Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reason2019 vs. 2023: TV'et dominerer til streaming, lokale tjenester presser globale - FlatpanelsDK

2019 vs. 2023: TV'et dominerer til streaming, lokale tjenester presser globale

12 Jul 2023 | Per Fanefjord Laursen |

Skærpet konkurrence, krav til forandringer og comeback til TV-skærme er nogle af de streamingtrends, som analysevirksomheden Mediavision deler med Flatpanels.

Der er sket et betydeligt skred i styrkeforholdet på det danske streamingmarked fra 2019 til 2023, konstaterer den svenske analysevirksomhed Mediavision, der specialiserer sig i medieforhold. 

Netflix og Youtube, der tog næsten halvdelen af forbruget i 2019, er kommet under pres. Det er Viaplay til dels også, viser nyeste opgørelse fra Mediavision med basis i danske Nielsen-data.


Streaming i Danmark

Streamingtjenesters markedsandel i Danmark. Kilde: Nielsen, Mediavision

De presses af de lokale tjenester, DRTV og TV 2 Play, men de mærker også, at Disney+ har gjort sin entré samt øget videosening på social media, som Nielsen også måler. - "Vi ser øget fragmentering på et marked med svag vækst. Nye tjenester har meldt sig, herunder Disney+, og det fremstår meget klart af grafen, at TV 2 Play har gjort det ganske godt i de senere år," sagde CEO Marie Nilsson, Mediavision, på ’CPH Future TV’ konferencen i juni.

Den store skærm dominerer

I samme periode, 2019-2023, registrerer Mediavision et stort comeback til den gamle store TV-skærm. Mediavision har løbende spurgt forbrugerne om deres skærmbrug for at monitere de forskellige skærmes rækkevidde, når det gælder streaming. 71% streamer deres tv-indhold på den store tv-skærm, mens PC'en har tabt terræn og bruges af 33%. Telefonen er praktisk til egen underholdning, f.eks. i bus og tog, mens iPads spiller en mere supplerende rolle. - "Tv-skærmen er således den dominerende skærm også for online video/tv – ikke kun traditionel tv-sening," siger Natalia Borelius, partner i Mediavision.

Streaming i Danmark

TV'et dominerer til streaming, 2019 vs. 2023. Kilde: Nielsen, Mediavision

Forbrugere ikke helt trygge

Alle streamingudbydere er også udsat for et andet pres, konstaterer Mediavision. De utrygge forbrugerne, der fortsat mærker og husker høj inflation og energikrise i 2022. Det dæmper væksten på streamingmarkedet, der står til étcifret vækst. - "Consumer Confidence niveauet ligger endda lavere end under Finanskrisen i 2008 og under Covid 19-perioden," sagde CEO Marie Nilsson, Mediavision. Læg dertil den ulmende abonnements-mæthed, som Flatpanels forudså i 2021. - "Med en penetration på omkring 70% blandt nordiske husstande må vi antage, at potentialet for premium-abonnenter er tæt på at toppe. Herunder vækstpotentialet i ”stacking” (flere abonnementer pr. husstand)," sagde hun. Det er således lidt modvind for de ellers så succesrige streamingtjenester, der er tvunget til at genopfinde deres værdikæde. De har flere valgmuligheder for at styrke forretningen, herunder tiltrække og fastholde de mere forsigtige forbrugere. - "Væksten skal findes i at tilbyde alternative, billigere varianter og særligt en fokuseret indsats mod login-delinger," sagde Marie Nilsson.

Én mia. går tabt

TV 2 Play og Netflix er for længst kommet til den erkendelse, at login-delinger er værd at bekæmpe. I Danmark er der i foråret 2023 4,5 mio. streamingabonnenter, men ca. 900.000 abonnenter er delte, estimerer Mediavision. - "Det kan omregnes til et tab på ca. én mia. kr. i abonnementsindtægter alene i Danmark. Der er et problem, men også en mulighed, hvis de kan konverteres til betalende kunder. Jeg kalder login-deling for markedets lavthængende frugt. De er trods alt lettere at vinde, end helt nye kunder," sagde Marie Nilsson. Der er ifølge Mediavision 5%, der er rene danske "free riders", eller 120.000 husstande, der intet betaler og alene streamer via et delt login. - Kilder: CPH Future TV, Mediavision, Nielsen seerdata, IRM og Danmarks Statistik

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Massiv stigning af tv-pirater i Norden

03 Jun 2024 |

Acer afslører sine første 480Hz OLED-monitorer & Google TV-monitorer

03 Jun 2024 |

Netflix appen fjernes på 2014 Sony TV

03 Jun 2024 |

Streaming-kalenderen: Nyt på Amazon i juni

02 Jun 2024 |

Test: Canvas

31 May 2024 |

Mere 4K-indhold efter Max-relanceringen

31 May 2024 |