Første film i 120fps HFR roses til skyerne

29 Apr 2016 | Rasmus Larsen |

Manden bag Life of Pi, Ang Lee, har kastet sig over et krigsdrama, der bliver første film i 120 billeder per sekund - fem gange højere end normalt. Under første screening af ’Billy Lynn’s Long Halftime Walk’ faldt branchefolkene nærmest over hinanden for at rose billedoplevelsen.

Første film i 120fps HFR

’Billy Lynn’s Long Halftime Walk’ handler om en soldat, der overlever USA’s krig i Iraq og vender hjem. Det er dog ikke handlingen der er i fokus, men i stedet den effekt, som ny teknologi tilfører billedoplevelsen.

- “It was like being there, which I anticipated. It looks like he will be delivering a stunning movie experience. I'm trembling," sagde Douglas Trumbull, der var ansvarlig for special effects i ’2001: A Space Odyssey’ og ’Blade Runner’.

”It was literally as if you were there”
- “Absolutely spectacular” sagde Dolby’s vicepræsident for teknologi, Pat Griffiss og tilføjede; ”... it was literally as if you were there. This is undoubtedly the best 3D I’ve ever seen.”

Billy Lynn er den første spillefilm i fuld længde, som er produceret i 120 billeder per sekund – også kaldt HFR (high frame rate). Næsten samtlige biograffilm produceres, efter årtier, stadig i 24 billeder per sekund. Filmen er samtidig skudt i 4K og 3D. Det er kombinationen af disse faktorer, som får branches folk til at finde de helt store ord frem.

- “I’m stunned. It’s a really powerful film, and a really clear presentation. It’s the best 3D I’ve ever seen in my life. The 3D is really, really good on this thing. Absolutely amazing,” sagde Howard Lukk fra Society of Motion Picture Engineers (SMPTE).

Ang Lee, instruktøren der nok er bedst kendt for den smukke og medrivende Life of Pi, siger i et interview med Variety, at det var hans utilfredshed med 3D-effekten i netop Life of Pi, der fik ham til at kigge mod nye teknologier.

Ang Lee nævnte ikke Peter Jackson, der forsøgte sig med 48 billeder per sekund i Hobbitten-filmene, men sagde, at det var James Cameron, der står bag Avatar, som fik ham overbevist. James Cameron kalder kombinationen af 120fps, 4K og 3D for “the new platinum standard”.

James Cameron kalder kombinationen af 120fps, 4K og 3D for “the new platinum standard”

Visse seere udtrykte dog også bekymring over, at filmen har en snært af samme video-agtige-look, som prægede Hobbitten i 48fps, men de tilføjede, at 120fps alligevel giver en helt ny dimension.

Billy Lynn’s Long Halftime Walk


Kan ikke opleves i 120fps

Under screeningen så branchefolk 11 minutter af bl.a. filmens krigsscener, der beskrives som ultrarealistiske og dybt rystende pga. effekten fra 120 billeder per sekund, 3D og 4K-opløsning. Det skete vha. en specialopsætning med to projektorer.

Den dårlige nyhed er, at ingen biografer vil kunne vise filmen i 120fps/4K/3D. Projektorerne er simpelthen ikke teknisk i stand til at nå disse niveauer. Der foreligger heller intet roadmap, som skal muliggøre det inden premieren. Det er Sony Pictures, der producerer filmen og det forlyder, at de overvejer at udgive den i 60fps HFR og 2K-opløsning. Der lægges også op til at HFR vil blive prioriteret over 3D, hvis noget skal fravælges. Den endelige beslutning er dog ikke taget.

Hvad angår tv-skærme i hjemmet, så kan de nyeste 4K-skærme vise 4K i op til 60 billeder per sekund, men ikke 120. På nuværende tidspunkt har branchen fokus på 4K, HDR (high dynamic range) og større farverum, men roadmappet for de kommende år inkluderer 120fps HFR. Det kan meget vel blive en realitet i hjemmet indenfor få år.

Uanset om vi får lejlighed til at opleve filmen i Ang Lee’s oprindelige vision eller ej, sætter filmen gang i debatten om, hvorvidt film i 24 billeder per sekund er tidssvarende. Billy Lynn er vel og mærke lavet på et beskedent budget på ca. 44-48 millioner dollars, hvilket beviser, at film skabt med nyeste teknologi ikke behøver at koste hverken en hel eller halv milliard.

‘Billy Lynn’s Long Halftime Walk’ har premiere den 11. november.

- Kilde: Variety (1, 2), Hollywood ReporterFlere nyheder

MicroLED

LG vil afsløre microLED-tv i september - rygte

23 Feb 2018 | Torben Rasmussen |
Samsung microLED

Samsung forventer at lancere sit 146" microLED TV i august

23 Feb 2018 | Torben Rasmussen |
Viasat FilmFavoritter

Viasat lancerer 'FilmFavoritter' & hæver TV3 Puls til HD-kvalitet

23 Feb 2018 | Torben Rasmussen |
Viaplay

Viaplay i vækst: TV'et nu mere populært til streaming end mobil

22 Feb 2018 | Torben Rasmussen |
Samsung OLED

Samsung udvikler 'QD-OLED' TV - rygte

21 Feb 2018 | Rasmus Larsen |
The Last Jedi

'The Last Jedi' bliver Disneys første UHD Blu-ray i Dolby Vision

21 Feb 2018 | Rasmus Larsen |
Blade Runner Disc

Hollywood vil hellere sælge dig film online end på UHD Blu-ray

20 Feb 2018 | Yoeri Geutskens |
YouSee Bland Selv

YouSee: Sport og streaming hitter i nyt "Bland Selv" koncept

20 Feb 2018 | Rasmus Larsen |