Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reason<div class="billede"><img src="billeder/mini-pioneer8.jpg"></div>Plasmamarkedets status - FlatpanelsDK Plasmamarkedets status">

Plasmamarkedets status

01 Aug 2007 | Rasmus Larsen |

LCD producenterne tager stadig markedsandele fra plasma producenterne, specielt når det gælder skærme i 42 tommer eller derunder. Grundene er mange, men det skyldes ikke mindst udbudet blandt de mange LCD spillere, og det ry plasma har fået de seneste år.

Det er imidlertid ikke fordi plasmaproducenterne er teknologisk bagud, for producenter som Panasonic, Pioneer og Hitachi høster ofte stor ros for deres skærme. Det er heller ikke fordi priserne er for høje, for Panasonic demonstrerer på fornem vis hvordan man producerer en billig serie af plasma skærme, som slår de fleste andre Tv i prisklassen rent billedmæssigt.
Pioneer viser også tydeligt - ikke mindst med deres nye serie - hvordan et Tv skal skæres, så popularitetsfaldet må skyldes nogle andre faktorer.

Tiltagene der skal få plasma tilbage på rette køl, skal angiveligt findes i produktionen. Man snakker nemlig ikke så meget om bedre slutprodukter, men i stedet bruges nøgleord som ”lavere produktionsomkostninger” og ”større effektivitet”. Sådan udtrykkes de i hvert fald blandt producenterne selv.

Tiltagene synes måske logiske, men flere producenter har efterhånden afskrevet enten deres produktion af plasma paneler eller deres produktion af plasma skærme. Konkurrencen er simpelthen for hård og priskrigen er mere intens end nogensinde..
I stedet for ekspansionsplaner, kaldes planerne for plasma producenternes fremtid, ind i mellem for ”overlevelsesplaner”, om end dette måske synes hårdt.

Faktum er dog, at selv om plasma producenterne igen og igen viser, at de kan producere gode og - ind i mellem markedets ypperste skærme - er det en svær tid for plasma teknologien.

Hvis man i mere konkrete eksempler skal gå ind dog kigge på produktionen af plasma panelerne, så sker der i øjeblikket mange ting. Vi ser blandt andet tiltag i form af ekspansioner, nedlukning af fabrikker, men også et nærmest febrilsk forsøg på at effektivere fabrikkerne.

LG

LG er et af eksemplerne på dette, og der har også været mange skriverier om dem i den seneste tid. Rygter ville vide, at LG lukkede fabrikker, at man havde et underskud der ikke kunne reddes, ja sågar, at LG ville lukke og slukke for deres plasma division. Mens der har været hold i nogle af disse, ser det dog heller ikke helt så grelt ud, som skriverierne kunne antyde.

LG er sammen med de andre producenter der satser på plasma, i gang med en modernisering af deres fabrikker. Det indledende tiltag var at lukke for en fabrik kaldet A1, som er LGs ældste og mindst produktive fabrik (heraf også den mindst betydningsbærende).
Dette kan alene spare LGs plasma division for 22-23 millioner dollars om året, samtidig med, at man stadig kan levere paneler i den mængde, som efterspørgslen hungrer efter. På nuværende tidspunkt er dette tal 480.000 paneler om måneden.

Highslide JS


Lukningen af fabrikken giver dog større råderum på andre områder, og dette illustreres også ved udvidelsen af en anden, mere moderne fabrik, som skal sikre, at LGs fremtidige produktion er up-to-date.

Et andet tiltag fra LG; som synes meget interessant, er introduktionen af 32 tommer plasma paneler. Der spekuleres stadig i detaljerne for disse paneler, og enkelte kilder peger på, at der i starten vil være tale om lavt-opløselige paneler, men LG har endnu ikke bekræftet dette.

LG prøver også kræfter med indbyggede harddiske, som man tror, kan være med til drive de større plasma skærme frem. Harddiskene skal blandt andet åbne for digitale optagemuligheder eller give lejlighed til at benytte skærmen som et af de populære mediecentre.

Panasonic

Hvis man skal kigge på nogle af de andre store spillere på plasma markedet, så står Panasonic i spotlyset de fleste steder. Panasonic er en af de få plasma producenter, som rent faktisk formår at præstere rigtig godt med deres plasma skærme, både produktmæssigt, men også økonomisk. Filosofien hedder en forholdsvis simpel produktstruktur, sammenkoblet med billedmæssigt overlegne skærme. Prisen er holdt nede ved at udelade en masse uafprøvede og fancy tilføjelser og teknologier, og det synes at falde i den kvalitetsbevidste forbrugers smag.

Panasonic ligger dog heller ikke på den lade side, og man satser stadig meget målrettet på plasma markedet. Det illustreres også ved, at Panasonic fortsat udvider fabrikkernes kapacitet og fortsat forsøger at sænke produktionsomkostningerne. Sidstnævnte er faktisk stadig en af de ting som Panasonic fokuserer kraftigt på – og det er på trods af, at Panasonic plasma skærme allerede betragtes som prisbillige.

Highslide JS


Ekspansionerne indebærer blandt andet en ny fabrik, som skal stå klar i maj 2009. Hertil kan man tilføje den fabrik, som for kort tid siden er blevet færdigbygget. Hvis du husker på LGs månedlige kapacitet på knap en halv million paneler, så bliver du nok overrasket over Panasonics markante forspring. Matsushita som det egentlig hedder – og som er folkene bag Panasonic brandet – producerer nemlig knap 1 millioner paneler hver måned, hvor en stor portion går direkte til Panasonics Tv apparater.
Visionen er, at den nye fabrik som står klar i maj 2009 skal tillade en produktion på knap 2 millioner plasma paneler om måneden.

Panasonic er også blandt de få producenter der endnu ikke har givet slip på 37 tommer segmentet, og ikke har overgivet sig til LCD producenterne endnu. De kæmper, og de opnår faktisk succes med deres 37 tommer version af både deres gamle og nu deres nye plasma serie.

Også fremtiden tegner lyst for Panasonic, der har en Full HD (1920x1080) serie på trapperne, hvilket nok skal få opmærksomhed blandt forbrugerne.

Pioneer

Pioneer er producenten som laver nogle af de allerbedste skærme på markedet, og med introduktionen af deres nyeste serie, konsoliderer de for alvor positionen.
Pioneer er dog også blandt de få producenter, som stræber efter perfektion med hver eneste nye plasmaserie. Af samme grund pumper Pioneer ikke nye modeller ud på markedet hvert 4-5 måned, men lancerer en ny produktlinje, når fremskridtet kan ses (hvilket vil sige omkring en gang årligt).

Filosofi indebærer samtidig, at man ikke går på kompromis for at kunne levere den mest konkurrencedygtige pris, hvilket igen illustreres med den nye serie af deres plasma Tv. Man sigter simpelthen efter bedst mulige billedkvalitet; koste hvad det vil (naturligvis indenfor rimelighedens grænser).

Highslide JS


Faktum er dog, at Pioneer heller ikke klarer sig så godt økonomisk. Se bare på regnskabet for fiscal 2006; der er tydelige røde tal på bundlinjen.

Lanceringen af deres nye plasmaskærme kan måske være med til at bringe Pioneer på rette vej, men det er endnu for tidligt at sige noget som helst.
Det er dog klart, at Pioneer har fravalgt en meget aggressiv prisstrategi. Dedikationen mod perfektion er naturligvis beundringsværdig, men den seneste udvikling peger også på, at priskrigen simpelthen er blevet meget hård. Man stræber konstant efter at levere billigere og bedre skærme, men et sted i ledet kan det altså gå galt, og man kan frygte, at kæden knækker på et tidspunkt, således, at vi får billigere og billigere skærme, men at kvaliteten dog falder under den standard, som den er nu.
På den måde er det dog samtidig beundringsværdigt, at Pioneer stadig holder fast i sine idealer i stedet for at lade sig bukke under for priskrigen. Om dette kan bringe dem tilbage i en økonomisk optur for Tv divisionen er nok for tidligt at spå om, da de nye serier endnu er meget nye, men lad os håbe.

Pioneers strategi afhænger på den anden side også i høj grad af, at man kan opbygge det rigtige image. Mens deres strategi står soleklart for mange erfarne forbrugere, kræver det stadig, at Pioneer anerkendes, som det de er.
Akilleshælen kan blive, at Pioneer ikke har samme midler, som de virkelig tunge elektronikdrenge, så det er uhyre vigtigt, at produkternes kvalitet langt hen ad vejen kan promovere sig selv, i stedet for en storstilet og global tv spot reklame.

Samsung

Samsung er, ligesom LG, en af de tunge producenter, som satser på både LCD-TV og plasma Tv. De sidste mange generationer har der dog ikke været tvivl om, at Samsung har givet deres LCD-TV flest ressourcer og de har også siden hen opnået størst succes.

Nu har Samsung godt nok heller aldrig været helt i front, hvad plasma angår, men mange er alligevel begejstrede for deres plasmaskærme.

Highslide JS


Igen er faktum dog, at man døjer med den økonomiske del af plasma salget. Samsung er i den position, at de også selv har en decideret produktion af plasma paneler, ligesom de har med LCD paneler, men alligevel er konkurrencen hård.

Samsung har endnu ikke givet grund til at tro, at man er på vej ud af plasma segmentet, men det står på den anden side helt klart, at LCD-TV er vejen frem for den giganten der har præsteret en eksplosiv vækst over de seneste år.

Slutord

Tilbage står der naturligvis også en lang række af producenter, men hvis du har fulgt med den seneste tid, vil du også have bemærket, at flere har forladt plasma markedet.

Philips har senest meldt ud, at de vil udfase produktionen af plasma Tv. For lidt længere tid siden, tog Sony samme skridt.
For produktionen af råpanelerne har flere fabrikanter også meldt sig ud. Fujitsu Hitachi joint venture enheden, har blandt andet afviklet produktionen, og senest har CPT (Chunghwa picture tubes) og Formosa taget samme sti.

Det efterlader os med 5 store plasmaproducenter, som skal bære markedet. Det er langt færre end man ser for LCD markedet. Det forventes stadig, at der vil være vækst på plasma markedet, men det er også i takt med, at det overordnede marked for Tv stiger. LCD industrien er – set i lyset – i en markant større fremgang.

Plasma industrien lider desuden i høj grad under, at der ikke produceres små og mellemstore skærme. Der er naturligvis visse teknologiske grunde til at dette ikke sker, men med segmenter som digitale fotorammer, mobiltelefoner og små videoafspillere er i kraftig fremgang, har LCD panelproducenterne også en kæmpe fordel rent produktionsmæssigt.

Analyseinstitutterne er også enige. Plasma markedet vokser fortsat i takt med den generelle stigning i salget af Tv, men set fra et forretningsmæssigt synspunkt, kæmper producenterne. Et af de største analysefirmaer, iSuppli, udlægger groft plasma markedets økonomiske situation som; ”et voksende element, der oplever intens konkurrence, og på nuværende tidspunkt kun opretholdes på styrken af Matsushita (Panasonic)”

Hvilke andre faktorer der spiller ind, er svært at sige. Fordomme er der stadig mange af, og jeg oplever dem også selv. En utrolig stor del af forbrugere fravælger simpelthen plasma fra starten af, baseret på faktorer, der kun i meget lille grad gør sig gældende i dag.
Den altoverskyggende grund ifølge analyseinstitutterne, er dog ikke forbrugernes fordomme, for her ender vi tilbage i hele snakken om de forretningsmæssige aspekter.

Hvor det bevæger sig hen herfra, er også svært at sige. Der vil ikke ske noget drastisk over de kommende år, men på længere sigt skal der gøres noget. Vi kan kun håbe, at plasmaproducenter som f.eks. Pioneer og Panasonic bliver på markedet, til trods for de svære tider. For selv om de to førnævnte producerer nogle af de bedste skærme på markedet, er og bliver produktionen af Tv naturligvis ren forretning.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere overbliksartikler

Oversigt: Philips 2024 TV-skærme

07 May 2024 |

Oversigt: LG 2024 TV-skærme

03 Apr 2024 |

Oversigt: Samsung 2024 TV-skærme

28 Mar 2024 |