Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reason2,5 mio. Tv kan blive berørt af ny DVB-T2 om få år - FlatpanelsDK

2,5 mio. Tv kan blive berørt af ny DVB-T2 om få år

25 Jan 2010 | Rasmus Larsen |

I november 2009 gik vi over til et rent digitalt sendenet og i den forbindelse skulle mange forbrugere investere i ny fladskærm eller i en digital tunerboks. Nu kan episoden måske gentage sig, hvis man beslutter sig for at fremrykke udbredelsen af DVB-T2 standarden. Det kan berøre op imod 2,5 millioner Tv, der modtager Tv via husantenne eller stueantenne i dag ifølge Ingeniøren (ing.dk).

Følg også debatten i debatforummet her

DVB-T2 på vej

I dag kører Danmark på DVB-T standarden, når man modtager digitalt Tv over hus- eller stueantenne. DVB-T2 standarden er dog både bedre og giver mere båndbredde, så der eksempelvis kan åbnes op for flere HDTV kanaler på antenne-nettet. Derfor snakker man nu også om at fremskynde udbredelsen af DVB-T2, der allerede så småt er på vej i Sverige og Finland, samt allerede er taget i brug visse steder i England. DVB-T2 giver flere muligheder, men vigtigst af alt giver DVB-T2 standarden mulighed for at sende flere eller bedre kanaler over stueantennen uden at gå på kompromis med kvaliteten. Vælger politikerne en løsning med DVB-T2 betyder det imidlertid, at op til 2,5 millioner Tv skal udskiftes rundt om i landet – også dem der blev opdateret i forbindelse med den digitale overgang i november 2009. Det vil koste op til 2 milliarder kroner for forbrugerne vurderes det.

Sagem DTR 94250
Det kan være du snart skal udskifte din digitale boks igen

I november 2009 gik vi over til DVB-T standarden og mpeg4 kodning. Visse kanaler, så som DR1, DR2 og TV2 benytter dog stadig den gamle mpeg2 kodning. Der er allerede fra politisk side opsat et skift for disse kanaler til mpeg4 i 2012, men nu går talen også på, om skiftet i 2012 ikke bør være til DVB-T2 i stedet for DVB-T med mpeg4. Vælger politikerne at skifte til DVB-T2 i 2012 betyder det, at alle der modtager via husantenne eller stueantenne skal anskaffe sig et nyt fladskærms-Tv med DVB-T2 tuner eller en ny modtagerboks, hvor DVB-T2 tuneren er indbygget. De gamle bokse og de nuværende DVB-T tunere i fladskærme kan ikke længere bruges.

Fortalere, men også skepsis

Der er dog skepsis fra flere sider. Ifølge konsulent i DR, Carsten Corneliussen er den store udgift for befolkningen en barriere for, at Danmark ikke allerede nu begynder at overgå til den nyere teknologi, der også er bagudkompatibel. - ”Det handler jo ikke kun om at skifte til ny teknologi, fordi det kan lade sig gøre. Det kan hurtigt blive en udskrivning på rigtig mange milliarder til de danske forbrugere, og derfor er det jo også et spørgsmål, der i høj grad interesserer politikerne,” siger han.

DVB-T2 logoet
Sådan ser logoet for DVB-T2 ud

Omvendt er der også fortalere for projektet. Herunder Kenneth Wenzel, der er fra Open Channel, som laver tekniske forsøg for bl.a. Kanal København: - ”Vi går i gang med at teste til foråret, når der kommer egnede bokse i handlen. Eneste undskyldning for ikke at komme i gang skulle være, hvis forbrugerne piver over de nye bokse, men sådan er udviklingen. Det krævede også nye mobiltelefoner at gå fra 2G til 3G,” siger Kenneth Wenzel og tilføjer, at der nok vil blive tale om en glidende overgang til DVB-T2. Han fortsætter - ”Det mest oplagte ville jo være at komme i gang inden 2012, så forbrugerne, der endnu ikke har købt MPEG4-bokse, kan købe en, der passer til DVB-T2 eller med det samme købe et DVB-T2-fjernsyn. Der er ingen grund til at vente,” Uanset hvad der besluttes omkring DVB-T2, påpeger Carsten Corneliussen, at fremtiden formentlig vil kræve en anden opfattelse fladskærmen og Tv, så det bliver tænkt som en skærm, en boks og nogle højttalere.

Det nye digitale signal
Der sker endnu et digitalt skift i 2012 uanset hvad. Men måske kommer DVB-T2 på allerede her

- ”Den teknologiske udvikling medfører et paradigmeskifte, der gør det nødvendigt at udskifte sit udstyr med passende hop. Mit gæt er, at alle seere får brug for en boks i fremtiden” Danske Boxer der pt. sælger Tv over antenne-nettet har også en holdning til sagen. Adm. dir. Steen Ulf Jensen fastslår, at virksomheden ingen konkrete planer har i forhold til DVB-T2. - ”Min hovedpointe er, at det ikke er noget, der sker i Danmark lige nu og her. Behovet for HD er der ikke.”

Debat – hvad er din mening?

Giv din mening til kende omkring DVB-T2, som du kan læse mere om hos Wikipedia. Mener du der skal opgraderes til det nye net? Er det fair, at danskerne skal skifte digitalt udstyr så ofte for at se Tv? Og skal skiftet til DVB-T2 – såfremt det indføres – foregå i forbindelse med den planlagte overgang der sker i 2012? Giv din mening til kende i debatforummet: Er DVB-T2 en god idé?

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Hvornår du kan forvente OLED i iPad Air, iPad Mini, MacBook Air & MacBook Pro

10 May 2024 |

Disney+ begynder at lave mixed reality Marvel-indhold

10 May 2024 |

Ny 'Ringenes Herre: The Hunt for Gollum' film får premiere i 2026

10 May 2024 |

Danske startpriser på 2024 Philips OLED og LCD TV

09 May 2024 |

Prime Video vil udrulle pause-reklamer

09 May 2024 |

Opgraderet Matter Casting udfordrer AirPlay og Chromecast

09 May 2024 |