Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: LG C3 OLED - FlatpanelsDK

Test: LG C3 OLED

|


C3 erstatter C2 som LG's prisvenlige high-end OLED TV for 2023. Skærmene er udstyret med det normale OLED-panel, men understøtter nu HDMI 2.1 QMS til mere gnidningsfrit skift af videofrekvens samt DTS-lyd. WebOS 23 har fået endnu et ansigtsløft – stadig i fuld skærm.

LG C3 findes i størrelser fra 42- til 83-tommer. Flatpanels tester 55-tommer udgaven.

 Læs også: Oversigt: LG 2023 TV


Priser og forhandlere:

42"
48"
55"
65"
77"
83"

Første indtryk

LG C3 ligner til forveksling sidste års C2 og endnu en gang er det værd at fremhæve, hvor meget lettere skærmen er blevet ift. de tidligere C-serier. I 2022 med C2 begyndte LG at bruge et nyt kompositfibermateriale, der så godt som halverede vægten. Samme materiale bruges i C3. Både C2 og C3 har en tynd, klart defineret aluminiumsramme, en centreret fod og en bagside med tekstur, der i udseende fremstår mere eksklusiv end den blanke plastikoverflade, der blev anvendt tidligere. Den store elektronikboks på bagsiden skæmmer dog stadig. Den huser strømforsyning, elektronik, porte osv. I modsætning til LG's B-serie af OLED TV vender alle HDMI-porte på C3 til siden, hvilket er praktisk ved vægmontering. HDMI 2 er eARC, altså den port som bør bruges til at tilslutte en soundbar eller receiver. Undlad at bruge den optiske lydudgang, såfremt din receiver/soundbar har HDMI ARC/eARC, idet optisk (Toslink) har mange begrænsninger hvad angår surround sound.

Brugeroplevelse & features

webOS 23
LG har i sin webOS-platform udfaset den populære bundmenu med app-ikoner til fordel for den mindre populære hjemmeskærm i fuld skærm, hvor apps blandes med reklamer og "anbefalinger" af indhold – hvad partnere betaler LG for at promovere til brugerne. webOS overgik til fuld skærm i 2021 og sidenhen har LG justeret layoutet og widgets en smule. Redesignet i 2023, som kun vil være at finde i 2023-modellerne idet LG typisk ikke opgraderer webOS i ældre TV, er mere strømlinet, så det opleves mindre forvirrende og indviklet. Før du når til webOS, skal du igennem installationen, der beder dig aktivere 'AI Picture Pro' og 'AI Sound Pro', hvilket vi fraråder. 'Always Ready' er LGs svar på Samsungs funktionalitet i The Frame. Funktionen kan vise digital kunst, når TV'et ikke er i brug, og tillade stemmestyring i standby. Always Ready skal aktiveres manuelt under opsætning eller senere, da det hæver standbyforbruget til 6,5W – noget lavere end sidste års 34W. Vi kiggede nærmere på muligheder i Always Ready i sidste års test af LG C2. LG TV leveres med en håndfuld apps præinstalleret fra LGs partnere, som også annoncerer og får anbefalet indhold på webOS-hovedskærmen. Karrusellen øverst annoncerer nyt indhold, LG Channels (en samling gratis reklamefinansierede kanaler, der streames) og andre ting. Umiddelbart under finder man en række 'kort' kaldet Game, Music, Home, Sport og mere. I nogle regioner – ikke Danmark pt. – kan man rulle længere ned på webOS-hovedskærmen, hvor der fremgår 'Trending now' (reklamer) og 'Now Streaming' (reklamer for nyt indhold fra partnere). At denne ekstra skærm ikke fremgår i Danmark – i hvert fald ikke da vi testede – må hænge sammen med LGs lokale partnere.

LG Channels

LG Channels, en samling af gratis tv-kanaler med reklamer, som streames over internettet

Lad os prøve at kigge på de nye indholdssektioner: I Game-hubben finder man spilstreamingtjenester som GeForce Now, Blacknut og Utomik – men ikke længere Google Stadia. Xbox appen er stadig fraværende på LG TV, idet Samsung pt. har TV-eksklusivitet på den. I Music-hubben har man adgang til Spotify, Apple Music, YouTube, Deezer og 'LG Mood', som er et udvalg af melodier og lydtemaer sorteret efter stemning. Disse kan parres med Always Ready-pauseskærme og andre ting. Det er et fint koncept, om end det kalder på mere en mere poleret brugerflade med større finesse.
Annonce:
I Home-hubben finder man hjemme-relaterede indstillinger og enheder samt Matter-kompatible enheder, når LG senere frigiver den lovede Matter-firmware til sine TV. Konceptet med indholdsektioner kan vi godt lude, men udførslen er ikke særlig elegant. Disse sektioner er rent faktisk separate apps, så når man forsøger at vende tilbage til hovedskærmen, bliver man spurgt, om man vil lukke appen. Det skal gå hurtigere, mere flydende og nemmere, hvis det her koncept skal spille. Her er en kort video af webOS 23 og indholdssektionerne.
Opsummeret, så mener vi, at den opfriskede udgave af webOS er et fremskridt ift. 2021/22-udgaven af webOS, men vi længes stadig efter dagene, hvor man havde en simpel bundmenu med alle de vigtige apps, genveje og funktioner. De dage er ovre, idet Smart TV generelt er ved at forvandle sig til reklameplatforme – på trods af den høje pris, du betaler for skærmen. Der er en ny tilgængelighedsfunktion, 'Enjoy TV Sound Together', som tillader, at TV-højttalere og Bluetooth-hovedtelefoner kan afspille lyd samtidig og at lydstyrken kan styres individuelt. Den sidste funktion, jeg vil fremhæve, er 'Multi-View', som er en mere avanceret picture-in-picture funktion, hvor du kan kombinere to bl.a. HDMI-kilder side-om-side, ifølge LG, eller andre kilder såsom tv-signal, et USB-kamera eller et webbrowservindue. I hvert fald i teorien, for da vi forsøgte at tilføje bare én HDMI-kilde til Multi-View, blev vi mødt af denne besked. Det fungerede heller ikke med LGs egen Channels-app.

LG OLED Multi-View

LGs Multi-View er ikke bagt færdig

Betjening

LG C3 leveres med samme fjernbetjening som sidste års C2, bortset fra at Google Assistant-knappen er erstattet af LG Channels, altså LG tjeneste med gratis tv-kanaler med reklamer. Det giver i alt seks sponsorerede knapper med logoer i stedet for blot at give brugeren konfigurérbare knapper.

LG OLED remote

LG's billigere sorte plastikfjernbetjening med seks sponsorerede knapper

Heldigvis kan man stadig bruge 0-9 knapperne som genvejstaster. Hold 0-knappen nede for at opsætte det. Du kan f.eks. tildele knap 1 Netflix appen. Genveje kan efterfølgende aktiveres ved at holde nummerknappen nede. Ovenstående er vel nok det bedste vi har at sige om LGs 'Magic Remote', der opleves meget billig med den sorte blanke plastik og lave vægt, indviklede knap-layout inkl. seks sponsorknapper og markøren på skærmen, som vi ville ønske, man kunne deaktivere. Vi opfordrer LG til at omtænke sin fjernbetjening, især til de dyrere OLED-modeller, hvortil den på ingen måde matcher.

TV-lyd

Jeg kunne være tilbøjelig til at indsætte dette afsnit fra en tidligere anmeldelse, idet C-seriens højttalere ikke har ændret sig særlig meget. LG forsøger stadig at kompensere for den svage højttalerhardware og begrænsede plads i kabinettet ved at anvende "AI" og andre softwaretricks til lyd, men det er ikke vellykket efter vores mening. Det skjulte højttalersystem er tilstrækkeligt til blandet dagligdagsbrug; med klare stemmer, men manglende bas. TV'et er ofte ude i nogle spøjse øvelser for kompensere for den manglende bas, så til film, spil og musik anbefaler vi separate højttalere, f.eks. en soundbar. LG har en ny soundbar, der fungerer som stander til C3 (se billedet lige før afsnittet om billedkvalitet), men vi har ikke haft lejlighed til at lytte. Du kan selvfølgelig tilslutte enhver soundbar via HDMI til C3.
Annonce:
2023 LG OLED understøtter Dolby-lydformater op til Dolby Atmos til afspilning på TV-højttalere og output via HDMI eARC, hvilket fungerede fint i vores test. I 2023 har LG desuden fundet plads til DTS-lyd igen, hvilket betyder, at DTS kan sendes til en ekstern enhed; DTS via optisk og HDMI ARC samt DTS-HD MA og DTS:X via HDMI eARC. Ved præsentationen af skærmene tidligere på året, ville LG ikke love, at DTS også kom til at virke med TV-højttalerne, men i vores test blev både DTS:X og DTS-HD MA dekodet og afspillet på TV'ets højttalere. Vi takker LG for at lytte til brugerene og igen samarbejde med begge af de førende selskaber indenfor lyd.

Kalibrering

Øvrige billedprofiler

Tryk på profilen for at se målekurve

Game (SDR)
ISF Dark (SDR)
Filmmaker Mode (SDR)
Standard (HDR)
Game (HDR)
Som nævnt tidligere år, så understøtter LG OLED TV auto-kalibrering vha. Calman. Det tillader, at du selv eller en professionel kan oprette forbindelse direkte til TV'et, hvor testmønstrene til kalibrering er indbygget. Du skal blot bruge et kompatibelt måleapparatet og Calman-softwaren. Dette er stadig muligt med C3. De fleste købere bør dog være fuldt ud tilfredse med en af de gode prækalibrerede SDR-profiler i C3. Filmmaker Mode og ISF Dark er begge utrolig nøjagtige på både farver og lysstyrke, som det fremgår af vores målinger. Det er ret begrænset, hvad en fuld kalibrering kan forbedre her, og vi bifalder LG for at prioritere nøjagtig billedkvalitet på deres OLED TV. Omvendt bør du styre udenom profiler som Vivid (Dynamisk) og Standard. Husk også at deaktivere energisparefunktionen (se billedet nedenfor): Settings -> Generel -> Energy Saving -> Energy Saving Step -> Off. LGs Game-profil er rimelig præcis og vil vil rose LG for ikke at falde for fristelsen med at booste SDR-farverne ud i OLED-panelets størst mulige farverum, som nogle af konkurrenterne gør. Dog har LG hævet farvetemperaturen, så spil fremstår noget mere blålige, hvilket ikke er ideelt, særligt ikke vil spilskaberne allerede har valgt at gøre spillet blåligt – dobbelteffekt. LG bør genoverveje denne tilgang.

LG OLED energy saving

Husk at slå Energy Saving-funktionen fra på LG OLED TV

Samme historie mht. HDR-profilerne, især Filmmaker Mode men også Cinema, som begge meget præcise på farver og lysstyrke. Game-profilen i HDR er også fin, men problemet med den blålige farvetemperatur består, så overvej at bruge en af de mere nøjagtige profiler sammen med ALLM (Auto Low Latency Mode) aktiveret. Det sikrer, at C3 slår diverse kredsløb fra når en spilkonsol/PC detekteres, så forsinkelsen forbliver i bund selvom du kører i f.eks. Cinema-profil. Undgå Vivid og Standard, hvis du vil se film og spil i HDR som filmsskaberne har skabt dem. I Dolby Vision skal du vælge 'Cinema'. Den maksimale lysstyrke overstiger 800 nits på vores 55-tommer eksemplar af C3, hvilket er en tak højere end sidste års C2, men bestemt ikke grund til at opgradere skærm i stuen. Det kan være noget så simpelt som variation imellem eksemplarer. LG's C-serie har stadig til gode at ramme 1000 nits, hvilket er det kortsigtede mål, idet mange film og tv-serier skabes på reference-monitorer med op til 1000 nits. C3 dækker 98% af DCI-P3 farverummet og 72% af Rec.2020, hvilket er på linje med tidligere C-serier fra LG – ikke overraskende, idet panelspecifikationerne stort set er forblevet uændrede på trods af den nylige 'OLED Evo'-markedsføring.

Målinger

Vores "målinger"-afsnit omhandler alle de ting vi går og måler på TV’ene samlet ét sted frem for at ligge i de enkelte afsnit. Vi henviser til vores artikel omkring bl.a. målemetoder her for en gennemgang af hvordan vi måler under testen. Bemærk: I 2021 implementerede vi en ny metode for måling af gennemsnitligt strømforbrug i SDR og HDR, hvilket gør at tidligere års målinger ikke er 1:1 sammenlignelige. I SDR måles der i ‘Kalibreret’ strømforbrug ved en lysstyrke ca. 100-110 nits for at normalisere målingerne på tværs af skærme (vores anbefaling for kalibrerede billedindstillinger kan variere). Denne metode vil blive anvendt fremadrettet. Bemærk: Vi har under testen ikke benyttet os af lyssensoren, men ønsker du, at TV'et selv kompenserer for lyset i stuen, så kan dette aktiveres i menuen.
LG C3 test

Billedkvalitet

LGs C-serie af OLED TV har leveret stort uændret billedkvalitet siden introduktionen af HDR. Tilføjelsen af HDMI 2.1 i 2019 med C9 gav nye muligheder – igen i C3 som vi vender tilbage til om lidt – og LG har lavet forbedringer, justeringer og ændringer undervejs, men kernen af billedkvalitet er forblevet stort set identisk. Alligevel fører LG fortsat an i OLED-segmentet, idet konkurrenterne har lidt under samme begrænsninger, konkret at det normale WOLED-panel fra LG Display ikke for alvor er blevet forbedret. Vi havde håbet på et pænt spring med 'OLED Evo' i sidste år C2, men vi målte faktisk lavere lysstyrke sammenlignet med C1, hvilket kun efterlader gevinsten på energieffektivitet. Så lad os starte med lysstyrken i C3. Som vist i grafen i afsnittet med målinger, så nåede C3 lidt over 800 nits maks og 163 nits i fuldskærm. Det er en lille forbedring i forhold til C2, men stort set det samme som C1, og vi er forsigtige med at tilskrive det andet end bare variation i panel/størrelse. Vi har set lignende variation tidligere år, hvor to eksemplarer af samme LG OLED-model leverer forskellige lysstyrkeniveauer. Læg ikke for meget tankevirksomhed i det, idet det er almindelig varians. LGs C-serie har stadig ikke ramt den første store milepæl på 1000 nits. Det er en milepæl fordi det er hvad mange film- og spilstudier sigter efter pga. deres reference-monitorer, der maksimalt når 1000 nits. Vi tester også LG G3 med MLA OLED, så hæng på for at høre, hvad den kan på lysstyrke og billedkvalitet.

LG C3 OLED

Den store nyhed i C3 og andre 2023 LG OLED TV (undtagen A3) er HDMI 2.1 QMS (Quick Media Switching), som eliminerer sort skærm (HDMI Bonk), når der skiftes imellem billedfrekvenser (50Hz, 60Hz osv.). Lige nu vedrører det kun Apple TV 4K (2022), da det er den eneste afspiller med QMS, hvorfor vi har publiceret en ledsagende mini-test af QMS. QMS er en super tilføjelse, men der er plads til forbedringer, og LG bør tilføje muligheden for at lade brugeren deaktivere den irriterende QMS-notifikation, der til tider fremkommer på skærmen – det ødelægger elegancen.
Og så er der en forbedring, som LG ikke engang har nævnt, hvilket er en vigtig ændring af den overivrige algoritme til at dæmpe lyset på skærmen. Den har i årevis fejlagtigt dæmpet lyset i lange mørke scener – og nogle lysere scener – med minimal bevægelse til et punkt, hvor scenen bliver så mørk, at det er svært at se, hvad der foregår. Det er ment som en foranstaltning mod burn-in, men den tekniske løsning har ramt ved siden af. Du har måske set det nævnt som ASBL (Auto Static Brightness Limiter) eller TPC (Temporal Peak Luminance Control) i LG-sprog. Bemærk at ABL (Auto Brightness Limiter) er noget andet.
Annonce:
LG har løst problemet i C3 eller i hvert fald reduceret det i en sådan grad, at vi ikke længere oplever, at mørke scener dæmpes i lysstyrke over tid. Vi testede det i lange mørke scener fra bl.a. Dune, Blade Runner 2049, The Batman, Stranger Things og Game of Thrones. I 2018 fik Flatpanels Sony til at justere sin auto-dimming algoritme på OLED TV, men LG er den første producent, som virkelig fixer det. Stærkt træk!

LG C3 OLED

Bortset fra ovenstående, så er C3 meget lig C2 og C1. Skærmen leverer dyb sort, flotte farver, gode prækalibrerede billedtilstande (i det mindste nogle af dem) og naturligvis styring af farver og lys på pixelniveau pga. OLED-teknologiens selv-emitterende natur, hvilket er hemmeligheden bag den fantastiske HDR-billedkvalitet. Panelets største svaghed er fortsat lysstyrke, både maksimal og i fuldskærm, men vores vurdering og personlige erfaringer er, at OLED TV som C3 klarer sig fint i selv meget oplyste moderne stuer. Vores ønske om højere lysstyrke handler om potentialet. Vær opmærksom på, at 42- og 48-tommer udgaverne af C3 ikke er lige så lysstærke som 55-tommer og større, ifølge LG.
LG's videoprocessor, Alpha 9, har nået generation 6, der tilføjer billedbehandling oplært af maskinlæring såsom den nye 'Dynamic Tone Mapping Pro'-funktion. Den booster lys og kontrast i HDR-scener, men vær opmærksom på, at det ændrer billedet ift. hvordan det er tiltænkt. Kernen i LGs Alpha 9-processor er imidlertid robust og håndterer på fornem vis signaler i både SDR og HDR på tværs af tv-kanaler, streaming, skiver mm. Processoren er alsidig og fleksibel, såfremt du vil finjustere ting, herunder auto-kalibrering med Calman. Således forbliver LG C3 et fantastisk allround-TV til film, serier, sport, spil og andet, men som altid vil billedkvaliteten i sidste ende være begrænset af kildematerialet. Som du måske allerede har oplevet, kan indhold i lav billedfrekvens såsom en film i 24fps (hvad nærmest alle film optages i) fremkalde en 'stroboskopisk' effekt i særligt lyse scener (dine øjne bliver mere følsomme overfor motion-problemer i takt med at billedet bliver lysere), hvilket til en vis grad kan modvirkes med LGs TruMotion-indstilling fra 2021 kaldet 'Cinematic Motion'. Her begrænses den stroboskopiske effekt uden at introducere alt for mange billedartefakter og uden det uheldige sæbeopera-look. Prøv og se om det virker for dig. Det underliggende problem er den lave billedfrekvens i film/serier - ikke din TV-skærm. OLED er også toppen af poppen indenfor gaming, idet styring af lys og farver på pixelniveau sikrer, at alle de gode billedegenskaber stadig gælder under spilbrug, i modsætning til zonestyrede LCD TV der skal deaktivere eller kraftigt neddrosle zonestyringen for at undgå høj signalforsinkelse under spil. Dette er særligt synligt med spil i HDR-format, hvor OLED excellerer. C3 har stadig fire HDMI 2.1-porte til 4K120 med/uden VRR og LG er fortsat det eneste TV-mærke med Dolby Vision i op 4K120 sammen med Xbox Series X – indtil Sony A95L lander senere på året.
Men C3 er ikke perfekt. Som alle andre TV baseret på LG Displays WOLED-panel, lider det stadig af en smule hævet sort og flimmer, når det slår over i VRR-tilstand sammen med PS5, Xbox Series X eller TV. Effekten kan mildnes med Black Stabilizer-funktionen i LGs Game Optimizer-menu. Der er også potentiel risiko for burn-in efter intensiv spilbrug over længere tid, om end det er vores erfaring, at risikoen er reduceret til et minimum på de seneste generationer af WOLED-paneler. Lysstyrken bør desuden øges. LGs Game-profiler er anstændige, men for blålige pga. den for høje farvetemperatur sat af LG. Det er dog ikke et stort problem, idet du kan bruge enhver billedprofil på C3 som spiltilstand ved at aktivere ALLM (skal også understøttes af din spillekonsol) ). 120Hz BFI (Black Frame Insertion) er stadig fjernet, men efter vores mening er det ikke et stort tab, da det sænkede lysstyrken markant i HDR og introducerede flimmer. Afslutningvis bør det indskydes, at vores eksemplar ikke havde problemer med ujævnt lys eller farvebånd - banding – men som altid kan det variere meget fra eksemplar til eksemplar. Det siger ikke rigtig noget om din model og vi ved, at ujævn lyshomogenitet stadig er et generelt problem på nogle WOLED-paneler.

Konklusion

LG C3 er stadig et fremragende TV og et af de high-end TV, der giver best 'value-for-money' til film, serier, spil mm. LG har løst problemet med lysdæmpning i lange mørke scener, tilføjet HDMI 2.1 QMS og genindført DTS-lydsupport. Den opfriskede brugerflade i webOS 23 er et skridt fremad, men webOS i fuld skærm er stadig ikke særlig fedt, dels pga. ydeevnen dels pga. hovedskærmen der er fuld af reklamer. LG har endnu ikke nået milepælen på 1000 nits lysstyrke i C-serien.
Annonce:
I tidligere år konkurrerede LGs C-serie primært med OLED TV fra Sony, Panasonic og Philips, men i 2023 får LG fornyet konkurrence fra Samsungs mere prisvenlige S90C QD-OLED model. Den øgede konkurrence mellem WOLED og QD-OLED er godt nyt for forbrugerne! I sin prisklasse er C3 stadig i front med bl.a. understøttelse af Dolby Vision i op til 4K120, størrelser fra 42- til 83-tommer og nu HDMI 2.1 QMS som er godt, men ikke perfekt. Ikke desto mindre begynder C-serien at føles lidt stilstående. Medmindre du virkelig gerne vil have QMS eller større skærmstørrelse, så er der ingen grund til at opgradere til C3 fra en anden nyere LG C-serie. Vi håber, at LG i de kommende år for alvor trækker C-serien et niveau op i stedet for at forbeholde innovation til den dyrere G-serie. Når alt opgøres, så forbliver LG C3 et af de bedste og mest alsidige OLED TV på markedet, og en model som alle, der kigger på high-end TV, bør overveje. C3 modtager vores Top-anbefalings Award.
!
Ændret testparameter: I 2018 ændrede vi en testparameter, der relaterer sig til karakteren for features, som resultat af flere års dårlig praksis i branchen. Såfremt producenten af et givent "Smart TV" ikke kan forsikre Flatpanels om, at TV-platformen i opdateres til næste fulde software-version, fratrækkes 10 point på feature-scoren. Det skal betragtes som et opråb, der forhåbentlig kan skabe debat og ændre på praksis.

LG kan ikke give os denne garanti, hvad angår webOS-platformen.

Pris og forhandler:

Fremragende SDR og 4K HDR
Prækalibrerede billedprofiler
HDMI 2.1 porte & QMS
Spilydeevne og funktioner
DTS-lydsupport


Fuldskærms webOS 23 stadig ikke godt
webOS opdateres ikke
Hævet sort / flimmer i VRR
Fjernbetjening
Flere anmeldelser

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |

Test: Sonos Era 300 + Sonos Arc

16 Aug 2023 |

Test: LG G3 (MLA OLED)

06 Jul 2023 |

Test: Samsung S95C QD-OLED

03 Jul 2023 |