Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Philips OLED807 - FlatpanelsDK

Test: Philips OLED807

|


Philips’ prisstærke OLED-model i 800-serien kommer med LG’s EX-panel, den seneste ‘AI’ P5-processor og Android TV. OLED807 fås i størrelserne 48", 55", 65" og 77" og vi har testet 65"-modellen. Vær opmærksom på, at 48"-varianten ikke har et EX-panel.

 Læs også: Oversigt: Philips 2022 TV


Pris og forhandler:

48"
55"
65"
77"

Første indtryk

Philips’ skærme er generelt ret minimalistisk designede og som de fleste OLED-modeller på markedet, så er det øverste af profilen ganske tynd, hvorimod bunden er mere bastant for at give plads til elektronik. Karakteristisk for Philips er basenheden, som er placeret på ryggen af TV’et, der med sin fritlagte membran virkelig vil gøre opmærksom på sig selv. Det er sjældent, at en producent genbruger fødderne fra sidste års model, og OLED807 adskiller sig da også fra 805’eren, som var sidste Philips-model vi så på, i sit design af foden, som er gået fra diskrete fødder i hver side, til en mere uhåndtérlig T-formet sag, der er noget mere besværlig at montere. Til gengæld tillader foden at TV’et drejes hvilket for nogle vil være en kærkommen feature og den centrale placering vil også muliggøre, at TV’et placeres på et smallere møbel end fødder monteret i siderne. Foden stikker en smule frem foran TV’et, men er generelt høj nok til, at man lige kan placere en lav soundbar - såsom Sonos Arc - foran.
HDMI-portene på Philips understøtter alle ARC, men man skal være opmærksom på, at kun én af dem understøtter eARC, så sørg for at få valgt den rette når du tilslutter dit eksterne lydudstyr. Philips’ særkende er Ambilight, som i OLED807-varianten kan - ligesom OLED806 fra sidste år - lyse på alle 4 sider af TV’et via en række dioder placeret langs kanten af elektronik-puklen bagpå. For at få den optimale udnyttelse af Ambilight anbefales der relativ stor afstand til væggen bagved - gerne 15 cm. Dette for at sikre, at lyset fremtræder diffust og kan oplyse et tilpas stort område bag TV’et.
Philips OLED807
Ambilight features
Ambilight har en del forskellige muligheder for indstilling, og hvor man førhen enten måtte vælge mellem discolys eller ingenting, så er der i dag ret mange profiler at vælge mellem. Man også kan lade lyset være statisk og tilpasses farven på væggen for at give den korrekte farvetone, hvis man ønsker at benytte det såkaldte "bias-lys", som sørger for, at området bag TV’et fremtræder i den hvide farve - den samme som vi også kalibrerer TV’ene i henhold til. Ud over at lyse ift. indholdet på billedet kan man også lade TV’et lyse i takt med eksempelvis lyden (hvis du bruger TV’et til musik) og vil du gå all-in tilbyder Philips at synkronisere dine øvrige Hue-produkter i stuen med lyset fra TV’et, så du får en omsluttende lys-oplevelse. Billedpuristen vil måske rynke på næsen og slå Ambilight permanent fra og det er heldigvis virkelig nemt via en genvej på fjernbetjeningen. Skulle man bekymre sig om el-regningen, så kan vi som service supplere med information om, at effektforbruget kun øges med godt 5 W når Ambilight aktiveres.

Brugeroplevelse & features

Lidt skuffende kommer OLED807 ikke med seneste variant af Android-interfacet – Google TV – og man vil dermed i første omgang være begrænset til at interagere med sine apps via det ældre Android-interface, som vi har beskrevet en del gange i ældre anmeldelser, såsom Sony XH90. Da vi har med Android at gøre, så er det heldigvis i støbeskeen, at OLED807 opdateres til nyere Android-versioner senere hen, hvilket er en af fordelene ved at vælge Android frem for eksempelvis WebOS og Tizen. Vi vil ikke bruge ekstra tid på igen at beskrive funktionerne i denne version af Android TV, men blot nævne at man naturligvis stadig finder de nyeste apps til dine streaming-behov hvad enten det er Disney+, HBO Max eller SkyShowtime. Dét der ikke kan streames kan måske i stedet castes via enten Chromecast Built-in. Processormæssigt er Philips rykket til MediaTek MT5895, som vi har set på Sonys modeller fra sidste år og en nødvendighed for at få HDMI 2.1. Performance på denne generation MediaTek-chipsæt kan ikke hamle op med eksterne systemer såsom Nvidia Shield eller Apple TV, men da spil-markedet på Android TV stort set er ikke-eksisterende er det næppe sådanne formål denne type platform skal understøtte. Philips har i år lanceret en galleri-funktion, kaldet Aurora, der dækker over en app med forskellige typer wallpaper - både statiske billeder og varianter med lidt bevægelse i. Billederne suppleres med Ambilight for at skabe ekstra stemning og i visse tilfælde vil der også være lyd. For nu kan man ikke benytte egne billeder, men det skulle være en feature, som tilføjes senere. Aurora kan ikke agere screensaver eller "off-funktion", som vi har set det på Samsungs Frame-modeller eller LGs 2022 OLED TV, men dét er ikke anderledes end samme funktion på ældre LG’s TV med galleri-funktion eller samme feature på Samsungs større QLED LCD-modeller. I en tid, hvor energiforbrug virkelig er kommet på alles agenda, kan det virke som en potentiel fuser at lancere en funktion, som sørger for at dit TV bruger ekstra meget strøm når du ikke bruger det, og i forhold til Samsungs variant og de muligheder dén tilbyder, så virker Aurora ikke helt så finpudset endnu.

Betjening

Med OLED805 så vi et skifte i Philips’ design af fjernbetjeningen, hvor vi vinkede farvel til det lidt kluntede fulde tastetur på bagsiden af fjernbetjeningen. Samme variant af fjernbetjeningen finder vi til OLED807, dog har den skiftet farve til en lidt mere traditionel sølvfarvet version med samme svampede knapper. Man kunne sagtens kunne have knipset halvdelen af dem af uden, at det ville skade brugervenligheden. På intet tidspunkt under testen havde jeg behov for at betjene tal-tasterne, kanalknapperne eller genvejene til apps i toppen. Væk med dem. Hvis man vil lave app-genveje, så lad brugerne selv bestemme hvilke apps der skal være genvej til, tak.

Philips OLED807 test

Generelt er Philips’ menuer nogenlunde intuitive at navigere i, men der er ganske enkelt for mange lag man kan åbne og det tager voldsomt mange tastetryk at komme helt ind til eksempelvis indstillingerne der justerer billedparametrene. Læg dertil, at man som almen bruger har alt alt for mange håndtag at hive i, som for 95% af brugerskaren ikke vil give nogen som helst mening. Da Philips gerne efterlader et par "forbedrende" algoritmer tændte uanset hvilken billedprofil man vælger, så vil det næsten altid være gavnligt at gå menuerne efter for at rydde op i skarphedsindstillinger eller bevægelsesudglatning og dét kræver en del tastetryk.

TV & lyd

HDMI eARC fandt sidste år vej til 800-serien og det var en af de ting vi kritiserede 805’eren for tilbage i 2020, men hvis man ikke har lyst til at have ekstern lyd i stuen, så er Philips’ modeller faktisk blandt de bedre når det kommer til lydgengivelsen. Godt hjulpet på vej af en "subwoofer" på ryggen kan TV’et levere en bedre-end-gennemsnittet lydoplevelse, men på trods af "Atmos"-skiltet på kassen, så skal man ikke sætte næsen op efter en omsluttende oplevelse rent lydmæssigt - der er ganske enkelt ikke den tilstrækkeligt hardware i TV’et til at gengive Atmos alene. Tilsluttet en ekstern soundbar via eARC er der derimod adgang til både Dolby og DTS lydformater. Som set i så mange andre anmeldelser, så er HDMI ARC bare ikke den mest stabile standard og ved adskillige lejligheder blev det observeret, at TV’et tabte soundbar’en og man lige enten måtte cykle lyden til TV-lyd og tilbage til ekstern lydkilde, eller stoppe en film og starte den igen for at få lyd igennem. I anmeldelsen af OLED934 tilbage i 2019 var der sporadisk knas i lyden og samme fænomen blev konstateret ved afspilning af lydkilder forbundet via HDMI. Det tager lidt af glæden ved at lytte til et bragende Atmos-spor, at der pludselig kommer skratten i lyden.
Philips OLED807
DTS Play-Fi baghøjttaler med Ambilight funktion
Sony har i længere tid haft mulighed for at parre deres OLED-modeller, med acoustic surface-teknologi, med eksterne lydsystemer og agere center-højttaler og i deres HT-A9 så vi det som en unik Sony-feature, der slet ikke kunne opnås med andre TV. Philips lancerede sidste år en lignende funktionalitet i form af deres DTS Play-Fi Home Theater højttalere, som er et soundbar-system, som ikke blot lader TV’et spille med, men også tilbyder at udvide Ambilight-oplevelsen til baghøjttalerne. OLED807 er ét af de TV, som understøtter DTS Play-Fi og det unikke i dén konstellation er netop muligheden for at brede Ambilight ud i rummet ved at investere i baghøjttalere til setup’et.

Kalibrering

At få indstillet sit TV, så billedet matcher filmskaberens intention burde være hvad TV-producenten altid stræbte efter, men uheldigvis sælger denne billedgengivelse ikke ret mange TV ude i butikkerne, og billedet vil sandsynligvis ikke imponere mange ved første øjekast. Derfor har de fleste producenter et virvar af billedprofiler, som er pumpet op i forskellige grader af kunstighed i form af skarphed, overmættede farver og skæv kontrast. Philips har omtrent perfektioneret dét at gøre et billede ekstra skarpt med farver, der næsten gør dig blind, og OLED807 er bestemt ikke glemt når det kommer til brug af hele paletten af muligheder for at tilføre "lidt ekstra". Det er vanen tro alt for mange billedprofiler at vælge mellem for den almene bruger, og det ville virkelig klæde samtlige producenter at få ryddet lidt op. Der er kan ikke være nogen derude, som har behov for at vælge mellem så mange (marginalt) forskellige profiler. Puristen har nærmest kun brug for én og det er den korrekt kalibrerede, og så kan man argumentere for, at en spilprofil måske også er anvendelig, men med ALLM-funktionalitet kunne der sagtens tænkes en all-in-one løsning, som blot slog yderligere billedkredsløb fra for at reducere input-lag. Vi tager udgangspunkt i Expert-profilen - samme type profil kan hedde noget lidt andet hos andre producenter, men der findes generelt én, som kommer ret tæt på målet. Philips har lagt adskillige "gode" profiler i kataloget heriblandt Filmmaker Mode og en Calman-profil, hvis man foretager en autokalibrering. Manuel kalibrering er forholdsvis enkel, som det også er tilfældet på andre OLED, og man kommer hurtigt meget tæt på referencen med få justeringer. Justering af lysstyrken hos Philips foregår, ligesom hos Sony, i flere trin, hvor ét er at definere det maksimale lysniveau. Uheldigvis deles denne indstilling på tværs af SDR og HDR10, så indstiller man lysstyrken fornuftigt til SDR, så vil billedet være alt for mørkt til HDR. Det anbefales derfor at benytte hhv. Expert 1 og 2 til hhv. SDR og HDR10 og lade eneste forskel være indstillingen for maksimal lysstyrke (Light Boost). Dolby Vision har sine egne profiler og lider dermed ikke af samme problem. Philips har et af de såkaldte OLED EX-paneler fra LG, som skulle være i stand til at levere op til 30% højere lysstyrke, men for at nå over 1000 nits på OLED807 er man desværre nødt til at benytte en af de dynamiske billedprofiler, hvilket er ødelæggende for oplevelsen. Det er muligt at levere højere lysstyrke i disse fordi farvetemperaturen på hvid er markant højere (mere blålig). I Expert-profilen lander peak-lysstyrken på mere moderate 740 nits. Da der er tale om et WOLED-panel fra LG, så er farverummet ikke nær så bredt som på eksempelvis Sony A95K eller Samsung S95B, som benytter Samsungs QD-OLED-panel. Vi måler samme dækning, som øvrige paneler baseret på denne paneltype, nemlig x% af DCI-P3 og xx% af Rec.2020 farverummene.

Målinger

Vores "måling"-afsnit omhandler alle de ting vi går og måler på TV’ene samlet ét sted frem for at ligge i de enkelte afsnit. Vi henviser til vores artikel omkring bl.a. målemetoder her for en gennemgang af hvordan vi måler under testen. Bemærk: I 2021 implementerede vi en ny metode for måling af gennemsnitligt strømforbrug i SDR og HDR, hvilket gør at tidligere års målinger ikke er 1:1 sammenlignelige. I SDR måles der i ‘Kalibreret’ strømforbrug ved en lysstyrke ca. 100-110 nits for at normalisere målingerne på tværs af skærme (vores anbefaling for kalibrerede billedindstillinger kan variere). Denne metode vil blive anvendt fremadrettet. Bemærk: Vi har under testen ikke benyttet os af lyssensoren, men ønsker du, at TV'et selv kompenserer for lyset i stuen, så kan dette aktiveres i menuen.
Philips OLED807 test

Billedkvalitet

Alle TV-producenter med respekt for sig selv fik klistret et "AI" (Artificial Intelligence) logo og hos Philips har vi flere gange fået demonstreret hvordan deres variant tilpasser sig indholdet på skærmen, samt lysforholdet i rummet og justerer mængden af skarphed, kontrast, farver og lys fra scene til scene. TV’et er selv i stand til at vælge mellem de forskellige billedprofiler, men både dét og de forskellig AI-features kan deaktiveres, hvis man ikke ønsker det kunstige look, som følger med mange af Philips profiler. Desværre er standard-valget af profil ikke den mest korrekte, så der skal foretages nogle justeringer, hvis man vil have et billede så tæt på filmskabernes intention som muligt.
Bedste udgangspunkt fås, som nævnt tidligere, i Expert-profilen og selv hvis man ikke ønsker at justere på primær- eller sekundærfarver, så får man med OLED807 det formidable OLED-billede, som garanterer høj kontrast i form af pixelpræcis håndtering af højlys og kulsort mørke. Farvegengivelsen kommer så tæt på referencen, som man kan ønske sig med ganske få nøk farvejusteringerne og markerer, at hvis man lige er frisk på at bruge 10 minutter på opsætningen, så kan man få verdensklasse billede uden nødvendigvis at gå efter de helt dyre topmodeller. Skulle man sætte en finger på noget, så fremstår flydende gradienter ikke helt perfekte uden banding, men det vil være yderst sjældent, at man vil kunne spotte dette i film. Lysstyrken er ikke så høj, som vi har set på andre TV baseret på EX-panelerne fra LG, så OLED807 skiller sig ikke rigtig ud fra mængden på dét punkt. Faktisk lander lysstyrken en smule under hvad vi så på OLED805. Vælger producenten at sænke peak-lysstyrken, så kan man dog håbe, at det mere kapable panel så i stedet vil give en længere forventet levetid, men den konklusion kan vi desværre ikke helt underbygge på den korte tid vi tester. Vil man over 1000 nits, så skal man desværre se mod de dynamiske billedprofiler og det er ikke et valg vi vil anbefale. OLED807 håndterer alle HDR-formater du måtte have brug for, men Dolby Vision ser pt. ud til at have overtaget det meste af markedet, så det vil sandsynligvis være et fåtal af udsendelserne du falder over, som reelt har behov for eksempelvis HDR10+.
Håndtering af bevægelse kan ske på vidt forskellig vis på Philips’ modeller og helt tilbage da "motion interpolation" blev opfundet var det Philips der førte an med en ekstrem aggressiv udglatning af bevægelse. Dette kan du stadig få, hvis du ønsker det, men heldigvis kan du også blot aktivere ‘Pure Cinema’ under bevægelseshåndteringen og få nedbragt hakken på 24 fps indhold, hvilket i vores mening er det primære sted man bør være opmærksom. Næste skridt på vejen til glatte bevægelser skal ligge hos indholdsskaberne, hvor billedraten skal op og dermed eliminere behovet for at glatte på billedstrømmen. Med OLED807 har Philips fået HDMI 2.1 ombord, hvilket muliggør 4K120 og samtidigt er der også åbnet for VRR-understøttelse, hvilket baner vejen for en god spiloplevelse. TV’et detekterer selv et spil-signal og skifter til den hurtigste profil, hvilket bringer inputlag ned på under 16 ms. Vores udstyr kan desværre ikke måle på forsinkelsen i VRR-mode eller 120 Hz, men begge dele bør sænke forsinkelsen endnu mere. Der er heller ikke samme begrænsning på peak-lysstyrken i spilprofilen, som vi så på Philips OLED805 og dermed er OLED807 et langt bedre valg til gamerfolket end OLED805, som vi så på tilbage i 2020. Philips introducerede tidligere en genvejsmenu til at aktivere diverse spil-optimeringen og denne kan også på OLED807 kaldes frem ved at holde menu-knappen inde, hvorved du både kan se informationer omkring inputsignaler og justere på visse billedparametre direkte. Vores eksemplar af OLED807 var ikke 100% homogen i lysfordelingen når vi kom ned i de mørkeste toner og dernede var der også et rødt farvestik at spotte. Det var ikke et problem i daglig brug og var reelt kun synligt ved langtidseksponeringer, som dem der ses herunder.
Samlet set, så leverer Philips OLED807 virkelig meget billede for pengene og markerer igen hvordan OLED-panelerne efterhånden er blevet en garant for god billedkvalitet. Hvis det ikke var for indtoget af QD-OLED-modellerne, så havde OLED807 sagtens kunne spille op til selv de bedste derude, men de to modeller fra Sony og Samsung har altså lige en ekstra fordel i form af de langt mere intense farver, som dermed skaber lidt afstand ned til de "normale" OLED-modeller.

Konklusion

Philips OLED807 er godt med når det kommer til billedkvalitet og features. Vi finder HDMI 2.1, der åbner for VRR, 4K120 og eARC, lavere input lag, samt bedre og mere avanceret Ambilight, der kan spille sammen med Philips Play-Fi produkter. Lysstyrken er ikke helt oppe og ringe i samme niveau, som vores reference-TV, men stadig højt nok til at sikre en god HDR-oplevelse.
Annonce:
På softwaresiden er Philips ikke rykket helt med frem i bussen og kører stadig Android TV uden Google TV ovenpå. Det vides ikke, om den får Google TV, men opdateringer er dog planlagt ude i fremtiden, hvilket understreger fordelen ved valg af et TV baseret på Android, hvor opdateringer til smart-platformen oftest varer ved i flere år efter købsdato. Det er svært at spille op mod de nye QD-OLED, hvis det er kongetronen man går efter, men på ren value-for-money, så er det svært at komme udenom Philips’ mellemklasse-OLED og modellen kan anbefales til såvel filmelskeren, som spilentusiasten og vi kvitterer med en top-anbefaling herfra.

Pris og forhandler:

Suveræn billedkvalitet
Anstændige TV-højttalere
Ambilight til de der elsker stemningslys
HDMI 2.1 porte og funktioner


Ikke opdateret til Google TV
Sporadisk ARC-lydproblemer
Kræver lidt justering af især "billedforbedrende features"
Kun to HDMI 2.1 porte



Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |