Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonSamsung forklarer hvorfor to lige lysstærke TV har forskellig opfattet lysstyrke - FlatpanelsDK

Samsung forklarer hvorfor to lige lysstærke TV har forskellig opfattet lysstyrke

25 Sep 2023 | Rasmus Larsen |

Samsung Display mener, at 'opfattet lysstyrke' bør bruges i stedet for 'luminans' pga. den måde vores øjne og hjerne fungerer på. Deres XCR-metode er blevet vedtaget som ny standard.

Historisk set er en skærms luminans blevet målt i nits (cd/m2), hvilket beskriver, hvor mange gange lysere skærmen er sammenlignet med 1 nit – svarende til et enkelt stearinlys, der oplyser 1 kvadratmeter.

Før HDR havde vi skærme, der nåede 100, 200 eller 300 nits, men i disse dage har vi skærme, der overstiger 1000, 2000 eller endda 3000 nits i hvidt højlys i HDR, mens vi samtidig bevæger os mod Rec.2020 farverummet, der bedre matcher det menneskelige øjes evner til at se farver.

Det store spring i lysstyrke og farver kræver ny målemetode, argumenterer Samsung Display, der producerer de QD-OLED paneler, som anvendes i QD-OLED TV fra Samsung Electronics og Sony.


eXperienced Color Range (XCR)

På CES og andre messer har Samsung Display til tider fremhævet eXperienced Color Range (XCR) som en bedre metode til at kvantificere skærmkvalitet. Samsung Displays XCR-målemetode er nu officielt implementeret af SEMI (Semiconductor Equipment and Materials Institute), der repræsenterer over 2.500 halvleder- og skærmvirksomheder. SEMI er ansvarlig for at gennemgå og etablere internationale standarder. - "Selv når to skærme har samme luminansværdi, vil det menneskelige øje stadig være i stand til at se en klar forskel i opfattet lysstyrke. Dette skyldes, at menneskets opfattelse af lysstyrke ikke kun påvirkes af luminans, men også af typen af farve og dens mætning. XCR afspejler, hvordan en skærm med bedre farvegengivelse fremstår meget lysere, når luminansværdien er den samme, hvorimod traditionelle luminansmålingsmetoder ikke tager højde for dette fænomen," forklarer Samsung Display. - "XCR er en måde at kvantificere den opfattede lysstyrke af skærme baseret på en farveudseendemodel for at konvertere det målte lysspektrum til perceptuelle attributter, såsom akromatisk lysstyrke, farverighed og nuance." Det kendes som Helmholtz-Kohlrausch (H-K) effekten, der blev anerkendt i første omgang i 1860 af de tyske fysikere Hermann Ludwig Ferdinand von Helmholtz og Friedrich W. Georg Kohlrausch. Tag for eksempel disse farver, der alle måles til samme luminansværdi med nutidens metode, selvom især rød opfattes som markant lysere af vores øjne.

Experienced Color Range XCR

Alle disse farver måles til samme luminansværdi med nutidens metode. Det er Helmholtz-Kohlrausch (H-K) effekten. Foto: Samsung Display

Samsung Display siger, at 2023 QD-OLED panelet blev målt til at have højeste XCR blandt eksisterende OLED-skærm på markedet. Det er ikke det samme som at have den højeste lysstyrke i hvid.

Eksempel

I en tidligere undersøgelse, ifølge Samsung Display, var XCR "næsten dobbelt så nøjagtig som gennemsnitlig luminans til at forudsige, hvilken en af to HDR-skærme observatørerne ville finde lysere når der blev fremvist en række HDR-billeder". - "Et eksempel kan findes i figur 3 til 6. For dette billede af billardkugler blev QD-OLED og konventionelle skærme forudsagt af CIECAM16 til at producere lignende værdier for akromatisk lysstyrke (figur 4). På QD-OLED er billedet dog meget mere farverigt (Figur 5), hvilket fører til større værdier af PCL Vividness (Figur 6). Dette stemmer overens med vores subjektive test, der vurderede QD-OLED som lysere for dette billede," sagde Samsung Display.

Experienced Color Range XCR

Figur 3. Foto: Samsung Display

Experienced Color Range XCR

Figur 4. Foto: Samsung Display

Experienced Color Range XCR

Figur 5. Foto: Samsung Display

Experienced Color Range XCR

Figur 6. Foto: Samsung Display

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Samsungs 2024 OLED og 'Neo QLED' LCD TV nu i handlen

07 Jun 2024 |

Imperial fjerner Dolby Atmos og THX logoer

07 Jun 2024 |

MediaTeks nye TV-chip åbner for 165Hz, WiFi 7 og mere AI

07 Jun 2024 |

TCL kan producere endnu større TV-paneler end 115"

06 Jun 2024 |

Samsungs nye microLED TV koster stadig en formue

06 Jun 2024 |

Sony fjerner 8K-logo fra PlayStation 5 æsken

06 Jun 2024 |