Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Samsung HW-Q995D (Q990D) - FlatpanelsDK

Test: Samsung HW-Q995D (Q990D)

|


Samsung har lanceret en opgraderet udgave af sin bedste soundbar: HW-Q995D som nordisk udgave og Q990D i international udgave – ingen forskel. Foruden sine 11.1.4-kanalers Dolby Atmos og DTS:X lyd, med baghøjttalere og subwoofer inkluderet i pakken, har soundbaren nu også HDMI 2.1 indgange til brug med nyeste spilkonsoller.

Men hvordan lyder soundbar-systemet? Flatpanels har testet Q995D i og uden samspil med et Samsung S95D QD-OLED TV.


Priser og forhandlere:

Q990D (international)
Q995D (nordisk)

Samsung HW-Q995D (Q990D) – specifikationer

Soundbar + baghøjttalere + Subwoofer

11.1.4 kanaler

Dolby og DTS



HDMI ind/ud

Indgange 2x HDMI, 1x optisk
Udgange 1x HDMI
WiFi
Ja

I kassenStrømkabler, fjernbetjening, vægbeslag)
Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online

Første indtryk

Samsung Q995D består af en 1,2 meter soundbar, to baghøjttalere og en subwoofer. Selve soundbaren er sort i et ret firkantet design omkrandset af et metalgitter, mens resten er sort plastik. Soundbarens udseende er lidt råt, hvilket givetvis ikke passer ind i alle stuemiljøer. Den kunne nok med fordel have et lidt mere organisk design med f.eks. stof. Baghøjttalerne er nogle relativt små enheder i samme overordnede design; metalgitter og sort plastik. Sammen med subwooferen, der er en firkantet sort kasse, så vinder Samsungs løsning ingen designpriser og afviger lidt fra idéen om, at en soundbar er en diskret lydløsning til TV'et. Løsningen er afgjort mere kompakt end en AV-receiver og store gulvhøjttalere, men enhederne vil tiltrække sig opmærksom i enhver stue. På midten af soundbaren er der nogle få knapper til styring af lydstyrken og forbindelser. Stikkene tilsluttes nederst på bagsiden af soundbaren, hvor der er to HDMI-indgange og en HDMI eARC port. Det kommer vi tilbage til. Der er desuden en optisk SPDIF-port, men den kan hverken klare Dolby Atmos eller DTS:X, så den er der udelukkende af hensyn til bagudkompatibilitet. Eftersom alle fire enheder er aktive, skal de alle have et strømkabel sat i.

Samsung Q995D

Opsætning

Samsung kalder det et 11.1.4-kanals lydsystem, hvilket indebærer:
  • 11 horisontale kanaler: 1x venstre, 1x center, 1x højre plus 2x 'wide' venstre og 2x 'wide' højre samt 1x venstre og 1x højre i hver af de to baghøjttalere
  • 1 subwoofer
  • 4 loft-vendte enheder: 2x i soundbar og 1x i hver af de to baghøjttalere De 11 horisontale kanaler ser ifølge Samsung sådan her ud:

    11.1.4 Dolby Atmos

    11.1.4-kanals Dolby Atmos. Foto: Samsung

    Opsætningen er rimelig nem, men der er fire strømstik, der skal findes strømudtag til. Soundbaren fandt automatisk baghøjttalerne og subwooferen under vores opsætning. Det hele kunne gøres med Samsungs SmartThings app og vi behøvede slet ikke at have fat i fjernbetjeningen. Der medfølger i øvrigt en fjernbetjening til selve soundbaren, men den er ikke nødvendig ud over til opsætning af mere specfikke ting. Du kan sagtens bruge fjernbetjeningen fra TV'et eller afspillerboksen til at styre lydstyrken på soundbaren.
    Man kan efterfølgende indstille soundbaren og aktivere forskellige funktioner via samme SmartThings app, men her oplevede vi ustabilitet. Indstillinger kom og gik uden nogen sammenhæng. Med et nyere Samsung TV kan man også justere nogle af soundbarens funktioner direkte på TV-skærmen. Med appen kan man kalibrere soundbaren til rummet (SpaceFit Sound), hvilket vi anbefaler at gøre med det samme.

    Samsung Q995D test

    Der er også nogle få knapper på selve soundbaren. Foto: Flatpanels

    Soundbaren er hovedenheden, der kommunikerer trådløst med baghøjttalere og subwoofer. Det er derfor kun soundbaren, der skal tilsluttes TV'et. Det kan ske over HDMI, WiFi eller Bluetooth. Du bør undgå Bluetooth, da du ellers degraderer lydkvaliteten gevaldigt og introducerer forsinkelse. Punktum. Hvad angår HDMI, så kan vælge en af to tilgange:
    1. At tilslutte op til 2 eksterne afspillere til soundbarens to HDMI-indgange og så køre HDMI-videosignalet videre til TV'et. Dette kaldes HDMI-passthrough og her er det afgørende hvilke videoformater (f.eks. 4K 120Hz, VRR, Dolby Vision osv.) soundbaren kan 'pass through' (sende igennem).
    2. At tilslutte alle eksterne afspillere direkte til TV'et og så hive al lyden ud via TV'ets HDMI ARC/eARC port. Dette kaldes 'Audio Return Channel' – returkanal – og her er det afgørende hvilke lydformater (Dolby, DTS osv.) TV'et understøtter.
    Der er både HDMI eARC og HDMI 2.1 input på Samsung Q990D. Vælg den løsning, der passer til resten af dit udstyr. Undgå optisk tilslutning. Foto: Flatpanels
    Lad os med det samme opridse faldgruberne sammen med et 2024 Samsung S95D QD-OLED, som vi testede Q995D sammen med. Vælger man HDMI løsning 1, så er det generelt vigtigt, at soundbaren laver 'passthrough' af alle videoformater, så ikke noget klippes væk undervejs. Q990D er Samsungs første soundbar med HDMI 2.1 passthrough, så på papiret betyder det altså, at passthrough også bør virke med 4K 120Hz fra spilkonsoller som PS5 og Xbox Series X. Vores test viser, at det er tilfældet, så hak i den boks. HDR10 og HDR10+ sendes også igennem, og det samme gør et VRR-signal fra en spilkonsol. Vi måtte dog have Q990D soundbaren hen på et LG TV for at tjekke, om Dolby Vision-videosignaler også kan sendes igennem, idet Samsung som bekendt stadig nægter at supportere Dolby Vision på TV-skærme. Dolby Vision kom heldigvis problemfrit igennem soundbarens HDMI 2.1. Samsung kan altså godt finde ud af at understøtte Dolby Vision-video på sine soundbarer – bare ikke på TV-skærmene. HDMI 2.1 QMS kommer ikke igennem, hvilket er generelt for soundbarer i dag.
    Som billederne viser kommer både 4K 120Hz, VRR og Dolby Vision igennem via soundbarens HDMI 2.1. Foto: Flatpanels
    Vælger man i stedet HDMI ARC/eARC, så skal man være opmærksom på, at ARC er begrænset til 2.0 PCM – 5.1 og Atmos kommer kun igennem som bitstream. Har man en TV-skærm, der kun understøtter HDMI ARC (ikke eARC), så vil der udgangspunkt opstå problemer med Dolby Atmos udpakket på selve afspilleren, f.eks. Apple TV 4K, Xbox og en Blu-ray afspiller sat til PCM. Nogle TV-skærme kan ompakke et Dolby Atmos-signal i PCM til en komprimeret bitstream. Det kræver, at skærmen er Dolby Atmos-certificeret (nyere Samsung TV fra 2022 og fremefter), men dette vil altid involvere lydforsinkelse. Det er derfor bedst, hvis din TV-skærm har HDMI eARC – husk at aktivere eARC i menuen.
    Annonce:
    En tredje mulighed med nyere Samsung Smat TV er trådløs WiFi-tilslutning via Q Symphony-systemet, der også tillader Dolby Atmos trådløst til soundbaren. Her løber man dog en udfordring med DTS-lyd idet det ikke understøttes på Samsungs TV-skærme. Denne tilslutningsmetode medfører i øvrigt også, at fjernbetjeningen fra eksterne afspillere, f.eks. Apple TV 4K eller Google TV Streamer, ikke længere kan styre lyden på soundbaren, hvilket ved normal HDMI-tilslutning sker over HDMI CEC. Det er altså heller ikke uproblematisk. Dertil kommer, at den trådløse opsætning er ret forvirrende på Samsung TV'et, hvilket bør simplificeres. Vi kommer nærmere ind på mulighederne for trådløs tilslutning af ekstra højttalere til nyere Samsung TV i vores kommende test af Samsung Music Frame.

    Samsung Q995D test

    Q995D kan tilsluttes trådløst til nyere Samsung TV, men det anbefaler vi ikke. Foto: Flatpanels

    Du skal vælge den løsning, der giver bedst mening med dit øvrige udstyr, men vores anbefaling er HDMI eARC, hvis dit TV har det, ellers HDM-indgangene. Nogle af faldgruberne kunne undgås, hvis Samsung understøttede de udbredte formater på sine TV-skærme, altså DTS-lyd og Dolby Vision HDR-video. Man kan vælge mellem lydtilstande som Standard (ingen baghøjttalere i spil), Surround (med baghøjttalere), Game (med baghøjttalere) og Adaptive (her spiller baghøjttalere en slags udvidet stereo til f.eks. musik). Mere om dette senere.

    Samsung Q995D test

    Soundbaren kan forbinde til TV'et så visse ting kan justeres på selve skærmen. Foto: Flatpanels

    Lyttetest: Film og tv

    Samsung Q995D er et sæt, men jeg vil alligevel gerne starte med at kommentere isoleret på soundbaren, som kan spille rimeligt, men ikke voldsomt højt. Den 1,2 meter lange enhed formår at skabe steroeperspektiv, men det er ikke så bredt som håbet på trods af de side-vendte højttalere. Soundbarens største force er helt bestemt den gode og velplacerede center-lyd, så tale går klart og tydeligt igennem midtfor, hvor billedet fremvises. Som isoleret enhed vil vi vurdere soundbaren lavere, målt på ren lydkvalitet, end Sonos Arc (test) og B&O Beosound Stage (test), og noget lavere end Sennheiser Ambeo (test). Lyden har en tendens til at blive for skarp, skinger og 'komprimeret'. Men sidder ofte tilbage med en oplevelse af, at det er mere kvantitet end kvalitet, og man savner et mere rundt, naturligt og afbalanceret lydbilledet, med lidt større stereoperspektiv. Kobler man baghøjttalerne og subwooferen på, så løfter det lydoplevelsen, men dog ikke lydkvaliteten. Når vi anmelder Dolby Atmos-soundbarer, så er vores primære kritikpunkt næsten altid, at man ikke får baglyden med, uanset hvad soundbaren forsøger at imitere og reflektere via vægge og loft, så alene det at have baghøjttalere gør meget for filmoplevelse. Alligevel skal man sætte pris på surround fremfor den gode, rene lyd, for både baghøjttalere og subwoofer har også klare begrænsninger på lyd. Baghøjttalere er tydeligvis optimerede til surroundeffekter mere end et egentlig lydbillede, for de spiller ikke godt isoleret set henover frekvensspektret. Det er da netop også til lydeffekter, at mange filmmiksere bruger baghøjttalere, men dog ikke alle, og i de sekvenser hvor filmskaberen prøver at udvide lydbilledet eller bruge baghøjttalere til en specifik baggrundstemning eller musikalsk kommer de lidt til kort. Et par gange oplevede vi, at baghøjttalerne raslede.
    Annonce:
    Subwooferen er ligesom soundbaren mere kvantitet end kvalitet. Den leverer power og bulder, hvilket gør meget for filmoplevelsen, men det er overordnet mest bulderbas. Basgangen bliver aldrig så stram og præcis, som den burde, og bassen kan til tider bliver lidt rungende. En ret underlig effekt, som tog os lidt tid at sætte finger på, er at subwooferen "puster ud" når filmen stopper, hvilket giver en lyd som om at nogen er på vej ind i hjemmet gennem en dør. Alene hjemme nåede jeg flere gange at rejse mig for at tjekke, om der var gæster på vej ind. Det skal du nok lige nævne for konen. I en film som Blade Runner 2049 får man overordnet en fed Dolby Atmos-oplevelse, der bidrager til at løfte filmoplevelsen så man næsten får oplevelsen af 'hjemmebiograf'. Det er sådan de store episke film skal opleves, så selvom lydkvaliteten er meget bedre i f.eks. Canvas (test), så er den mere omsluttende lyd i Samsung Q995D bare noget der hører moderne film til. I mange scener glemmer man for en stund begrænsningerne i Q995D – lige indtil der kommer en mindre regulær lydscene, hvor man så bliver mindet om det igen. I starten sad vi og filede på indstillingerne i appen for at forsøge at optimere, men i sidste ende valgte vi bare at droppe justering, sætte systemet i 'Surround'-lydprofil og acceptere begrænsningerne, som også gør at lyden ikke er helt i balance og neutral. Der er en 'Adaptive Mode', der justerer lyden i forhold til indholdets type, men det fungerer dårligt.

    Samsung Q995D test

    Både Clooney og Bullock smiler og det er fordi Gravity lyder rigtig godt i Dolby Atmos. Foto: Flatpanels

    I en film som Gravity fik vi ligeledes fed surroundeffekt, med fin baglyd, men højdeperspektivet er en mangelvare på trods af, at Q990D blev testet i et rimelig firkantet lokale, hvor lydeffekter burde kunne reflektere på vægge og loft. Vi dobbelttjekkede med nogle af Dolbys egne demofiler, f.eks. Leaf-demoen, hvor der er skruet godt op for "Atmos"-effekter, men heller ikke her var der meget ovenlyd at skrive hjem om. Vi savnede igen et større breddeperspektiv. I en film som Matrix Revolutions fik vi igen lækker surroundlyd – eller rumlig lyd – men i scener (f.eks. Deux Ex), hvor maskinerne hviner, blev lyden for skinger og øreskærende i en sådan grad, at vi faktisk ikke kunne holde ud at have soundbaren sat til høj lydsstyrke. Det er igen et udtryk for det manglende kvalitet i højttalerne. Der var en snert af det samme i en film som The Lord of the Rings, når ringånderne hviner, men det var ikke lige så problematisk. I en film af denne type, med "episk" lydspor, blev man efterladt med en følelse af en surroundoplevelse, der virkelig underbygger filmen, men dog med nogle klare mangler i forhold til musikgengivelse. Surroundoplevelsen er helt klart Q995D's force. Det er tydeligt at høre, at den sydkoreanske producent har sat et budget på forhånd, hvorunder alt må passes ind. Der skal være en soundbar, to baghøjttalere og en subwoofer, så med et prisskilt på omkring 10.000 kroner er det ikke så underligt, at man har måtte indgå visse kompromisser. Du skal blot være opmærksomme på dem og acceptere, at prioriteten har været på surroundeffekter frem for lydkvalitet.

    Samsung Q995D test

    Der er tillokkende at sidde og justere på lyden fra film til film, men opgiv projektet – man kommer ikke i mål pga. begrænsningerne i højttalerne. Foto: Samsung

    Q995D matcher således ikke fulde Dolby Atmos-sæt, som har omdrejningspunkt i en receiver, selvom Samsung skilter med 11.1.4-kanalers lyd. Jeg synes, at det er ærgerligt, at Samsung ikke har gjort mere ud af fleksibilitet i stil med Sonos, så man løbende kan opgradere de enkelte højttalere i systemet. Selv ville jeg starte med at opgradere soundbaren, dernæst subwooferen, men vil man senere opgradere hos Samsung, så indebærer det jo, at man opgraderer hele systemet. Vi savner med andre ord en trådløs lydplatform opbygget om noget standardisering. Til tv-brug går stemmer ret klart igennem på grund af den gode centerlyd i soundbaren, men som altid vil der være programmer, hvor stemmerne er mikset for dybt ind i resten af lyden. SmartThings appen har en funktion til at booste stemmer, hvilket fungerede i nogen grad, men hvis du har en afspiller som Apple TV 4K så er funktionen til at løfte stemmerne bedre her. Samsungs SmartThings app har i øvrigt også 'Night Mode', korrigering af lydsync og andre funktioner. En af funktionerne er muligheden for i aftentimerne kun at få lyden ud af baghøjttalere, der typisk er tættest på seeren, men baghøjttalerne spiller bare ikke godt nok til at skabe et godt lydbillede. Hvis du vil dæmpe lyden, når familien sover, så tilslut i stedet et par trådløse hovedtelefoner. En irriterende effekt er i øvrigt, at skærmens lys spejler sig i soundbarens metagitter-overflade, som det ses herunder. Vi oplevede også til tider en fejl, hvor soundbaren ikke identificerede sig som Atmos-kompatibel, når filmen startede. Det løses ved at genstarte filmen.

    Samsung Q995D test

    Skærmens lys spejler sig i toppen af soundbarens metalgitter. Foto: Flatpanels

    Lyttetest: Musik

    Vi har stadig til gode at finde en soundbar, der yder tilfredsstillende til musikbrug, så vi havde håbet, at Samsung Q995D som surround-setup kunne give noget fleksibilitet til at løfte musikoplevelsen. Indbygget er både Apple AirPlay 2, Google Cast (Chromecast), Spotify Connect og Bluetooth 5.2. Lad os starte med konklusionen: Musik lyder ikke decideret dårligt, men Q990D ændrer ikke på vores opfattelse af, at soundbarer ikke er gode til musik, hvilket er en fysisk begrænsning. Der mangler klarhed i stemmer og mellemtone, og bassen bliver for mudret. Subwooferen tilføjer noget bund i f.eks. elektronisk musik, men den leverer igen for meget bulderbas. Den er ikke stram og præcis nok til de hurtige rytmiske basgange og generelt bliver baslyden for rungende til musik. Jeg vil ikke påstå, at man ikke kan lytte til musik på Q995D, men hvis man nyder god musik, bliver det et for stort kompromis. Man ender med at sidde og file på lydindstillingerne afhængigt af musikgenren, men det bliver aldrig tilfredsstillende, for det lyder simpelthen ikke neutralt og behageligt. Faktisk oplevede vi, at musiklytning i længden blev lidt anstrengende på Q990D – som om man blive træt i ørene.
    Annonce:
    I et nummer som Tory Lanez' The Color Violet, der har en ret speciel tone og klang, manglede Q995D eksempelvis klarhed i stemmer og perspektiv i musikken. Det hele blev lidt indelukket og kompakt, hvilket er det modsatte af kunstnerens intention. Nogle gange mangler vokaler 'luftighed' og høje vokaler bliver trukket for langt ned i lydbilledet, hvor de drukner lidt. Der mangler bare noget hele vejen rundt. Både Canvas, 2x Apple HomePod og Sony HT-A9(M2) klarer sig væsentlig bedre i disciplinen musik, netop fordi de ikke er bundet af den stringente soundbar-form.

    Samsung Q995D test

    Musik lyder ikke godt på Samsung Q990D, uanset om det er i Dolby Atmos eller ej. Foto: Flatpanels

    Musik i Dolby Atmos er et af de nyeste tiltag i musikbranchen og rigtig mange kunstnere har udgivet eller genudgivet musik i formatet. Det kræver en tjeneste som Amazon Music eller Apple Music – Spotify er ikke med endnu. Musik i Atmos har den fordel, at instrumenter kan placeres frit i et 3D-perspektiv og hvert instrument eller stemme kan lagres som eget lydobjekt. Med andre ord behøver man ikke at komprimere – med vægt på komprimere – hele lydbilledet ned i et kanalmiks, altså stereo. Atmos-musik kan lyde rigtig godt, hvis det gøres rigtig (f.eks. når stemningen i musikken øges), men omvendt også blive ret gimmick-agtigt, hvis lydobjekter farer rundt i lokalet. Vi havde håbet, at Q995D med sine baghøjttalere og loftvendte enheder ville fungere godt til Atmos-musik, men det beherskes heller ikke så godt. Først og fremmest har Samsungs Smart TV ikke understøttelse af Dolby Atmos i de to Amazon Music og Apple Music apps. Atmos understøttes heller ikke endnu over AirPlay (kommer snart) og Google Cast, så man skal i stedet ty til en separat afspiller, f.eks. Apple TV 4K forbundet via HDMI. Her indikeres det, at Atmos-musikken kommer igennem til Q995D, men jeg er ikke overbevist om, at Atmos-informationen kommer ordentligt "rundt" i Samsungs højttalere uden en eller anden form for konvertering, for det lyder ikke rigtigt – ikke som vi har hørt Atmos-musik på gode systemer. Til normal musik, altså i stereo, kan man "tvinge" baghøjttalere til at spille med ved at aktivere 'Adaptive'-lydprofilen, men det lyder meget underligt, idet stereo-musikken replikeres i baghøjttalere, der er ret svage i forhold til soundbaren. Dette kan ikke anbefales. Hvis du vil have musik ud i flere højttalere end stereo, så er Dolby Atmos vejen frem.

    Lyttetest: Spil

    Lyden i spil er ikke så anderledes end i film, men der er nogle aspekter, der gør, at jeg gerne vil knytte lidt ekstra ord til spillyd på Samsung Q995D. Spil har det f.eks. med at gøre større brug af surroundeffekter – også gimmick-effekter – og de udfolder sig ofte mere i Dolby Atmos, hvilket i netop spil kan være ret fedt. Nogle typer spil gør flittig brug af musik til stemning og fortælling. Som så ofte før bruger vi Ori and the Will of the Wisps (til Xbox Series X) til testformål, fordi det på både billed- og lydside er helt vidunderligt i HDR-video og Dolby Atmos-lyd. Her noterer vi os en fed Atmos-surroundoplevelse med Samsung Q990D, der formår at tegne et forholdsvis omsluttende lydbillede. Spillet har ikke 3D-perspektiv, så baghøjttalernes opgave bliver at bidrage til stemingen frem for egentlige lydeffekter, men det fungerer også godt.

    Samsung Q995D test

    Spillet Ori and the Will of the Wisps lyder fedt i Dolby Atmos! Foto: Flatpanels

    I 3D-spil, eksempelvis first person shooters eller bilspil som Gran Turismo, får man flere effekter i baghøjttalerne, hvilket fungerer rigtig godt til intuitivt at lokalisere fjender eller andre biler. Spil i surround og/eller Dolby Atmos giver en ekstra dimension og rigtig mange spil tilbyder efterhånden en eller anden form for surround-lyd. Soundbaren går som udgangspunkt i 'Game'-tilstand, når den detekterer et spil, men ligesom på Samsungs TV-skærme gør det ikke noget godt for lyden. Det bliver bedre, hvis du slår over i 'Surround'-tilstand. Lydbilledet i spil kan dog heller ikke undslippe Q995D's hardwarebegrænsninger, som omtalt i de andre afsnit. I f.eks. Ori and the Will of the Wisps er spillet ikke så stemningsfyldt og lydbilledet ikke så komplet målt over frekvensbåndet. Blandt andet baggrundsmusikken, som er en stor del af Ori-spillet, lider. Lyden bliver for direkte/spids for ofte. Action-lydelementer bliver hævet for meget i lydbilledet og musik for underspillet. Samsungs EQ er ikke justeret optimalt, men nogle af tingene handler simpelthen bare om hardwarebegrænsninger. Vurderet udelukkende på lydkvalitet så leverer eksempelvis 2x HomePods og Canvas et overordnet bedre lydbillede i spil – man savner dog surround. Subwooferen tæller også i Samsungs favør til at give ekstra bund, men man bemærker samme begrænsninger i spil, som man gør i film.

    Konklusion

    Samsung er kommet langt siden vi testede HW-K950 (K960) i 2016. Lyden er blevet bedre og Dolby Atmos-delen er væsentligt udbygget, om end de enkelte højttalere stadig ikke kan udskiftes – ligesom hos f.eks. Sonos eller klassisk HiFi – og vi er ikke helt overbeviste om, at et komplet surroundsystem giver mening at opbygge om en soundbar. For første gang hos Samsung får man HDMI 2.1 porte til passthrough af 4K 120Hz og VRR fra spilkonsoller. Det er nu et tilslutningsalternativ til HDMI eARC. Den optiske port bør du styre udenom. Designet er dog lidt råt til stuen og TV'ets skærmbillede spejler i soundbarens topflade.
    Annonce:
    Lydmæssigt vil vi karakterisere Samsung HW-Q995D (Q990D udenfor Danmark) som kvantitet over kvalitet. Det er surroundlyden, du skal sætte pris på, frem for ren og neutral lydkvalitet, for at blive tilfreds her. Surroundeffekten kan være rigtig fed i film og spil – til tider helt hjemmebiograf-agtig – men fra scene til scene vil du nok føle behov for at skrue og file. Der er ingen indstilling, der bringer dig i mål, for det er begrænsninger i højttalerne, som løbende får lyden til at blive lidt for skinger, skarp, indelukket, komprimeret, buldrende og i enkelte tilfælde raslende (i baghøjttalerne). Film, tv og spil er gode match til Q990D, men ikke musik. Vi vil dog ikke underspille Atmos-evnerne, for dem har Q995D, selvom vi ikke hørte meget til ovenlyd. At tilføje baghøjttalere og subwoofer gør rigtig meget for film- og spiloplevelsen, så vi kan sagtens forstå købere, der vælger at indgå kompromis på lydkvalitet. Man får nok ikke mere 'rumlig lyd' for pengene pt. Vi ser til tider Samsungs Q9-soundbarer omtalt som bedste soundbar-system til Atmos, men det er vi dog ikke enige i. Et udbygget Sonos Arc + Era 300 + Sub surroundsæt (test) eller Sonos HT-A9 + Sub (test) spiller overordnet bedre – de er også dyrere. Løsninger som Canvas (test), Beosound Stage (test) og 2x Apple HomePod (test) overgår Samsung Q995D målt på ren lydkvalitet, men mangler så surroundeffekten. Overordnet set får man rigtig meget surround for pengene med Samsung HW-Q995D (HW-Q990D), men der er klare begrænsninger på lydkvalitet, hvilket måske vil skære i ørene hos nogle entusiaster.

    Priser og forhandlere:

    Q990D (international)
    Q995D (nordisk)

    God surround i film og spil
    Dolby Atmos og DTS:X support
    Inkl. baghøjttalere og subwoofer
    eARC og HDMI 2.1 passthrough


    Mangler på lydkvalitet
    Dårlig til musik
    Buldrende bas i subwoofer
    Materialevalg og refleksioner
    De enkelte enheder kan ikke udskiftes


    Nærmeste konkurrenter




  • Flere anmeldelser

    Test: Sonos Arc Ultra

    26 Nov 2024 |

    Test: Panasonic Z95A (MLA OLED)

    14 Nov 2024 |

    Test: Samsung HW-Q995D (Q990D)

    31 Oct 2024 |

    Test: Sony Theatre Quad

    25 Oct 2024 |