Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Belinea 101927 - FlatpanelsDK

Test: Belinea 101927

|


Indledning:

Belinea er ved at komme stærkere ind på det danske marked med flere spændende produkter og denne gang skal det handle om deres nye gamerskærm, der specificeres til 3,9 ms. Efter at have testet en del gamerskærm hos Flatpanels.dk, er der efterhånden en ret klar fornemmelse for tendensen, og det bliver spændende at se, om Belinea kan leve op til, eller overgå, de mest anerkendte mærker.



Som du nok har bemærket, er det ret atypisk at angive responstiden med decimaler, men ikke desto mindre har Belinea valgt at gøre det og det er således ikke en slåfejl. Sjovt er det nu engang, og det vækker da hvert fald opmærksomhed, når folk bemærker den lille banalitet. Men lad os spændte skynde os videre til testen og se, hvad skærmen kan byde på.



Skærmen er venligst udlånt af : Data Team A/S og GP-Direct.dk




























































































































































































Panelstørrelse:19"
Opløsning:1280x1024
Responstid:3.9 ms (g2g)
Overdrive:
Kontrastforhold:550:1
Lysstyrke:270 cd/m²
Farveunderstøttelse:Op til 16.2 Millioner farver
Signal processering: 6 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):140°/135° (kontrastfald 10:1)
Dotpitch:0.294 mm
Panelnummer (Type):TN
  
Strømforbrug:45 W
Vægmontering:
Størrelse (HxBxD): 41.1cm x 44.4cm x 22.0cm (med fod)
Vægt4.9 kg
  
Justeringsmuligheder

 

· Tilt
· Swivel
· Højde
· Pivot
  
Indbyggede højttalere: (2x2 Watt)
  
Indgange 
· VGA
· DVI
· Audio (type)
· SCART
· S-VHS
· HDMI
· Andet  
  
Medfølgende kabler  
· Strøm
· VGA
· DVI
· Audio (phono)
· USB upstream
· S-VHS
· HDMI
  
Medfølgende software:

Driver CD

Pixelgaranti:ISO 13406-2 Klasse 2
Diverse:Manual, Quick Start Guide


Pris og forhandler:

http://www.gp-direct.dk/home.php



De første indtryk:



Skærmen er udført i et helt sort layout med runde og pæne former. Materialet er plastik af fin kvalitet og man fornemmer hurtigt, at 101927 ikke bare er et billigt discountprodukt.





Foden står godt til resten af det minimalistiske design og er med til at skabe en stabil skærm. Vægten af skærmen er fin og man føler aldrig, at produktet er skrøbeligt.
Der er ikke de store ergonomiske muligheder, idet skærmen kun tilbyder tiltjustering. Set i perspektiv skiller 101927 sig dog ikke ud fra de tidligere testede gamerskærme, hvor man fandt samme justeringsmuligheder for rammen.





Knapperne sidder under billedet på den nederste del af rammen og står fint til resten af layoutet.





Bagsiden af skærmen er enkel, men alligevel praktisk. Øverst finder man en lille fordybning i bagsiden, som er et håndtag, hvis man ønsker at flytte skærmen. Foden kan let og bekvemt skrues af, hvis man ønsker at montere en anden fod eller et beslag. Stikkene sættes i, i bunden. Man kunne dog godt have ønsket sig en kabelholder for at skjule stikkene - specielt nu hvor Pivot ikke tilbydes.





OSD menuen er ikke den mest overskuelige jeg har set og man skal lige vænne sig til navigeringen. Indstillingsmulighederne er ret typiske. Herunder finder man justeringsmuligheder som farvetemperatur, kontrast, lysstyrke og RGB (red, green, blue) justering.



De integrerede højttalere spiller, som integrerede højttalere ofte gør. Der mangler bund i lyden, hvilket giver bassen en lidt kunstig form. Den maksimale lydstyrke er moderat, men tilstrækkelig i de fleste omgivelser. Lyden forvrænges ikke når man skruer op, men musikgengivelsen, synes jeg stadig man skal overlade til et par bedre separate højttalere.

Man kan skrue ned og op for lyden direkte på knapperne på fronten af rammen.



Forud for testen:



Bemærk at skærmen gennem testen, testes der med DVI tilslutning, dog vil kvalitetsforskellen på denne og den analoge omtales senere. Grafikkortet er et Radeon 9800 Pro.



Skærmen vil blive testet og vurderet ud fra hjælpeværktøjet her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer. Herefter testes den i praksis i alt lige fra tekstbehandling til hurtige spil.



Farver, kontrastforhold og lysfordeling:



Som udgangspunkt har skærmen samme karakteristika, som enhver anden gamerskærm.. Lysstyrken er høj og farverne er lidt for intense. En høj lysstyrke er naturligvis at foretrække i spil, og hvis man ikke bruger skærmen til andet, vil man ikke have brug for en lavere lysstyrke. Til skrivebordsbrug virker lyset dog lige kraftigt nok, og det ville have været rart, hvis der var integreret nogle profiler, som kunne kalibreres hver for sig - det er desværre ikke tilfældet.



Jeg har målt skærmens gengivelsesparametre herunder:





For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:



Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).



  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.

  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.

  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.

  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.

  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.



    Farvetemperaturen er dog ret præcis fra standard af og det samme gælder gamma'en. Forløbet af gamma'en er lidt forskellig fra de hvide nuancer til de sorte, men vi snakker marginaler. Jeg vil gerne have gamma'en balanceret til 2,2 efter indstilling.



    Farvegengivelsen ligner meget den jeg oplevede på BenQ FP71GX. Afvigelserne er dog lidt større, hvis man tager det i forhold til eksempelvis Samsung 730BF. Det er primært blå, rød og gråtonerne som vi ønsker forbedret. Gråtonernes afvigelser kan skyldes gamma'en på 2,1, og at de derfor ikke gengives helt præcist, men det kan også bare skyldes et ulige forhold mellem de tre grundfarver, hvilket enkelte af afvigelserne kan pege i retning af.



    Sort gengives dog flot af en standardindstilling at være og jeg måler den til 0,5 cd/m2. Det er ikke en virkelig dyb sort, men blandt de bedre gengivelsen jeg har set, som udgangspunkt på et TN panel. Der er ikke virkelig kritiske punkter og overordnet set tilbyder Belinea 101927 gode egenskaber for en gamerskærm. Efter kalibrering vil jeg gerne prøve at reducere lysstyrken en smule og balancere finjustere forholdet mellem de tre grundfarver.



    Jeg har kalibreret og målt skærmens gengivelse herunder:





    Jeg oplever nu en lidt mere behagelig lysstyrke, som også kan bruges i de fleste spil. Gamma'en er nu helt balanceret, selvom det ikke var et kritisk punkt før. Farvegengivelsen er forbedret en del, men der er stadig lidt afvigelser. Da der på gamerskærme sjældent lægges vægt på en fuldstændig præcis farvegengivelse, mener jeg Belinea 101927 giver et fint resultat, der ligger omkring samme niveau, som konkurrenternes gamerskærme.



    Jeg hentede primært forbedringerne ved at skrue lidt ned for lys og kontrast. Jeg skruede også en smule ned for alle de tre grundfarver for at reducere intensiteten af det overordnede billede. Jeg sænkede primært blå. Indstillingen krævede lidt tid, men ikke mere end så mange andre skærme i denne prisklasse gør.

    Efter kalibrering målte jeg gengivelsen af det mørkeste punkt på skærmen til 0,4 cd/m2. Det giver reelt set et kontrastforhold på 191/0,4 = 478:1 (+/- 60). Her ligger Belinea 101927 således i den gode ende for TN paneler.

    Jeg kunne faktisk også forbedre sortgengivelsen ved at sænke lysstyrken 5-10 punkter yderligere. Det kan med fordel gøres i f.eks. tekst eller billedapplikationer. Her nåede jeg nemlig en sortgengivelse på 0,3 cd/m2 ved en lysstyrke på lige omkring 150 cd/m2. Hvis man vælger at bruge sidstnævnte mulighed, er skærmens specifikation for kontrastforholdet faktisk næsten reelt. Her er kontrastforholdet nemlig 500:1 Det er et flot resultat samlet set og faktisk ikke noget jeg har oplevet i almindelighed på andre gamerskærme elle TN baserede skærme for den sags skyld.



    I praksis ses der lidt stregdannelser i gradienter, og TN baserede skærme egner sig, som grundregel ikke til grafisk brug. Det gælder også for Belinea 101927. Anvendelsen for slutbrugeren bør derfor primært være spil og multimediabrug i almindelighed, såvel som tekstbehandling eller skrivebordsbrug.



    Panelets lyshomogenitet er utrolig god og næsten uden sidestykke blandt gamerskærmene. På alle de andre gamerskærme oplevede jeg mere eller mindre, at lys slap igennem i kanterne, men 101927 klarer det virkelig flot. Der er meget lidt i toppen, men det er langt mindre tydeligt end på tidligere testede skærme. Jeg var overrasket over lyshomogeniteten på VX922 og på daværende tidspunkt var det også den bedste jeg havde set. Belinea 101927 leverer dog et resultat, som lige er lidt bedre, og lysets homogenitet er jo et ret væsentlig punkt for LCD skærme.





    Panelet har ingen pixelfejl.



    Alt i alt er jeg meget positiv overfor farvegengivelsen og specielt kontrasten. Skærmen leverer hvad få skærme formår og niveauet hvorpå sort kan gengives, bidrager utrolig meget til den endelige billedgengivelse. Der er lidt store afvigelser fra start af, men de kan relativt let reduceres og så sidder man altså med et rigtig behageligt og godt billede. Det eneste jeg som sådan savner, er nogle farveprofiler, som man f.eks. finder på Samsungs gamerskærme.



    Responstid og spil:



    Responstiden er god og homogen. Jeg oplevede på ViewSonic VX924 og Samsung 730BF, at slørets udformning ændrede sig ved visse farveindstillinger, som f.eks. farvetemperaturen 6500K. Det forekommer ikke på Belinea 101927 og responstiden udformer sig fint ved alle de indstillinger jeg kørte gennem testen.



    Hastighedsmæssigt er 101927 utrolig hurtigt og lækker at spille på. Den er ikke lige så hurtig, som ViewSonic VX922, men det havde vi heller ikke forventet. VX922 er jo en 2 ms skærm og 101927 er en 3,9 ms skærm.



    Spil afvikles godt og uden udbredt overdrive trailing, som vi tidligere har oplevet på flere Overdrive baserede paneler. Både Fifa 2006 og Need For Speed Most Wanted kører godt. Jeg bemærkede på intet tidspunkt noget kritisk slør i spil. Det kan naturligvis spottes, hvis man virkelig kigger efter det, og sådan forholder det sig fortsat på samtlige LCD skærme på markedet.



    Set i perspektiv kan 101927 sagtens hamle op med skærme, som ViewSonic VX924, Samsung 730BF/930BF, Acer AL1951Bs og BenQ FP71GX. Det er ikke den allerhurtigste skærm på markedet i øjeblikket, men den vil være mere end egnet til langt størstedelen af spillefolket. Selv hurtigere spil gengives med en god præcision og jeg vil helt sikkert klassificere den som en gamerskærm.



    Film og betragtningsvinkler:



    Video noise er ikke virkelig udbredt, mest fordi man ikke oplever decideret Overdrive trailing. Der er lidt video noise, som skyldes dithering metoden på TN panelet, men det er ret generelt for gruppen.



    Film gengives dog fint og responstiden er fin. Det er også en fordel at lysets fordeling på panelet er homogen, da man på den måde slipper for gennemskær i de sorte bjælker i top og bund.



    Jeg har taget nogle billeder af betragtningsvinklerne herunder:







    Der er stadig plads til forbedringer på TN panelteknologien i almindelighed, men Belinea 101927 klarer sig fint. Billedet får et svagt blåligt skær fra siderne, men kun på gråtoner. Det er ikke tydeligt med mindre man er opmærksom på det. Ellers ligger degraderingen af billedet fra vinkler primært i et mindre kontrasttab og derved tab af intensitet i flere farver.



    Konklusion:



    Alt i alt er Belinea 101927 et solidt og meget interessant produkt. Det bringer ikke deciderede nye ting til markedet, men det ligger stabilt og flot i et hurtigt ekspanderende segment, nemlig gamersegmentet. Skærmen kan sagtens anbefales til spilbrug, såvel som mere allround brug. Der er ikke tale om en grafikerskærm, men det har jo heller aldrig været hensigten med lanceringen af 101927.



    Ergonomien er typisk for gamerskærmene og der tilbydes kun tiltjustering. Skærmens opbygning er dog solid og god. Inputmulighederne er fine og til de prisbevidste følger der også integrerede højttalere med.



    Man kunne måske godt have ønsket sig nogle farveprofiler i OSD, men generelt set er mulighederne for indstilling af skærmen tilstrækkelige. Farvegengivelsen fra standard af, er ikke helt i toppen blandt gamerskærmene, men der er ingen kritiske punkter. Faktisk gengives sort også godt før indstilling og det er typisk her vi oplever de største afvigelser. Efter finjustering af billedet, kan der desuden opnås et fuldt konkurrencedygtigt billede for gamersegmentet - og endda et resultat over gennemsnittet.



    Af andre positive ting kan også nævnes gengivelsen af sort og ikke mindst lyset homogenitet, som næsten er eksemplarisk.



    Alt i alt en meget positiv oplevelse. Belinea viser klart, at de kan være med i den gode ende for produkter. Der leveres utvivlsomt et produkt af god kvalitet - både udvendigt og indvendigt.


    Prismæssigt kan skærmen let konkurrere med mange af de andre gamerskærme.



    ---



    Skærmen diskuteres i forummet i denne tråd, hvor du har mulighed for at stille spørgsmål, give kommentarer eller diskutere med andre forumbrugere: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?p=3485


  • Flere anmeldelser

    Test: Calman startersæt til kalibrering

    10 Apr 2025 |

    Test: Sonos Arc Ultra

    26 Nov 2024 |

    Test: Panasonic Z95A (MLA OLED)

    14 Nov 2024 |

    Test: Samsung HW-Q995D (Q990D)

    31 Oct 2024 |