Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Samsung BD-E8300N - FlatpanelsDK

Test: Samsung BD-E8300N

19 Sep 2012 | Torben Rasmussen |


Vi så for nyligt på LG's HR925 BluRay-optager og denne gang har vi set nærmere på den direkte konkurrent fra Samsung, nemlig deres "lille" BD-E8300N model.

E8x00 serien fås i tre versioner med hhv. 320, 500 og 1000 GB indbygget HDD. Optagerne er derudover identiske. Fælles for disse er dermed også, at de har dual tuner til både DVB-C og -T og at de afspiller 3D Blu-Ray. Lad os se om Samsung har strikket en konkurrencedygtig maskine sammen, som kan tage kampen op mod både LG og deres egen Yousee-boks.

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online.



TunereDual DVB-T2/C
HDD320 GB
HDMI
Analog video ud (komposit)
Wi-Fi
Ethernet
USB


1 front (USB 2.0)
1 bagside (USB 2.0)

Lydudgange (Analog H/V & SPDIF)
BD type3D. Slot-in drev
Størrelse (HxBxD): 5,7 cm x 43 cm x 30 cm
Vægt3,3 kg
I kassenIR-fjernbetjening

Pris og forhandler:



De første indtryk

Som med LG HR925, så er E8300 ikke nogen lille afspiller. Rent æstetisk, så er udseendet af E8300 dog lidt renere idet der ikke er knapper på fronten - disse er i stedet indbygget i displayet, som er berøringsfølsomt. På displayet vises knapperne dermed i VFD displayet sammen med information om optagetid, klokkeslet mv. Blu-Ray drevet er også her af slot-in typen.


Samsung E8300 test

VFD display med touch betjening på fronten.



På fronten finder vi også tilslutning for USB-enheder og på siden af afspilleren findes CI slottet, hvori CA modul og programkort skal indsættes.

Samsung E8300 test
CI slot ses på siden af afspilleren.



På bagsiden af afspilleren finder man indgang til LAN, antennekabel (passthrough), HDMI udgang, en ekstra USB-port, en optisk digital lydudgang og analoge video i komposit-kvalitet. Blæseren ses også midt på afspilleren. Netop blæseren var desværre af en mere støjende karakter, og den kunne høres for det meste under brug af afspilleren. Dertil var selve HDD'en og det optiske drev i afspilleren også ganske støjende under brug, hvilket taler for at gemme den væk i et møbel et sted - hvilket så igen øger temperaturen, som så kræver yderligere køling... Det virker dog underligt, at Samsung mener at der er behov for køling konstant idet afspilleren ikke føltes varm under brug. Flere gange blev det også observeret, at kølingen gik i gang i perioder hvor afspilleren var slukket, på trods af at der ikke var skemalagte optagelser i gang.

Samsung E8300 test
Tilslutninger på bagsiden af E8300.



Ud over LAN porten er afspilleren også forsynet med WIFI forbindelse, som det efterhånden er ved at være standard inden for Blu-Ray udstyr i +1000 kr. klassen. Fjernbetjeningen ligner de øvrige fra Samsung, og her er hverken overskuelighed eller kvalitet ikke noget der vækker jubel på redaktionen. Området omkring de essentielle navigationsknapper (som er placeret for langt ned på fjernbetjeningen) er klistret til i alverdens funktioner, og navigationsknapperne har samme firkantede form som de øvrige knapper, hvilket gør det svært at ramme rigtigt i blinde. Man har valgt at gøre play/pause/spol knapperne selvlysende i stedet for navigationsområdet og til Blu-Ray-afspilning er det sikkert en fin feature, men til brug med TV-funktionen er det ret ligegyldigt. Knapperne pressede derudover ikke helt jævnt på switchen under gummiet, så flere gange måtte man trykke gentagne gange på samme knap hvor man ændrede vinkel eller position af sin finger for at få respons. Ift. LG's fjernbetjening, så opleves denne fra Samsung betydeligt dårligere i brug - og LG's fik i øvrigt ikke ekstraordinær ros.

Samsung E8300 test

Fjernbetjeningen til E8300 er rodet og halvdårlig at benytte.



Med undtagelse af udseendet, så efterlader Samsungs optager en lidt dårligt førstehåndsindtryk, men lad os se om indmaden kan råde bod på dette. Det er trods alt det indre der tæller.


Strømforbrug

Sammenlign strømforbruget på tværs af fladskærme vha. vores nye interaktive applet her: Sammenlign strømforbrug på fladskærme


Du kan se vores strømmålinger på Samsung E8300N nedenfor.



Standby0.9 W
TV-visning 22 W
Optagelse 23 W
BD afspilning 25 W


Under brug ligger effektforbruget på godt 20 W, hvilket er identisk med dét vi så på LG HR925. Standbyforbruget er en anelse højere, men ikke noget der bør vække opsigt hos andre end EU. Opstartstiden for maskinen ligger også omkring de 20 sekunder, hvilket igen antyder at maskinen går i et dybere dvale end Samsungs egen Yousee boks.

Forud for testen

Testen er udført med et Yousee kabel-TV signal med mellempakken, hvilket betyder, at der ikke er er adgang til kanaler, som kræver et dekoderkort hvorfor CI-porten ikke er testet.

HDD-optageren i daglig brug


Ved ibrugtagning guides man igennem en opsætning, hvor man bla. vælger hvilken type tuner der skal benyttes, og her opstår den første forvirring, da man kun kan vælge "TDC" eller "Andre". Naivt antog vi, at Yousee kunne gå ind under "TDC", hvilket medførte at der kun blev fundet 9 kanaler. Vi måtte derfor en tur tilbage igennem guiden og indtaste netværksnummer og frekvenser manuelt for at få foretaget en fuld søgning, der både fangede TV- og radiokanaler. Selve søgningen var dog markant hurtigere overstået end dét vi så på LG HR925. Efter søgningen skal man lige huske at tillade redigering af kanalnumre for at aktivere kanalsortering.

Samsung E8300 test

For at få lov at sortere kanalerne manuelt skal "Rediger kanalnummer" aktiveres.



En af vore største ankepunkter ved LG HR925 var manglen på kanalsortering, hvilket gjorde at EPG'en var en lidt rodet affære. På E8300N har man mulighed for både at fjerne kanaler, oprette op til flere favoritlister og derudover sortere i kanalerne på forskellig vis.

Samsung E8300 test
Her er der oprettet en favoritliste til kanalsortering.



Der er bare et lille "men": Det virker ikke i EPG'en! Herunder er der oprettet en favoritliste hvor DR HD er flyttet op mellem DR2 og DR K, hvilket man så aktiverer ved at vælge hvilken sortering der skal benyttes når man først befinder sig i EPG'en. Vi prøvede forgæves at få EPG'en sorteret efter vore anvisninger, men lige lidt hjalp det. I visse tilfælde blev kanalernes placering enddog smidt rundt på tilfældigvis (som eksempelvis for vores "Favorit 1"-liste herover - det vil kunne bemærkes på øvrige billeder senere i artiklen).

Samsung E8300 test
I favoritlisten kan der flyttes rundt på kanaler som man lyster...



Samsung E8300 test
... men det hjælper bare ikke noget, for når man først åbner EPG'en og har valgt sin favoritliste under "Kanaltilst." så sker der intet. Listen sorteres stadig ikke!



Kalder man derimod Kanallisten frem (som er et lille vindue med en hurtig oversigt over kanaler), så kan der dog godt sorteres korrekt, så selve sorteringen virker altså på et eller andet plan. Det må (og bør)kunne fikses med en opdatering. Vi har erfaret, at den eneste måde at sortere sine kanaler på, er ved at ændre deres placering under selve kanalsøgningen, så det fysiske kanalnummer ændres. Til denne manøvre skal man huske at aktivere "Rediger kanalnummer" i opsætningsmenuen, som det er vist på første billede.

Samsung E8300 test
Kanallisten viser dog dog rækkefølgen korrekt.



Nok om kanalsortering (eller mangel på samme) og videre til den øvrige betjening. Åbnes EPG'en så vil man opdage, at E8300 lider af samme problem som Samsungs TV, nemlig at mini-previewet af den aktuelle kanal ikke virker. Det vil sige, at man mister både billede og lyd når EPG'en åbnes. Vi hører rygter i vores forum om, at dette kan fikses ved at slette alle de kanaler man ikke har i sin programpakke, men herved holder EPG'en op med at opdatere. Grunden hertil skulle tilsyneladende ligge i, at EPG'en kører på sin egen TV-kanal og den blokkerer for previewet af kanalen i EPG'en når man benytter Yousee, men med to tunere indbygget så lyder det som en dårlig undskyldning. Vi oplevede et par gange, at der kørte et lydspor i baggrunden (som ikke kom fra den kanal der var aktiv), så ét eller andet kan der altså hentes samtidigt med EPG'en. LG viste jo også med deres HR925 at man sagtens kan vise billede og opdatere EPG samtidigt, så det er ikke et Yousee-problem.

Samsung E8300 test
Den røde prik til venstre indikerer, at der er skemalagt en optagelse. Samme røde prik vises ved det pågældende program.



For at planlægge en optagelse kan man enten gå via EPG'en og vælge det program man ønsker at skemalægge, eller også kan man oprette en optagelse manuelt via en tidsplan. Vælges EPG-metoden trykkes der blot på "Rec"-knappen ud for det program man ønsker at optage, og en rød prik indikerer herefter at programmet er lagt i køen. Der er ikke mulighed for at skemalægge serieoptagelser. I den manuelle metode kan man via tidsplanen for sine optagelser oprette en slags serieoptagelse, som dog blot er en simpel gentagelse af en optagelse på samme tidspunkt forskellige dage i ugen.

Samsung E8300 test
Serieoptagelser skal udføres manuelt uden mulighed for at tage højde for forsinkelser.



I samme menu kan man tilrette en tidligere planlagt optagelse, så start- eller sluttidspunktet ændres. Dette kan ikke gøres som en global indstilling, hvilket også var et problem på HR925. Når starttidspunktet tilrettes, så risikerer man dog også, at den planlagte optagelse får tildelt navnet fra den udsendelse der ender umiddelbart før, hvilket kan gøre oversigten over optagelser ret kaotisk. Et 1½ times afsnit af "Stjernemiddag" var ikke umiddelbart hvad jeg havde i tankerne da jeg rettede starttidspunktet for "The Rock" til 5 minutter tidligere.

Samsung E8300 test
Kanalinformationen viser både information om filmen og formatet på udsendelsen.



For at få adgang til gemte optagelser skal man en tur ind igennem hovedmenuen og ind i Samsungs AllShare Play, hvor man har samlet alt der vedrører medieafspilning. I denne menu finder man således både optagelser, tilsluttede USB-drev og DLNA-servere.

"Nyligt afspillede" listen er en fin måde at få adgang til optagelser man måske ikke lige nåede at se færdige og E8300 har ingen problemer med at huske hvortil du er kommet for alle dine optagelser. Det er endvidere muligt at starte en optagelse før den er afsluttet, så hvis du kommer hjem midt i fodboldkampen, så kan du starte afspilningen uden at vente på, at optagelsen slutter - det kunne vi heller ikke på HR925.

Samsung E8300 test
I AllShare menuen finder vi alt der vedrører mediafspilning.



Af øvrige optage funktioner, så har optageren ud over pause-funktionen naturligvis også "chase play" hvilket betyder, at du kan spole tilbage i en udsendelse til det tidspunkt hvor du zappede over på den. Og apropro "zappe", så er skiftet mellem to HD-kanaler nede på 4 sekunder kontra LG's 5. Ikke nogen revolution, men stadig en fin hastighed for skift mellem digitale kanaler.

En fiks lille detalje man kan kalde frem under afspilning af både optagelser og film fra USB-harddisken er "scenevalg" hvor det er muligt at hoppe til 5 steder i sin film. Desværre så er man begrænset til 5 positioner, som er fordelt ligeligt ud over optagelsens varighed, men hvis man udvidede funktionen lidt, så kunne det være handy til at navigere i tidslinjen.

Samsung E8300 test

Scenesøgningen giver dig fem (ja, 5) tidspunkter du kan springe til i din optagelse via et billede fra udsendelsen.



Som med LG HR925, så er der ting du ikke får ift. Yousees egen optager, og det er stadig Yousees specielle features "Start forfra", "Cinema" og "TV Arkiv". Om Yousees CMore kommer til Smart-platformen vil tiden vise.

Smart-TV


Smart-TV platformen i E8300N ligner sig selv fra Samsungs TV-lineup og der er heller ikke noget nyt under solen. Der er stadig en række middelmådige Film-apps, lidt småspil, noget socialt netværk og en elendig internetbrowser, som man skal være noget af en Smart-TV fan for at finde brugbar i længden. Det er ikke en særskilt kritik af Samsung, men en generel kritik af "Smart"-begrebet, som på nuværende tidspunkt på ingen måde er smart.

Samsung E8300 test
Samsungs Apps ligner sig selv, som vi kender dem fra deres TV-modeller.



Loadtiderne er stadig for lange og navigationen i Apps'ne for langsom til at man for alvor kan bruge dem til noget fornuftigt. Vi har ved flere andre lejligheder set på Samsungs Smart-TV platform og den nysgerrige læser kan se vores gennemgang af platformen i vores test af Samsung ES8005 model.

Blu-Ray- og medieafspilning


Afspilning af Blu-Ray gik som forventet og lange loadtider hører fortiden til. Drevet er dog, som nævnt, lettere støjende under drift, men det hører kun når læsehovedet skal flyttes ved eks. kapitelskift. Under testen har det ikke været muligt at teste 3D-funktionaliteten pga. manglede 3D-TV i vores test-setup.

Som dedikeret medieafspiller har Samsung traditionelt set den stærkeste platform med understøttelse af flere formater end konkurrenterne, men her kan man stadig kun måle sig mod andre TV-producenter og ikke med producenter af rene medieafspillere såsom Western Digital, HDI eller Syabas. Der er ingen muligheder for forbindelse til netværkshares via eks. SMB eller NFS protokollerne, så man må forlade sig på DLNA standarden, der ikke virker helt gearet til håndtering af 1:1 rips af Blu-Rays uanset formatet. Det lykkedes os således heller ikke på E8300N at få hverken BD MKV, BDMV eller BD-ISO til at køre flydende over DLNA, men film i DVD-kvalitet var dog ikke noget problem.

Samsung E8300 test
I AllShare menuen finder vi stadig alt der vedrører mediafspilning, dvs. også film fra DLNA servere og USB-harddiske.



Via USB kunne vi afvikle BD MKV filer, men håndtering af lydspor og indlejrede undertekster virkede ikke. DVD ISO-formaterne kunne afspilleren ikke håndtere via USB. Ser man derfor atter på E8300 vs. dedikerede medieafspillere, som eks. Dune HD-TV301 vi så på tidligere, så kommer E8300 til kort.

Konklusion


E8x00 serien er Samsungs tredie generation af harddiskoptagere til DVB-C markedet og hvor de tidligere generationer var ret udskældt for sin ustabile og fejlfyldte software, så lader de til at have luset ud i fejlene med denne nye serie.

Ligesom LG HR925 promoveres Samsung E8300N som en alt-i-en løsning, hvor man samler både digital TV-optager, 3D Blu-Ray afspiller og mediestreamer i én, så man kun behøver ét apparat under TV'et. I kassen får man ydermere de samme Smart TV features, som man ser på Samsungs TV, hvilket giver adgang til Samsungs verden af Apps direkte via fjernbetjeningen. Optageren giver langt hen ad vejen samme muligheder for at optage, pause og spole i udsendelser, som man i årevis har kendt det fra Yousee-boksen.

Som harddiskoptager, så har E8300N på papiret et par af de ting som der manglede ved LG HR925, såsom kanalsortering og muligheden for afspilning af optagelser før de er færdige. Desværre så så vi, at førstnævnte feature ikke er helt velimplementeret, så EPG'en ikke nyder godt af den manuelle sortering af en favoritliste, men at man i stedet skal foretage en komplet omnummerering af sine kanaler under kanalsøgningen. Manglen for at kunne prædefinere tilføjelse af tid før og efter en planlagt optagelse vil muligvis være en showstopper for nogen, hvilket dog ikke er enestående for Samsungs vedkommende. Det er derimod ved at være enestående for Samsung, at de ikke kan vise et mini-preview af kanalen i EPG'en på trods af, at der nu er to tunere til rådighed.

Interfacet på optageren er simpelt, og selvom der måske mangler en direkte genvej til gemte optagelser, så er der dog ikke så meget man kan fare vild i til dagligt. Det samme kan desværre ikke siges om fjernbetjeningen, som godt kunne trænge til en overhaling for overskueligheden og brugervenlighedens skyld.

Som på øvrige rene DLNA baserede medieafspillere, så er der visse begrænsninger i håndteringen af eks. filmmateriale og Samsung E8300N går ikke fri for disse. Uden mulighed for at lade snakke med netværks-shares via eks. NFS eller SMB protokoller, så er man efterladt med en lidt flad fornemmelse ift. eks. afspillere fra Syabas, Western Digital eller HDI. Ligesom alle de øvrige DLNA enheder vi har testet gennem tiden, så er der ikke noget der endnu kan hamle op med disse dedikerede medieafspillere og deres videoprocessor, til håndtering af højkvalitets film lagret på eks. en netværksharddisk. E8300N er dermed ikke en substitut for din WDTV Live eller din Popcorn Hour.

Den samlede oplevelse af E8300N har været lidt blandet. Den støjende blæser/harddisk og den dårlige fjernbetjening var et uventet irritationsmoment i det daglige, men potentialet som optager var derimod bedre end forventet - hvis man altså lige får fikset det med favoritlisterne og mini-previewet i EPG'en. Står man og har brug for både en Blu-Ray afspiller med 3D og en DVB-T2/C optager kunne Samsung E8300N sagtens være en kandidat, men den mangler lige de sidste finpudsninger for at blive favoritvalget.

Pris og forhandler:




Dobbelt tuner
Optagefunktioner
Hurtig BD-afspilning
Strømforrbug


Kun manuel sortering af kanaler
EPG sorteres ikke efter favoritlister
Ingen global justering af ekstra start/slut tid
Smart TV-delen
Medieafspiller-delen
Dårlig remote
Ingen preview i EPG




Samsung E8300N debat


Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: Samsung E8300N

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere overbliksartikler

Oversigt: LG 2024 TV-skærme

03 Apr 2024 |

Oversigt: Samsung 2024 TV-skærme

28 Mar 2024 |

Oversigt: Panasonic 2023 TV

24 Jul 2023 |