Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTilslutningspligten på tv er fortid efter nytår - FlatpanelsDK

Tilslutningspligten på tv er fortid efter nytår

03 Jul 2013 | Rasmus Larsen |

Den endelige beslutning er taget. Fra 1. januar 2014 er det ikke længere muligt at tvangsbinde husstande til en tv-leverandør under fællesantenneanlæg. 250.000 danske husstande sættes fri.

Tilslutningspligten er fortid efter nytår

I maj begyndte regeringen så småt at lægge op til, at tilslutningspligten skulle afskaffes før tid. Den oprindelige plan lød på afskaffelse per 1. april 2015. Nu er det så endelig besluttet, at tilslutningspligten ophæves allerede 1. januar 2014. Dermed sættes omkring 250.000 danske husstande fri, så de selv kan vælge deres tv-leverandør – eller helt vælge tv-kanaler fra.

Tvangstilslutning ophører
Fra 1. januar 2014 kan boligområdets antenneforening ikke længere tvinge dig til at abonnere på tv-pakker

EU har tidligere kritiseret reglerne, som de mener, er i strid med EUs konkurrenceregler. Fællesantenneanlæg har strittet imod og ofte argumenteret med, at tvangstilslutningen giver billigere tv-pakker til hustandende under ordningen, hvilket er nemt at påvise ud fra markedspriserne. Afskaffelsen af tvangstilslutningen betyder imidlertid ikke, at antenneanlæg skal ophæve deres aftaler, men blot, at de ikke længere kan tvangsbinde husstande, som f.eks. slet ikke ønsker tv-kanaler.

Eksisterende aftaler bremser markedskræfterne

Når 250.000 danske husstande går fri af tvangstilslutningen forventer tv-branchen, at der kommer gang i rotationen af tv-kunder. Særligt elselskaberne, som har gravet fiber-kabler ned for at konkurrere med TDCs kobbernet, hilser tiltaget velkommen. Alligevel er der stadig udfordringer, som den nye lov ikke løser; navnlig de eksisterende fællesantenneaftaler, som løber væsentlig længere end hvad loven for normal tv-tilslutning dikterer. - ”Den tilsigtede effekt med ophævelse af tilslutningspligten bremses af antenneforeningernes brug af lange opsigelsesvarsler for udtrædelse - i praksis op til 24 måneder, altså markant længere, end hvad der følger af de forbrugerbeskyttende regler på TV- og bredbåndsområdet, som foreskriver én måneds varsel til udgangen af en måned. Dertil kommer antenneforeningers brug af såkaldt frakoblingsgebyr for udtrædelse på op til 1.500 kroner. De svære udtrædelsesvilkår i mange antenneforeninger fjernes ikke i bekendtgørelsen. Det vil være et naturligt næste skridt for regeringen at sætte ind her,” siger Christian Berg, chefkonsulent hos Dansk Energi, til Berlingske. Men sikkert er det, at selve tvangstilslutningen ophører 1. januar 2014. Hvilken reel effekt det får for tv-markedet, kan der kun gisnes om på nuværende tidspunkt. Du kan læse hele lovteksten her. - Kilde: Retsinformation, Berlingske
Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Wiz lancerer HDMI Sync Box til stemningslys bag TV'et

30 Apr 2025 |

Streaming-kalenderen: Nyt på Netflix i maj

30 Apr 2025 |

OLED opfattes som 1,5x lysere end LCD, hævder Samsung Display

30 Apr 2025 |

77" OLED for første gang under 12.000 og 83" under 16.000 kroner

29 Apr 2025 |

Stærkere TV 2 regionale streamingtjenester på vej

29 Apr 2025 |

Nye streaming-sticks kan trække strøm direkte fra TV'et

29 Apr 2025 |