Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Sony A80K OLED - FlatpanelsDK

Test: Sony A80K OLED

|


A80K er Sonys serie af mere prisvenlige OLED TV med 4K-opløsning, 120/100Hz panel og HDR-egenskaber, men et mindre avanceret OLED-panel end flagskibsmodellen. A80K fås i 55, 65 og 77 tommer. Den kører Google TV og er desuden udstyret med Apples TV-funktioner (AirPlay 2, HomeKit). Vi tester 55-tommer versionen.

 Læs også: Oversigt: Sony 2022 TV


Pris og forhandler:

55"
65"
77"

Første indtryk

Sony A80K har et to-benet, minimalistisk design med en relativt slank ramme om skærmen. Elektronikboksen optager på bagsiden det meste af arealet på 55-tommer udgaven, som i øvrigt er gjort tykkere i toppen for at yde bedre støtte til det meget tynde OLED-panel. HDMI og alle andre porte vender mod siden, hvilket sikrer, at du kan vægmontere TV'et fladt mod væggen og stadig tilgå portene. Der er to porte med HDMI 2.1-båndbredde (48Gbps) til 4K120 og VRR. De andre to har standard HDMI 2.0-båndbredde, som klarer op til 4K60. Det er muligt at hæve fødderne for at gøre plads til en soundbar under TV'et heriblandt Sonos Arc, som passer under 55-tommer A80K, om end det ser lidt underligt ud (se foto). Samlet set er robust design, som får A80K til at fremstå som et moderne TV men dog også en smule anonymt. Hvis det ikke var for Sony-logoet nederst på ramme, ville mange nok have svært ved at identificere A80K som et Sony TV. Det ligner til forveksling mange andre OLED TV på markedet.

Brugeroplevelse & funktioner

Google TV
Opsætningen af TV'et tager lidt tid, men processen er ligetil. Først føres man igennem opsætningsprocessen for Google TV og dernæst Sonys ekstra trin. Du kan konfigurere TV'et som et Google TV (med apps osv) eller et 'basic TV', hvis du foretrækker at bruge en ekstern medieafspiller såsom Apple TV 4K eller Nvidia Shield. Igen i 2022 bruger Sony MediaTek MT5895-systemchippen i A80K. Den dukkede i første omgang op i 2019's Sony XH90, som vi benchmarkede i 3DMark og GFXBench mod et Philips Android TV, Nvidia Shield og Apple TV 4K. MediaTek MT5895 er en relativ langsom chip, der fungerer fint som videoplatform, men ikke som platform til spil og andre mere avancerede funktioner, som Android TV / Google TV kan muliggøre. 2022 blev ikke året, der ændrede på det faktum, at relativt dyre Smart TV fortsat er meget langsommere end vores telefoner. Vi foretager nye benchmark-test i fremtidige anmeldelser af Android TV og Google TV, såfremt de får opgradering på systemchippen. Det faktum, at Sony A80K bruger samme SoC som sidste års modeller, forklarer også, hvorfor den kører Android 10 i stedet for Android 11 eller 12. Sony leverer OS-opgraderinger, men har ikke kommenteret på tidslinjen for Android 11, 12 og 13. Derfor er A80K også identisk hvad angår Google TV-funktionalitet og TV-tunerfunktionalitet med sidste års modeller, hvorfor vi henviser til vores test af Sony A90J for en evaluering af brugerfladen og funktionalitet samt Sonys Bravia Core-streamingtjeneste.

Betjening

Dette års TV-modeller fra Sony leveres med en ny forsimplet og mindre fjernbetjening med færre knapper, helt konkret 25 knapper mod de 49 knapper, som fandtes på sidste års fjernbetjening. A80K leveres med en sort plastik-udgave af fjernbetjeningen, mens premium-modellerne (A90K OLED og opefter, X95K LCD og opefter) leveres med en premium-udgave med en metalbelægning på oversiden.

Sony A80K test

Sonys design indenfor fjernbetjeninger har været i limbo i flere år, så vi vil rose selskabet for at tage et stort skridt mod at løfte brugervenligheden. Kombineret med Google TVs enkle navigation, føles fjernbetjeningen indbydende og nem at blive fortrolig med. Det er et renere design, selvom der efter vores opfattelse stadig er for mange overflødige knapper heriblandt de fire sponsorerede knapper til Amazon Prime Video, Disney+, Netflix og YouTube. Fjernbetjeningen føles tilmed for let og billig, med tanke på, at A80K er et relativt dyrt TV. Vi har haft A80K til test, men der findes A83K og A84K, som tilføjer en funktion til at lokalisere fjernbetjeningen vha. stemmekommando eller tryk på en knap på skærmens ramme. Det fungerer ved, at fjernbetjeningen afspiller en lyd. Her er premium-udgaven af fjernbetjeningen ved siden af Samsung og Apples fjernbetjeninger.

Sony A80K test

TV-lyd

A80K er udstyret med Sonys 'Acoustic Surface Audio+', som dækker over tre højttalere (3.2 kanaler) indbygget direkte i OLED-panelet, eller rettere tre aktuatorer, der bruger OLED-panelet som højttalermembran. Sony har anvendt dette system i forskellige former i årevis, og det fungerer godt, når det er parres med en bashøjttaler i TV'ets kabinet – A80K har to bashøjttalere. Vær i øvrigt opmærksom på, at 77-tommer udgaven har en kraftigere centerhøjttaler (20W vs. 10W). Den primære fordel ved Sonys Acoustic Surface er, at stemmer opleves som om, at de faktisk kommer fra personerne i billedet. Det fungerer ekstra godt i A80K med dedikeret centerkanal. Du kan bevare denne effekt, selv hvis du bruger TV'et med en Sony soundbar igennem et system, som Sony kalder 'Acoustic Center Sync', hvor TV-højttalerne agerer centerkanal. Vi fik ikke mulighed for at prøve det i A80K, men testede det for nylig med A95K og Sonys HT-A9 højttalersystem. Højttalersystemet i A80K er bedre end det gennemsnitlige TV, men mangler noget i mellemtonerne og dyb bas. Det er et TV-lydsystem, som sandsynligvis vil tilfredsstille brugere, der ser blandet tv, men ikke tilfredstille brugerne, der også lytter til musik via TV'et. Til de stor film- og spiloplevelser anbefaler vi tilslutning af en god soundbar eller separate højttalere. A80K understøtter både Dolby og DTS-lydformater via HDMI eARC passthrough (fra en Blu-ray afspiller osv.).

Kalibrering

A80K har i alt 8 billedprofiler (Kraftig, Standard, Film, Spil, Grafik, Foto, IMAX Enhanced, Personlig) i SDR, hvoraf flere er overflødige, efter vores mening. Oveni kommer masser af billedprofiler til HDR10 og en håndfuld til Dolby Vision. Senest har en IMAX Enhanced-billedprofil fundet vej til Sonys TV-skærme, men den er ikke særlig præcis, som det kan ses i målingen i højre tabel, hvori vi også har gennemmålt flere af de andre billedprofiler. 'Film' var engang Sonys mest nøjagtige billedprofil, men den er sidenhen blevet justere til at være lysere med lidt overmættede farver til allround dag- eller aftenvisning. Du bør nu vælge 'Personlig', hvis du vil have Sonys mest nøjagtige billede – eller tjek vores kalibrerede indstillinger nedenfor. Sonys 'Spil'-profil er ikke perfekt, men det er en af ​​de mest nøjagtige Spil-profil, du finder på et TV, hvilket vidner om, at Sony går op i, hvordan PlayStation-spil præsenteres på skærmen. Hvad angår HDR, er 'Personlig' igen den mest nøjagtige billedprofil, men den når højest 620 nits lysstyrke. Overraskende nok rammer 'Kraftigt' næsten 1100 nits maksimal lysstyrke (med en væsentlig højere farvetemperatur). Vi anbefaler ikke at bruge 'Kraftig', idet profilen her meget unøjagtige farver og gråtoner, men hvis du alene ønsker den højest mulige lysstyrke og er ligeglad med resten, så findes den i A80K. Med Dolby Vision-indhold bør du vælge Dolby Vision Dark for at få det mest nøjagtige billede. Vi målte dækning af DCI-P3 farverummet til 98% og Rec.2020 farverummet til 73%, hvilket er på linje med andre TV baseret på LG Displays WOLED-panel.

Målinger

Vores "måling"-afsnit omhandler alle de ting vi går og måler på TV’ene samlet ét sted frem for at ligge i de enkelte afsnit. Vi henviser til vores artikel omkring bl.a. målemetoder her for en gennemgang af hvordan vi måler under testen. Bemærk: I 2021 implementerede vi en ny metode for måling af gennemsnitligt strømforbrug i SDR og HDR, hvilket gør at tidligere års målinger ikke er 1:1 sammenlignelige. I SDR måles der i ‘Kalibreret’ strømforbrug ved en lysstyrke ca. 100-110 nits for at normalisere målingerne på tværs af skærme (vores anbefaling for kalibrerede billedindstillinger kan variere). Denne metode vil blive anvendt fremadrettet. Bemærk: Vi har under testen ikke benyttet os af lyssensoren, men ønsker du, at TV'et selv kompenserer for lyset i stuen, så kan dette aktiveres i menuen.
Sony A80K test

Billedkvalitet

A80K er ikke meget anderledes end sidste års A80J; den bruger samme videoprocessor og samme MediaTek systemchip, hvilket bidrager til at forklare, hvorfor den stadig kun er udstyret med to HDMI 2.1 porte. Hvis du ejer mere end én spilkonsol med HDMI 2.1, dvs. både PlayStation 5 og Xbox Series X, udgør dette en begrænsning, idet en af ​​de to HDMI 2.1 også agerer eARC port til output af TV-lyd. Forhåbentlig kan Sony løse denne begrænsning i 2023. Hvis du kommer fra et tidligere OLEDTV fra Sony eller et andet mærke, er den primære opgradering HDMI 2.1 med understøttelse af input-signal i 4K120, idet LG Display WOLED-panel ikke har ændret sig særlig meget gennem årene. Vi har ikke identificeret afgørende opgraderinger i skridtet fra Sonys X1 Ultimate videoprocessor til den nuværende Cognitive Processor XR, med mindre du ynder at aktivere diverse funktioner til billedredigering. Dermed ikke sagt, at A80K ikke leverer herlig billedkvalitet, for det gør skærmen. OLED-panelet er garant for ægte sort, ekstrem kontrast, vidunderlige farver og hurtig respons uden slør eller andre artefakter. Kombineret med Sonys gode videoprocessor, leverer A80K forbilledligt SDR, altså almindelige tv-kanaler, Blu-ray, HD-streaming. Det eneste, som mangler, er lidt højere lysstyrke i fuldskærm til brug i dagstimerne til f.eks. vintersport.
I HDR er der heller ingen væsentlig fremgang. A80K leverer op til omtrent 650 nits peak lysstyrke i sine nøjagtige billedprofiler (6500 Kelvin) såsom 'Personlig', hvilket er lavere end hvad konkurrerende OLED TV leverer, og knap 1100 nits peak lysstyrke i de mere blålige, mindre nøjagtige billedprofiler såsom 'Kraftig'. Som alle andre nyere Sony TV understøtter A80K formaterne HDR10, HLG og Dolby Vision. Der er ingen understøttelse af HDR10+. Ligesom andre TV bygget på LG Displays WOLED-panel begynder den maksimale HDR-lystyrke at falde i takt med, at det oplyste objekt optager mere af skærmens areal. Dog holder de fleste andre OLED TV den maksimale lysstyrke i et op til 10% vindue (10% af skærmen er hvid, mens resten er sort) mens Sony A80K kun holder sin maksimale lysstyrke i et op til 5%-vindue, hvilket er lidt skuffende. Du kan se hvor meget i sektionen med målinger. Til tider vil man se denne effekt slå igennem med indhold. Med hvid i fuld skærm (100%-vindue) når lysstyrken cirka 150 nits i 'Personlig' og 185 nits i 'Kraftig'. Dette er et område, hvor OLED har plads til forbedring, men det er op til LG Display – ikke Sony, LG Electronics eller et andet TV-mærke – at løse denne udfordring. Det samme kan siges om OLEDs dæmpning af lysstyrke, når statiske elementer er i billedet. Nogle gange dæmper OLED TV lysstyrken, selvom de ikke burde, f.eks. under en fodboldkamp med en resultattavle øverst eller et spil med en statisk HUD i siden af billedet. Det er ikke så slemt som i tidligere OLED TV-generationer, men det sker stadig på WOLED, hvorimod QD-OLED byder ind med betydelige forbedringer på området. Sonys flagskibs A95K QD-OLED TV leverer noget højere lysstyrke (+260 nits) og sidste års A90J (test), der forbliver på markedet i 2022 som storebror til A80K, lander et sted imellem de to. QD-OLED bevarer samtidig farvemætningen bedre ved højere lysstyrkeniveauer, hvilket sikrer, at lyse farver i HDR-indhold ser mere levende og intense ud. Omvendt er QD-OLED ikke i stand til at levere ægte sort i lyse omgivelser eller hvis der er en kraftig lyskilde overfor TV. QD-OLED har også et trekantet pixellayout, som giver nogle sære omrids om f.eks. bogstaver i undertekster eller menuer, og til tider visse objekter i filmscener. Vi forstår, hvorfor Sony har positioneret QD-OLED som topmodel, men A80K med WOLED er ikke desto mindre stadig et fantastisk TV til en langt bedre pris. Det findes også i 77-tommer i modsætning til QD-OLED, som pt. går op til 65-tommer. Samlet set leverer Sony A80K herlig SDR- og HDR-billedkvalitet på tværs af film, serier og spil. På grund af OLED's selv-emitterende natur får du faktisk de 650 nits lysstyrke i stjerner, lamper og refleksioner, idet pixels styres individuelt, hvilket også sikrer, at farverne er nøjagtige og ikke påvirkes af typen af indhold eller særlige billedkompositioner, som har tendens til at forvirre zonestyrede LCD TV ud i situationer, hvor farver og lys forvrænges. Der er ingen lysglorier omkring lyse objekter i billedet på OLED, så HDR-billeder fremstår klare og flotte på A80K, selvom den maksimale lysstyrke på papiret er lavere end på nogle miniLED LCD TV. Sony TV har ikke Filmmaker Mode. Selskabet forklarer det med, at de eksisterende billedprofiler er lige så nøjagtige, hvilket langt hen ad vejen af sandt, men det handler nok nærmere om kommercielle interesser. Det illustreres af det faktum, Sony – efter Filmmaker Mode blev introduceret – tilføjede en IMAX Enhanced-profil, som er komplet overflødig og ikke engang nøjagtig, som det fremgår af afsnittet 'Målinger'. Sony TV understøtter heller ikke Dolby Vision IQ, som tilpasser Dolby Vision-billeder til at matche lyset i seerens omgivelser, men A80K har sit eget system til SDR og HDR10 samt Netflix Adaptive Calibrated Mode og Bravia Core Calibrated Mode. De to sidstnævnte fungerer kun i de tilsvarende apps. A80K's 'Ambient Optimization' system justerer skærmens lysstyrke og tonekurve, men ikke farvetemperaturen (kan kun A95K) så det optimeres til lyset i seerens omgivelser. Disse systemer kan deaktiveres, hvis man ikke ønsker at bruge dem.
A80K's gode billedkvalitet strækker sig til spil, især spil i HDR. På grund af OLED's styring af lys og farver kompromitteres billedkvaliteten generelt ikke i spil på trods af den meget lave signalforsinkelse (input lag) i Spil-profilen. Dette står i stærk kontrast til zone-styrede LCD TV, hvor zonerne må deaktiveres eller nedtones gevaldigt for at holde signalforsinkelsen til et minimum. For at få den bedste spiloplevelse med den bedst mulige billedkvalitet og laveste signalforsinkelse/hurtigste responstid, bør man satse på en skærm, hvor billedegenskaberne er iboende i de enkelte pixels – og så vidt muligt undgå støttesystemer såsom zone-styring. Det eneste område, hvor billedkvaliteten ikke opretholdes 100% er VRR, hvor sort bliver mere grålig samtidig med, at flimmer kan opstå. Det er gældende for alle TV baseret på LG Displays WOLED-panel, altså også Sony A80K. Det er ikke en dealbreaker, men fejlen består og skyldes den måde, hvorpå OLED-panelet drives. Vi har kigget nærmere på spil i 4K120 og andre aspekter af HDMI 2.1 i spilkonsoller forbundet til kompatible TV i vores test af Xbox Series X og test af PlayStation 5. Vi målte input-forsinkelsen til 16,3 ms i 4K 60Hz, hvilket ikke er det laveste niveau, men godt nok til konsolspil. Input-forsinkelsen vil være lidt lavere i 4K 120Hz, men kun en håndfuld konsolspil i 120fps findes på nuværende tidspunkt. Input-forsinkelsen er endnu lavere i VRR, som nu understøttes af både Xbox og PlayStation 5, og som er aktiveret i alle Sony 2022 TV – ingen firmwareopdatering påkrævet. Med andre ord; Sony A80K er en god følgesvend til seneste generation af spilkonsoller, selvom den mangler en ekstra HDMI 2.1 port eller to. Derudover understøtter A80K HGiG, som kan auto-kalibrere HDR i PS5-spil (der er ikke noget, der hedder en manuel HGiG Mode i TV). En ekstra fordel er, at Sonys Spil-profil i både SDR og HDR er en af ​​de mest præcise, du finder i et TV, hvilket sikrer, at spil ser ud som spilskaberne havde til hensigt – i modsætning til de rædderlige Spil-profiler, man ofte finder i andre mærker af TV. BFI (Black Frame Insertion) er i alle 2022 OLED TV, også A80K, begrænset til 60Hz. Dolby Vision til spilbrug er ikke understøttet i Sony TV. Herudover er der ikke meget at tilføje. Som altid med OLED er betragtningsvinklerne fremragende, men ikke perfekte, Sonys MotionFlow-system forbliver et af de bedste til at udglatte bevægelse, hvis man ønsker det, og Sonys 'Smooth Gradation' kan hjælpe med at udglatte farvebånd i indhold, som er blevet komprimeret lidt for hårdt. Vores eksemplar havde et ensartet panel med kun en marginal lysere højre side, hvilket kunne ses på mørke gråtoner, men ingen problemer med farvestik i hvid eller andet. LG Display bør dog generelt stadig arbejde på at forbedre lyshomogeniteten i WOLED-panelet.

Konklusion

A80K er næsten samme OLED TV som sidste års A80J – samme videoprocessor, samme MediaTek SoC, samme Android-version under Google TV, stadig kun to HDMI 2.1-porte, samme størrelser op til 77 tommer – der heller ikke var en stor opgradering fra A8 i 2022, med undtagelse af HDMI 2.1. Det er en smule skuffende, at hardwareudviklingen ser ud til at være gået næsten i stå – vi håber på hardwareopgradering næste år.
Annonce:
Sony A80K er et alternativ til mellemklasse OLED TV fra bl.a. LG, Panasonic og Philips, og efter hastværket med at få HDMI 2.1-funktionalitet i perioden 2019-2021 er den grundlæggende funktionalitet ved at være ret ens. Hver producent har naturligvis funktioner, som er eksklusive til deres TV, hvilket for Sonys vedkommende er Acoustic Surface-højttalersystemet, Google TV (indtil Philips får det næste år) og et par andre ting, men A80K adskiller sig ikke for alvor fra konkurrenterne. A80K's begrænsede HDR-lysstyrke er den primære svaghed ift. andre OLED TV i prisklassen. Ikke desto mindre er Sonys 8-serie stadig et fremragende TV i 2022 med imponerende SDR- og HDR-billedkvalitet til film. Det er også et glimrende valg til konsolspil på bl.a. PlayStation 5 og Xbox Series X, som tilbyder en håndfuld spil i 120fps og mange spil i HDR. A80K er efter vores mening også et væsentligt bedre TV end Sonys markant dyrere LCD-topmodel med miniLED, X95K, samtidig med, at det er et markant billigere valg end Sonys flagskibs QD-OLED TV, A95K.

Pris og forhandler:

55"
65"
77"

Fremragende HD, 4K & HDR
Kontrast, sort & betragtningsvinkler
Gode TV-højttalere
HDMI 2.1 & eARC
Sonys motion-system


Manglende HDR lysstyrke
Google TV mangler i Danmark
Ingen hardwareopgradering
Kun to HDMI 2.1 porte



Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |