Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonPanelsøgning og baggrunden - FlatpanelsDK

Panelsøgning og baggrunden

24 May 2006 | Rasmus Larsen |

Værktøjet Panelsøgning som du finder ude i menuen til venstre under kategorien Generelt benyttes meget af udenlandske brugere, mens brugen blandt de danske ikke er lige så udbredt. Derfor vil jeg gerne prøve at give funktionen en introduktion og forklare hvorfor det er et nyttigt værktøj i forbindelse med fladskærme.

Før snakken ledes hen på panelsøgefunktionen, vil jeg gerne starte med lidt baggrund. Både for at komme ind på motivationen og oprindelsen for udviklingen af søgefunktionen.


Når man snakker LCD monitors og LCD-TV snakker man også om forskellige paneltyper. Et panel er den del af skærmen, som står for at gengive billedet, så vi kan se det. Panelet laves ikke nødvendigvis af den samme producent, som har produceret skærmen, og man kan tænke på det lidt ligesom en motor i en bil. Panelet bliver købt at en panelfabrikant og integreres i et slutprodukt, hvor slutproducenten så står for korrekt integration og design.

Der findes flere forskellige LCD paneler, som hver især har svagheder og styrker. For LCD monitors kan man afgøre en række faktorer ved at kende til panelet i skærmen. For LCD-TV har det ikke lige så stor relevans, da det fortrinsvis er billedforbedringssystemet og den interne elektronik der har en rolle. Dog kan kendskabet til paneltypen i et pågældende Tv godt hjælpe brugeren, som har den rigtige baggrundsviden, på vej.

De forskellige paneltyper udvikles af forskellige panelfabrikanter. Enkelte paneltyper er unikke for én producent, men der er også paneltyper, som går igen blandt de mange panelproducenter. Læs mere om de forskellige paneltyper og deres karakteristika her:
Panelteknologier


Læs mere om de forskellige producenter af paneler og hvilke paneler de producerer her:
Nærmere kig på panelfabrikanter

Da paneltypen, og specielt det specifikke panel som anvendes i en skærm, er svær tilgængelig information, som producenter ofte holder tæt på kroppen, har Flatpanels udviklet et unikt værktøj til at finde ud af hvilket panel der sidder i en given skærm.
Baggrunden for udviklingen startede i Flatpanels opstartstid, primært fordi der begyndte at blive større og bredere fokus på panelet i fladskærmen. I takt med at fokus på paneltyper steg, udbredte flere og flere misforståelser sig dog også.
Panelsøgefunktionen var en af drivkræfterne for Flatpanels i de tidlige dage. Den er senere blevet udbredt til mindre nicher af Europa fra en lang række lande. Flatpanels har først og fremmest ønsket at komme de mange misforståelser til livs.

For at give et eksempel på en udbredt misforståelse, så er et godt eksempel LGs efterhånden aldrende L1710B. I sin tid var det en udbredt holdning, at skærmen var bygget over det såkaldte S-IPS panel fra LG.Philips, men den var faktisk en helt traditionel TN baseret skærm, som vi ser alle steder i dag. Mange folk svor til S-IPS panelerne og forbandede praktisk talt TN panelerne.
Der var imidlertid intet galt med TN panelerne andet end, at de ikke sigtede mod grafikere og entusiaster. Erkendt, de leverer ikke samme ydelse som andre paneler, men det er en lidt anden snak.
Denne udbredte holdning, hvor folk svor til S-IPS panelet og bandede over TN panelet gjorde også skærmen L1710B til en meget populær model, på trods af, at den almene holdning var forkert. Det paradoksale i episoden lå i, at disse mennesker hævdede, at de aldrig ønskede en TN baseret skærm og var rigtig godt tilfredse med deres S-IPS baserede skærm – som de i dette tilfælde troede L1710B var.

Flatpanels var senere med til at udbrede den korrekte anskuelse. Hvor det blev betragtet som meget kontroversielt i starten, var den eneste motivation såmænd bare at vise hvordan en misforståelse kan lede til forkerte synspunkter. L1710B var ikke meget bedre end så mange andre skærme, men levede højt på en misforståelse.

Det beviser også hvordan folk kan have en forkert holdning til en paneltype eller et aspekt af en skærm. Med dette motiv skrev Flatpanels først og fremmest mere konkret om de forskellige paneltyper. Mens vi prøvede at udbrede dette kendskab, udviklede vi også databasen.

Paneldatabasen blev kort efter udviklet, og den er blevet opdateret siden da. Den dag i dag finder du databasen her:
http://www.flatpanels.dk/skaerme.php


Databasen indeholder informationer om langt de fleste skærme på markedet. Den bliver opdateret regelmæssigt og udvides hele tiden.
Vi har valgt at udelade skærme under 15 tommer, da de repræsenterer en så lille del af markedet. Databasen indeholder heller ikke informationer om PDP-TV på nuværende tidspunkt, primært fordi informationen stadig er for begrænset og svær tilgængelig.

Databasen indeholder information om mere end 1100 skærme, hvilket gør den til den suverænt største i verden, som kan give konkret information om paneltypen og det specifikke panel i en skærm.
Med hjælp fra brugerne har vi også fået udfyldt flere huller, men henvendelser om paneldatabasen er naturligvis stadig meget velkomne og tages imod med kyshånd.

For at give nogle anvendelseseksempler, så lad os starte fra en ende af.
Man kan både søge efter monitors og LCD-TV, og bruge et hav af attributter som hjælp. En søgning på ’LG.Philips’ giver f.eks. alle skærme baseret på LG.Philips paneler uanset paneltype. En søgning på ’S-IPS’ giver alle skærme baseret på S-IPS paneler.
Man kan også udelukke alle monitors og finde alle LCD-TV i stedet ved at søge på ’LCD-TV’.

En anden unik feature, som kan hjælpe brugeren godt på vej, er at sammenligne skærme. Mange low-end og mid-end skærme adskiller sig rent billedmæssigt meget lidt fra hinanden. Det kan derfor være en hjælp at finde f.eks. alle skærme baseret på CMOs 19 tommer widescreen panel. Det kan findes ved at søge på ’CMO M190A1’. Ved søgning ser man også, at en række monitors bruger dette panel, hvilke har mere eller mindre samme karakteristika.


Der er masser af muligheder, og databasen kender også de fleste tilnavne, som f.eks. UltraSharp for Dell og Syncmaster for Samsung.

For yderligere tips kan man også se den lille linje med tekst når man søger. Den viser et tilfældigt tip fra databasen.


Databasen kræver en vis form for baggrundsviden, men hvis du følger ovenfornævnte links og læser nogle få afsnit igennem, kan Panelsøgningen vise sig at være et uvurderligt middel til at finde den helt rigtige skærm.
Men lad på den anden side også vær med at bruge den som den eneste rettesnor. Panelsøgefunktionen kan hjælpe dig med flere aspekter og hjælpe dig langt hen af vejen, men undervurder ikke praktiske erfaringer og anmeldelser. Specielt når det gælder Tv, som databasen kun afslører meget lidt om. Her er en praktisk erfaring meget værd.

Jeg håber, at denne artikel har hjulpet nogle brugere til at kunne udnytte værktøjet bedre eller måske givet den fornødne introduktion til et hidtil ukendt værktøj. Jeg håber også, at de mere erfarne brugere har fået noget ud af gennemgangen.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Danmarks største elektronikbutik åbner på Fyn i år

08 May 2024 |

Disney skruer ned for Marvel-udgivelser

08 May 2024 |

Tre millioner streaming-abonnementer deles i Norden

08 May 2024 |

Apple afslører første iPad med OLED: "Verdens mest avancerede skærm"

07 May 2024 |

Oversigt: Philips 2024 TV-skærme

07 May 2024 |

Ny 'Ghostbusters' er første Sony Pictures-film med tidlig hjemmepremiere

07 May 2024 |