyder, hidtil opereret i de fire nordiske lande, hvorfor kunder ikke har været påvirket af geoblokering ved rejser i Norden. De har dog mødt beskeden om geoblokering af indhold i andre EU-lande.



TV2 Play: Vi afventer endeligt regelsæt

TV2 Play ønsker ikke at komme nærmere ind på konkrete detaljer endnu. De afventer det endelige regelsæt, der bl.a. skal konkretisere, hvordan verificering af brugeren skal implementeres.

- ”Indtil videre har vi ikke nogle konkrete kommentarer, da vi afventer det endelige regelsæt. Vi har tidligt være indover forordningen og afgivet kommentarer, som alle andre medier,” siger Bo Bergstedt, Head of Digital Pay hos TV2 Play, til FlatpanelsDK. ”Der er mange måder hvorpå det kan implementeres, som afhænger meget af den endelige lovtekst. Så desværre kan jeg ikke sige noget endnu.”

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Hvornår du kan forvente OLED i iPad Air, iPad Mini, MacBook Air & MacBook Pro

10 May 2024 |

Disney+ begynder at lave mixed reality Marvel-indhold

10 May 2024 |

Ny 'Ringenes Herre: The Hunt for Gollum' film får premiere i 2026

10 May 2024 |

Danske startpriser på 2024 Philips OLED og LCD TV

09 May 2024 |

Prime Video vil udrulle pause-reklamer

09 May 2024 |

Opgraderet Matter Casting udfordrer AirPlay og Chromecast

09 May 2024 |