Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Sony X95K miniLED LCD - FlatpanelsDK

Test: Sony X95K miniLED LCD

|


Sonys første LCD TV med miniLED er landet. X95K erstatter sidste års X95J som det japanske selskabs mest avancerede 4K LCD TV. Udover miniLED-opgraderingen byder X95K på to HDMI 2.1 porte og Google TV med streaming-apps. Skærmen leveres desuden med en redesignet fjernbetjening.

Vi tester 65-tommer udgaven.

 Læs også: Oversigt: Sony 2022 TV


Pris og forhandler:

65"
75"
85"

Første indtryk

X95K er et massivt apparat, der vejer mere end 30 kilogram i 65-tommer udgaven. Skærmen kan vægmonteres, men sørg for at tjekke på forhånd, om væggen er stærk nok til at bære vægten, især hvis du påtænker at købe skærmen i 75- eller 85-tommer – den største skærm vejer 53 kg. Til sammenligning vejede sidste års 65-tommer X90J (med et mere simpelt LED-zonesystem) 22,9 kg. Metalfødderne, som medfølger i kassen, kan placeres enten i en bred eller smal konfiguration, hvor sidstnævnte gør det muligt mere fleksibelt at placere den relativt store skærm på eksisterende møbler i hjemmet. I den brede konfiguration kan fødderne også hæves for at give plads til en soundbar under TV'et, hvilket vises ovenfor. Fødderne sørger for et solidt fundament under det tunge TV. TV'ets metalramme matcher fødderne i farvetone. Alle porte vender enten nedad eller til siden og kan skjules bag aftagelige paneler, som tilsammen udgør det ternede bagpanel. TV'et er heller ikke ligefrem slankt og i sammenligning med Samsungs QN95B (med nogenlunde samme skærmteknologi), så har Samsung formået at få bagsiden helt plan og gøre sit LCD TV med miniLED markant slankere. Side om side fremstår Sony X95K noget klodset. En vigtig forskel er dog, at Sony X95K har alle porte og al elektronik indbygget, hvorimod Samsung har flyttet porte og meget elektronik ud i den relativt store og eksterne One Connect-boks, som man skal finde plads til i sit TV-møbel. Et paradoks er, at selvom en miniLED er mindre end en konventionel lysdiode, så bliver systemerne til bagbelysning i dyre LCD TV stadig større, tungere og mere energikrævende. I stedet for mere energieffektive skærme, anvendes miniLED til at give skærmene flere lyszoner.

Brugeroplevelse & funktioner

Opsætning af TV'et tager lidt tid, men det er en ligefrem proces, som i første omgang beder dig opsætte Google TV og senere Sonys egne systemer. Du kan konfigurere TV'et som et Google TV eller et 'basic TV' såfremt du bruger en ekstern medieafspiller såsom Apple TV 4K eller Nvidia Shield. Igen i 2022 bruger Sony systemchippen MediaTek MT5895 i X95K (og andre modeller). Vi mødte den første gang i 2020's Sony XH90, som vi benchmarkede i 3DMark og GFXBench op imod et Philips Android TV, Nvidia Shield og Apple TV 4K for at evaluere CPU og GPU ydeevnen. MediaTek MT5895 er en relativt langsom chip, der fungerer fint som videoplatform, men som ikke er særligt velegnet til platform for spil og andre mere avancerede brugsscenarier, som Android TV / Google TV potentielt kan åbne for. Faktum er, at selv i 2022 forbliver vores Smart TV markant langsommere end vores smartphones, på trods af den langt højere pris. Vi planlægger nye benchmark-tests i fremtidige anmeldelser af Android TV og Google TV, når vi får næste generation af systemchip. Det faktum, at Sony X95K bruger samme SoC som sidste års modeller, forklarer også, hvorfor den kører Android 10 frem for Android 11 eller 12. Sony har lovet at levere OS-opdateringer, men har ikke kommenteret på tidsplanen. X95K er derfor identisk hvad angår Google TV-funktionalitet med sidste års modeller, hvorfor vi henviser til vores test af Sony A90J for en evaluering af brugerfladen og funktionalitet herunder Sonys Bravia Core streamingtjeneste.

Betjening

Sonys 2022 TV leveres med en ny, enklere fjernbetjening med færre knapper; 25 knapper sammenlignet med 49 knapper på sidste års fjernbetjening. X95K har en premium-udgave med en metalbelægning på toppen, mens de billigere modeller (A80K OLED og ned, X90K LCD og ned) leveres med en sort plastikversion. Det nye design af fjernbetjeningen løfter brugervenligheden. Kombineret med Google TVs enkle navigation føles fjernbetjeningen mere indbydende og nem at gå til. Den har et renere udseende, men der er stadig for mange overflødige knapper efter vores mening, herunder fire sponsorerede knapper til Amazon Prime Video, Disney+, Netflix og YouTube. Knapperne føles lidt bedre på grund af øget modstand. Herunder ser du de to nye fjernbetjeninger fra Sony. Den til højre er premium-udgaven, som leveres med X95K.

Sony X95K test

Sony X95K test

Bortset fra metalbelægningen på toppen, som føles lidt køligere at røre ved, er premiumudgaven identisk med den billigere plastikudgave. Den har ligeledes plastikoverflade på begge sider og bunden. Den føles lidt tungere, men generelt set stadig for billig til et high-end TV som X95K. Det er tankevækkende, hvordan en relativt billig medieboks såsom Apple TV kan leveres med en slank og førsteklasses aluminiumsfjernbetjening, mens meget dyre TV-skærme til stadighed leveres med billige plastfjernbetjeninger. Efter vores mening er det ikke et godt sted at spare, idet fjernbetjeningen er den måde, hvorpå brugeren interagerer med TV'et på daglig basis. Den nye fjernbetjening har bagbelyste knapper, der automatisk lyser op i mørke omgivelser, hvilket er en fin detalje.

Sony X95K test

TV-lyd

X95K er udstyret med noget Sony kalder 'Acoustic Multi-Audio', der bruger diskanthøjttalere med lydpositionering for at forbedre positioneringen af venstre/højre lydkanaler og gøre stemmer klarere. Disse flankeres af bashøjttalere på bagsiden af skærmen. Under opsætning bliver du bedt om at sætte dig til rette i sofa,en hvorefter TV'et bruger fjernbetjeningens mikrofon til rumkalibrering.

Sony X95K test

Tale fremstår ikke lige så 'direkte' som i Sonys OLED TV, på trods af Sonys bestræbelser på at efterligne egne OLED TV's 'Acoustic Surface'-system. X95K's højttalere yder mere på linje med et typisk TV-højttalersystem, og der mangler ikke overraskende bas i lydbilledet. For et TV, der måler 65 tommer eller større i diagonalen, opleves højttalersystemet en smule underdimensioneret til film og serier, og det er heller ikke et godt musiksystem. Vores anbefaling er at parre Sony X95K med en ekstern soundbar eller et lydsystem. X95K understøtter Dolby Atmos til intern afspilning og output via HDMI eARC. Den understøtter også 'Acoustic Center Sync' sammen med et kompatibelt Sony-lydsystem, hvilket lader TV'et fungere som centerkanal – noget vil undersøger nærmere i vores kommende test af Sonys HT-A9.

Kalibrering

Ligesom andre Sony TV har X95K i alt 8 billedprofiler (Kraftig, Standard, Film, Spil, Grafik, Foto, IMAX Enhanced, Personlig), hvoraf de fleste er overflødige. Du bør undgå 'Standard' og 'Kraftig'. Den mest nøjagtige SDR-billedprofil er 'Personlig', om end den i udgangspunktet er for lys, medmindre lyssensoren er aktiveret. Ligesom andre Sony TV understøtter X95K Calman auto-kalibrering, hvis du har udstyret og softwaren, eller hvis du ønsker at betale dig fra at få kalibreret dit TV. En 'IMAX Enhanced' billedprofil har – af en eller anden grund – fundet vej til Sonys TV, men der er ingen fordele her og rent faktisk overskrider den synligt det tilsigtede Rec.709 farverum for SDR, hvilket fremgår af vores målinger. Det er svært at betragte 'IMAX Enhanced' i TV-skærme som andet end en marketing-gimmick, som Sony enten bør fjerne eller alternativt erstatte med Filmmaker Mode. Omvendt tilbyder Sony en af ​​de mest nøjagtige Spil-profiler blandt TV-skærme, hvilket viser, at Sony går op i, hvordan PlayStation-spil præsenteres. Som du kan se overskrider alle SDR-tilstande den grønne primærfarver en smule. Det er ikke meget, men for at rette det bliver man nødt til at tage mere avanceret kalibrering i brug på den enkelte skærm. Hvad angår HDR, så er 'Personlig' profilen faktisk en smule for mørk ift. referencekurven for lys (den såkaldte PQ EOTF kurve). På vores eksemplar af X95K var 'Film' den mest nøjagtige HDR-billedprofil, og den vi anbefaler købere at vælge. X95K når op på ca. 1300 nits i maksimal lysstyrke (eller 1500 nits i 'Standard' profil med meget højere farvetemperatur), men ikke uden markante lysglorier i billedet – mere om det i næste afsnit. Med Dolby Vision-indhold bør du vælge 'Dark', hvis du vil have det mest nøjagtige billede. Vi målte DCI-P3 dækning til 93% og Rec.2020 dækning til 70%, hvilket betyder at farvemætningen er synlig mindre end på alle OLED TV, men på niveau med Samsungs miniLED LCD TV såsom QN95B. Sony bør arbejde på at udvide farvemætningen på sine LCD TV for at kunne konkurrere med OLED TV.

Målinger

Vores "måling"-afsnit omhandler alle de ting vi går og måler på TV’ene samlet ét sted frem for at ligge i de enkelte afsnit. Vi henviser til vores artikel omkring bl.a. målemetoder her for en gennemgang af hvordan vi måler under testen. Bemærk: I 2021 implementerede vi en ny metode for måling af gennemsnitligt strømforbrug i SDR og HDR, hvilket gør at tidligere års målinger ikke er 1:1 sammenlignelige. I SDR måles der i ‘Kalibreret’ strømforbrug ved en lysstyrke ca. 100-110 nits for at normalisere målingerne på tværs af skærme (vores anbefaling for kalibrerede billedindstillinger kan variere). Denne metode vil blive anvendt fremadrettet. Bemærk: Vi har under testen ikke benyttet os af lyssensoren, men ønsker du, at TV'et selv kompenserer for lyset i stuen, så kan dette aktiveres i menuen.
Sony X95K test

Billedkvalitet

X95K er det første LCD TV med miniLED-zonestyring fra Sony og det tætteste vi kommer på en direkte afløser for 2016's ZD9. Sony har døbt bagbelysningssystemet i X95K 'XR Backlight Master Drive' og idet miniLED er den primære forskel fra X95K og den billigere X90K (og mange andre LCD TV på markedet) så lad os starte vores evaluering her. På 65-tommer udgaven af X95K talte vi 36 lyszoner horisontalt og 12 vertikalt, altså i alt 432 – næsten 150 færre end på 55-tommer Samsung QN95B, som vi under testen havde stående ved siden af ​​Sony X95K. Antallet af lyszoner er en af de vigtigste faktorer ift. at bestemme billedkvaliteten på et zone-styret LCD TV, men naturligvis ikke den eneste faktor. På CES 2022 fremhævede Sony sin algoritme til at styre lyszonerne, som de mener giver billedet med færre problemer såsom lysglorier ift. konkurrenternes LCD TV. Vores undersøgelser var dog mindre opmuntrende. X95K producerer markante lysglorier omkring lyse objekter i billedet. Oveni kommer den faktor, at VA LCD-panelet er udstyret med Sonys 'X-Wide Angle', som forbedrer betragtningsvinklerne på bekostning af billedkontrasten, hvilket ofte giver billederne et sløret udseende – som var en sky foran billedet. Denne "lysforurening" omkring lyse elementer kan til tider stække sig til hele skærmen – det afhænger af den specifikke HDR-scene. Det kan se ret slemt ud. Selvom vi anerkender behovet for udvidede betragtningsvinkler på store LCD TV, så er vi ikke begejstrede for Sonys X-Wide Angle-system, idet det får et VA LCD-panel (mellemhøj kontrast, smalle betragtningsvinkler) til at fremstå mere som et IPS LCD-panel (lav kontrast, brede betragtningsvinkler). Vi vil ikke gå så langt som til at sige, at Sony X95 er sammenlignelig med LGs premium LCD TV ("NanoCell", "QNED"), som rent faktisk er udstyret med IPS LCD-paneler, men skærmens billedkarakteristika falder et sted mellem Samsung QN95B og LG's high-end IPS LCD TV hvad angår kontrast, lysglorier og problemer med bagbelysningen i overordnet forstand.
Vi målte den maksimale lysstyrke til lige under 1000 nits på et 1% vindue og omkring 1300 nits på lidt større vinduer såsom 5% og 10%, hvor X95K har en tendens til at øge energiboostet til sine lyszoner på grund af det det større billedareal, der skal oplyses. Skærmen når næsten 650 nits i fuld skærm. Samlet set er X95K's egenskaber indenfor lysstyrke sammenlignelige med Samsungs QN95B (udenfor Samsungs snyde-algoritme). På papiret ser de to TV-modeller således nogenlunde ens ud, hvis man forfalder til kun at kigge på måleværdier, der ofte bruges som TV-benchmark, men i virkeligheden er der tydelige forskelle. Som nævnt har Sony X95K endnu mere udprægede lysglorier end Samsung QN95B og nogle gange et diset lys, der påvirker store dele af billedet. Omvendt kan X95K gengive nøjagtige gråtoner og farver i HDR i modsætning til Samsung QN95B, der i målesituationer ændrer sit billede til at se nøjagtigt ud, men i virkeligheden er væsentligt overoplyst med rigtigt HDR-indhold på grund af ændringer, der foretages i PQ EOTF (lyskurven) for HDR-indhold – til tider næsten til 'Standard'-profilens egenskaber. Vi kom ind på problemet i vores test af Samsungs QN95B og har herunder vedhæftet samme billede af skærmene side-om-side, indstillet til deres mest præcise billedprofil. HDR-billedet på Sony X95K er, hvordan scenen bør se ud. QN95B ændrer scenen til næsten at ligne dagtimerne.

QN95B vs. X95K

Samsung QN95B (venstre), Sony X95K (højre)

I film og serier producerer Sony X95K lejlighedsvis smukke HDR-billeder i scener med natur, strande og andre stærkt oplyste miljøer – så længe filmscenen ikke bliver for kompleks. I disse tilfælde forkæles man med endnu højere lysstyrke end selv de bedste OLED TV kan levere. Det samme gældes i spil såsom Forza Horizon, når bilerne ræser afsted langs en kystlinje badet is sollys. Oftere vil man dog se LCD-panelet begrænsninger skinne igennem i form af kraftige lysglorier omkring de lyse elementer i film og spil samt undertekster – det virker ret forstyrrende for fordybelsen. I modsætning til hvad mange tror, vil miniLED ofte forværre lysglorier i billedet idet den maksimale lysstyrke hæves markant – op til 2x sammenlignet med for eksempel sidste års Sony X90J – i visse scener uden at sortniveauet er blevet forbedret.
Nok om HDR. Lad os kigge nærmere på SDR-delen, altså alt indhold som ikke er i HDR, dvs. tv-kanaler, Blu-ray, DVD osv. Som forventet leverer S95K her en fremragende billedoplevelse idet SDR ikke tvinger miniLED-lyszonerne ud i svære situationer. I stedet virker billedet afbalanceret med præcise farver og gråtoner. Til sport, særligt vintersport, udmærker LCD TV på grund af deres høje lysstyrke i fuld skærm, der kan opretholdes under hele udsendelsen uden lysdæmpning. Sonys videoprocessor er fortsat en af ​​de bedste til generel videobehandling og opskalering samt mere specifikke funktioner såsom reduktion af farvebånd samt bevægelseshåndtering og -udjævning. Som diskuteret i tidligere anmeldelser kan især OLED TV men til en hvis grad også high-end LCD TV lide under en slags 'stroboskopisk' effekt ved fremvisning af film (iboende i indholdet på grund af den meget lave billedhastighed på 24fps), særligt i HDR hvor højere lysstyrkeniveauer forværrer effekten. Hvis du føler dig generet af effekten, så følg vores anbefaling for MotionFlow-indstillinger. Hvis ikke, kan du lade MotionFlow være deaktiveret på X95K for at undgå enhver form for 'motion smoothing', altså udglatning af bevægelse.
Til spilbrug har X95K omkring 20ms input-forsinkelse (med 60Hz input) hvilket er en tak højere end konkurrerende LCD TV og på niveau med sidste års Sony LCD TV. Det burde tilfredsstille de fleste konsolspillere, og du kan forvente lavere inputforsinkelse med 120Hz input og i VRR-tilstand. Heldigvis fungerer VRR fra lanceringen på Sonys 2022-modeller, så købere skal ikke længere skal vente på, at Sony forbereder en firmwareopdatering. PS5 har ligeledes fået sin VRR-funktion. X95K har to HDMI 2.1-porte, der understøtter op til 4K120 input med eller uden VRR. Ligesom andre Sony TV har X95K PlayStation 5-funktioner indbygget. Disse omtales 'Auto HDR Tone Mapping' og 'Auto Genre Picture Mode'. Førstnævnte indstiller automatisk HDR-niveauet med understøttede spil, mens sidstnævnte automatisk skifter ind/ud af TV'ets 'Spil'-profil. Disse systemer kendes også som HGiG (HDR Gaming Interest Group) og ALLM (Auto Low Latency Mode), og disse funktioner findes også i TV-skærme fra andre mærker. I modsætning til visse tidligere zonestyrede LCD TV kan Sony X95K holde 'Auto Local Dimming' aktiv i 'Game' profil, men det er tydeligt, at både i 'Game' profil og i endnu større omgang VRR-tilstand nedskalerer TV'et betragteligt sine evner indenfor miniLED-zonestyring. Det sker for at sikre lav inputforsinkelse på signalet. Mere avanceret styring af zonesystemer er muligt med pakketeret indhold såsom film fordi signalet kan være, og typisk er, forsinket op til 100 ms, hvilket tillader billedanalyse. Dette er ikke muligt med realtidsindhold såsom spil, der skal afvikles uden forsinkelse. Som følge heraf yder TV'ets miniLED-system ikke i nærheden af ​​sit fulde potentiale under spilbrug, og især med HDR-spil lider det. Der er på LCD TV meget lav risiko for burn-in (indbrænding), men X95K vil ikke tilnærmelsesvis matche Sonys egne eller konkurrenternes OLED TV, hvad angår billedkvalitet og HDR-oplevelse i konsolspil. Vi vil gerne rose Sony – selskabet bag PlayStation – for ikke at falde for fristelsen med at booste farver i 'Game' profilen. Det vidner om en gruppe mennesker, der rent faktisk går op i, hvordan konsolspil præsenteret på en TV-skærm, i stedet for visse konkurrenter som skruer gevaldigt op for lys og farver. Sony's 'Game'-profil i både SDR og HDR er relativt præcis, med plads til forbedring. Sonys MotionFlow kan indstilles på forskellige måder og aktivere forskellige funktioner til at udglatte bevægelse. X95K tvinger ikke – modsat Samsung QN95B – scanning backlights (sort bjælke der løber meget hurtigt nedover skærmen) ned over seeren. X95K bruger dog stadig PWM (Pulse Width Modulation) til at styre lysstyrkeniveauet af miniLED-bagbelysningen, og nogle seere vil opleve den flimrende effekt som generende for øjet. Personligt oplevede jeg ikke samme niveau af anstrengte øjne efter en lang foran TV'et, som jeg gjorde med Samsung QN95B. Vores eksemplar af X95K led ikke at problemer med ujævn lysfordeling. Kanterne havde dog en tendens til at se lidt mørkere ud end resten af billedet, som vist nedenfor.

Sony X95K test

Som nævnte tidligere er Sony X95K udstyret med et LCD-panel med Sonys 'X-Wide Angle'-teknologi til at udvide betragtningsvinklerne. Det fungerer fint ift. at bevare farvemætningen, men sortniveauet forringes markant, når TV'et betragtes fra en vinkel. Mørke nuancer får samtidig en lilla tone. Omvendt bevarer Sonys teknologi til bredere betragtningsvinkler fuld 4K-opløsning i modsætning til Samsungs high-end LCD TV, som ofrer effektiv opløsning for at forbedre betragtningsvinklerne. Hvis du vil have gode betragtningsvinkler, bør du i stedet købe et OLED TV.

Konklusion

Sonys første miniLED LCD TV er landet som alternativ til Samsung og TCLs modeller, men det formår ikke at hæve barren. Ligesom de andre TV kæmper X95K med markante lysglorier om lyse objekter og undertekster, især med HDR-indhold. Kombineret med dårligt sortniveau pga. 'X-Wide Angle'-systemet, får det LCD-panelet til næsten at ligne en hybrid mellem VA og IPS.
Annonce:
X95K viser bestemt gode takter til tider. Med SDR-indhold (alt der ikke er i HDR) leveres flotte billeder, da zonesystemet holder sig indenfor sine naturlige grænser. I meget oplyste HDR-scener med lav kontrast funkler skærmen og leverer mere lysstærke billeder end noget OLED TV kan. Men så snart scenen bliver mere kompleks eller indeholder både mørke og lyse elementer, så kæmper X95K med at balance sit miniLED-system. Sony tilbyder den mest nøjagtige 'Spil'-profil i TV og HDMI 2.1 og VRR virker med det samme – ingen opdatering påkrævet. Til spilbrug oplever vi dog, at de mange problemer med miniLED-baglyset i for høj grad forværrer billedoplevelsen, især med VRR, til at gøre skærmen oplagt til konsolbrug med f.eks. PlayStation 5, på trods af den meget lave risiko for indbrænding. X95K har samme MediaTek systemchip som sidste års modeller og samme version af Google TV (Android 10), så udover en ny, enklere fjernbetjening, er der ikke nyt at berette. Selv 65-tommer modellen er meget tung og klodset – ikke nær så elegant som Samsung QN95B. Omvendt forventer vi, at Google TV får regelmæssige software- og app-opdateringer, og Android-platformen har en noget mere livlig app-butik end Samsungs Tizen og LGs webOS. Når alt kommer til alt, så sælger Sony væsentlig billigere TV med markant bedre billedkvalitet (alle Sony OLED TV). Det faktum, at 65-tommer X95K koster næsten lige så meget som Sony's A95K QD-OLED og 85-tommer X95K endnu mere end et 83-tommer OLED TV er svært at retfærdiggøre. Sony X95K matcher ikke Samsung QN95B's miniLED-system, men leverer til gengæld korrekte HDR-billeder, som ikke er heftigt overbelyst og overmættet.

Pris og forhandler:

SDR-billedkvalitet
Farvegengivelse & videoprocessor
God Spil-profil
HDMI 2.1 VRR, opdatering ikke påkrævet
Ny fjernbetjening


For synlige lysglorier i billedet
Dårlig sort, lav kontrast (pga. X-Wide Angle)
Google TV stadig på Android 10
Samme systemchip fra 2020

Flere anmeldelser

Test: Panasonic LZ2000 OLED

29 Dec 2022 |

Test: Sony A80K OLED

18 Nov 2022 |

Test: Philips OLED807

14 Nov 2022 |

Test: Apple TV 4K (2022)

10 Nov 2022 |