Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Sony X90L - FlatpanelsDK

Test: Sony X90L

|


X90L er 2023-udgaven af Sonys populære 90-serie af 4K LCD TV. Modelserien kommer i år med et øget antal zoner og en større udgave i gigantiske 98-tommer. Skærmene kører Google TV med eksklusiv adgang til Sonys Bravia Core streamingtjeneste og stadig kun med HDMI 2.1 porte. Spørgsmålet bliver derfor, om ny skærmhardware i form af LCD-panelet og LED-baglyset med flere zoner er opgraderingen værd?

Sony X90L fås i størrelser fra 55- til 98-tommer. Flatpanels tester 65-tommer versionen. Bemærk, at Sony desuden sælger designvarianter som X91L, X92L, X93L og X94L med identisk billedkvalitet. Denne test er også gyldig for designvarianterne.

 Læs også: Oversigt: Sony 2023 TV


Priser og forhandlere:

55"
65"
75"
85"

Første indtryk

X90L ligner til forveksling Sonys tidligere 90-serier med et lidt konservativt, sort design med sølvramme, domineret af plastmaterialer. Skærmen er forholdsvis tung pga. LED-systemet med zone-styring, men det er ingen hindring ift. vægmontering. De to metalfødder kan monteres i bred eller smal konfiguration, hvor sidstnævnte sikrer, at TV'et kan stå på selv smalle møbler. Det er en fin detalje. Alle porte vender til siden for at sikre, at TV'et kan monteres tæt op ad væggen, samtidig med, at der er adgang til HDMI mv. På bagsiden kan stikpanelet tilgås ved at fjerne en låge og på samme måde skjules igen, når man er færdig. Bagsiden af plastik er tekstureret, hvilket giver en fin dimension til udseendet, men der er meget plastik, såfremt du vælger at placere X90L frit i rummet. Personligt ville jeg vælge at placere den så tæt på væggen som muligt eller vægmontere den. Ligesom tidligere Sony TV er X90L stadig udstyret med kun to HDMI 2.1 porte, som klarer 4K120, hvoraf den ene også er eARC/ARC, plus to normale HDMI 2.0 porte. Der er stadig en optisk lydudgang og en Ethernet-port, som er begrænset til 100 Mbps.

Brugeroplevelse & features

Google TV
Sony var en af Googles første partnere med Android TV og den japanske elektronikproducent har sidenhen fået alle nye modeller over på Google TV med den mere personlige hjemmeskærm. X90L leveres præinstalleret med Android 10, hvilket er samme version som sidste års Sony Google TV – det er ved at være ældre software. Siden introduktionen af Google TV har producenter og Google imidlertid justeret deres tilgang til softwareopdateringer. Tidligere blev alle nye funktioner introduceret gennem firmwareopdateringer færdiggjort af TV-producenten, hvilket betød, at nye Android-funktioner typisk var længe om at ankomme. Med Google TV er Google begyndt at udrulle nye funktioner via egne servere, hvilket i praksis betyder, at de lander næsten med det samme på alle Google TV-enheder (uanset Android-version), uden at brugeren behøver at opdatere noget. Der er fordele og ulemper ved hver tilgang. Som bruger får du nu nye funktioner hurtigere, men samtidig mister du kontrollen. Google kan uden varsel ændre på tingene – endda introducere mere påtrængende reklamer. Google TV er blevet udvidet i Danmark efter den officielle lancering, der bl.a. gør det muligt at danske apps kan få indhold ud på hovedskærmen, men der mangler stadig flere elementer, som de amerikanske brugere af Google TV får, bl.a. 'Live'-fanen øverst, der integrerer live-kanaler fra bl.a. Pluto TV. Selvom strukturen i Google TV har ændret sig, så har hardwaren i Sonys Google TV ikke ændret sig radikalt i løbet af årene. X90L er stadig udstyret med MediaTeks MT5895 systemchip, der nu har været brugt i 4 generationer af Sony TV siden XH90 fra 2020. Systemchippen har kun 16GB fri lagerplads (efter systemfilerne er installeret) og 3GB RAM. Chippen er heller ikke særlig hurtig. Kræfterne er tilstrækkelige til at afvikle alle relevante streaming-apps inkl. spilstreaming, men idéen om, at et Smart TV kan omfavne mange flere opgaver inkl. krævende spil lokalt i hardware – som et alternativ til en spilkonsol – er stadig langt fra at blive realiseret. Det var sådan Nvidia Shield blev solgt ved lanceringen i sin tid, men den har heller ikke levet op til forhåbningerne. Apple TV 4K begynder at vise potential hvad angår TV-spil, men der går noget tid endnu før en integreret TV-platform eller en ekstern medieboks kan matche nogen af de aktuelle spilkonsoller. Vi må også vente lidt længere på at bekræfte, hvordan den opgraderede MediaTek Pentonic 1000 chip i Sony A95L klarer sig.

Sony X90L - CPU/GPU benchmark

GeekBench 43D Mark - Slingshot ExtremeGFXBench - Manhattan 3.1 (offscreen)GFXBench - Aztec Ruins (offscreen)
MediaTek MT5895 (Sony XH90, X90J, X90K, X90L)Single: 1195
Multi: 2882
1148958 frames605 frames
Nvidia Shield TVSingle: 1400
Multi: 4100
42502765 frames2250 frames
Apple A10X (Apple TV 4K 1st Gen)Single: 4000
Multi: 9500
-4500 frames3300 frames
Flatpanels
Annonce:
Det er værd at nævne, at Sony TV stadig leveres med Bravia Core appen, der streamer udvalgte film fra Sony Pictures i IMAX Enhanced billedformat med op til 80Mbps bitrate, hvilket mere eller mindre matcher UHD Blu-ray på videodelen – den bedste streamingkvalitet pt. Det ser fantastisk ud, men desværre er Ethernet-porten stadig begrænset til maksimalt 100Mbps, hvilket er nok til maksimalt 70Mbps videobitrate pga. overhead i signalet. For at omgå denne begrænsning skal man bruge WiFi eller købe en USB Ethernet-adapter til sit Sony TV. I 2023 får Bravia Core også for første gang film i Dolby Atmos-lyd. Køb af Sony X90L eller dyrere model giver 10 billetter til leje af premierefilm plus 24 måneders adgang til et katalog af ældre titler.
Bravia Core streaming4K
Bitrate (Mbps)80706050403024181412
Internethastighed (Mbps)1151008671574323262017
 Pure StreamKonventionel
Der er ikke så meget andet nyt at dykke ned i. Google TV er en acceptabel TV-platform med adgang til størstedelen af apps plus mere frihed til at justere, nørde og sideloade end Apples tvOS. Omvendt føles det som om at potentialet går spildt pga. den langsomme hardware med lav lagerkapacitet og Googles langsomme kadence med at tilføje nye funktioner, som findes andre steder i Android-økosystemet. Vi anbefaler Google TV over webOS i LG TV og Tizen i Samsung TV pga. styresystemets mere åbne natur, bredere anvendelse og bedre support af apps, men efter vores mening sakker Google TV længere og længere bagefter Apples tvOS. Her er en kort videointroduktion til, hvordan Google TV virker på et 2023 Sony TV:

Betjening

Årets fjernbetjening fra Sony er næsten identisk med sidste års udgave bortset fra, at den nu har ikke færre end seks sponsorerede knapper (eller syv, hvis du medtæller Google Assistant-knappen), mod fire sidste år. Med Android TV og Google TV enheder kan knapperne omkonfigureres – uofficielt – med en 'button remapper' app, men du kan naturligvis ikke ændre det trykte logo på knappen. Vi ville ønske, at Sony justerede sit fokus på reklamer og i stedet begyndte at fokusere fuldt ud på brugeroplevelsen og brugerkonfigurerbare knapper. Sonys prisstrategi taget in mente, så er det overraskende, at skærmene leveres med lige så mange sponsorerede knapper og reklamer som nogle af de billigste Android TV / Google TV på markedet. Fjernbetjeningen er blevet væsentligt forenklet med det nye design i 2022, hvilket er noget vi bifalder, men den kan forenkles yderligere og kvaliteten forbedres ift. det nuværende plastikkabinet og de hårde gummiknapper.

Sony X90L test

TV-lyd

Sonys 'Acoustic Multi-Audio' højttalersystem i X90L mangler klarhed i vokal og detaljegrad i almindelighed. Film og spil har en tendens til at lyde indelukket. Højttalersystemet er skabt med udgangspunkt i et ønske om at forbedre vokalen og få det til at lyde som om, at stemmer kommer direkte fra skærmen, men sammenlignet med Sony OLED TV, hvor selve OLED-panelet er højttaleren og hvor stemmer lyder som om, at de kommer fra personen i billedet, så er effekten meget begrænset i X90L med sit LCD-panel, der ikke kan udnyttes på denne måde. I stedet sidder diskanthøjttalerne i rammen. X90L har bedre bas end det gennemsnitlige TV, men det er ikke helt overbevisende. Der er en opskaleringsfunktion, der opkonverterer stereo til virtuelt surround, men der mangler højttalere til at levere på konceptet. I modsætning til flere konkurrenter, så støtter Sony op om både Dolby og DTS lydformater inkl. Dolby Atmos og den særlige variant af IMAX Enhanced DTS, der udvides til Disney+ senere på året. Du skal ikke forvente meget af Atmos og IMAX DTS med de indbyggede højttalere, men support sikrer, at TV'et kan udsende disse lydformater til en receiver eller et soundbar-system via HDMI ARC/eARC.
Annonce:
Endelig har X90L en 'Advanced auto volume'-funktion – svarende til "AI"-funktionerne promoveret af andre mærker – der har til formål at holde lydsstyrken konstant på tværs af input. I vores test fungerede det ret godt, men ikke perfekt. Selvom højttalere går an til blandet brug, så anbefaler vi særskilte højttalere til film, serier og spil pga. begrænsninger i mellemtone, bas og perspektiv.

Kalibrering

Øvrige billedprofiler

Tryk på profilen for at se målekurve

Personlig (SDR)
IMAX (SDR)
Spil (SDR)
Standard (HDR)
IMAX (HDR)
Spil (HDR)
Sony TV har et utal af billedprofiler inkl. den sponsorerede IMAX-profil, der vækker undring, idet den ikke leverer nøjagtig billedkvalitet. Det er grundlæggende en sponsoreret billedprofil, der trækker IMAX-brandet ned. Du bør også undgå 'Standard' og 'Kraftig'. Omvendt leverer Sonys 'Personlig'-profil god og præcis billedkvalitet i både SDR og HDR uden justeringer, som det fremgår af vores målinger, hvorfor Personlig er vores anbefaling til både SDR og HDR. Til indhold i Dolby Vision bør du vælge 'Dolby Vision Dark'. Spil-profilen er også anstændig og vi vil endnu en gang rose Sony – PlayStation-firmaet – for deres dedikation til at præsentere spil, som skaberen har skabt dem, i en tid hvor visse andre TV-producenter jagter billige point ved at booste farver og lysstyrke. Vi opnåede kun små gevinster under kalibrering ift. de prækalibrerede billedprofiler, men bemærk, at vi ikke tager de mest avancerede kalibreringsværktøjer i brug i anmeldelser, idet justeringer af disse ikke kan deles imellem TV, hvilket er vores mål med at kalibrere TV i anmeldelser – at kunne dele kalibreringsforlag med vores læsere. I HDR leverer Sony X90L omkring 1200 nits maksimal lysstyrke undtagen i Standard/Kraftig med 1300-1400 nits. Kvantitet i nits er naturligvis ikke det samme som kvalitet i nits, hvilket vi kommer nærmere ind på i afsnittet om billedkvalitet. X90L dækker kun 92% af DCI-P3 farverummet, som HDR-film i dag skabes i, og 69% af Rec.2020 farverummet, som HDR-standarderne er klargjort til ved fremtidig skabelse af film og spil. Farvedækningen er markant lavere end hvad de bedste HDR TV (QD-OLED) leverer.

Målinger

Vores "målinger"-afsnit omhandler alle de ting vi går og måler på TV’ene samlet ét sted frem for at ligge i de enkelte afsnit. Vi henviser til vores artikel omkring bl.a. målemetoder her for en gennemgang af hvordan vi måler under testen. Bemærk: I 2021 implementerede vi en ny metode for måling af gennemsnitligt strømforbrug i SDR og HDR, hvilket gør at tidligere års målinger ikke er 1:1 sammenlignelige. I SDR måles der i ‘Kalibreret’ strømforbrug ved en lysstyrke ca. 100-110 nits for at normalisere målingerne på tværs af skærme (vores anbefaling for kalibrerede billedindstillinger kan variere). Denne metode vil blive anvendt fremadrettet. Bemærk: Vi har under testen ikke benyttet os af lyssensoren, men ønsker du, at TV'et selv kompenserer for lyset i stuen, så kan dette aktiveres i menuen.
Sony X90L test

Billedkvalitet

Som fremhævet i afsnittet om brugeroplevelse, så er X90L udstyret med samme systemchip og videoprocessor som tidligere Sony-modeller, hvorfor der ikke er noget nyt at tilføje her. Sonys MotionFlow system er stadig et af de bedste til at modvirke problemer med hak i video, såfremt du ønsker at bruge det, og Sonys 'Jævn gradering'-funktion kan også være nyttig. Las os i stedet fokusere på ændringerne, konkret det øgede antal LED-zoner i X90L i forhold til de tidligere X90K og X90J. Som sædvanligt oplyser Sony ikke antallet, men på vores 65-tommer talte vi 8 vandret og 10 lodret, i alt 80 zoner. Selvom dette er en forøgelse (vi talte 32 zoner på 65-tommer X90J i 2021), så er det stadig for få til at sikre god HDR-billedkvalitet uanset hvor mange nits lysstyrke noget LCD TV formår at belyse et testmønster med. Den lille stigning i zoner forbedrer ikke HDR-billedkvaliteten afgørende i forhold til tidligere Sonys 9-serie af LCD TV, efter vores mening. Vi observerer stadig diffuse glorier omkring lysende objekter og en slags mælkeagtig effekt i hele billedet i mange filmsekvenser, hvor bagbelysningssystemet ser ud til at blive forvirret med hensyn til, hvordan zonerne skal balanceres, selvom X90L i praksis ikke kommer i nærheden af 1200 nits i de fleste rigtige film/spilscener. Oveni kommer den for lave farvemætning i HDR.
Konceptet er simpelt at forstå: Ligesom andre VA LCD-paneler, så har VA LCD-panelet i Sony X90L et iboende kontrastforhold på ca. 5000:1. I praksis betyder det, at hvis skærmen boostes til 1200 nits i et hvilket som helst område af billedet, så stiger sortniveauet i zoneområdet omkring det lysende objekt til ca. 0,25 nits (1200/0,25 ≈ 5000) – en 10x stigning ift. det allerede middelmådige sortniveau i kalibreret SDR-tilstand. Dette påvirker også alle andre mørke nuancer. Sort er ikke længere sort, men gråt, og det bliver værre, hvis man ikke sidder lige foran TV'et. Af samme grund vil zonesystemet ofte neddrosle sin aggressivitet for at forsøge at modvirke dette, hvorfor den maksimale lysstyrke i rigtige film/spilscener ofte er betydeligt lavere. I teorien vil flere zoner få lysglorierne til at fremstå mindre i størrelse, men de kan omvendt komme til at se mere udtalte og intense ud, hvis lysstyrken samtidig øges yderligere. De allerbedste VA LCD-paneler leverer omkring 7000:1 i kontrastforhold.
Annonce:
X90Ls styrker ligger andre steder, særligt sport i SDR-format (Standard Dynamic Range), hvilket er sådan 99% af alle sportstransmissioner leveres. Her kommer skærmens høje lysstyrke i fuld skærm seeren til gode i dagstimerne og selv vinter-OL fremstår lyst og funklende. X90L er samtidig et godt allround TV til film, serier, tv-programmer og spil, hjulpet på vej af Sonys fremragende videoprocessor, så længe indholdet er i SDR-format.
Selvfølgelig kan nogle af disse styrker oversættes til indhold, der er udgivet i HDR-format, f.eks. hvis man ser scener badet i sollys, en solrig mark eller udendørs sport, men fuldt oplyste scener har ikke rigtig noget med HDR (High Dynamic Range, altså kontrast) at gøre – du kan bare skrue op for lysstyrken i SDR-tilstand for at opnå samme effekt – og i sidste ende krydser X90L ikke barren for, hvad vi mener er HDR-billedkvalitet. Hvad angår spil, så bifalder vi Sonys beslutning om at gøre Spil-profilen lys- og farvenøjagtig, og du kan spille konsolspil hele dagen lang uden at skulle bekymre dig om burn-in i skærmen (LED-bagbelysningen vil dog miste intensitet over tid, hvilket alle lysdioder gør). X90L skifter automatisk til Spil-profil med en PlayStation eller Xbox/PC med ALLM (Auto Low Latency Mode), hvor input-forsinkelse falder fra det normale niveau på næsten 140ms til omkring 20ms for spil udsendt i 60Hz. Visse konkurrenter leverer lavere input-forsinkelse, men de fleste konsolbrugere bør ikke opleve 20ms som et problem. Input-forsinkelsen reduceres yderligere, hvis du skifter til 120Hz eller VRR-tilstand, såfremt din konsol eller PC understøtter det. Vær opmærksom på, at X90L kun har disse muligheder på to af de fire HDMI, altså de to HDMI 2.1 porte. Ligesom alle andre TV tvinger VRR-tilstand X90L's panel ned i sine grundlæggende billedkarakteristika, altså kan zone-systemet og andre systemer til billedjustering ikke længere fungere som tiltænkt. Man efterlades med et "råt" LCD-panel med 5000:1 kontrastforhold. Det fungerer fint til spil i SDR-format, men ikke til HDR, om end det skal bemærkes, at selv spil, der ikke kører i VRR, vil tvinge X90L til at neddrosle sit zonesystem væsentligt pga. hensyn til forsinkelse på signalet. VRR kan også forårsage flimmer i visse sekvenser af spil. Igen ligger X90L's styrker i spil i SDR-format, altså størstedelen af spil derude, selvom flere og flere nye spil udsendes i HDR. Selv spil i HDR kan fint afvikles i SDR-tilstand vha. indstilling på konsol/PC. I SDR-spil leverer X90L velbalancerede billeder og meget lyse billeder, såfremt du ønsker det. Det er et fantastisk TV til FIFA. 2023 Sony TV har fået en ny spilmenu, der kan bringes op for at give hurtig adgang til nyttige funktioner og oplysninger om signalet fra spilkonsol/PC – se nedenfor. Det er en fin tilføjelse, der langt hen ad vejen matcher, hvad konkurrenter tilbyder.

Sony X90L test

Den nye Game Menu i 2023 Sony TV

X90L kommer senere på året i en gigantisk 98-tommer udgave, der givetvis har flere zoner for at matche det større skærmareal, men ellers leverer mere eller mindre samme billedkvalitet som de mindre X90L baseret på vores korte tid foran 98-tommeren ved en præsentation tidligere på året. Bemærk, at der er i øjeblikket kun findes én leverandør af et 98-tommer 4K LCD-panel; TCL. Vores eksemplar af X90L havde jævn fordeling af LED-baglyset henover LCD-panelet, om end hjørnerne fremstod en smule mørkere (se billedet nedenfor). Vi bemærkede det et par gange i brug, fordi vi var opmærksomme på det. VA LCD-panelet i X90L har smalle betragtningsvinkler, hvorfor vi ikke anbefaler X90L til opholdsrum, hvor nogle brugere sidder ud mod siderne af skærmen.

Konklusion

Sony X90L er grundlæggende det samme TV som dem, der kom forinden; samme systemchip, samme videoprocessor, samme Android-version (10) med Google TV og stadig kun HDMI 2.1 porte uden QMS. Den største ændring er, at X90L senere kommer i en gigantisk 98-tommer udgave med bærehåndtag!
Annonce:
X90L har lidt flere zoner i LED-bagbelysningen bag LCD-panelet (80 zoner i 65-tommer, op fra 32), men denne lille stigning rykker ikke for alvor på tingene og efter vores mening har X90L stadig for få zoner, der fører til lysglorier og til tider et mælket billede, plus et for begrænset farverum til at kvalificere sig som et HDR TV. Skærmens styrker ligger i stedet i SDR, altså alt indhold der ikke er i HDR, hvor X90L har super videoprocessor, tilstrækkelig kontrast og masser af overskud i lyset til at indgå i selv meget oplyste stuemiljøer, dog med begrænsninger i sortniveau, betragtningsvinkler og VRR-spil. Google TV er ved at blive fyldt godt op med reklamer, men er ellers en fin TV-platform til videostreaming med et omfattende udvalg af apps, herunder apps som Kodi og Plex til at afspille lokale mediefiler. MediaTek-chippen klarer alle de grundlæggende ting og videodekodning af AV1 og HEVC i op til 4K 60Hz, men chippen er ved at være en ældre sag og er nu flere generationer efter de hurtigste mediebokse. Sony har i 2023 reserveret den nyere Pentonic 1000 chip til flagskibet A95L (testes senere). X90L har ikke ændret sig væsentligt, men 'value-for-money'-positionen fastholdes. Der findes markant bedre TV målt på billedkvalitet, inkl. Sonys egen 8-serie af OLED TV, og hvis det er HDR-billedoplevelser, du søger, så bør du hæve budgettet lidt. Leder du derimod efter et godt allround TV med en fin TV-platform til apps, så vil X90L forventeligt igen ende som godt valg i sin prisklasse – som altid vil prisen falde markant senere i produktets livscyklus.

Pris og forhandler:

SDR-billedkvalitet
HDMI 2.1 porte, funktioner
Sonys motion-system
Google TV's udvalg af apps


HDR-billedkvalitet, for få zoner
Google TV begrænsninger i Danmark
Manglende hardwareopgradering
Kun to HDMI 2.1 porte
Flere anmeldelser

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |

Test: Sonos Era 300 + Sonos Arc

16 Aug 2023 |

Test: LG G3 (MLA OLED)

06 Jul 2023 |

Test: Samsung S95C QD-OLED

03 Jul 2023 |