Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonEt kig på LGs Nano-teknologi - FlatpanelsDK

Et kig på LGs Nano-teknologi

08 Feb 2011 | Rasmus Larsen |

LG afslørede på CES 2011 i Las Vegas nye fladskærme med den innovative Nano LED-teknologi. I denne artikel tager vi et kig på Nano-teknologien og sammenligner den med andre LED teknologier.

For en generel introduktion til LED, se denne artikel:  Hvad er LED-TV?

LGs Nano-teknologi

Begrebet Nano refererer til noget meget småt og LG kalder deres nye LED-teknologi for Nano, fordi de har været i stand til at skabe en meget slank film med bittesmå 10^-9 m huller. Nano er en helt ny teknologi, men er i bund og grund er det en variant af LED-teknologien, hvor lysdioderne sidder bag selve skærmen og imellem sidder der en Nano-film. Gennem de meget små nano-huller sendes lyset til skærmen og tillader samtidig, at lyset bliver styret i forskellige zoner. Fordi lyset kan styres i forskellige zoner på skærmens panel, kan LG skabe en ekstrem dyb gengivelse af sort og et meget højt kontrastforhold.

LG Nano LW950W
LG Nano LW950W med Nano teknologi

Samtidig gør Nano-teknologien det muligt for at LG at skabe meget slanke Tv, som har fuld LED-baggrundsbelysning, hvor lysdioderne sidder bag skærmen. Slanke Tv er ellers typisk knyttet til Tv med Edge LED-teknologien, hvor lysdioderne sidder langs kanten af skærmen. Netop Edge LED giver ikke nogen billedmæssige fordele – som de fleste ellers tror - men udelukkende slankere Tv og mindre strømforbrug. Edge LED bruges i størstedelen af Tv med LED i dag; eksempelvis Samsungs ”LED-TV”.

LG Nano LW950W
Nano teknologien kan give ekstremt tynde TV

Men hvad adskiller Nano LED-teknologien fra andre LED-teknologier med local dimming ud fra et forbrugerperspektiv? Primært det faktum, at skærmene kan blive ekstremt tynde, samtidig med, at LG kan forbedre billedkvalitet og specielt gengivelse af sort. Det er allerede en kendsgerning, at slanke fladskærme er yderst populære, og at de fleste billedkvalitetsentusiaster foretrækker local dimming i deres LED-fladskærme. Denne kombination kan derfor vise sig at blive en succesfuld cocktail.

LG LEX8
LG Nano demonstration at IFA 2010

LG prøvede noget lignende i lignende i 2010 med deres IOP (integrerede optiske plader) LED-teknologi, hvor lysdioderne sad placeret bag nogle optiske plader, der kunne tillade local dimming. Dette blev integreret i LE850N-modellen, som vi også testede. Med IOP systemet prøvede LG også at skabe slanke TV med fuld LED-baggrundsbelysning, men systemet slog aldrig for alvor igennem. Nano-teknologien kan betragtes som næste skridt, samtidig med, at den nu tillader endnu slankere Tv.

En teknisk sammenligning

I de følgende tabeller vil vi sammenligne Nano-teknologien med LGs IOP-teknologi fra 2010. For at skabe skærme med Nano-teknologi har LG set sig nødsaget til at øge antallet af lysdioder på selve LCD-panelet. De nye 47” og 55” Nano Tv vil have henholdsvis 1.440 og 2.304 lysdioder integreret. Se en sammenligning med 2010 IOP-teknologien nedenfor.

Nano-teknologien har flere local dimming zoner med 240 zoner for 47” og 288 zoner for 55”. Flere local dimming zoner betyder mere præcis kontrol af lyset og derfor færre glorier (lysglorier opstår omkring f.eks. hvide objekter på en sort baggrund) på skærmen.

Endelig kan Nano-teknologien gøres endnu tyndere end IOP-teknologien. Dette betyder naturligvis også tyndere fladskærme.

LG oplyser samtidig, at man kan opnå 99 % lyshomogenitet med Nano-teknologien, hvilket sikrer, at der ikke opstår ujævnt lys i f.eks. skærmens hjørner – et udbredt problem i dag. Samtidig hævder LG, at man er ude over de ”banding” problemer, som opstod på IOP-teknologien og som vi pointerede i vores test af LG LE850N fra 2010. Vi vil forsøge at bekræfte disse forbedringer, når vi ingen længe tager et dybdegående kig Nano fladskærmene i en anmeldelse. Bliv hængende for mere information eller abonner på vores Nyhedsbrev eller RSS feed. Hvis du vil vide mere om LGs 2011 fladskærms-Tv så se denne artikel: LGs nye 2011 fladskærme - alle detaljerne

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Smugkig på den kommende X (Twitter) app til Smart TV

26 Apr 2024 |

Får du også hvid skærm på DRTV? DR arbejder på løsning

26 Apr 2024 |

Apple Home & AirPlay support for første gang i 2024 Philips OLED TV

25 Apr 2024 |

1 million har oprettet login på DRTV

25 Apr 2024 |

Første 480Hz OLED panel til high-end gaming nu i masseproduktion

25 Apr 2024 |

Nye EU-regler tvinger producenten til at reparere efter garantien

24 Apr 2024 |